Cum poti crea un loc de joaca in propria curte?
Una dintre cele mai frecvente “plangeri” pe care le au parintii care locuiesc la casa, la marginea oraselor, este ca cei mici nu prea au companie de varsta lor prin preajma. In cazul in care mutarea la casa a avut loc ceva mai tarziu, chiar si copilul “plange” adeseori dupa joaca din parc, impreuna cu alti copii.
Proiectele pe care ti le prezentam in continuare sunt menite sa iti ofere cateva idei simple si accesibile financiar pentru a transforma curtea casei intr-un loc de joaca – un inceput ideal pentru a socializa cu noii vecini si pentru a-i gasi si copilului tau compania dorita.
Groapa cu nisip
Groapa cu nisip este un accesoriu nelipsit de la locul de joaca. E adevarat ca poti investi in una dintre acele scoici din plastic, cu capac, insa designul lor nu este foarte inspirat, pretul nu e neaparat mic, iar durabilitatea e discutabila.
Exista multe idei creative de utilizare a materialelor reciclate pentru a obtine un loc de joaca la nisip, vesel si adecvat.
O biblioteca veche, cu rafturi deschise si dimensiuni relativ mici, poate fi revopsita in culori aprinse si asezata culcat pe sol. Avand mai multe compartimente, poti realiza zone diferite pentru nisip cu texturi diferite (fin, grunjos, pietricele) si poti rezerva un spatiu de depozitare accesoriilor: galetuse, moara cu nisip, lopatele, greble, forme pentru nisip, etc. Poti chiar sa alcatuiesti o platforma, in zona centrala, pe care copiii sa isi etaleze mulajele realizate, si de unde nisipul sa ajunga usor in compartimentul dedicat.
Groapa cu nisip poate fi confectionata direct pe sol, intr-un spatiu delimitat cu ajutorul unor dulapi din scandura, sau chiar al unor barne. Avantajul acestei variante este ca, in cele 4 colturi, poti bate in pamant tevi rezistente, de care sa legi o copertina care sa il fereasca pe cel mic de soare. Un lighean mare cu putina apa, asezat in unul dintre colturile parcului, ii poate oferi ocazia de a se racori in zilele calduroase de vara, sau poate fi folosit ca sursa de “material de constructie”.
Paletii pot servi ca baza de pornire pentru urmatorul nostru exemplu de groapa de nisip, mai ales daca nu ai la indemana prea mult spatiu. Ai nevoie de doi paleti, de niste scanduri cu care sa completezi “fundul” pentru a nu pierde nisipul, si pentru a putea acoperi complet capacul. Astfel, nisipul vostru va ramane mereu curat, fara ca pisicile sa fie tentate sa il “testeze” si fara sa se ude (prea tare) cand ploua. Daca te pricepi, intre cei doi paleti poti monta un sistem de balamale, dar nu e obligatoriu.
Daca groapa voastra de nisip are o forma dreptunghiulara, ar fi mare pacat sa nu investesti intr-un “catarg” central, alcatuit din doua barne fixate in pozitie verticala, de care sa sprijini o bucata de material textil gros si umbros, legata jos in cele 4 colturi si ridicata doar la mijloc, care va transforma locul de joaca intr-o adevarata corabie a piratilor.
Desene cu creta
Celor mai multi copii le place sa deseneze cu creta, dar nu prea multa lume are in curte spatiu pentru asa ceva, iar asfaltul de pe soseaua din fata casei nu e un loc de joaca potrivit. Solutia este simpla si poate fi pusa usor in practica: poti investi in folie tip tabla de scris, pe care o vei amplasa pe gard sau pe peretele exterior al magaziei de unelte sau a sopronului. Pentru un plus de distractie si de accesibilitate, poti fixa, langa tabla, un simplu cuier pentru prosoape, de care sa agati galetusa cu creta, astfel incat sa fie la o inaltime convenabila.
Masinute
Joaca cu masinute este iubita de toti copii, chiar daca e in general asociata mai mult cu baietii decat cu fetele.
Poti crea o pista prin gradina, pe care copilul sa poata plimba masinutele: o folie de cauciuc taiata fasii, o bucata de musama inchisa la culoare, sau pur si simplu o pista de pamant (care va trebui, insa, plivita frecvent) pe care poti trasa cu creta, cu markerul alb sau cu vopsea, marcaje rutiere, poate fi o idee.
