La ce sa te astepti cand copilul este bolnav
Putine momente sunt la fel de stresante pentru un parinte ca cele in care copilul este bolnav. Poate fi vorba despre un bebelus de cateva luni sau despre un copil mai mare, despre un simplu guturai sau despre o boala a copilariei, sa iti vezi copilul bolnav este foarte greu. Descopera la ce trebuie sa te astepti atunci cand astfel de lucruri se intampla, dar si cum poti sa depasesti mai usor aceasta perioada.
In primii ani de viata, copiii se imbolnavesc de nenumarate ori. Din fericire, majoritatea acestor imbolnaviri sunt mai degraba generatoare de disconfort decat periculoase, dar chiar si asa, pentru un parinte este foarte greu sa isi vada copilul altfel decat vesel, bine-dispus si plin de energie.
Experienta medicilor, a psihologilor si a parintilor dovedeste ca atunci cand stii la ce sa te astepti, cand stii care e problema cu care se confrunta copilul tau, cand stii cum ar trebui sa evolueze aceasta, lucrurile par sa decurga mai usor pentru tine si, implicit, si pentru el: in locul unui parinte stresat si panicat, micul pacient va avea parte de un adult stapan pe sine, care ii va insufla incredere si optimism.
Boala gura mana picior
Atunci cand vine vorba despre bolile copilariei, aceasta viroza ocupa unul dintre locurile fruntase ca si frecventa de aparitie.
Teoretic, viroza este mai comuna la bebelusi si copiii mai mici de 5 ani, dar daca dai o cautare pe Google pentru “boala gura mana picior poze la adulti” si apoi verifici si informatiile de pe diverse site-uri medicale, vei descoperi ca ea poate afecta si parintii, nu doar copiii, desi aceste cazuri sunt mult mai rare.
Viroza este declansata de un Coxsackievirus, are o contagiozitate ridicata si o perioada de incubatie de 3 – 6 zile. Boala gura mana picior la copii evolueaza cu febra, uneori ridicata, durere de gat si o stare generala proasta. In gat si in gura apar niste vezicule foarte dureroase, care se sparg si creeaza rani; copilul refuza mancarea solida si, de multe ori, este reticent si fata de ideea de a consuma lichide.
Dupa 1 – 2 zile, leziuni asemanatoare pot aparea si pe palme si talpi, uneori pana la genunchi, coate sau zona genitala. Ele nu sunt totusi la fel de dureroase ca cele din cavitatea bucala si orofaringe. Cel mai mare risc este reprezentat de deshidratare, prin urmare aceasta este una dintre acele boli ale copilariei in care medicul iti va recomanda sa ii oferi copilului orice lichide sau alimente accepta, adeseori reci sau sub forma de inghetata, temperatura scazuta alinand din durerile care apar la inghitire.
Boala obrajilor palmuiti
Pe lista de boli ale copilariei, boala obrajilor palmuiti este una dintre afectiunile cu un aspect clasic si greu de confundat. Ea este denumita si boala a cincea a copilariei sau, in termeni medicali, eritemul infectios. Provocata de un parvovirus, ea afecteaza mai frecvent copiii decat adultii.
Cand vine vorba despre boala obrajilor palmuiti, perioada de incubatie variaza intre limite largi, intre 4 si 14 zile. Vestea buna este ca boala ofera imunitate pe viata, deci o infectie cu acelasi tip de parvovirus este exclusa pe viitor.
Boala obrajilor palmuiti, contagioasa, se transmite cu usurinta inainte de aparitia eruptiei cutanate, prin intermediul picaturilor de saliva si al aerosolilor. Evolutia depinde de varsta pacientilor, la adulti ea fiind adesea asimptomatica sau evoluand cu dureri articulare care pot persista pe termen lung.
Boala obrajilor palmuiti la bebelusi si copii se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata caracteristica, localizata pe fata, in special pe obraji. In unele cazuri, eruptia poate reaparea si in alte zone ale corpului, aparitiile si disparitiile alternandu-se la intervale de cateva saptamani.
