Credeai ca toate acele creioane cerate rupte, uzate sau uitate trebuie arunvcate? Nici gand! Le poti gasi o multime de intrebuintari interesante, in proiecte care ii vor bucura pe cei mici.
Mult timp s-a considerat ca numai copiii mici se bucura de creioane cerate si ca principalul lor avantaj este ca se rup usor si au un risc mic de accidentare. Ei bine, nu numai ca exista creioane cerate pentru artisti plastici, dar exista si o multime de idei creative de utilizare a acestora, odata ce si-au indeplinit functia de baza.
Sigilii pentru felicitari si invitatii
Un proiect foarte iubit de catre copii este confectionarea de felicitari pentru sarbatori. Daca va place sa faceti asta, va puteti apuca si de invitatii la aniversari si de o multime de alte asemenea activitati.
Sigiliile de odinioara imprimau un aspect deosebit materialelor pe care erau aplicate si nu exista nici un motiv sa nu faci asta si azi. Ai nevoie de un dop de pluta, de o moneda si de un pistol de lipit pe baza de silicon.
Lipeste moneda pe capatul dopului de pluta, pentru a confectiona sigiliul. Pentru ca ceara este complicat de folosit, inlocuieste rezerva de silicon a pistolului de lipit cu un creion cerat. Odata ce s-a atins temperatura de lucru, creionul incepe sa se topeasca; pune cateva picaturi pe plicul pe care vrei sa il sigilezi sau pe invitatie, felicitare sau scrisoare. Inainte ca materialul sa se intareasca, apasa pe el cu sigiliul, astfel incat sa se imprime relieful monedei.
Un tablou multicolor
Pentru acest proiect ai nevoie de o panza de pictura pe suport de lemn pe care o poti cumpara cu aproximativ 10 lei din orice magazin de bricolaj. In functie de imaginatia si de talentul tau, poti desena si lipi pe ea o silueta neagra care sa infatiseze o femeie care sufla in ceva, un copil care tine in mana mai multe sfori care probabil conduc catre baloane, o floare etc.
Secretul unui proiect reusit este ca desenul alb-negru de pana acum sa fie completa cu un curcubeu de culori. Pentru asta vei inlocui rezerva de silicon a pistolului de lipit cu fragmente de creioane cerate. Tine tabloul inclinat si lasa sa curga materialul topit si sa faca linii de culori diferite, care se imbina si se suprapun. Efectul vizual va fi unul excelent, iar tablouasul va putea fi expus oriunde in locuinta.
Strugurel colorat
Pune o lingurita de unt de cocos intr-un recipient de sticla si incalzeste-l bine in microunde. In uleiul fierbinte pune un creion cerat rupt in bucatele si amesteca pana cand acesta se topeste. Toarna rezultatul intr-un recipient mic cu capac si asteapta sa se raceasca.
Uleiul de cocos este cremos la temperatura camerei, iar rezultatul obtinut poate fi folosit pe post de “ruj” in jocul copiilor, sau ca accesoriu in timpul sesiunilor de face painting. Ai si avantajul de a putea prepara orice culoare iti doresti. Desigur, va trebui sa alegi creioane cerate netoxice, dar majoritatea dintre ele poarta aceasta mentiune, ele adresandu-se copiilor mici.
O lumanare colorata
Pune intr-o oala, pe foc mic, o lumanare alba, simpla, pana cand ceara se topeste integral. Odata ce intregul continut este lichid, adauga un creion cerat rupt in bucatele, in culoarea pe care o preferi si amesteca pana la topire si omogenizare completa.
Alege forma pe care doresti sa o aiba lumanarea ta. Poti apela la forme de nisip, la matrite pentru figurine din gips sau chiar la o manusa de latex. Nu uita sa folosesti o bucatica de sfoara pentru fitil.
Toarna ceara topita si colorata in forma aleasa in prealabil si las-o sa se raceasca. Ai obtinut o lumanare colorata si haioasa. Daca optezi pentru varianta confectionata in manusa, poti obtine o lumanare ciudata, cu 5 varfuri pentru 5 flacari.
Un imprimeu haios
Doresti sa personalizezi un tricou uni plicticos? Nimic mai simplu.
Deseneaza pe o foaie de hartie conturul pe care doresti sa il obtii si decupeaza-l. Foloseste restul de foaie ca un sablon. Aplica-l pe o bucata de glaspapir si coloreaza in interiorul acestuia cu culoarea sau culorile dorite, profitand de rugozitatea materialului pentru a depune o cantitate mai mare de material.
Odata ce ai umplut intregul contur cu culoare, indeparteaza hartia. Pune fierul de calcat in priza, aplica bucata de glaspapir cu desenul in jos, pe tricou, si calca peste ea prin cateva miscari de presare. Creionul cerat se va topi si se va imprima pe material si mai are si avantajul de a fi rezistent la spalare, atata timp cat folosesti un program cu temperatura scazuta.
Pietre decorative
Alege cateva pietre plate, cu dimensiuni relativ mari. Acopera o tava cu staniol pentru a preveni zgarierea, aseaza pietrele pe staniol si baga-le in cuptor la 350 de grade timp de 15 minute. Intre timp, pregateste cat mai multe creioane cerate, in culori diferite.
Odata pietrele scoase din cuptor, manevreaza-le doar cu manusa, caci sunt foarte fierbinti. Deseneaza pe ele modelele dorite; la contactul cu piatra fierbinte, orice creioane colorate cerate se vor topi, culorile se vor imbina si vor forma modele abstracte spectaculoase.
Odata racite, culorile se vor intari si vor forma o pelicula rezistenta pe suprafata pietrelor. Acestea pot fi folosite ca suporturi pentru lumanari sau ca elemente decoative in ghivece, in gradina, pe balcon, pe pervaz.
Figurine multicolore pentru desenat
Este un proiect simplu dar de mare efect, ideal pentru persoanele care au adunat numeroase resturi de creioane cerate. Ai nevoie de o tavita din silicon pentru fursecuri, cu formele pe care le doresti, de resturile de creioane si de un cutter. Vei marunti bine creioanele si vei amesteca 2 – 4 culori diferite, pentru un plus de efect.
Pune fragmentele de creioane in formele pentru fursecuri, astfel incat sa le umple cat mai bine, si baga-le in cuptor la 250 de grade Celsius pentru 15 minute. Vei observa ca bucatile de creioane s-au topit complet. Lasa tavita sa se raceasca, astfel incat continutul sa se intareasca.
Odata scoase figurinele din tavita, obtii creioane multicolore, cu forme interesante, cu care copilul va iubi sa se joace.