Teama de monstri sau de orice fiinte misterioase, potential amenintatoare, este comuna tuturor copiilor. In jurul varstei de 3 – 4 ani, ei incep sa se teama de tot felul de fiinte imaginare care pentru ei sunt foarte reale si despre care cred cu tarie ca le pot face rau. Iata cum poti scapa de spaima de monstri, folosindu-te de singura sarbatoare dedicata lor: Halloween-ul.
Teama de monstri, de intuneric, de pericol, le este comuna copiilor, chiar daca nu le este neaparat foarte clara sau foarte bine definita. Ea ii poate afecta indiferent de varsta. In continuare, cateva metode simple si la indemana de a-i ajuta sa o depaseasca.
Intelege temerile copiilor
Temerile celor mici variaza in functie de varsta pe care o au acestia. Unui copil ii poate fi teama de monstri si la 2 ani, si la 10, insa motivele spaimei sale sunt diferite, astfel ca nu il poti ajuta sa si-o depaseasca folosind aceleasi metode.
La 2 – 3 ani, copiii iubesc ritualurile si obiceiurile cunoscute. Orice sunet care iese din tiparul celor cunoscute poate deveni inspaimantator; orice insecta care ii ia prin surprindere se poate transforma intr-o fiinta de cosmar. De cele mai multe ori, teama copiilor este generata de obiecte inofensive cum e aspiratorul, sau un robot de bucatarie mai zgomotos. Cauza reala a acestor frici este ca ei nu reusesc sa inteleaga suficient de bine ceea ce se petrece in jurul lor, nu pricep mecanismele de functionare ale lucrurilor, astfel ca ele par incontrolabile.
Intre 4 si 5 ani, copiii incep sa inteleaga concepte abstracte, astfel ca si temerile lor devin mai complicate. Ei se tem de ceea ce ar putea vedea, sau de lucruri simple care capata, in imaginatia lor, dimensiuni catastrofale. Ii sperie unele lucruri misterioase, cum e monstrul ascuns sub pat, care apare numai noaptea si numai cand toata lumea doarme, deci asupra caruia nimeni nu are nici un control. Adauga, la asta, faptul ca la aceasta varsta inca nu fac diferenta bine intre realitate si imaginatie, si iata cat de terifianta poate deveni lumea in care traiesc.
Copiii mai mari au alte frici, generate de intelegerea ca, uneori, lucruri rele se pot intampla. Ei devin mai constienti de pericolul pe care il reprezinta un om rau, un accident, violenta in scoli sau un fenomen natural.
E o idee buna sa sarbatorim Halloween-ul daca spaima de monstri e atat de reala?
Desi totii copiii au perioade in care se tem de monstri sau de tot felul de fiinte misterioase care i-ar putea rani, putini dintre ei ajung sa fie atat de speriati incat asta sa le afecteze odihna nocturna sau activitatile de peste zi.
Indiferent cat de intensa este, pentru copilul tau, aceasta spaima, psihologul Aletha Solter te sfatuieste sa incepi rezolvarea problemei prin verbalizarea temerilor copilului tau. Faptul ca tu le ignori nu le va face sa dispara. Aparenta ta indiferenta sau refuzul de a vorbi despre acest subiect nu ii va transmite copilului mesajul ca ingrijorarea sa este nefondata, ci ca trairile sale nu merita suficienta atentie.
Faptul ca la voi in familie Halloween-ul sau monstrii sunt un subiect tabu, nu va face ca temerile sale sa se evapore ci din contra, sa se adanceasca, asemeni oricarei probleme netratate la timp. De altfel, puteti incepe pregatirile pentru Halloween prezentandu-i copilului materiale reale despre mesajul initial al acestei sarbatori.
Vei gasi o multime de carti si de povestioare care ii vor explica celui mic ca se credea ca de Halloween este SINGURA noapte din an in care creaturile din taramul de dincolo pot ajunge lumea noastra. Oamenii se imbracau in tot felul de costume fioroase tocmai pentru ca acestea sa se sperie si sa se intoarca in lumea lor, fara nici un fel de dorinta de a se mai intoarce. Azi, obiceiul de a ne costuma se pastreaza, insa de data aceasta o facem pentru distractie.
Desigur, e bine sa ii vorbesti si despre legende, sa ii explici ce inseamna acestea si cum trebuie sa facem diferenta intre acestea si realitate. Asadar da, e o idee foarte buna sa va pregatiti pentru Halloween si sa il sarbatoriti.
