Buna! Bine te-am gasit!
In editia de azi pe invit sa faci cunostinta cu Claudia, o viitoare mamica ce a avut de luptat mult pana sa obtina sarcina dorita. Mai multe proceduri medicale fara succes, sacrificii financiare, schimbarea medicului, intrebari fara raspuns, reactii variate din partea familiei… povestea e lunga si a meritat impartasita!
Buna! Ma numesc Claudia, am 35 de ani, iar povestea mea incepe in urma cu 5 ani, cand o doamna doctor ginecolog, auzind ca sunt casatorita de 8 ani si ca nu aveam copii, m-a sfatuit sa merg la un specialist in infertilitate.
Am urmat sfatul doamnei doctor. Dupa investigatii facute atat de sot, cat si de mine, mi s-a spus ca am trompele impermeabile. A urmat o operatie, dar fara succes, diagnosticul final fiind de infertilitate; singura solutie propusa – FIV.
In acel moment nu stiam nimic ce inseamna FIV. Am plecat din cabinet cu doua foi: una cu lista de analize, alta cu lista de costuri. La primul FIV am mers orbeste pe ce mi s-a spus la clinica. Au rezultat, la final, din 12 ovocite, doar 3 de ziua a 5-a. Au fost transferati 2 embrioni, s-a prins unul, dar la 12 saptamani s-a oprit din evolutie. A urmat un chiuretaj; sentimentul de atunci este de nedescris.
Dupa cateva luni, am facut transfer cu embrion congelat, dar nu am reusit. Imediat am decis cu sotul sa mai facem un FIV, auzind ca sansele sa fie bine sunt mai mari. Am discutat cu doctorul la care eram atunci si am inceput din nou: analize, tratamente, la toate mi se spunea ca arata mai bine ca la primul FIV. Am mers increzatori la punctie: 11 ovocite, dintre care doar 2 de ziua a 5-a. Am intrebat motivul pentru care a ieșit mai prost ca prima data, dar nu am primit nici un raspuns, doar ca “asa a fost sa fie”.
Intre FIV mi s-a recomandat sa fac profilul de trombofilie, unde a iesit o trombofilie minora. Ambele FIV-uri au fost facute cu datorii in banci; le platim si in prezent, dar mai mult doare speranta pe care ti-o pui in doctorul respectiv si faptul ca, la final, nu primesti un raspuns mai clar, sa stii ce ai de facut in viitor.
Dupa un an, la insistentele sotului, am cautat alt doctor, alta clinica, un doctor care stiam ca isi da interesul mai mult. Am mers la dansul cu dosarele in brate si i-am spus ca, pentru mine, e ultimul FIV, ca nu mai am puterea necesara, nu mai am nervi, sunt dezamagita de sistem. Dansul a fost corect, mi-a spus ce analize suplimentare am nevoie, ca trebuie trompele clipsate si abia dupa aceea vorbim de FIV. Am mers la dansul fara prea multe sperante, am apreciat sinceritatea lui, am inceput aceeasi poveste cu tratamentele, stimulare… In ziua punctiei am avut 12 ovocite; atunci m-am gandit ca e posibil sa se repete istoria si ca e posibil sa nu am embrioni de calitate. Am plecat cu gandul ca nu va fi bine; a doua zi am fost sunata mi s-a spus ca au ramas 7 ovocite si ca ne auzim la transfer. In gandul meu, eram sceptica. Am ajuns in ziua a 5-a la clinica, am intrat in sala la domnul doctor, care ma astepta impreuna cu doamna embriolog si mi-au spus ca am 6 embrioni de ziua 5. In momentul acela am intrebat daca sunt siguri si daca sunt ai mei si am primit raspuns ca da, sunt ai mei. A fost o zi minunata pentru mine, am optat pentru 2 embrioni Rezultatul? Sarcina 34 de saptamani, un singur fat, o sarcina intr-adevar cu probleme, spitalizari, frica, emotii pe care si in prezent le am.
Apreciez ca doctorul nu mi-a dat sperante false si tot timpul imi spune ca fericirea e atunci cand il voi duce pe bebe acasa. In orice decizie de a merge mai departe a fost implicat sotul. Si am vazut si multe doamne cu probleme poate mai grave, le vedeam cum lupta, si asta mi-a dat puterea de a depasi orice moment neplacut. La final, orice traire, dezamagire, problema, faptul ca familia nu te intelege sau primesti diferite intrebari: “De ce iti trebuie copii?”, “De ce nu poti avea copii?”, prieteni care se uita la tine ciudat, oarecum evitarea familiilor cu copii si a femeilor insarcinate pe langa care treci te fac sa te gandesti: “De ce eu?” sau “Cu ce am gresit?”. Toate fac parte din experientele vietii si orice dezamagire e un pas in fata. Au fost momente in care nu imi gaseam rostul, in care am cerut sotului, pe care il vedeam ca sufera ca nu avem copii, sa isi faca o alta viata, ca eu ma vedeam un caz pierdut, dar ii multumesc ca a ramas langa mine si mi-a aratat ca viata merita traita asa cum e.
Calupul de vesti bune
- Echipa de tineri romani care a participat la Campionatul International de Robotica 2024 a castigat locul I. E prima oara cand se intampla ca o echipa din afara SUA sa castige, din 1989 cand a fost lansat concursul.
- Desi au starnit controverse, s-a demonstrat ca, pentru copii, clasele de studiu bilingve prezinta avantaje din punct de vedere academic.
- Dupa furtuna in pahar cu apa starnita la inceput de saptamana, guvernul a aprobat metodologia decontarii transportului in comun pentru elevi, prin ordin de ministru.
Meriti sa stii
- La nivel mondial, 1 din 8 cupluri au dificultati in a deveni parinti.
- In SUA, 11% dintre femei si 9% dintre barbati se confrunta cu problema infertilitatii.
- Acupunctura sporeste semnificativ sansele de reusita ale FIV.
- Ciclurile regulate de somn sunt esentiale pentru sporirea fertilitatii si pentru cresterea ratei de succes ale FIV.
- FIV nu inseamna, neaparat, sarcina multipla.
- Barbatii care se masturbeaza frecvent au o calitate mai buna a spermei.
- FIV este asociata cu un risc crescut de sarcina extrauterina.
- Doar 5% dintre cuplurile care se confrunta cu problema infertilitatii ajung sa apeleze la FIV.
- In medie este nevoie de 3 cicluri de FIV pentru a obtine o sarcina.
Poate te intereseaza
- Un podcast de succes despre parenting: https://futurefocusedparenting.com/podcast/
- Cateva carti de vacanta, pentru mari si mici, in diverse oferte de pret: https://www.editura-arthur.ro/