Copiii au nevoie de camera lor inca de foarte devreme, dinainte de a fi pregatiti sa doarma singuri acolo. Spatiul respectiv va fi folosit pentru joaca, pentru pastrarea si organizarea jucariilor si a obiectelor personale, si va deveni, candva, si dormitor. Dar pentru asta, trebuie ca celui mic sa ii faca placere sa stea acolo.
Camera copilului trebuie sa fie un spatiu perfect adaptat nevoilor sale, in care acesta sa se simta ca in lumea lui proprie si personala, care ii este special destinata. In continuare, cateva idei despre cum poti face asta.
Contents
- Accepta ca e o preocupare continua
- Respecta diversele preocupari ale copilului
- Asigura-te ca exista suficienta lumina. Naturala!
- Spatiu de lucru perfect dimensionat
- Nu renunta la zona personala
- Personalizeaza camera. Frecvent
- Evita supraincarcarea incaperii
- Evita excesul cromatic
- Alege patul potrivit
- Fii mereu deschis la sugestii
Accepta ca e o preocupare continua
Din considerente in primul rand financiare, apoi legate de preferintele personale, multi dintre parinti incearca sa amenajeze camera copilului in asa fel incat sa poata fi folosita pentru o perioada cat mai lunga, exact in aceeasi configuratie. Prin urmare, de multe ori investesc in mobilier si accesorii de dimensiuni inutil de mari raportat la varsta celui mic si mai ales exagerat de serioase.
Daca vrei ca incaperea respectiva sa fie cu adevarat un spatiu prietenos pentru cel mic, este obligatoriu ca modul de mobilare sa fie unul care tine cont de nevoile de moment ale acestuia si de dimensiunile sale.
De pilda, specialistii te sfatuiesc sa optezi, initial, pentru un sistem de organizare a hainelor de dimensiuni relativ mici, in care si copilul sa aiba acces, si sa lasi cat mai mult spatiu liber pentru joaca. De asemenea, trebuie neaparat sa existe un sistem de organizare a jucariilor care sa ii fie complet accesibil celui mic, fara sa fie necesar sa apeleze la ajutorul tau sau sa se catere pe diverse piese de mobilier ca sa ajunga pana sus.
Respecta diversele preocupari ale copilului
Un copil mic se joaca mult timp pe covor, dar undeva dupa varsta de 3 – 4 ani, are si el momente in care doreste sa coloreze, sa experimenteze cu culori si plastilina si nisip kinetic si alte activitati pentru care are nevoie de o suprafata de lucru.
In mod ideal, camera copilului ar trebui sa fie suficient de mare incat sa existe coltisorul de odigna – unde e amplasat patul – coltul de joaca si coltul de lucru. Daca spatiul este foarte mic, incearca sa apelezi la mobilier multifunctional, sau muta spatiul de lucru in alta zona a casei, cel putin pana cand spatiul de joaca va ramane ceva mai putin utilizat.
Asigura-te ca exista suficienta lumina. Naturala!
Lumina naturala este esentiala pentru starea noastra de bine. Parca e mai usor sa te trezesti dimineata la 6 atunci cand soarele a rasarit deja, decat atunci cand e inca bezna, nu-i asa?
In masura in care acest lucru este posibil, alege camera copilului astfel incat sa fie orientata catre sud sau catre est, astfel incat sa beneficieze de lumina din plin. Evita camerele orientate spre nord: sunt intunecoase si friguroase.
Daca crezi ca prea multa lumina va deveni problematica uneori, poti instala un set de draperii sau de storuri verticale, ca sa controlezi acest aspect, de pilda in timpul somnului de pranz.
Spatiu de lucru perfect dimensionat
La varste diferite, copilul are nevoi diferite in ceea ce priveste spatiul sau de lucru, dar nu uita ca obiceiurile sanatoase se contureaza, in general, de la varste mici. Asta inseamna ca, desi unui copil de 3 ani ii vei cumpara o masuta de plastic probabil, nu un birou in adevaratul sens al cuvantului, tot va trebui sa fii atent la postura sa atunci cand coloreaza.