Cu ce sa incep “imunizarea” impotriva monstrilor?
Conform Alethei Solter, primul lucru pe care il poti face este si cel mai simplu si la indemana oricui. Ajuta-l pe copil sa stie ca ii intelegi spaimele si ca le iei in serios, ca acest subiect este important pentru tine si ca vei face tot ceea ce poti pentru a depasi momentul.
In loc sa spui ca “N-are de ce sa-ti fie teama”, afirmatie deloc linistitoare, care doar va adanci singuratatea copilului care se simte neinteles, ii poti spune, mai inspirat: “Stiu ca iti este teama de monstri. E un gand inspaimantator acesta, ca ar putea exista monstri la tine in camera. Si nu e deloc amuzant sa iti fie teama. Cred ca iti e tare greu de fiecare data cand te trezesti noaptea.”.
Cu o exprimare de genul acesta, nu ii vei accentua temerile, nu il vei face sa simta ca sunt justificate, ci il vei face sa se simta inteles si acceptat.
Cu ce ma ajuta Halloween-ul?
Daca Halloween-ul este o zi atat de plina de monstri, profita de ocazie si roaga-l pe copilul tau sa deseneze costume de Halloween infatisand monstrii pe care si-i imagineaza. Puteti crea impreuna una dintre vestimentatii, dupa ce ai cerut informatii despre toate, cat mai multe detalii care il vor ajuta sa isi demistifice fricile.
In cazul in care fricile sale deriva dintr-un film, poti organiza o vizionare in familie; cu cat mai multi copii, cu atat mai bine. Probabil ca e mai bine sa organizezi momentul intr-o dimineata de weekend, cu popcorn si saratele; incurajeaza-i pe copii sa priveasca filmul si din alta perspectiva, radeti de particularitati ale personajului negativ, faceti haz de situatii, astfel incat secventele care l-au speriat sa capete culoare.
Foloseste costumele si mastile de Halloween (dupa sarbatoare, poti imprumuta unele mai fioroase de la prieteni) pentru jocuri de rol in care copilul este monstrul inspaimantator, iar tu devii copilul speriat. Fa-l sa rada, caci este cea mai buna metoda de a scapa de frici. Atunci cand rade, el controleaza jocul, se simte puternic si invincibil.
Avand in vedere ca noile sale trairi vizavi de problema monstrilor sunt placute, este destul de probabil sa iti ceara sa va jucati astfel iar si iar, si e bine sa raspunzi afirmativ acestor cereri, caci fiecare dintre ele inseamna inca un pas pe drumul eliminarii spaimelor. Odata ce va simtiti confortabil jucandu-va asa, puteti complica jocul, preferand sa il jucati in toata casa, nu doar intr-o camera, folosind dulapurile sau debaralele infricosatoare ca si ascunzatori, sau alegand sa il jucati pe intuneric.
Continuati sa lucrati impreuna la asta
Chiar daca momentul acut pare sa isi fi redus intensitatea, continuati sa lucrati pe acest subiect. Poate ca monstrul ACELA care arata ASA si pe care il gaseati MEREU in debara a disparut, dar 100 altii stau sa reapara, daca le lasati loc. Continuati, asadar, sa va jucati mult impreuna, inclusiv pe intuneric; organizati excursii in parc pe intuneric cu lanternele, cautati cainele in curte dupa lasarea intunericului, construiti un fort in living si adapostiti-va in el noaptea, cand va veti juca cu lumini si umbre.
Ati folosit Halloweenul ca un punct de plecare pentru aceste discutii, dar nu inseamna ca trebuie sa va limitati activitatile de demistificare a monstrilor numai pentru cand e Halloween. Puteti continua si in restul anului jucandu-va cu acel LEGO de Halloween, dupa cum puteti face lilieci de Halloween si de Craciun daca activitatea v-a incantat.
Alegeti povestile potrivite
Foarte multi dintre parinti au un filtru foarte activ si cern povestile si filmele pentru cei mici prin site cu ochiuri foarte fine, indepartandu-le pe cele despre care cred ca i-ar putea speria. Capra cu trei iezi, bine-cunoscuta poveste a copilariei noastre, ni se pare azi atroce, fara sa ne amintim ca atunci cand eram mici traiam satisfactia ca lupul a fost pedepsit si dreptatea a fost facuta (sau ca iezii au fost salvati, in versiunea deja imblanzita). Hansel si Gretel pare azi o poveste cumplita, dar uitam ca atunci cand ne era noua citita, stateam cu sufletul la gura sa descoperim cum se vor salva cei doi copii, in loc sa ne imaginam cu detalii sangeroase felul in care vrajitoarea ii va manca.