Laringita la copii
Atunci cand discutam despre laringita, ne gandim la raguseala neplacuta cu care ne luptam noi, adultii, uneori, la cate o viroza mai puternica. Din pacate, aceasta raguseala la bebelusi poate deveni periculoasa in scurt timp.
Laringita este produsa de virusuri respiratorii. Insa la bebelusi, caile respiratorii sunt atat de subtiri, incat o inflamatie locala le poate ingusta intr-un mod periculos, de aceea se considera ca la varste mai mici de 3 ani, aceasta afectiune este o urgenta medicala.
In ceea ce priveste laringita, simptome obisnuite sunt un debut cu febra si tuse seaca. Aceasta poate evolua rapid catre semnul caracteristic, tusea latratoare; in aceasta faza multi dintre cei mici incep sa manifeste dificultati in respiratie.
In caz de laringita, tratament de urgenta se impune atunci cand copilul are respiratie grea, zgomotoasa, horcaitoare, cand face eforturi evidente ca sa respire si manifesta ceea ce medicii numesc tiraj intercostal: atunci cand inspira, zonele de muschi dintre coaste se adancesc, in efortul corpului de a permite aerului sa patrunda in plamani. In aceasta faza este obligatorie interventia medicala in spital.
Laringita la copii mai mari nu mai are un tablou la fel de spectaculos si nici nu mai evolueaza la fel de rapid si cu la fel de multe riscuri. Este firesc: caile respiratorii sunt mai largi, iar aerul patrunde cu mai multa usurinta, chiar si in cazul in care ele se inflameaza.
Cand discutam despre un tratament pentru laringita pentru copiii mai mari de 3 ani, exista mai multe genuri de recomandari. In strainatate se merge mult pe ideea ca alimentele si bauturile reci ajuta la reducerea inflamatiei locale, prin urmare inghetata este o recomandare standard in cazul laringitelor virale. La noi in tara modul de abordare este in general ceva mai conservator, un tratament pentru laringita la copii agreat de majoritatea medicilor incluzand alimente si bauturi caldute, antiseptice locale, antiinflamatorii locale si generale.
Laringita cronica este o forma de laringita care dureaza mai mult de 3 saptamani. Ea este foarte rar intalnita la copii, fiind specifica adultilor care au intrat in contact, in general, cu diversi iritanti ai cailor respiratorii.
Viermisori la copii
Am ales aceasta denumire populara (si prietenoasa) pentru a nu starni panica, dar da, este vorba despre viermi intestinali, foarte frecvent intalniti la copii, avand in vedere ca mai ales la varste mici, ideea lor despre igiena este cel putin discutabila, si nici cel mai grijuliu parinte nu are cum sa reuseasca sa ii impiedice sa umble cu manutele murdare in gurita.
Exista o multime de paraziti intestinali care pot fi diagnosticati la copii; uneori infestatiile sunt asimptomatice, alteori simptomele pot fi discrete, dar exista si situatii destul de rare, in care infestatiile masive sau cu anumite specii pot declansa un tablou clinic important.
Exista mai multe tipuri de paraziti: viermi lati (cestode, in termeni medicali) si viermi cilindrici (sau nematode), dar exista si paraziti microscopici, de tipul giardia.
Multi copii la doctor pot prezenta semne discrete ale unei posibile infestari parazitare. Printre semnele care ii pot face pe medici sa recomande un examen coproparazitologic se numara scaderea in greutate, tulburari de tranzit intestinal sau balonare. Unii parinti sunt convinsi ca halena (respiratia urat mirositoare) si cearcane la copii sunt alte semne de paraziti intestinali.
Daca discutam despre viermi intestinali si simptome mai clare, specifice, durerile abdominale, greata si varsaturile, lipsa poftei de mancare si prezenta parazitilor in scaun vor fi mentionate de catre parinti.
Unii dintre acesti paraziti – de exemplu limbrici la copii – nu se localizeaza numai in intestin, ci au si o faza de migratie prin alte organe, unde pot declansa si alte simptome – de pilda respiratorii, cu tuse si raguseala.