Puteti alcatui, impreuna, un traseu mai complicat, care sa includa o serie de rampe succesive, folosind scanduri sau recipiente goale pentru “platforme” si baghete din spuma pentru piciscina, sau burete izolator pentru tevi, pe care sa le tai in jumatate, pe lungime, pentru a obtine pistele intermediare. Desigur, traseul poate fi completat cu tuneluri din tevi de PVC taiate la lungimea potrivita sau, daca te pricepi, modelate la caldura, si apoi pozitionate cu o panta potrivita.
Leagane
Daca nu vrei sa investesti in unul dintre acele balansoare (aici gasesti lista noastra comparativa) din comert, frumoase si durabile, dar cu costuri uneori mari, o solutie este sa improvizezi tu ceva. Desigur, mare atentie la siguranta!
Varianta clasica este a leaganului care foloseste un cauciuc vechi, de dimensiuni mari. El poate fi legat cu sfoara sau lant (protejate, ambele, in zona de fixare), dar poate fi infrumusetat prin transformarea sa ingenioasa, cu vopsele colorate, intr-o insecta sau un animalut. Astfel, copiii se pot legana nu pe o roata de masina, ci pe spatele unei buburuze sau al unei albinute, sau in bratele unei pisici primitoare, sau pe un vultur indraznet.
Pentru copiii mai mici, un balansoar de echilibru poate fi improvizat tot dintr-un cauciuc, de data aceasta taiat in jumatate; el e asezat cu zona de curbura pe sol, iar in partea de sus poti fixa o platforma din lemn, vopsita colorat, cu doua manere pentru doi pitici.
O placa veche de skateboard poate fi transformata intr-un leagan in copac; e suficient sa o gauresti in cele 4 colturi si sa o agati cu o sfoara groasa, innodata. Pentru ca toti cei mici iubesc sa testeze limitele si ajung, in final, sa se legene in picioare, poti adauga, pe fiecare laterala, la inaltimea potrivita, cate o bagheta groasa din lemn, care sa ofere un sprijin suplimentar pentru copil, in zona subratului.
Daca ai un scaun vechi, cu manere, pe care nu il mai folosesti, il poti vopsi intr-o culoare vesela sau electrizanta si il poti transforma in leagan. E un proiect usor, de sfarsit de saptamana, caci va fi nevoie sa ii atasezi in partea de jos doua scanduri inguste, paralele, pe care sa le folosesti ca sistem de ancorare. Marele avantaj este ca il poti folosi si tu, pentru cateva momente de relaxare, adaugandu-i o pernuta pentru sezut pentru mai mult confort.
Jocuri cu apa
Vara, soare, caldura, relaxare, joaca in curte? Apa este obligatorie pentru variante desavarsite de distractie!
Furtunul cu apa poate fi o varianta, dar destul de costisitoare; in plus, odata ce toata lumea se face leoarca, probabil ca joaca se va opri. De aceea, poate fi mai inspirat sa gasesti alte solutii, care sa prelungeasca momentele de joaca.
Poti incropi o ghirlanda cu baloane umplute cu apa, care poate fi folosita pentru a trage la tinta, sau ca pedeapsa pentru cei care pierd la anumite jocuri.
Poti umple baloane cu apa pentru a organiza o lupta in toata regula – doar asigura-te ca toti combatantii sunt dispusi sa stranga resturile de baloane din gradina!
Pentru copiii mai mici, fascinati de curgerea apei, poti inventa un sistem de scurgere din mai multe sticle de plastic pe jumatate decupate, legate pe un gard sau pe un perete exterior. Creezi, astfel, un soi de cascada in mai multe trepte, oferind ocazia umplerii unui recipient amplasat in partea de jos. Pentru un plus de distractie, poti folosi apa colorata cu coloranti alimentari.
O sticla de plastic in care ai dat cateva gauri mici, atasata la furtunul de gradina, se poate transforma intr-o stropitoare amuzanta.
Tu ce alte idei ai mai pus in aplicare, la tine in gradina, pentru ca juniorii sa isi petreaca intreaga zi afara, la joaca?