Am pierdut vreo 10 ani din viata
Da, astazi sunt dispusa sa vorbesc despre mine, deschis si fara filtre, asa cum nu am mai facut-o niciodata in fata unui numar atat de mare de oameni. Vreau sa iti povestesc, pentru ca duminica aceasta se sarbatoreste Ziua Internationala a Sanatatii Mintale, si cred ca povestea mea poate ajuta multe femei.
A inceput in prima sarcina. O sarcina cu risc, pe care am dus-o, mai mult de jumatate, la pat. M-am simtit atat de vinovata si de responsabila de ceea ce urma sa se intample cu copilul meu, daca nu respectam intru-totul recomandarile, incat timp de 17 saptamani nu m-am ridicat decat pentru mers la baie sau la controlul periodic.
A continuat cu noptile nedormite, cu diversificarea greoaie, presiunea familiei legata de varsta la care incepea diversificarea, de ce nu ii dau vitamine, de ce nu ii dau fier, de ce nu o intarc, de ce, de ce. M-am mentinut pe linia de plutire pana cand a inceput gradinita, la 1 ani si 6 luni, si a facut o otita rebela la tratament, care a recidivat de nenumarate ori si cu care am ajuns la operatii.
Dupa vreo 2 ani de la acest episod, deja nu eram bine cu mine. Am dezvoltat o stare de anxietate orientata catre propria persoana si propria stare de sanatate – am devenit, mai putin politicos spus, ipohondra.
Nu mancam decat 3 – 4 alimente, de teama sa nu fac vreo reactie alergica.
Nu puteam sa plec nicaieri pentru ca eram, oriunde, prea departe de camera de garda a vreunui spital, in caz ca…
De fiecare data cand plecam de acasa, eu nu faceam lista de obiective de vizitat, ci lista de spitale.
In fiecare concediu abia asteptam sa ajung acasa, convinsa fiind ca voi pati ceva iremediabil.
Am trai 10 ani de zile in aceasta stare constanta de spaima. De panica, de frica de moarte, exacerbata.
Cred ca punctul culminant a fost cel in care am slabit 15 kg in cam doua luni, pentru ca nu mancam nimic, convinsa fiind de diverse diagnostice dubioase, rare si care nu puteau fi confirmate sau infirmate decat cu investigatii invazive, pe care nici un medic intreg la cap nu mi le-ar fi recomandat.
Am incercat singura, dar nu am reusit.
Am citit carti de self-help, am aplicat tehnici de pe net, am ascultat meditatii pe YouTube, nimic nu ma scotea, pe termen lung, din butoiul in care ma afundam pe zi ce trece.
Abia puteam sa mai respir.
Pana cand am inceput terapia.
Cu omul potrivit, dupa 3 alte tentative esuate.
Incet, incet, mi-am recastigat viata.
10 octombrie – Ziua Internationala a Sanatatii Mintale
Ziua Internationala a Sanatatii Mintale este sarbatorita incepand din anul 1992, la initiativa Federatiei Mondiale pentru Sanatate Mintala, in peste 150 de tari. Scopul sau initial a fost sa creasca nivelul de constientizare asupra problemelor de sanatate mintala si sa reduca stigmatul pe care societatea il arunca asupra celor care se confrunta cu ele. Incepand din 1994, in fiecare an, manifestarile cu ocazia acestei zile s-au concentrat asupra unei teme anume – o lista completa, pana in prezent, gasesti pe Wikipedia.
10 sfaturi pentru sanatatea ta mintala
- Vorbeste despre propriile emotii si sentimente. Nu e o dovada de slabiciune, ci te ajuta sa te simti auzit si parte a unei comunitati.
- Alege un stil de viata activ. Exercitiul fizic ajuta la o mai buna concentrare, imbunatateste somnul si sporeste starea de bine multumita hormonilor secretati in timp ce faci efort.