Oxiurii declanseaza de asemenea inconfundabile simptome de paraziti intestinali: de data aceasta este vorba despre un prurit intens in zona anala si vaginala, aparut doar pe timp de noapte, iritatie locala si somn agitat.
O provocare cand vine vorba despre acest diagnostic este sa aplici eficient un tratament pentru viermisori. Exista o multime de remedii, naturale sau alopate, dar iti recomandam intotdeauna sa te consulti cu medicul copilului si sa ii urmezi recomandarile, pentru ca un produs foarte eficient impotriva unei clase de paraziti poate fi absolut inutil in lupta impotriva altei clase.
Inceperea unui tratament pentru paraziti intestinali la copii este obligatoriu sa fie asociata cu unele reguli stricte de igiena. De multe ori, medicul recomanda tratarea intregii familii, asa ca sa nu te miri daca pleci si cu o reteta pentru medicamente pentru paraziti intestinali pentru adulti.
Se poate intampla ca o singura repriza de tratament pentru viermi intestinali sa nu fie suficienta; cele mai multe dintre ele se repeta la intervale de timp prestabilite, astfel incat viermisorii eclozati din ouale neafectate de tura anterioara de tratament sa fie omorati si eliminati inainte de a ajunge sa depuna o noua serie de oua.
Varicela la copii
Varicela este una dintre cele mai cunoscute boli ale copilariei; cu o evolutie relativ benigna la copiii sanatosi, ea poate declansa totusi un grad sporit de disconfort din cauza eruptiei care cauzeaza mancarimi puternice.
In popor, boala este mai cunoscuta sub denumirea de varsat de vant. In ceea ce priveste simptomele pe care le declanseaza, ele sunt intr-o permanenta evolutie.
Varicela in prima zi debuteaza cu o stare de subfebrilitate sau cu febra joasa. Copilul poate avea secretii nazale sau se poate plange de o durere discreta in gat, de dureri usoare de cap sau de oboseala.
Varicela in prima faza a eruptiei este, in continuare, destul de putin evidenta. Pe corpul copilului apar mai intai cateva bubite rare, unele dintre ele asemanatoare poate unor mici cosulete. Avand in vedere cat sunt de putine si ca nu prea declanseaza prurit in aceasta etapa, ele pot trece neobservate.
Abia dupa aceste prime zile de varicela, simptome imposibil de confundat incep sa apara. Febra dispare si e inlocuita de eruptia cutanata specifica: vezicule mici, care devin pustule si care formeaza cruste in cateva zile.
Foarte caracteristica pentru simptome de varicela este eruptia in valuri succesive, astfel ca pacientul va avea pe corp, in acelasi timp, vezicule proaspete, vezicule de dimensiuni mari si cruste. Un lucru care ajuta la diferentierea intre varicela si alte boli eruptive este faptul ca, in varsatul de vant, leziunile pot aparea inclusiv pe scalp, in zona acoperita de par si pe mucoasa orala si genitala.
In varicela, tratament etiologic – care sa combata cauza bolii – nu exista. Tratamentul este simptomatic si urmareste combaterea febrei, cu antitermice, si a disconfortului determinat de pruritul intens. Se recomanda dusuri dese si o igiena foarte riguroasa a pielii, pentru a preveni suprainfectiile si aplicarea de pasta mentolata pe leziuni, pentru a accelera uscarea acestora si pentru a combate mancarimile. Unii medici recomanda administrarea unui antihistaminic de tipul Aerius, tot pentru a reduce pruritul.
La varicela, transmiterea este usoara si rapida, mai ales ca pacientul e contagios cu 1 – 2 zile inainte de aparitia primelor simptome si pe toata perioada persistentei veziculelor. Boala e contagioasa prin contactul cu lichidul din vezicule, dar si prin stranut, tuse si particule de saliva, asadar se poate transmite destul de usor.
Singura cale eficienta de preventie este un vaccin pentru varicela denumit Varilrix, care se afla de ceva vreme pe piata si are o eficienta foarte buna, atata timp cat este administrat conform schemei recomandate.
