Iarna ne tine mult in casa, iar asta poate fi extrem de dificil pentru copiii mici si plini de energie. Chiar daca nu mai puteti alerga de dimineata pana searam ca pana de curand, va puteti totusi implica in proiecte interesante care sa il tina pe cel mic ocupat.
Parintii spun ca iarna este una dintre cele mai dificile perioade din an, mai ales cand ai copii de varsta mica, plini de energie, care isi doresc sa zburde la nesfarsit. Daca nu stiti cu ce sa umpleti timpul liber dupa joaca in zapada, iata cateva proiecte simple care credem ca va vor bucura.
Pinguini din carton
Pentru acest proiect ai nevoie de cateva lucruri pe care cel mai probabil le ai deja in casa: farfurii de carton, vopsea sau acuarele negre, un penson mare, carton alb, foarfece, lipici, carton portocaliu, ochisori mobili, carton negru.
Aseaza farfuria de carton pe o suprafata bine protejata si vopseste-o complet cu negru.
Odata ce vopseaua s-a uscat, decupeaza un cerc din carton alb si lipeste-l in centrul farfuriei pictate. Alternativa, in cazul in care copilul este destul de mare, e sa il rogi sa picteze el doar marginea farfuriei si sa o lase alba in centru.
Foloseste cartonul portocaliu pentru a decupa un triunghi care va fi ciocul pinguinului. Lipeste pe marginea neagra ochisorii mobili si, la limita dintre zona neagra si cea alba, ciocul, cu varful in jos.
Decupati doua ovale din cartonul portocaliu si lipiti-le in zona diametral opusa a farfuriei: acestea vor fi labutele pinguinului.
Din carton negru, decupeaza doua ovaluri alungite pe care le vei lipi pe lateralele farfuriei negre: acestea sunt aripile simpaticului vostru pinguin.
Fulgi de zapada
Proiectul urmator este unul cu mare valoare decorativa la care copilul va putea participa din plin, dar la care are nevoie de ajutorul tau. Pentru un fulg vei avea nevoie de 3 sau 4 betisoare din lemn din cele care se folosesc pentru inghetata, de lipici, piese dintr-un puzzle vechi si descompletat, vopsea albastra, penson, sclipici albastru, panglica si foarfece.
Lipeste betisoarele din lemn unul peste celalalt, in zona din mijloc, astfel incat sa formeze scheletul fulgului. Odata ce lipiciul s-a uscat, roaga copilul sa lipeasca, pe scheletul obtinut, piesele de puzzle, cu fata colorata in jos. Vei obtine, astfel, dantelaria caracteristica, unica, a fiecarui fulg.
Dupa ce lipiciul s-a uscat, roaga copilul sa picteze fiecare piesa lipita in albastru. Daca nu aveti vopsea albastra, albul poate fi o alternativa aproape la fel de buna.
Dupa ce vopseaua s-a uscat, urmeaza sa aplici sclipiciul. Pentru asta, amesteca putin lipici lichid transparent cu sclipici albastru, bleu, alb sau chiar incolor si roaga-l pe copil sa il intinda pe suprafata fulgului cu un penson curat.
Odata ce si lipiciul cu sclipici s-a uscat, taie o bucata de panglica de cativa centimetri si lipeste-o la una dintre extremitatile fulgului, astfel incat sa formeze o bucla: cu ajutorul ei vei agata ornamentul in bradul de Craciun .
Fulgi de zapada din sare, pictati
Acest proiect este unul extrem de interesant si de impresionant pentru copii. Si vestea cea mai buna este ca nici nu ai nevoie de prea multe materiale. Iti trebuie o bucata de carton alba, neagra sau albastra, un creion colorat si putina rabdare pentru a desena conturul catorva fulgi de zapada, de dimensiunii si cu modele diferite.
Daca nu te simti suficient de talentat pentru asta – desi te asiguram ca nu e greu – poti folosi unul dintre template-urile gratuite de pe internet, pe care sa le printezi.
Foloseste lipici pentru a acoperi fiecare liniuta a fulgului desenat. Inainte ca lipiciul sa se usuce, presara repede o cantitate generoasa de sare fina.
Odata ce lipiciul este complet uscat, inclina usor foaia, astfel incat surplusul de sare sa se scuture. Cristalele lipite pe carton au deja un aspect stralucitor cuceritor, dar proiectul poate fi imbunatatit cu un pic de acuarela.
Inmoaie un penson intr-o picatura de apa si scurge-l bine, apoi intr-o picatura de acuarela. Atinge usor cu varful fin cristalele de sare si observa cat de frumos difuzeaza culoarea. Puteti experimenta si va puteti juca cu mai multe culori pe acelasi fulg, sau puteti incerca sa ii faceti cat mai realist. Daca vrei, poti adauga si putin sclipici, pentru o stralucire mai intensa.
Hranitoare pentru pasari
Empatia este o valoare pretioasa pe care i-o poti insufla copilului tau, si cum mai bine sa faci asta decat printr-un proiect realizat impreuna, prin care sa aveti grija de cei mai mici si mai neajutorati, de pilda de vrabiutele si pitigoii care cu greu depasesc iarna?
Proiectul pe care ti-l propunem este simplu si nu necesita nici un fel de investitii importante. Ai nevoie de cateva bucati de paine prajita, un pic de unt de arahide, seminte pentru pasari si, eventual, o forma de fursecuri.
Puteti folosi forma de fursecuri pentru a decupa o bucata de paine prajita de forma dorita, sau puteti folosi felia ca atare. Unge bine painea cu unt de arahide pe ambele parti, apoi scufund-o in semintele pentru pasari, invartind-o pentru ca ele sa se lipeasca cat mai bine pe suprafata acesteia, pe fiecare milimetru liber.
Inainte de a pune la uscat ingenioasa “reteta”, foloseste un varf de cutit sau alt obiect ascutit pentru a face o gaura intr-o margine a feliei de paine; trece prin ea o bucatica de sfoara, cu care o vei agata de crenguta unui copac.
Lasa felia sa se usuce bine peste noapte, sau bag-o in cuptor la temperatura joasa daca vrei sa accelerezi procesul. Odata ce e gata, o poti agata de crengutele unui copacel din fata geamului, sau de gardul viu de langa bloc, sau in alta zona…ferita de pisici.
Daca painea prajita ti se pare un suport prea fragil pentru proiectul vostru – e adevarat ca de multe ori ea se rupe sau cedeaza in momentul in care incerci sa ii atasezi agatatoarea – o poti inlocui cu o rola goala de hartie igienica, dar de data aceasta pasarile nu vor putea consuma si suportul ci vor trebui sa se multumeasca numai cu semintele.