Buna! Bine te-am regasit!
Azi se incheie luna pe care am dedicat-o familiei monoparentale. Nu stiu cum a fost pentru tine – si mi-ar placea sa imi spui – dar pentru mine a fost o luna emotionanta, in care m-am bucurat sa cunosc oameni deosebiti, plini de energie, care au trecut prin momente dificile si au reusit sa le depaseasca. De aceea, am ales sa inchei luna Iunie cu un interviu optimist, cu consilierul de dezvoltare personala si parentala Alexandra Crivilaru, care mi-a impartasit cateva dintre recomandarile generale pe care le face persoanelor care trec printr-o despartire.
Buna, Alexandra! Spune-mi, te rog, cum ii ajuti tu pe oameni?
Buna! Sunt consilier pentru dezvoltare personala si parentala, iar asta inseamna ca sustin persoanele ce imi solicita ajutorul, sa investigheze situatiile problema, sa exploreze potentialele solutii si sa acceseze resursele proprii pentru depasirea dificultatilor.
Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care te solicita clientii tai?
“Paleta” de situatii intalnite in practica este una diversificata, iar fiecare situatie are specificul ei, in stransa legatura cu numeroase aspecte ce tin de persoanele implicate: structura personalitatii, temperament, istoric personal, abilitati de relationare etc. Cel mai des intalnite provocari le descopar in zona de stabilire a limitelor personale, asumare a eului autentic, comunicarea nevoilor si emotiilor proprii, integrarea figurilor parentale si, nu in ultimul rand, provocarile vietii de parinte.
Noi am programat o luna speciala, dedicata familiei monoparentale. Care sunt provocarile specifice cu care se lupta familia monoparentala?
Familia monoparentala se afla intr-un carusel emotional inca de la “formare”. De cand cei doi hotarasc sa se separe, atat adultii, cat si copiii trec prin numeroase stari emotionale provocatoare, ce solicita aparatul emotional la maximum. Aceste evenimente, daca nu sunt gestionate cu multa delicatete si constiinta, pot lasa urme adanci in psihicul copiilor, pe termen
lung.
Tot ceea ce inainte de separare/divort era cunoscut si predictibil se schimba, rolurile din familie si rutina se reorganizeaza, locuinta copiilor, poate si scoala/gradinita la care merg se schimba, stilul de viata, calitatea vietii, nivelul de trai se schimba (de cele mai multe ori, pentru parintele rezident), iar pentru a trece cu bine peste aceste provocari, parintii si copiii au nevoie de sustinere. Avand sustinerea, sinceritatea si explicatiile parintilor, copiii trec mai usor prin experienta divortului, decat daca ar avea la indemana doar resursele lor personale.
Divortul te da peste cap, evident; exista niste etape de adaptare la noul statut?
Bine ar fi sa existe o reteta care sa ne ajute sa trecem prin experienta divortului aproape deloc zgaltaiti, dar nu exista asa ceva! Cred ca a lua lucrurile exact asa cum sunt, fara asteptari, fara sa fortam lucrurile, acceptand ceea ce realitatea ne ofera, este o abordare ce ne usureaza trecerea prin experienta divortului. Reprimarea emotiilor, in timpul divortului si dupa, nu este deloc o practica benefica; avem nevoie sa fim vulnerabili, sa fim acceptati in aceasta pozitie, iar o retea de sprijin poate face miracole in acest sens.
Perioada imediat urmatoare separarii poate fi una marcata de emotii cu intensitate ridicata, indoieli, mult stres, asa ca este extrem de util sa nu ne izolam, sa cerem ajutorul, sa ne deschidem, sa nu incercam sa pastram aparentele de puternic/bine/echilibrat, daca noi nu ne simtim asa, pentru ca la un moment dat, povara imaginii create va fi prea puternica si riscam un colaps emotional.
Pe masura ce timpul trece, noi rutine se creeaza, cercul de cunostinte se schimba/extinde, copiii se acomodeaza la noua organizare a familiei si totul devine mai usor de gestionat. Pot aparea dificultati de comunicare cu fostul partener, conflicte legate de parentajul in noua ipostaza, provocari financiare, dar aproape nici una din provocarile post-divort nu va depasi, ca intensitate emotionala, perioada separarii si imediat de dupa separare.
Ce poate face pentru sine un parinte proaspat divortat, astfel incat sa se ajute sa depaseasca perioada cea mai dificila?
Pentru a depasi perioada cea mai dificila, un parinte proaspat divortat, pe langa multimea de aspecte logistice, legale, financiare, si multe altele, trebuie sa aiba in vedere grija fata de propria persoana. Asa este, este extrem de important sa avem grija de noi, sa ne implinim nevoile in aceasta perioada provocatoare din viata noastra. Într-adevar, sunt o multime de lucruri de facut, dar putem uneori sa lasam vasele pentru a doua zi, putem sa ne luam o zi libera in care sa ne odihnim sau putem sa stam mai mult in parc cu copiii, ca sa ne reincarcam bateriile.