Chiar daca multi parinti argumenteaza ca varicela la copii este o boala usoara, specialistii recomanda preventia vaccinala din doua motive foarte simple: scapi de disconfortul unei forme urate de boala, cu eruptie extinsa si puternica, si previi recurentele de tipul Zona Zoster de mai tarziu.
Enterocolita la copii
Enterocolita la copii este o afectiune digestiva relativ frecventa, cel mai adesea declansata de faptul ca cei mici nu prea sunt atenti la normele elementare de igiena. Este foarte greu, ba chiar imposibil, sa impiedici un copil sa puna mainile murdare pe fata cand e afara la joaca.
Enterocolita virala poate evolua cu simptome mai mult sau mai putin severe, dar de obicei se trateaza prin hidratare adecvata, regim alimentar si rabdare. Enterocolita bacteriana impune adeseori utilizarea unui antibiotic.
Tabloul clinic in enterocolita la copii variaza in functie de agentul patogen si de reactia organismului, dar cel mai mare pericol este legat de deshidratare, mai ales la varste mici. In enterocolita, simptome clasice sunt greata, varsaturile repetate, diareea, crampele abdominale, balonarea si flatulenta. In multe cazuri poate aparea si febra.
Odata pus diagnosticul de enterocolita, tratamentul poate varia in functie de gravitatea simptomelor si de varsta copilului. In cazul piticilor mai mici de 2 -3 ani, riscul mare de deshidratare face necesara de multe ori perfuzarea cu solutie salina pana la oprirea varsaturilor. Pentru copiii mai mari este eficienta, in general, o dieta stricta pana la oprirea varsaturilor si apoi reluarea treptata a hidratarii cu saruri cu electroliti.
Daca e cazul, un tratament pentru enterocolita bacteriana va include un antibiotic eficient, pansamente gastrice, solutii de protectie a mucoasei intestinale iritate; protocolul e mai complex in acest caz, si e stabilit de catre medic.
In enterocolita, un tratament naturist reprezinta un oarecare risc, pe care e bine sa si-l asume parintii copiilor de varsta ceva mai mare, care pot comunica eficient despre simptome si starea generala. Exista suplimente din plante care pot ajuta atat la combaterea starii de greata, cat si la remedierea consistentei scaunelor.
Un regim de enterocolita este extrem de important pentru o recuperare cat mai rapida. In functie de cum reactioneaza organismul, dupa pauza completa de alimentatie se reia hidratarea cu saruri de rehidratare si ceai de menta, dupa care, daca acestea sunt bine tolerate, se introduc painea prajita, sticksurile, covrigeii, piept de pui la gratar, iaurt slab si asa mai departe.
Unele voci ale pediatriei moderne sustin ca nu mai este recomandat regimul alimentar; copilului trebuie sa i se ofere ceea ce isi doreste si se simte in stare sa manance.
In cazul copiilor alaptati, se recomanda continuarea alaptarii la cerere. Foarte important de precizat este ca pe intreaga durata a enterocolitei si pentru o perioada de timp dupa aceea, copilul care nu mai primeste san va fi trecut pe o formula de lapte praf fara lactoza.
Alte boli ale copilariei
Mai exista o multime de alte boli ale copilariei pe care nu le-am prezentat in detaliu, insa infectiile respiratorii reprezinta o majoritate covarsitoare a motivelor prezentarii la medic. Fie ca discutam despre tuse seaca la copii sau din contra, despre tuse productiva, nas infundat, secretii nazale abundente, febra, otita derivata din rinita, este esential ca juniorul sa fie evaluat de catre un medic priceput, informat si cu o abordare moderna.
Pentru prevenirea unor infectii virale severe la copiii care merg in colectivitate se recomanda administrarea unui vaccin antigripal la copiii cu factori de risc, expusi in mod suplimentar la complicatii din cauza gripei. Este o decizie pe care trebuie sa o iei in colaborare cu medicul de familie sau medicul pediatru.