Chiar daca este frig, iarna devine un moment perfect pentru a petrece timp afara, pentru a calatori si explora peisaje frumoase si bogate in alb. Si, cand cauti noi idei referitoare la cum poti sa te bucuri mai mult de acest sezon, iata cateva exemple de activitati pe care le poti incerca si tu, daca nu ai avut curaj pana in prezent.
Iarna este, cu siguranta, cel mai aspru sezon in partile Globului unde este resimtit cu temperaturi negative, zapada si vanturi reci. Insa asta nu inseamna ca nu prezinta propriile sale frumuseti si avantaje. Desi vei vrea sa te infofolesti in paturi si pijamale si sa observi ninsoarea de la fereastra, in scurt timp poti ajunge sa te plictisesti si sa doresti sa dezvolti activitati afara. Iar copiii sunt cu atat mai nerabdatori sa se bucure de zapada si activitatile asociate vacantei de iarna. Iata cateva idei pe care le poti incerca in acest anotimp.
Saniuta
Este o activitate clasica, reprezentand punctul de plecare pentru orice copil cand vine vorba despre iarna. Saniuta nu necesita prezentare, putand fi atat din plastic (si simpla), cat si mai rafinata, cu scaunel sau bancuta si talpi din metal sau lemn, care aluneca pe zapada si gheata.
Sau poti improviza ceva, aceasta activitate fiind simplu de realizat atata timp cat ai la dispozitie zapada. Un sac de gunoi, capacul unui cos de gunoi sau al toaletei sunt doar cateva exemple. Chiar daca e frig, copiii se vor incalzi imediat, deoarece vor fugi pana in varful dealului pentru a se mai da o tura.
Schiatul
E o activitate clasica de iarna, ce necesita o partie si un minim de echipament care, din fericire, poate fi inchiriat. Gasesti si in tara noastra astfel de locuri unde te poti da atata timp cat platesti o taxa, existand chiar si oportunitatea de a inchiria clapari si schiuri.
In lunile reci, schiatul e o activitate indragita de intreaga familie, in weekenduri, si nu numai, punand bazele unor copii disciplinati si echilibrati. Cu ajutorul unor lectii, acestia pot deveni mici experti in partiile usoare, destinate lor. Nu uita de echipamentul de protectie, in special de casca, ce poate ajuta in cazul unor cazaturi mai serioase.
Snowboardingul
Acest sport de iarna este atractiv si pentru cei mari, si pentru cei mici, care pot sa isi incerce norocul pe partie de la 6 ani, de regula. In general, e o activitate preferata de adolescenti si tineri adulti deoarece ei sunt cei mai in forma si au capacitatile fizice de a realiza diferite trucuri si miscari.
Este necesar sa nu uiti de echipamentul de protectie, care include casca, genunchiere, cotiere, protectii pentru incheieturi, pentru ca orice cazatura sa nu fie periculoasa sanatatii.
Ingerii in zapada
Ce poate fi mai placut decat sa te pui jos in prima zapada si sa realizezi un inger prin miscarea bratelor si a picioarelor? Iti va aminti de copilarie si, poate, te va ajuta sa stabilesti o traditie de ordin emotional cu micutul tau. Nu este necesar decat un echipament impermeabil calduros si niste nea proaspata in care nu s-a pasit inca.
Oamenii de zapada
Copiii si adultii se bucura la primele ninsori, asteptand ca zapada sa se aseze in straturi mai groase pentru a putea construi un om de zapada pe care sa il imbrace si caruia sa ii dea acel nas de morcov sau taciune.
In gradina, in special de sarbatori, puteti impodobi fata casei cu oameni de zapada, cei mici fiind cei care isi vor folosi imaginatia pentru a lua fructe, legume, bete sau chiar haine pentru a da viata creaturii.
Pescuitul la copca
Poate fi o activitate desfasurata intre adulti sau la care pot participa si copiii, in special daca acestia indragesc pescuitul si in sezonul cald.
Exista diferite aspecte de siguranta ce trebuie tinute sub control, precum grosimea ghetii, care ar trebui sa fie de cel putin 10 cm adancime, pentru ca cei ce se misca in jurul copcii sa nu cada in apa, daca presiunea exercitata de greutatea lor sparge gheata inconjuratoare.
Ai grija sa nu fii niciodata singur cand iesi la pescuit la copca, deoarece poate deveni periculos si pot avea loc accidente neplacute.
Patinajul
Se poate desfasura pe un patinoar interior sau la exterior, necesitand niste patine pe gheata bune (aici o lista comparativa) si niste haine calduroase. Pentru incepatorii care nu au mai avut de-a face nici cu rolele, poate fi dificil la inceput, dar in timp se vor descurca. Totul porneste de la mentinerea echilibrului pe lame.
In timp, tinerii, si nu numai, pot apela chiar la activitati specifice, precum patinajul de viteza, cel artistic sau hocheiul. Pentru siguranta, in special cand vine vorba de copii, nu ar trebui sa lipseasca o casca de protectie.
Bataia cu bulgari
In familie sau intr-un grup mai mare de prieteni o bataie cu bulgari devine o activitate placuta si musai de realizat in anotimpul rece. Cand este vorba despre mai multi copii, cel putin un parinte poate ajuta la mentinerea unei “batai” civile, unde cei mici nu incep sa se certe.
Totodata, e nevoie de atentie caci, daca zapada e prea inghetata, poate deveni periculoasa, iar daca e prea frig va fi prea moale si aerata si nu se vor forma bulgari.
Viziteaza un hotel de gheata
Acest curent specific unor tari nordice incepe sa prinda curaj si in statiunile montane din tara noastra, oferind si romanilor oportunitatea de a experimenta. E mai dificil sa stai peste noapte intr-un hotel de gheata cand ai copii, deoarece le poate fi frig, dar o vizita nu ar face rau.
Aceste mici opere de arta sunt reconstruite in fiecare an, asa ca prezinta ceva unic in fiecare anotimp. In esenta, se folosesc boltari mari din gheata, proveniti din lacuri inghetate sau obtinuti prin alte mijloace asemanatoare, care se scobesc sau cladesc pentru a forma holuri, camere si chiar si capele sau sali de cinat, ornate fiind cu lumini colorate si efecte holografice.
Viziteaza o piata de Craciun
Sunt distractive pentru intreaga familie, existand muzica, mancare, dulciuri, bauturi si alte elemente indragite de cei mici si cei mari (datul in roata, masinute, carusel, etc.). Alaturi de acestea se afla si instalatiile luminoase si figurinele unde oricine isi poate face fotografii frumoase si dobandi amintiri placute in familie.