Pentru cei interesati de cartografie, istoria din spatele acestui domeniu ar putea fi interesanta. Ea cuprinde informatii esentiale cu privire la primele harti din lume, la cum s-a dezvoltat aceasta ramura, care au fost oamenii cheie care i-au pus bazele sau ce s-a intamplat in anumite perioade istorice.
Disciplina numita cartografie se ocupa de modul in care sunt intocmite hartile si planurile topografice. Acum, totul pare foarte simplu de realizat, insa, pana sa se ajunga aici s-au intamplat multe. Iata care sunt lucrurile care ne-au atras noua cel mai mult atentia vis-a-vis de istoria acestui domeniu:
Prima incercare de a face o harta
In anul 1963, in urma unor sapaturi, cercetatorul James Mellaart a descoperit ceea ce pare a fi cea mai veche incercare de a intocmi o harta. In urma analizelor facute asupra ei, s-a stabilit ca ar reprezenta cele 80 de locuinte care erau in anul 6200 i.Hr. in Catalhoyuk, Turcia.
Primele semne ale culturii cartografice
Intre secolele IX si VII i.e.n. a avut loc prima reprezentare constienta a Pamantului, cand Giorgio Colli, a separat in creatiile sale poetice esenta naturii de modul in care e ea prezentata.
Prima harta propriu-zisa
De aceasta realizare se leaga numele lui Anaximandru din Milet, care a reusit sa faca prima reprezentare grafica a Pamantului, intr-o forma rotunda. Cu timpul insa, aceasta a fost pierduta, dar cunostintele pe care el le-a dobandit si impartasit el, au dus la dezvoltarea diverselor metode prin care s-a reusit masurarea spatiului si timpului.
Bazele stiintifice ale cartografiei
Importante aici au fost doua nume. Primul e cel al lui Eratostene, care in secolul al IV-lea i.e.n. a facut o separare a trei continente, Europa, Africa si Asia, care erau inconjurate de Oceanul Atlantic. Tot atunci au aparut pentru prima data si notiunile de paralele si meridiane, insa foarte putin dezvoltate.
Al doilea nume important e cel al lui Hiparh, care in secolul al II-lea a impus o serie de reguli ce ajutau la reprezentarea in plan a suprafetei Pamantului si a reusit astfel sa faca diverse planuri si harti.
Cel mai mare cartograf din perioada antica
In aceasta perioda, cel mai mare cartograf e considerat a fi Ptolemeu, un astronom si filosof grec, din Alexandria. El a trait in secolul al II-lea si a reusit sa faca multe lucruri, printre care: a redus din deformarile proiectiei in plan si a suprafetei sferice a Pamantului, a determinat coordonate, a realizat o colectie cu 27 de harti.
Tot ceea ce a facut acest geniu al cartografiei a fost de folos sute de ani dupa si a contribuit la tot ce inseamna astazi acest domeniu.
Cartografia in Evul Mediu
In aceasta perioada disciplina aceasta a stagnat, deoarece Biserica a venit cu o serie de teorii care spuneam ca Pamantul e plat si el trebuie prezentat doar sub forma unui disc ce are in centru Ierusalimul. Incercarile de dezvoltare au fost timide, dar totusi au fost facute o serie de harti, printre care cele ale Mediteranei si Oceanului Indian.
Epoca marilor calatori
Aici ne referim la ce s-a intamplat in secolul al XIII-lea si anume la inceperea calatoriilor, cu ajutorul busolelor. Astfel s-a ajuns la realizarea unor harti nautice (portulane) care erau facute pe pergament. Ele erau verificate si corectate de catre marinari, astfel incat sa fie cat mai actuale.
Progresul acestei discipline incepand cu secolul al XV-lea
Din secolul al XV-lea lucrurile au evoluat foarte mult si s-au facut o multime de descoperiri. In primul rand au fost gasite harti ale lui Ptolemeu, dar si altele care au fost aduse in atentie datorita a ceea ce au reusit sa faca geografii prin sapaturile si cautarile lor. Apoi, au fost perfectionate portulanele, astfel incat navigatorii sa se intalneasca rar cu situatii in care anumite puncte nu sunt marcate sau sunt trecute sub alte denumiri.
Progrese semnificative s-au facut si in secolul al XVI-lea, poate cele mai multe de pana atunci. Daca ar fi sa le amintim pe cele mai importante, nu putem trece cu vederea urmatoarele momente, care sunt legate de Gerhard Kremer, cunoscut si sub numele de Mercator: studierea matematica a proiectiilor suprafetelor sferice, alcatuirea unei harti a lumii (1538), primul glob terestru (1541), prima harta in care sunt inscrise campurile indicate de acul magnetic (1550), proiectia cilindrica ce e de mare ajutor la intocmirea hartilor nautice sau prima harta a lumii special gandita pentru navigatie (1569).
In aceasta perioada apare si primul atlas adevarat, realizat de Abraham Ortelius, in 1570, care continea 70 de harti si 53 de planse gravate in alama.
Si secolul XVIII e foarte important, deoarece reprezinta momentul in care englezul Isaac Newton si olandezul Christiaan Huygens calculeaza turtirea Pamantului. Tot in aceasta perioada se publica prima harta geologica din lume (1737), se infiinteaza in Anglia primul Institut National de Cartografie (1791) si e realizata prima harta climatica a lumii (1820).
Revolutionarea cartografiei
Cartografia e revolutionata odata cu aparitia fotografiei si a avionului, iar dupa 1957 coordonatele suprafetei Pamantului au inceput sa fie stabilite cu mare precizie, gratie satelitilor artificiali. Astfel a inceput realizarea hartilor exacte si a ceea ce avem astazi la indemana cu atat de multa usurinta.
Cartografia in Romania
Referitor la tara noastra, interesant ar fi sa vorbim putin de primul cartograf roman. Acesta a fost Dimitrie Cantemir. In 1716, el a scris in limba latina cartea “Descriptio Moldaviae”, si a acordat o importanta deosebita reliefului, florei, faunei, mineralelor si capitalelor tarii. Totodata, el a intocmit si prima harta a Moldovei.
Daca iti place acest domeniu sau pur si simplu vrei sa inveti unde sunt plasate anumite tari, unde sunt pozitionate cele mai importante forme de relief sau alte date importante din aceasta arie, poti incepe prin a cumpara cel mai interesant atlas geografic. De unde? De pe site-urile librariilor online. Vei gasi o multime de modele, cu fel si fel de harti si iti vei da seama in scurt timp ce tara bogata avem, in ce continent interesant ne situam, ce ne inconjoara si unde ne plasam in raport cu alte tari din intreaga lume.