Se apropie sarbatorile de iarna, iar bradul este punctul central al acestora si cu siguranta iti vei dori sa iti suprinzi familia si prietenii cu un decor de vis. In acest caz, citeste articolul de mai jos, unde vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute sa-ti decorezi bradul de Craciun, ca un profesionist.
Pe langa alte activitati de pregatire a sarbatorilor de Craciun este si decorarea bradului si iti oferim cateva sfaturi pentru a te ghida in aceasta frumoasa activitate. Lasa-ti timp si implica si alti membri ai familiei pentru a petrece impreuna o dupa-amiaza placuta, ornand bradul asa cum iti doresti.
Verifica decoratiunile pe care le ai
De multe ori, atunci cand strangi bradul, dupa sarbatori, esti presat de timp si nu le mai ordonezi, asa ca un prim pas in pregatirea pentru anul in curs este sa iti verifici poboabele pe care le ai. Ordoneaza globurile dupa marimi si culori, vezi daca mai poti repara dintre cele care s-au deteriorat, desfa beteala si pune-o pe forme si culori, verifica instalatiile de lumini. Astfel iti faci deja o idee despre ce ai si ce trebuie sa mai achizitionezi.
Bradul
Fie ca ai deja un brad artificial, fie ca iti doresti unul natural, ai grija si rezerva-ti din timp o dupa amiaza pentru pregatiri sau cumparaturi.
Un brad artificial are avantajul ca te poti folosi de el mai mult timp, este bine organizat si uniform, poti sa alegi dimensiunea care ti se potriveste cel mai bine in decorul casei, si chiar daca este o achizitie mai importanta se amortizeaza in timp.
Un brad natural are de asemenea farmecul lui, chiar daca are si anumite imperfectiuni, degajand un miros placut si un aspect aparte. Ai mai multe optiuni, putand alege un mod in ghiveci pe care sa il returnezi dupa sarbatori sau sa-l replantezi in caz ca stai la casa, sau unul gata taiat la care sa nu uiti sa pui apa la radacina pentru a-l tine verde cat mai mult timp.
Aranjarea bradului
Dupa ce il asezi in pozitia in care vrei sa-l lasi pe timpul sarbatorilor, petrece putin timp pentru a-l aranja, luand fiecare crenguta in parte si aranjand-o in pozitia cea mai convenabila. La un brad artificial poti chiar sa indoi crengile pentru a fi cat mai compact si mai uniform distribuite. La un brad natural, vezi care este zona cea mai bogata si mai plina de crengi si asaz-o cu fata spre camera, partea mai putin estetica sa fie spre perete.
Alege o tema
Gandeste-te din timp la o anumita tema in jurul careia sa ornezi bradul. Poti sa alegi sa ornezi bradul doar cu o singura culoare, combinatii de doua culori sau multicolor, cu animalute sau fulgi de nea, si alte idei, in functie de inspiratie. Dupa ce ti-ai ales tema, vezi ce se mai potriveste din decoratiunile anterioare si ce trebuie sa mai completezi, fie ca sunt globuri pentru bradul de Craciun, fie instalatii de lumini, beteala etc.
Poti sa mergi pe un model personal combinand culorile alb, albastru, rosu, roz, auriu, argintiu etc. sau poti pastra un stil traditional: german – decorat cu alimente in cea mai mare parte, fructe si dulciuri; victorian – mici decoratiuni delicate sub forma de ingeri, cu fundite si multe detalii; popular – decorat cu bile din sticla, ornamente din lemn, lana alba pentru a merge pe ideea unui brad cu zapada etc.
Incepe cu luminile
In caz ca nu ai deja un brad artificial cu lumini care te scuteste de a mai aranja alte instalatii, primul pas in decorarea bradului este asezarea luminilor. Se pleaca de la baza asezand luminile pe fiecare creanga, din mijloc spre varful ramurii, alternand o luminita in jos, sub creanga, o luminita in sus deasupra.
Instalatia de lumini trebuie asezata ca o tesatura, de jur imprejur, pentru a prinde fiecare ramura si a avea o iluminare uniforma. Astfel vei pune in valoare fiecare crenguta, si evitand contactul direct intre bec si ramura la un copac natural, vei elimina si riscul unui accident neplacut.
Alege decoratiunile care se potrivesc cu tema
Dupa ce ai asezat instalatiile electrice in brad treci la pasul urmator si anume aranjarea decoratiunilor.
Aici ai mai multe solutii: poti sa alegi panglici colorate sau o singura culoare, de diferite grosimi cu care sa formezi anumite paliere in brad, sa faci departajari pe nuante in straturi orizontale sau verticale; poti alege ornamente sub forma de crengute, conuri de brad, ornamente florale care sa iti imbogateasca aspectul general al pomului, ai grija sa alegi variante maleabile pentru a le putea aranja intr-un mod cat mai placut.
Cum aranjezi globurile
In general, pe crengile de jos se pun decoratiunile si ornamentele mai mari, cele delicate si mici fiind recomandate mai spre varf; dar poti sa mergi si pe globuri de aceasi dimensiune pe toata suprafata bradului.
Cel mai comod este sa incepi sa aranjezi de sus in jos bradul pentru a putea verifica cu usurinta daca este bine echilibrat si ce ai mai putea sa adaugi. Nu uita de varf care trebuie sa fie potrivit cu restul decoratiunilor si in stilul ales. Poti sa mergi pe o steluta, un ingeras, un glob special sau daca ai o alta idee poti sa iti faci singur ornamentul.
Asezarea betelei
La final dupa ce ai verificat ca instalatia si decoratiunile sunt asezate cu grija, imbracand fiecare ramura, poti adauga si beteala. Nu trebuie sa pui prea multa pentru a nu ingreuna decorul, putin spre marginea crengilor fiind suficient pentru a intregi aspectul.
Adauga amintiri
Poti sa adaugi si mici amintiri de familie, care se pastreaza de ani de zile si au farmecul lor in seara de Craciun, precum si ornamente facute de cei mici. Acestea vor adauga o nota personala si vor imbogati seara de ajun cu amintiri placute.
Ambaleaza cutiile
Venirea mosului este asteptata de toti, atat de cei mici, cat si de cei mari, iar cadourile frumos ambalate asezate in jurul bradului de Craciun vor crea o atmosfera de basm intregind decorul.