Coloratul in contur este una dintre sarcinile frecvent propuse copiilor de gradinita. Unii dintre ei o indeplinesc cu placere si cu din ce in ce mai multa pricepere, in timp ce altii o refuza cu incapatanare. Totusi, beneficiile pe care le aduce aceasta activitate merita insistenta parintilor.
Multi parinti se declara exasperati de insistentele educatorilor ca juniorii sa coloreze in contur, intrebandu-se de ce e atat de importanta aceasta activitate si de ce se pune atat de mult accent pe ea. Specialistii au temele facute si raspunsurile pregatite.
Contents
- Coloratul imbunatateste motricitatea fina
- Coloratul ii ajuta sa devina mai buni la scris
- Coloratul imbunatateste abilitatile de concentrare
- Coloratul imbunatateste coordonarea ochi – mana
- Coloratul ajuta la recunoasterea culorilor
- Coloratul ii pregateste pe copii pentru scoala
- Coloratul dezvolta si antreneaza rabdarea
- Coloratul poate creste increderea in propriile forte
- Coloratul stimuleaza creativitatea
- Coloratul reduce stresul
Coloratul imbunatateste motricitatea fina
Coloratul in sine este de mare folos in imbunatatirea abilitatilor motorii ale celor mici. Miscarile pe care le face mana atunci cand desenezi sau colorezi, abilitatea de a le apuca cu pricepere, perseverenta in aceasta directie conduce la antrenarea musculaturii degetelor, a incheieturii mainii si a antebratului.
Pe masura ce motricitatea fina este din ce in ce mai bine antrenata, copiii devin capabili sa indeplineasca o multime de alte sarcini si sa manevreze obiecte mici. Interesant este ca din punct de vedere motor, nu exista diferente mari intre coloratul pe hartie si cel pe ecranul telefonului.
Un copil cu o motricitate fina bine dezvoltata este bun si la sporturi, si la alte activitati fizice si se pare ca are potential crescut catre performanta academica. Le va fi mai usor, mai tarziu, sa tasteze in viteza, o abilitate pe care cu totii o folosim zi de zi.
Coloratul ii ajuta sa devina mai buni la scris
Pentru a scrie, copilul are nevoie de abilitati motrice bine antrenate. Dezvoltarea fortei merge mana in mana cu cresterea capacitatii de concentrare si a atentiei la detalii. Dexteritatea dobandita in timpul coloratului e de natura sa faca scrisul de mana sa para mai usor.
Dezvoltarea abilitatilor motorii ii ajuta pe copii sa scrie mai frumos si mai usor pentru ca miscarea mainii in timpul coloratului in contur impune un nivel superior de control pentru respectarea limitelor desenului, exact asa cum e nevoie pentru ca literele sa aiba dimensiuni egale.
Coloratul imbunatateste abilitatile de concentrare
Cartile de colorat sunt o modalitate excelenta de a antrena capacitatea de concentrare a copilului. Coloratul in contur reprezinta o expunere suplimentara la ideea de limite. Atunci cand copiii se implica cu toata atentia in a colora, ei practic ajuta ca desenele sa capete viata.
Abilitatile de concentrare nu doar ca ii ajuta pe copii sa invete mai usor sa scrie, dar le ofera un avantaj si in timpul altor activitati, cu sau fara legatura cu viata scolara. Un individ capabil de concentrare are sanse mai bune sa performeze mai bine in numeroase domenii ale vietii sale.
Coloratul imbunatateste coordonarea ochi – mana
Imbunatatirea capacitatii de concentrare merge mana in mana cu o mai buna coordonare mana – ochi. Este un proces care a inceput sa se dezvolte din primele luni de viata, cand bebelusul se intindea sa apuce jucariile agatate de carusel si care va continua inca mult timp.
Atunci cand copilul invata sa tina creionul in mana, sa aleaga intre diferite culori, sa gaseasca cea mai buna optiune, coordonarea mana – ochi se imbunatateste. Pana si gestul de a tine tableta in mana in timp ce cu degetul coloreaza in contur ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca aceasta coordonare. In plus, paginile pentru colorat au o multime de forme si contururi care trebuie respectate.
Coloratul ajuta la recunoasterea culorilor
Cu cat copiii sunt expusi mai devreme si mai frecvent la o paleta cat mai generoasa de culori, cu atat vor invata mai devreme sa le recunoasca. Este un intreg proces de identificare si recunoastere a nuantelor, de explorare a combinatiilor de culori, de stimulare vizuala si artistica a celui mic.
Coloratul ii pregateste pe copii pentru scoala
Toate beneficiile mentionate pana acum sunt utile in pregatirea copilului pentru prima sa zi de scoala si pentru activitatile pe care le va desfasura acolo. Coloratul in contur dezvolta inclusiv abilitati care ii vor ajuta pe copii sa invete mai usor sa scrie si sa citeasca.
Simplul colorat ii invata pe cei mici despre linii drepte si frante, inchise si deschise, despre forme, perspectiva, modele si limite. Toate aceste abilitati sunt utile pentru a le usura primele lectii de stiinte.
Coloratul dezvolta si antreneaza rabdarea
Atunci cand se concentreaza pe a colora diverse pagini, copiii invata o lectie importanta despre rabdare. Ei sunt relaxati pe durata intregului proces, in ciuda focusarii asupra liniilor, formelor, culorilor si detaliilor care fac ca imaginea sa prinda viata. Rabdarea de a duce treaba la bun sfarsit va oferi satisfactia unui rezultat pe placul copilului: la final el va vedea ca a obtinut exact ceea ce isi propusese.
Coloratul poate creste increderea in propriile forte
Abilitatea de a indeplini o sarcina ii ajuta pe copii sa isi sporeasca increderea in ei insisi. Este unul dintre motivele pentru care e important ca si coloratul sa fie inclus pe lista activitatilor regulate ale celor mici. Pe masura ce trece timpul, copiii au ocazia sa descopere ca si-au imbunatatit semnificativ abilitatile, lucru care ii va face sa se simta mandri de ei insisi si ii va invata o lectie importanta: munca si perseverenta sunt cai sigure spre succes.
Coloratul stimuleaza creativitatea
Coloratul ii ajuta pe copii sa devina mai creativi si sa invete despre diferentele vizuale dintre imagini. Simplul colorat poate spori imaginatia si sa ii inspire pe copii sa inventeze o multime de idei si moduri prin care sa isi exprime gandurile. Este o ocazie de a-i invita sa isi exprime creativitatea la o varsta la care desenatul nu le este, inca, foarte la indemana.
Pe langa posibilitatile nenumarate de selectie a culorilor, activitatea de colorat ii ajuta pe copii sa invete si sa deseneze. Ei observa contururile si se inspira din ele pentru desenele lor de mai tarziu. Este un intreg proces care le poate aduce la lumina creativitatea innascuta, mai ales ca imaginatia si realitatea inca se combina in mintea lor.
Coloratul reduce stresul
Nu degeaba exista carti de colorat pentru adulti! Coloatul are un efect terapeutic, calmant si relaxant si poate reprezenta o solutie excelenta pentru copiii introvertiti, care nu au alta metoda de a-si varsa frustrarile si emotiile negative. O cutie de creioane colorate (aici o lista cu oferte comparate), o foaie de hartie si putina sustinere sunt suficiente.