Atunci cand copiii nostri sunt permanent expusi la povesti si filme in care lupta dintre bine si rau lipseste, ei nu au ocazia sa inteleaga ca raul exista, dar ca de cele mai multe ori ne putem proteja impotriva lui. Este o simpla idee de perceptie; in lumea sa imaginara, copilul are nevoie sa stie ca binele invinge si este sustinut de forte misterioase si uneori miraculoase, si atunci raul, care este o realitate, isi pierde din putere.
Exista si o multime de filme de animatie care il pot ajuta pe copil sa inteleaga mai bine aceasta lupta cu monstrii. Unele dintre ele le sunt dedicate copiilor mai mari de 10 ani, cum ar fi Coraline, dar exista si variante mai adecvate celor mici. Simplul Monsters Inc. este un exemplu care ii poate ajuta sa isi depaseasca temerile nocturne.
Gaseste un echilibru in exprimare
De multe ori, reactia parintilor este cea care poate sa agraveze temerile copiilor. Unii dintre ei refuza sa vorbeasca despre asta, ceea ce il va face pe copil sa se simta ca si cum temerile sale sunt atat de reale, incat pana si cei mari sunt speriati.
Alti parinti au tendinta de a reactiona exagerat, de a lua copilul la ei in pat de parca ar fi cu adevarat nevoie sa il protejeze de ceva anume. Atunci cand un copil se teme de tunete, iar tu il imbratisezi de fiecare data cand aude unul, el va simti ca este nevoie de o protectie suplimentara ca sa fie in siguranta. E mult mai bine sa te lasi pe vine la nivelul sau si sa ii vorbesti cu calm, privindu-l in ochi si explicandu-i ce sta la originea zgomotelor puternice.
Unii adulti uita de empatie, sau ca sentimentele fiecaruia dintre noi, indiferent de varsta, trebuie tratate cu acelasi respect. Nu e deloc de ajutor sa iti ironizezi copilul pentru temerile sale, sa razi de el, sa ii impartasesti aceste trairi personale cu altii si asa mai departe.
Raspunde cu rabdare la intrebari, oricat de stupide ar parea acestea. Multi dintre ei se tem de scenarii pe care le anticipeaza, insa ei nu au toate datele problemei asa ca e usor sa piarda din vedere solutiile problemelor pe care le identifica. Poate ca a auzit la stiri despre oameni victime ale incendiilor si este un subiect care il preocupa, dar nu stie ca aveti montate in locuinta detectoare de fum care v-ar avertiza imediat daca ar exista o problema.
Daca unui copil ii este teama de cainele care se apropie de piciorul sau, sa ii spui “NU iti face nimic” nu e de ajutor. Incearca in schimb sa ii explici comportamentul sau: “Uite, te miroase ca sa te recunoasca pe viitor” sau “Cainii latra pentru ca acesta este felul lor de a vorbi”.
Nu refuza nici un fel de discutii, nici macar pe cele despre moarte. Moartea este un gand care le strabate mintile, asa cum ni se intampla si noua. Daca copilul este speriat de perspectiva mortii sale, sau a celor dragi lui, asigura-l ca nu exista deocamdata nici un motiv de ingrijorare. O buna strategie poate fi sa ii explici ca fiecare dintre voi mergeti la un control medical anual, iar specialistul va face analize care demonstreaza starea voastra de sanatate, tocmai ca daca ar exista o problema, sa se poata actiona la timp, inainte ca ea sa se agraveze. Puteti face o trecere in revista a obiceiurilor de viata sanatoase pe care le aveti.
In cazul copiilor mai mari, poate fi de folos sa le explici diferenta dintre posibilitate si probabilitate. Desigur, este posibil ca o furtuna devastatoare sa ne distruga locuinta, insa este extrem de improbabil ca ea sa se intample, in zona in care traim. In plus, chiar daca ea ar deveni realitate, v-ati putea ascunde oricand in beciul casei sau in subsolul blocului.