Iti doresti sa iti protejezi copiii cu orice pret, insa poti sa te transformi, fara a-ti da seama, intr-un parinte prea ocrotitor, lucru ce poate afecta dezvoltarea si potentialul celor mici. Iata cateva semne care ti-ar putea da de gandit si schimbarile pe care le poti efectua in vederea ameliorarii si imbunatatirii relatiei cu acestia.
Cand incerci sa iti protejezi copilul de orice pericole fizice si psihice, sa eviti tristetea si dezamagirea unui esec, poti face mai mult rau decat bine. Incerci sa previi greselile si luarea riscurilor sau chiar ii faci temele? Cand se intampla un conflict intre copii, chemi parintii “adversarului” pentru rezolvare sau vrei sa stii mereu ce face micutul?
Chiar daca ai intentii bune, nu ti-ai dori ca al tau copil sa fie ranit in vreun fel, dorindu-ti sa stie si sa se simta protejat si iubit, insa poti fi mult prea ocrotitor, in detrimentul bunei sale dezvoltari. Poti duce la descurajarea invatarii a ce inseamna sa fii responsabil si se incurajeaza co-dependenta. Totodata, experientele esentiale explorarii lumii vor fi limitate, ceea ce duce la sentimente negative la varsta maturitatii. Iata cateva detalii care iti pot da de gandit.
Contents
Supravegherea cu atentie a activitatilor
Se manifesta prin nevoia de a sti si de a manageria toate activitatile copilului. Esti persoana care trebuie sa fie la curent cu ce face, gandeste si unde se afla in orice moment, punandu-i mereu intrebari.
Cand ii tii sub observatie orice activitate ii poti scadea dorinta de a explora si gasi noi hobby-uri si interese. Poti rezolva acest lucru prin dezvoltarea increderii in fortele proprii, pornind de la descoperirea unei noi pasiuni si pana la dorinta de a petrece timp acasa la un prieten, spre exemplu.
Evitarea cu orice pret a esecurilor
Nimeni nu isi doreste esecul, insa acesta poate avea loc oricand, la orice varsta. Un parinte perfect nu exista, iar frica aceasta de nereusita se transfera si catre copii, care pot fi afectati.
Din dorinta de a nu-ti vedea copiii deceptionati, ii vei proteja de orice activitate sau actiune care ar putea sa se indrepte spre o astfel de rezolutie. In mod realist, esecul face parte din viata, si nu este de nedorit. Copiii trebuie lasati sa treaca prin aceasta parte a trairii pentru a invata cum sa revina in picioare, caci pot exista surprize placute in acest sens.
Nu iti inveti copilul sa fie responsabil
Atunci cand tu faci toate lucrurile pe care odrasla ta le-ar putea face si singura, precum curatarea hainelor lasate pe jos in camera, sau strangerea si aranjarea patului, o inveti ca nu va trebui sa se preocupe de acest lucru nici cand ajunge la adolescenta sau la maturitate. Insa ar fi mai usor si mai rapid ca tanarul sa faca acest lucru singur, astfel invatand ce inseamna responsabilitatea ingrijirii propriului spatiu.
Este o lectie importanta pe care e necesar sa o invete orice copil, cu cat mai repede cu atat mai bine. Chiar si cei ce au doar cativa ani pot da o manuta de ajutor prin casa, fie ca este vorba de strangerea jucariilor sau aranjarea propriilor carti.
Investeste cateva minute invatandu-ti copilul cum sa isi stranga lucrurile din camera proprie, aratandu-i cum se impaturesc hainele si cum se sterge praful. Pentru inceput, te poti ajuta si de fotografii inainte si dupa, pentru a da un exemplu bun.
Tii din scurt prieteniile pe care le are copilul
Chiar daca tie ti se pare ca un copil al prietenilor sau din clasa ar fi o influenta buna asupra odraslei tale, asta nu este intotdeauna adevarat, caci, in unele circumstante, personalitatea are importanta, iar unii micuti nu se vor intelege bine cu altii.
Cum nici tu nu ai dorit ca ai tai parinti sa iti aleaga amicii, cu siguranta nici progenitura ta nu isi doreste acest lucru. Poti, in schimb, sa ajuti la introducerea unor noi cunostinte, iar cel mic va avea astfel mai multe relatii de amicitie pe care le poate dezvolta, in timp, una din optiunile cele mai usor de pus in practica fiind petrecerea timpului impreuna cu cel mai interesant joc cu impuscaturi sau fantastic, pentru varsta potrivita.
Totusi, cand este necesar, daca un alt copil il raneste fizic sau psihic, vei fi indreptatit sa intervii.
Consolarea frecventa
Iti frange inima cand vezi ca micutul tau plange, fie ca s-a ranit cazand sau ca s-a certat cu un prieten, asa ca iti vei dori sa il consolezi. Vrei sa stergi cu buretele acele sentimente de suferinta, ceea ce inseamna ca vei compensa.
E necesar sa lasi copilul sa treaca in mod organic prin sentimentele traite, pentru a invata din evenimentul respectiv. Consoleaza-l, sterge-i lacrimile, imbratiseaza-l, dar nu ii oferi imediat o excursie la cofetarie, un nou joc sau dulciuri, pentru un mic incident caruia i-a cazut victima.
Ii amintesti mereu de pericole
O prioritate este pastrarea copilului in siguranta, insa daca ii amintesti sau aduci la cunostinta tot felul de pericole care s-ar putea ivi, chiar si in conditii extreme, foarte rar intalnite, vei reusi doar sa il sperii. Aceasta nu ar fi cea mai buna politica, insa.
Sa il opresti sa experimeteze lucruri noi nu e in favoarea sa, caci daca aude mereu “nu” ii vei rani simtul sigurantei de sine si ii va scadea increderea in propriile forte. Bineinteles, sunt situatii si situatii. In unele cazuri, cand se joaca in strada, spre exemplu, iar aceasta e circulata, il vei atentiona pe buna dreptate, dar cand il vezi urcand pe o scara de inaltime redusa pentru a suta oara, incearca sa iti infranezi ingrijorarea si sa supraveghezi de la distanta cum se descurca.
Ii infranezi dorinta de a se apuca de un nou hobby
El isi doreste sa se apuce de baschet, dar tu consideri ca e un talent innascut in fotbal. Vrea sa fie in echipa de dezbateri sau sa mearga la olimpiada de engleza, dar tu consideri ca notele mai bune la istorie ar fi un indiciu mai potrivit spre performantele sale. Vrea sa mearga in excursie cu prietenii, dar consideri ca cea cu clasa ii va fi de ajuns.
Adesea, se intampla ca parintii sa isi izoleze copiii de evenimente interesante, pe care acestia le-ar putea desfasura foarte bine de unii singuri, din proprie initiativa. Lasa-ti micutul sa experimenteze cu posibile pasiuni, fie ca sunt din sfera exercitiului fizic, a educatiei sau petrecerii timpului alaturi de prieteni si colegi.