Odata cu inceperea scolii, pledam in favoarea alegerii unui birou adecvat, preferabil a unuia reglabil pe inaltime, si a unui scaun de birou, ergonomic. Orele lungi petrecute la o masa de lucru inadecvata sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de coloana de mai tarziu.
Nu renunta la zona personala
Atunci cand copilul mai creste, isi dorest un coltisor al sau, care sa fie spatiul sau personal. Copiii care au in camera un pat suprapus se pot retrage acolo, sau pot insista pentru instalarea unui baldachin. Altii isi doresc asa-numitul colt de lectura: o zona ferita, discreta, eventual protejata de un “cort” improvizat, unde sa se poata retrage.
Chiar daca ti se pare un moft, tine seama de faptul ca si tu ai, probabil, zona ta preferata din locuinta, si fiecare dintre noi are un asemenea spatiu. Prin urmare, acorda-i si copilului tau aceasta sansa.
Personalizeaza camera. Frecvent
Dupa cum stii, interesele si pasiunile copilului se schimba frecvent. Daca la varste mici poate fi indragostit 3 saptamani la rand de Mickey Mouse, dupa care sa faca o trecere brusca la alt personaj, pe masura ce creste, copilul devine ceva mai stabil in ceea ce priveste alegerile sale.
Pentru ca juniorul sa simta ca spatiul respectiv ii apartine cu adevarat, trebuie sa il sustii si, mai tarziu, sa il incurajezi si sa ii permiti sa il amenajeze asa cum isi doreste. La varste mici vei apela tu la autocolante pentru perete, lampi de veghe cu personajul preferat si asa mai departe; mai tarziu, el poate alege sa lipeasca pe pereti postere cu animalele preferate sau formatia indragita, sa isi amenajeze o zona tematica inspirata de sportul sau preferat si asa mai departe.
Evita supraincarcarea incaperii
Prin definitie, o camera pentru copii este un spatiu in care existam deja, o multime de obiecte dragi acestuia. Chiar nu e nevoie sa il supraincarci cu elemente decorative, cel putin nu la varste mici. Lasa ca pasiunile copilului sa devina evidente prin intermediul jucariei de plus pe care o prefera la el in pat, al celei mai recente constructii LEGO si asa mai departe.
Evita excesul cromatic
In incercarea de a face ca spatiul destinat copilului sa arate cat mai vesel, multi parinti ajung sa creeze o feerie de culori care devine suprasolicitanta si obositoare, in timp. Ca si in alte incaperi, un accent de culoare este suficient: poate fi cuvertura, pot fi perdelele, poate fi covorul. In rest, opteaza pentru nuante blande, complementare celei principale, si bazeaza-te pe toate acele jucarii, care oricum vor colora suplimentar spatiul.
Alege patul potrivit
Nu te poti astepta ca cel mic sa aprecieze spatiul destinat lui, cat timp nu are la indemana unul dintre acele paturi pentru copii special concepute sa imbine cat mai frumos utilul cu placutul.
Nu spunem ca trebuie neaparat sa investesti in paturi – castel sau in paturi – masina, daca acest lucru nu iti este pe plac, dar sa culci un copil de 3 – 4 ani intr-un pat de 90 x 200 cm poate fi o initiativa nu neaparat inspirata: dupa cum vei vedea si singur, cel mic este aproape pierdut intr-un asemenea spatiu!
Fii mereu deschis la sugestii
E adevarat ca este nevoie de implicarea ta in ceea ce priveste camera copilului, altminteri vei trece printr-o faza in care farfuriile murdare se aduna sub pat, iar cotoarele de mar dupa dulap – da, toti trec prin asta – dar nu trebuie sa pierzi din vedere faptul ca este, totusi, camera lui. Este in regula sa in insufli, din timp, respectul pentru carti, ideea de ordine ca obicei si stil de viata, dar nu e ok sa ii refuzi solicitarile si dorintele in materie de decorare a spatiului.
Nu uita ca, inca de la varste mici, copiii isi creeaza amintiri si au obiecte dragi pe care doresc sa le pastreze, care au o semnificatie aparte pentru ei; nu ii obliga niciodata sa renunte la ele!