Copilul mic se poate ineca si atunci cand in piscina exista apa de doar 5 cm, de aceea nu il lasa sa intre, fara ca tu sa fii prin preajma, si ingradeste zona in care este amplasat bazinul. Daca are un sistem electric de umplere si filtrare, ai grija ca acesta sa fie montat corespunzator si nu il conecta la prelungitor, doar la priza principala, pentru ca astfel vei evita riscul de electrocutare.
Vara este o placere sa iti petreci timp in piscina, mai ales atunci cand temperaturile sunt ridicate. Totusi ai grija de copilul tau, deoarece o astfel de activitate poate avea o multime de riscuri. Iata mai jos cateva dintre ele si modul in care trebuie sa reactionezi, atunci cand au loc astfel de accidente.
Riscul de inec
Un copil mic se poate ineca in orice apa care depaseste 5cm inaltime, de aceea nu este bine sa il lasi nesupravegheat, atunci cand este la piscina. Daca folosesti un bazin pentru adulti gonflabil, pune un gard in jurul lui.
Cu ajutorul acestuia vei limita accesul copilului, atunci cand tu nu esti prin preajma. In cazul in care nu dispui de acesta, poti da scarile de acces in piscina la o parte. In acest fel, copilul nu poate intra, fara ca tu sa stii.
De asemenea, daca aceasta este amplasata intr-un loc public, ai grija sa pui semne de avertizare, in care sa specifici ca nu trebuie lasati copiii nesupravegheati in interior. Ca sa poti preveni inecul, trebuie ca toata atentia ta sa fie concentrata asupra copilului si nu asupra a ceea ce se intampla in jur, deoarece cel mic poate suferi un accident in doar cateva secunde.
Pentru un plus de siguranta, asaza-te langa piscina, nu la o distanta mare, gandindu-te ca il poti auzi, atunci cand striga dupa ajutor. Cu cat ai viteza de reactie mai mare, cu atat reusesti sa eviti o nenorocire.
In cazul in care se intampla ca cel mic sa se inece este absolut necesar sa acorzi corespunzator primul ajutor, deoarece modul in care reactionezi poate fi vital. Scoate victima din apa, verifica semnele vitale si daca aceasta reactioneaza la stimuli.
Pentru a realiza acest lucru o poti ciupi. Apoi, cat strigi dupa ajutor, verifica respiratia acesteia, apropiind urechea de gura. Daca observi infundarea cailor aeriene cu apa, intoarce persoana pe o parte si bate-o pe spate, pentru a o ajuta sa elimine lichidul.
Inainte de acest lucru, verifica ca victima sa nu aiba o fractura cervicala. In cazul in care exista lovituri la nivelul coloanei, nu e bine sa efectuezi nici o miscare, deoarece poate aparea paralizia. Atunci cand victima inhaleaza foarte multa apa, exista riscul ca aceasta sa sufere un stop cardiorespirator. In acest caz, este indicat sa acorzi primul ajutor si sa faci compresii pentru a stabiliza ritmul cardiac, pana in momentul in care soseste un echipaj medical.
Riscul de electrocutare
Bazinele gonflabile de dimensiuni mari sunt dotate cu un sistem electronic ce filtreaza apa sau ajuta la curatarea acesteia. Ca sa nu exista riscul de electrocutare, monteaza in jurul piscinei un gard cu usi de acces, securizate, iar astfel il vei impiedica pe cel mic sa ajunga la piscina, fara ca tu sa fii prin preajma.
De asemenea, cere ajutorul unui electrician atunci cand montezi piscina. El va sti cum sa asambleze elementele electrice, astfel incat in timpul folosirii sa nu se produca un scurt circuit. Totodata, este bine sa amplasezi bazinul aproape de priza si sa nu folosesti prelungitor, deoarece acesta nu suporta intodeauna sarcini mari si se poate produce un scurtcircuit.
In cazul in care cel mic se electrocuteaza, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa sistezi furnizarea de energie electrica si sa incerci sa indepartezi sursa de electricitate, cu ajutorul unui material izolant (lemn sau carton).
Chiar daca esti tentata sa atingi copilul, nu face acest lucru, deoarece si tu poti fi afectata de curentul electric. Daca persoana este inconstienta, suna la salvare si nu misca victima, pentru ca din cauza loviturilor, aceasta poate suferi leziuni ale coloanei vertebrale.
In cazul in care constati ca nu exista semne la nivelul spatelui si persoana nu are puls, incepe manevra de resuscitare. Atunci cand exista si arsuri, nu incerca sa acoperi ranile, deoarece tesaturile se lipesc de rana deschisa.
Daca copilul nu este electrocutat puternic si este constient, ar fi bine sa apelezi serviciul de urgenta si sa mergi cu el la spital, pentru a fi monitorizat o perioada, deoarece unele leziuni pot aparea la cateva ore dupa accident.
Riscul de infectie
Apa trebuie igienizata corespunzator cel putin o data pe saptamana, deoarece in caz contrar exista riscul ca cel mic sa dobandeasca tot felul de boli gastroenterologice si dermatologice. Cele mai frecvente afectiuni ale pielii sunt eczemele, ciupercile, iritatiile, micozele sau dermatita.
Si acneea este o afectiune care poate fi agravata de cantitatea de clor existenta in apa din piscina, de aceea este important sa respecti cu strictete informatiile oferite de producator, in momentul in care dezinfectezi interiorul piscinei. Ciuperca apare de obicei la picioare si se manifesta prin mancarimi ale zonei afectate.
Bolile gastroenterologice se produc in momentul in care copilul inghite apa din piscina. Acestea se manifesta prin dureri abdominale, varsaturi, febra si greata.
Riscul de lovituri
Copilul poate sa alunece pe scari sau in piscina in timp ce se joaca. In urma cazaturii, acesta se poate rani sau zgaria. Pentru a nu dezvolta infectie este bine sa aplici o solutie dezinfectanta si sa bandajezi locul, daca este vorba de o rana deschisa.
De asemenea, pentru a nu desface bandajul, ar fi bine ca zona respectiva sa nu mai ajunga in apa, pana in momentul in care rana nu se vindeca. In cazul loviturilor ce implica dislocari ale oaselor, este indicat sa apelezi la salvare.
Acestia iti vor fixa zona afectata cu fesa elastica sau gips, pentru o anumita perioada de timp, in functie de gravitatea loviturii.
Riscul de insolatie si arsuri solare
Cele mai multe piscine gonflabile sunt asezate la soare, pentru ca apa din interior sa ramana calda. Din cauza razelor solare exista riscul ca cel mic sa faca insolatie. Evita sa il lasi in piscina la orele amiezii, iar in restul timpului ai grija sa aiba capul acoperit. Din cauza apei, pielea se poate arde mai repede, de aceea foloseste protectie solara adecvata, de fiecare data cand copilului intra in piscina.