Legatul sireturilor, scrisul, pusul capacului pe sticla cu apa – iata doar cateva exemple prin care motricitatea fina ne este pusa la incercare in fiecare zi. Descopera de ce este ea atat de importanta si cum il poti ajuta pe copil sa si-o antreneze.
Inca de cand potriveste primele forme in incastru, de cand baga paiul in sticla cu care bea sau cand muta jucariile dintr-o manuta in alta, bebelusul isi antreneaza motricitatea fina. Te-ai gandi ca e o abilitate dobandita si antrenata natural si ca nu ai motive sa intervii, dar lucrurile nu stau tocmai asa.
De ce este atat de importanta motricitatea fina?
Motricitatea fina este reglata prin antrenarea muschilor fini ai mainii. Ea este esentiala pentru o multime de gesturi zilnice, pe care noi, adultii, le facem fara a sta prea mult pe ganduri. O folosim cand scriem, cand incheiem nasturi sau capse, cand ne incheiem la fermoar sau cand decupam ceva, cand scriem sau cand coloram.
Dar indeplinirea acestor sarcini cotidiene nu este singurul capitol la care motricitatea fina ne e de ajutor. Studiile efectuate pana acum de specialistii in dezvoltarea copilului au aratat fara urma de indoiala ca micutii cu o motricitate fina bine dezvoltata par sa aiba o gandire logica si o imaginatie mai bine antrenate, sa vorbeasca mai bine si mai devreme, folosind un vocabular mai bogat si sa fie ajutati in demersul lor academic de o memorie mai buna.
Motricitatea fina poate fi antrenata
Evident, toti putem alerga, dar numai putini dintre noi participam la concursuri. In mod similar, motricitatea fina se va dezvolta de la sine, sau poate fi antrenata, in ideea in care mintea copilului se antreneaza odata cu aceasta.
Exista o multime de activitati pe care le poti face cu copilul, in functie de varsta acestuia, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte aceste abilitati. In continuare, cateva recomadari.
Pune-l pe burtica
Motricitatea fina poate fi antrenata din primele saptamani de viata; printre altele, un exercitiu foarte eficient este sa asezi copilul pe burtica – supravegheat mereu! – si sa pui in fata lui jucarii catre care trebuie sa se intinda pentru a le apuca.
Ofera-i mancare – degetel
Este o expresie imprumutata din limba engleza, care se refera la bucati de mancare taiate in fasii lungi si relativ inguste, care imita forma si dimeniunile unui deget de la mana. Un bebelus care este lasat sa se hraneasca singur astfel – cu alimente adecvate varstei si preparate corect, desigur – isi va dezvolta mai bine si mai rapid abilitatea de a apuca cu degetelele, esentiala unei game foarte largi de activitati mai tarziu.
Jucati-va cu obiecte mici
Inca de cand stau fara sprijin in sezut, copiii trebuie incurajati sa se joace cu tot felul de jucarii de dimensiuni relativ mici, pe care le pot manevra cu o singura mana. Desigur, nu ii vom da unui bebelus obiecte care se pot transforma intr-un risc de sufocare; ne referim la cuburi si tot felul de puzzle-uri.
Dupa varsta de 3 ani, copiii pot fi incurajati sa se joace insirand margelute pe sfoara, asambland cuburi de LEGO sau cu jocuri de tipul “Tes frumos” sau “Cos frumos”; ele exista inca si sunt apreciate de catre cei mici.
Jucati-va cu plastilina
Joaca cu plastilina nu este numai un mod excelent de distractie, de a transforma imaginatia in ceva palpabil sau de a experimenta cu texturi; este unul dintre cele mai bune moduri de antrenare a musculaturii fine a mainilor. Exista o multime de tipuri de plastilina, mai mult sau mai putin inteligenta, dintre care poti alege varianta care i se pare cea mai atractiva copilului tau.
Colorati
Coloratul in contur este privit cu scepticism si condescendenta de unii dintre parinti, care il desconsidera, etichetandu-l ca activitate plictisitoare, care omoara imaginatia copilului. Sunt pline discutiile intre mamici de persoane “indignate” ca educatoarea le-a atras atentia ca micutul lor nu respecta contururile atunci cand coloreaza.
Atunci cand discutam despre colorat, avem de-a face cu cel mai eficient antrenament pentru momentul in care se va insusi scrisul de mana. Copilul este liber sa picteze cai verzi si sori albastri, insa i se cere sa respecte conturul dat ca forma de antrenament a musculaturii fine a degetelor care manuiesc creionul.
Pictati
Daca apreciezi activitatile care presupun o doza mare de imaginatie, probabil ca pictura este optiunea ta preferata. Alegand materiale pentru pictura potrivite varstei – mai intai vopsele pentru pictat cu degetul, apoi acuarele, tempera sau acrilice – ii creezi copilului tau un mediu favorabil in care sa se exprime si sa isi foloseasca manutele.
Dar pictatul clasic, cu pensoane, nu e singurul mod de a face asta. Puteti picta cu buretei, cu pompoane, cu sfoara sau, dacaa veti acces afara, cu pistolul cu apa!
Decupati
Dupa ce ai tinut foarfecele departe de manutele celui mic atata timp, el a devenit unul dintre obiectele interzise si atat de atractive. Decupatul este o activitate interesanta in sine, dar devine si mai interesanta pentru ca reprezinta, de fapt, doar o parte a unui proiect mai amplu – care ofera, asadar, si mai multe ocazii de a antrena motricitatea fina. Si rabdarea, imaginatia, perseverenta.
Jucati-va cu apa
Toti copiii adora sa se joace cu apa si suntem siguri ca nici al tau nu face exceptie. Poti incerca, de pilda, sa ii dai sa umple tavita pentru cuburi de gheata cu apa pe care sa o torne, cu un pahar, dintr-un recipient mai mare.
Lipiti abtibilduri
Carui copil nu ii place sa lipeasca abtibilduri? Noi nu am auzit pana acum de vreunul. Exista o multime de carti cu abtibilduri, in care fiecare piesa lipicioasa trebuie potrivita la locul ei, intr-un spatiu bine delimitat; manevrarea lor si amplasarea in zona destinata imbunatatesc precizia miscarilor.
Faceti concursuri cu clesti
Puteti organiza in familie un concurs amuzant, in care fiecare dintre participanti sa foloseasca un clestisor sau o penseta pentru a muta obiecte relativ mici dintr-un spatiu in altul. Desigur, adaptatea se poate adapta varstei si intereselor copilului.
E doar despre distractie
Sigur, daca am discuta despre un adult care trebuie sa exerseze pentru a-si recupera functia motorie afectata de un accident, am prezenta tot felul de exercitii specifice musculaturii. Dar noi discutam despre copii, care invata totul prin joaca. Asadar, jucati-va, jucati-va, jucati-va!