- Mananca sanatos. O alimentatie potrivita unui corp sanatos promoveaza si o stare mentala de bine.
- Nu exagera cu alcoolul. Chiar daca, pe moment, te face sa te simti mai bine, efectul este temporar, iar consumul de alcool iti da peste cap echilibrul delicat al sistemului nervos.
- Cultiva relatiile sociale. Nu e nevoie de intalniri fata in fata, dar va puteti auzi la telefon, puteti schimba cateva vorbe prin mesaje – atat cat sa tii legatura cu oamenii din viata ta!
- Cere ajutor. Uneori ne putem simti coplesiti, si e o emotie cat se poate de fireasca. Este momentul sa ceri sprijin – de la un umar pe care sa te vaiti, pana la ajutor concret.
- Fa o pauza. O pauza de 5 minute de la curatatul bucatariei, o pauza de masa la serviciu, o dup-amiaza in care sa incerci ceva nou.
- Fa ceva la care te pricepi. Activitatile care iti fac placere ajuta la eliminarea stresului si la cresterea stimei de sine.
- Accepta-te asa cum esti. Suntem diferiti si e esential sa te simti bine in legatura cu propria persoana
- Ai grija de cei din jur. Reciprocitatea atunci cand vine vorba despre ajutor este un atu important, care te ajuta sa iti schimbi focusul de la propriile probleme, ajutandu-te sa ai o imagine mai vasta asupra lumii.
Instituie o Zi a Sanatatii Mintale proprie
Cu totii ne confruntam cu niveluri diferite de stres in vietile noastre, iar acestea conduc, in timp, la depresie sau anxietate. O zi libera, in care sa te relaxezi si sa te deconectezi de la problemele obisnuite, te poate ajuta sa te intorci la serviciu cu o alta perspectiva si cu un alt nivel de energie.
Cum te pregatesti pentru ziua ta de destresare?
- Planific-o din timp, astfel incat fie sa ai un inlocuitor, fie sa iti termini sarcinile de lucru in avans.
- – Ai asteptari realiste: poti reduce stresul, te poti relaxa, iti poti schimba perspectiva asupra situatiei in care te afli, te poti odihni. NU poti rezolva toate problemele din viata ta, mai ales daca anxietatea te insoteste de multa vreme.
- Ce sa faci: uita-te la televizor in pijamale, scrie, citeste, plimba-te, mergi la masaj sau la yoga, inoata, iesi in natura – orice te relaxeaza.
- Ce sa NU faci: nu sta toata ziua pe telefon, nu te intalni cu familia sau cu prietenii, nu fuma, nu consuma alcool sau substante interzise, nu manca in exces si nu iti dedica ziua gandurilor negative.
Ziua Sanatatii Mintale si copilul
Pentru copilul tau, sanatatea mintala a parintilor lui este esentiala. Din nou, vorbesc despre starea de bine, despre rezilienta, despre exemplul personal pe care i-l dai.
Pentru a-l ajuta sa devina una dult echilibrat, care sa stie sa aiba grija de el insusi, iti propun sa nu lasi sa treaca ziua de 10 Octombrie fara sa va jucati impreuna pe subiecte care sa il ajute sa isi faca un obicei din a-si comunica emotiile. Resurse variate si pe toate gusturile poti gasi aici.
De actualitate
- In acest an scolar, 248 scoli din Romania vor renunta la catalogul clasic si vor functiona doar pe baza catalogului electronic.
- In Singapore, se discuta ca strazile sa fie patrulate de roboti. Care sunt implicatiile unei asemenea decizii si temerile specialistilor, afli aici.
- A cazut Guvernul; ce urmeaza?
Poate te intereseaza
- Atelier Dinamica in cuplu: victima, agresor sau salvator? Un atelier interesant cu psihoterapeut Adela Szentes.
- POSTPARTUM – un proiect artistic de impact, cu si despre mame. Daca iti place, poti deveni si tu parte a lui!