Sunt mai multe tipuri de masaj si oricare il vei alege va avea drept scop remedierea anumitor probleme ale organismului, readucerea starii de echilibru atat de benefica pentru sanatate, relaxare si un tonus bun, pentru a putea sa faci fata tuturor activitatilor zilnice.
Masajul este o activitate de frecare si framantare a anumitor parti ale corpului cu ajutorul mainilor sau a anumitor aparate specializate, exercitand o presiune mica sau puternica asupra musculatorii si articulatiilor, pentru a detensiona anumite zone si a scapa de durere.
Sunt mai multe tipuri de masaj si, in continuare, iti prezentam cateva dintre cele mai populare.
Contents
Masajul suedez
Este foarte popular si se recomanda mai ales persoanelor care nu au mai facut masaj, pentru relaxare sau pentru a scapa de dureri minore din anumite zone ale corpului.
Dureaza in general intre 60 si 90 de minute si se face pe intregul corp. Este un masaj bland, iar printre tipurile de miscari utilizate se numara: framantarea, miscari circulare profunde, lovituri lungi, vibratii si atingeri, precum si utilizarea de tehnici de miscare a articulatiilor pasive. Se recomanda si persoanelor care sunt mai sensibile la piele, nu lasa echimoze si au un efect benefic asupra nodulilor durerosi.
Se aplica pe straturile superficiale ale musculatorii si se poate folosi un ulei special de masaj.
Masaj cu pietre calde
Este similar cu masajul suedez, fiind tot o procedura blanda, care pe langa maini mai foloseste si pietre netede incalzile. Acestea au un efect de relaxare, reducere a stresului, amelioreaza durerea, imbunatateste fluxul sangvin si usureaza tensiunea musculara.
Pietrele fierbinti se aplica pe toata suprafata corpului, pe anumite zone de interes si dureaza aproximativ 90 de minute. Caldura produsa de acestea este foarte reconfortanta si acest tip de masaj poate fi aplicat tuturor persoanelor.
Aromoterapia
Se preteaza pentru persoanele care isi doresc sa scape de stres sau de anumite stari emotionale si se bazeaza pe folosirea unor uleiuri esentiale, parfumate. Poti sa alegi daca ai o preferinta sau poti lasa terapeutul sa aleaga pentru tine, in functie de necesitati.
Este un masaj bland ce se concentreaza pe zona spatelui, umeri si cap, sau pe intregul corp si dureaza intre 60 si 90 de minute. Pe langa uleiurile folosite pentru masaj ce se absorb prin piele, se inhaleaza si uleiurile din difuzor ce maresc starea de bine.
Nu se recomanda persoanelor care sunt mai sensibile la anumite mirosuri sau sunt alergice la uleiuri esentiale.
Masajul profund al tesuturilor
Se aplica pentru persoanele care sufera de durere cronica, pentru muschi durerosi si incordati sau pentru recuperare dupa un accident. Este un masaj mai profund, exercitand mai multa presiune asupra musculaturii. Dureaza in medie 60 – 90 de minute si, chiar daca este un masaj mai profund si intens, nu trebuie sa simti durere.
Masaj sportiv
Este dedicat in special celor care practica activitati sportive de performanta sau zilnice. Accentul nu se pune pe relaxare, ci pe imbunatatirea performantelor atletice, fiind un masaj de tratare, ce detensioneaza musculatura si creste flexibilitatea acesteia.
Se poate aplica pe intregul corp sau pe anumite parti unde este nevoie. In general, terapeutul foloseste tehnici mixte de masaj, alternand un masaj superficial cu unul profund, in functie de nevoi. Poate dura intre 60 si 90 de minute.
Masaj Siatsu
Este un tip de masaj de proveninta japoneza, ce se foloseste de anumite locuri unde se exercita presiune, similar cu acupunctura. Fiecare punct de presiune este mentinut pentru o perioada de cateva secunde (2 – 8 secunde), pentru a ajuta corpul sa isi recapete echilibrul si pentru a imbunatati circulatia sangvina.
Nu prezinta nici o durere si este o modalitate placuta de relaxare. Produce o stare de calm si detensionare, amelioreaza stresul si depresia, amelioreaza durerile de cap, reduce durerea musculara.
Masaj tailandez
Este indicat pentru persoanele care doresc un masaj mai activ, avand un rol important pentru combaterea stresului, pentru ameliorarea durerilor, cresterea flexibilitatii si imbunatatirea circulatiei.
Se aplica pentru intreg corpul si foloseste o serie de miscari similare cu cele din yoga, cu intinderi si rasuciri, masaj cu palmele si degetele pentru a aplica o presiune la nivel profund.
Masaj in timpul sarcini
Este special dedicat femeilor gravide, mai putin celor aflate in primul trimestru de sarcina, si ajuta la reducerea durerilor corporale din timpul sarcinii, la reducerea stresului si detensionarea musculaturii.
Este un tip de masaj usor, terapeutul aplicand miscari blande cu precadere la nivelul spatelui, soldurilor si picioarelor. Dureaza intre 45 si 60 de minute. Pentru a avea o pozitie cat mai confortabila, alege un cabinet care beneficiaza de cel mai bun pat de masaj pentru gravide, cu deschidere pentru burta.
Masaj anticelulitic
Pentru a reduce si elimina aspectul neplacut de coaja de portocala poti apela la masajul anticelulitic ce se poate face in doua moduri: cu mainile goale, exercitand o presiune mare asupra stratului de grasime, ce are ca efect fluidizarea circulatiei limfatice, dar este o metoda mai dureroasa; cu ajutorul unor dispozitive speciale, sub forma unor ventuze din silicon, ce creeaza un vacuum la nivelul pielii, cu imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice.
Reflexoterapia
Este un masaj ce se aplica doar pe anumite zone ale corpului, la talpi, la maini si urechi si are scopul de a crea o stare pozitiva, de a reduce stresul si pentru a reface echilibrul energetic.
Masajul spatelui
Este un masaj de relaxare si de detensioare a musculaturii spatelui, umerilor si gatului, punand accent si pe nodulii formati. Se recomanda mai ales persoanelor care sunt foarte statice si isi petrec mult timp in aceeasi pozitie, pe scaun. Tine in general 30 – 40 de minute si iti ofera o stare benefica organismului.
Masaje combinate
Atunci cand mergi la un centru SPA sa iti alegi tipul de masaj dorit, te poti indrepta si spre pachetele speciale oferite de acestea care fie iti ofera mai multe activitati: masaj, hidromasaj, sauna, tratament facial, scrub pentru corp etc.; sau oferte pentru doua persoane, putand petrece o zi placuta impreuna un partenerul sau o persoana draga, beneficiind de relaxare si confort.