Exista un milion de liste cu lucruri pe care, ca viitor parinte, esti incurajat sa le cumperi. Unele dintre acestea, insa, sunt concepute de magazine si de catre producatori care, intr-un mod nu foarte etic, exploateaza dorinta ta de a te pregati, facandu-te sa crezi ca ai nevoie de o multime de accesorii care nu prea iti sunt, de fapt cu adevarat necesare. Iata de ce anume ai cu adevarat nevoie in primele tale saptamani ca parinte.
Cantitatea de obiecte care se aduna pentru nasterea bebelusului poate fi impresionanta; in general, tot cercul de prieteni si intreaga familie intampina cu atata bucurie momentul, incat te vei trezi absolut invadata de o multime de accesorii pe care uneori nici nu apuci sa le folosesti. In acest context, credem ca e util sa faci un “necesar” obiectiv si sa predai lista cunostintelor care isi doresc sa va faca un cadou utile si practic.
Contents
Imbracaminte pentru bebelus
Primul lucru pe care trebuie sa il retii cand vine vorba de bebe este ca cel putin in primele 3 luni de viata, cresterea sa este foarte rapida. Prin urmare, rezerva 1 – 2 seturi de haine pentru nou-nascuti perioadei petrecute in maternitate si cumpara, in rest, haine pentru 3 – 6 luni pentru bebelusii nascuti la termen.
De asemenea, merita sa ai in minte ca desi nou-nascutii stau cumintei acolo unde ii asezi, deci nu prea au sanse sa se murdareasca, ei sunt totusi specialisti la regurgitat si la produs scaune explozive, deci vor exista zile in care iti vei schimba copilul la baia de seara, dar si zile in care va trebui sa il schimbi de 3 ori, pe putin.
Ai nevoie, prin urmare, de 4 – 8 body-uri, cateva bluzite, 4 – 8 perechi de pantaloni (cel putin o parte dintre ei ar trebui sa acopere si laba piciorului, caci sosetele pot fi periculoase la bebelusii mici), 4 – 8 salopete pentru casa si somn, 1 – 3 salopete pentru exterior, cateva jachete incheiate in fata, cateva caciulite, un sac de dormit, un costumas pentru iarna, paturi usoare si moi pentru carucior.
Pentru scutece
Poate pare putin caraghios sa acordam un subtitlu special scutecelor, dar realitatea este ca ele vor fi, pentru cativa ani buni, realitatea vietii tale de fiecare zi. In cazul in care optezi pentru scutece de unica folosinta, fa provizii de produse pentru nou-nascuti. Daca ai in plan “scuteceala” textila, iti vor trebui 6 – 8 coveruri si 10 – 12 inserturi pentru aceste prime saptamani de viata.
Pentru momentele urgente si pentru perioadele in care nu esti acasa, niste servetele umede neparfumate, cat mai naturale, iti vor fi necesare. Daca nu iti surade ideea de a le cumpara gata facute, le poti pregati chiar tu acasa.
Pentru funduletele sensibile, o crema protectoare este de asemenea recomandata. Te sfatuim sa alegi pentru utilizare zilnica un produs cu ingrediente cat mai naturale, pe baza de lanolina sau vaselina neutra, si sa pastrezi produsele farmaceutice pentru momentele in care apar iritatii locale.
Pentru baie
Baia este un moment foarte important in rutina celui mic. Vei avea nevoie de o cadita pentru bebelusi – modelele verticale sunt mult mai apreciate in prezent decat cele clasice, de un gel de dus / sampon – si aici recomandam un produs dermatocosmetic de calitate superioara, de cateva prosoape moi cu gluga si de un ulei de masaj: poate fi ulei de migdale sau ulei de masline fiert si racit.
Tot pentru momentul baitei iti recomandam sa ai la indemana un termometru de camera. Daca temperatura apei poate fi usor verificata cu pielea antebratului sau cu cotul, temperatura din camera e mai greu de “testat”; pentru un confort optim si pentru un moment cat mai placut, e preferabil ca temperatura in incapere sa fie ceva mai crescuta, in jur de 24 de grade, altminteri bebelusul probabil ca va protesta intens impotriva scoaterii din apa.
Pentru camera bebelusului
Stim ca decoratiunile si accesoriile sunt primele care iti atrag atentia, atunci cand vine vorba despre camera celui mic, pe de alta parte mult mai multa atentie merita mobilierul. Vei avea nevoie de un pat, de o saltea ferma potrivita pentru patutul ales, de 2 – 4 cerceafuri cu elastic, un scaun de alaptare sub forma unui scaun – balansoar sau a unui fotoliu de tip glider, un interfon pentru bebelusi (majoritatea parintilor opteaza pentru un video monitor pe care il considera o investitie mai buna si mai sigura), o masuta sau o comoda pentru infasat, un carusel, eventual cu functie de producere de zgomot alb. In plus, vei simti nevoia unor cosuri sau spatii de depozitare pentru haine, accesorii, scutece de rezerva si asa mai departe.
Poti opta, de asemenea, sa echipezi patutul bebelusului cu un set de protectie de pat pentru copii (aici niste produse analizate si comparate de noi), dar subliniem ca e important sa le alegi si sa le instalezi cu maxima responsabilitate, pentru a evita posibile incidente. Aceste accesorii sunt foarte practice pentru protectia celor mici, care vor fi feriti astfel de curentii de aer, de bataia directa a unei surse de lumina sau chiar de o serie de stimuli care ii pot tine treji sau ii pot agita.
O lampa de veghe iti poate usura mult sarcina in timpul trezirilor nocturne si te va si ajuta sa te simti mai confortabil, stiind ca poti monitoriza starea bebelusului si activitatea acestuia.
Pentru igiena corporala
Nu doar tu iti tai unghiile ori de cate ori e necesar; si bebelusii au nevoie de atentie de genul acesta. Cumpara o unghiera si o pila pentru bebelusi, un termometru, o perie pentru par. Tot in aceasta categorie vom mentiona si suzetele. In primele saptamani de viata e posibil sa ai nevoie de un produs special pentru dezinfectarea bontului ombilical; in maternitate ti se va spune exact care este solutia considerata a fi cea mai potrivita.
Pentru plimbare
Pentru iesirile cu bebelusul este obligatoriu sa ai in dotare un scaun pentru masina. Multi parinti prefera sa investeasca atat in carucior cat si intr-un sistem de purtare ergonomic, pe care sa le alterneze in functie de sezon. E posibil sa doresti, in plus, o salteluta pentru joaca si un leagan pentru micuti.