Izolarea este o tendinta oarecum fireasca in perioada divortului, din cauza vulnerabilitatii, rusinii, esecului resimtit, si cred ca ajuta mult sa avem un grup caruia sa ii apartinem, unde sa fim ascultati, intelesi, sustinuti neconditionat. Chiar daca nu avem prieteni sau cunostinte, este bine de stiut ca exista comunitati online dedicate celor care trec prin experienta divortului , grupuri de suport sau chiar terapeuti/consilieri ce pot sa ofere sustinere in aceasta perioada dificila.
Evita conflictele inutile cu fostul partener si concentreaza-te pe binele tau si al copilului/copiilor. Luptele de putere nu fac bine nimanui, iar daca fostul partener le provoaca, fa-ti un bine si nu te lasa absorbit/a in acest tavalug al conflictelor si invinovatirilor!
Cat e firesc sa dureze “doliul” de dupa divort?
Divortul este o experienta foarte intima, personala, iar durata doliului poate varia de la caz la caz, in functie de specificul personal, de capacitatea fiecaruia de a gestiona emotii dificile, de cat de dezvoltata avem rezilienta si de cat de… intens/dificil este divortul. In general, dupa aproximativ 3-6 luni se observa o usoara imbunatatire, iar dupa 6-9 luni multe persoane incep sa se redescopere, sa se cunoasca mai bine, sa se reinventeze. Pe masura ce timpul trece, emotiile sunt gestionate, mintea se poate concentra pe dezvoltare personala/profesionala, pe urmarea unor pasiuni, pe relaxare, pe orice altceva in afara divortului/fostului partener.
Cum se poate “reinventa” o mama sau un tata rezident, unde gasesc acesti oameni motivatia de a continua si a evolua?
Cea mai buna motivatie este cea intrinseca: este in noi tendinta de progres, de evolutie, de a merge inainte. Gasirea “de ce”-ului personal poate fi un moment de cotitura si ne poate da un imbold puternic pentru a ne cunoaste mai bine, pentru a ne reinventa. Explorarea pasiunilor, implicarea in diverse activitati (voluntariat, grupuri de suport, cercuri de parinti etc.) pot contribui considerabil la demersul de reinventare.
Stabilirea prioritatilor poate de asemenea contribui la reinventare, asadar unele persoane care au fost o lunga perioada de timp angajate pot porni pe drumul antreprenoriatului, pot avea loc schimbari majore in ceea ce priveste domeniul de activitate, se poate schimba locatia (orasul, tara), unele persoane pot porni o calatorie spre un corp sanatos, iar altele pot, in sfarsit, sa isi urmeze pasiunile puse deoparte o lunga perioada de timp.
Calupul de vesti bune
- Derek Chauvin a fost condamnat la peste 22 ani inchisoare pentru uciderea prin sufocare a afro-americanului George Floyd. Daca ai uitat, este vorba despre incidentul care a declansat miscarea Black Lives Matter.
- Din ce in ce mai multe voci se ridica in favoarea educatiei sexuale – sau cum se va numi disciplina de studiu care a starnit atatea controverse. Este singurul mod in care baietii de azi ar putea sa invete ca “felul in care se imbraca o fata nu este o invitatie”, spune profesor Marcel Bartic.
- Indulcitorii artificiali pot determina transformarea florei intestinale sanatoase in variante bacteriene patogene, care invadeaza peretele intestinal si determina probleme de sanatate.
De actualitate
- Ministrul Invatamantului, Sorin Cimpeanu, propune ca din toamna anului 2024 anul scolar sa fie mai lung, in detrimentul vacantei de vara. Atata timp cat programa scolara antica, stufoasa si inutila ramane nemodificata, asociatiile de parinti se opun acestei initiative.
- Azi incepe Examenul de Bacalaureat. Nu putem decat sa le uram mult succes participantilor. Capul sus! Trece si asta … 🙂
- Se apropie concediul si inca nu te-ai lamurit cum e cu certificatul verde COVID? Poti afla aici mai multe detalii despre cum sa intri in posesia documentului.
Poate te intereseaza
- Te-ai gandit vreodata ca e nevoie de nenumarate dovezi de competenta si dedicare din partea ta, pentru ca oamenii sa te poata aprecia? Ai avut vreodata emotii fata de ideea de a negocia o marire de salariu, pornind de la ideea ca poate, totusi, nu faci destul? Toate acestea pot fi manifestari ale sindromului impostorului, care te tin in loc din punctul de vedere al dezvoltarii personale. Afla mai multe: https://podcasts.apple.com/ro/podcast/worklife-with-adam-grant/id1346314086?i=1000523780269&ct=t%28Concentrat_28062021%29&mc_cid=7c54e0beb4&utm_campaign=7c54e0beb4-Concentrat_28062021&utm_medium=email&utm_source=Concentrat&utm_term=0_31399402fc-7c54e0beb4-122787210
- Daca prabusirea cascadei Bigar ti-a starnit si tie emotii, as zice ca merita sa citesti asta: https://www.vice.com/ro/article/7kv4ag/poveste-cascada-bigar-prabusire