Miliaria, sudamina sau iritatia la caldura, cunoscuta si sub denumirea de alergie la caldura, este o afectiune specifica bebelusilor si copiilor de varsta mica, dar care poate sa apara si la adulti.
Se manifesta prin aparitia de pete rosii, similare blandelor, sau de vezicule cu lichid, in special in zonele care sunt supuse mai mult frecarii cu tesatura hainelor (cot, umeri etc.) si in locurile in care corpul transpira abundent ori in care se acumuleaza transpiratia – sub brat, inghinal, gat etc. Eritemul este insotit de senzatie neplacuta de mancarime si disconfort, care afecteaza somnul si activitatea zilnica.
Fiind legata direct de caldura, aceasta problema de sanatate apare cel mai adesea in timpul verii si in cazurile in care parintii imbraca copiii prea gros. Printre factorii care favorizeaza aparitia sa se numara un climat umed si cald, starile febrile, administrarea de opiacee sau betablocante, expunere excesiva la radiatiile ultraviolete, activitati fizice intense, vestimentatie sintetica si stransa pe corp, afectiuni insotite de hipersudoratie.
Pentru a preveni aparitia acestor iritatii, poti urma cateva sfaturi simple, utile in special in sezonul cald.
Igiena corporala riguroasa
Studiile arata ca unele persoane sunt mai expuse acestei afectiuni, din cauza numarului mai mare de organisme din specia stafilococului epidermidis care se gasesc pe tegumente. Aceasta bacterie face parte din flora noastra saprofita si se gaseste in mod normal pe piele, fara a ne afecta. In anumite cazuri favorizeaza insa aparitia de afectiuni dermatologice, cum este sudamina.
Pentru a reduce acest risc, este recomandata o igiena atenta a corpului, mai ales in anotimpul cald. Aceasta include dusuri frecvente, care ajuta de asemenea si la reducerea temperaturii corpului, scazand nevoia organismului de a se raci prin transpiratie.
In cazul persoanelor care sunt afectate deja de sudamina, se recomanda evitarea sapunului si a gelurilor de dus si folosirea doar a apei pentru indepartarea transpiratiei. Este indicata de asemenea aplicarea alternativa de comprese umede si uscate pentru reducerea temperaturii corporale.
Imbracaminte adecvata
Pielea umezita de transpiratie este mai fragila si mai usor de iritat de frecarea cu materialele textile care ne imbraca corpul. Iti recomandam ca in anotimpul cald sa porti cat mai frecvent tesaturi naturale, care permit organismului sa respire si ajuta la eliminarea rapida a transpiratiei, nelasand timp pentru aparitia de probleme tegumentare.
Este totodata bine sa eviti imbracamintea cu croiala stramta si includem aici si chilotii ori ciorapii de tip modelator sau burtierele. Aceste tipuri de haine jeneaza circulatia, includ adesea fibre sintetice tip elastan, care impiedica evaporarea umezelii de pe suprafata pielii si pot provoca usor leziuni ale tegumentului, prin frecare.
Alege asadar modele cat mai lejere, care sa iti puna in evidenta silueta, fara a-ti pune in pericol sanatatea.
O temperatura potrivita
Desi este o afectiune a verii, sudamina apare de multe ori la bebelusi si in timpul iernii sau primavara ori toamna, daca parintii simt nevoia sa ii imbrace gros, pentru a-i proteja de raceala sau/si dau centrala prea tare.
Expertii recomanda pentru nou-nascuti o temperatura ambientala de 21 – 24oC, care poate fi adusa pana la 18 – 20oC dupa ce bebelusul ajunge la 5 – 6 saptamani, similiar cu nivelul confortabil pentru adulti.
Pentru ca miliaria este favorizata si de umiditatea excesiva, care impiedica transpiratia sa se evapore, este bine sa tii cont ca in camera copilului nu trebuie sa fie o concentratie a vaporilor de apa mai mare de 60%, dar nici mai mica de 50% pentru a evita uscarea tegumentelor si mucoaselor.
Ventilatia eficienta
Apa secretata de corp pentru a-si reduce temperatura se evapora mult mai usor intr-un mediu in care aerul circula eficient. Este si motivul pentru care in prevenirea si ameliorarea simptomelor iritatiei la caldura se recomanda folosirea de ventilatoare (aici oferim o lista comparativa).
De la versiuni permanente de tavan, care circula aerul in mod discret, si pana la modele cu picior sau de birou, pe care le poti muta usor prin locuinta, aceste dispozitive te ajuta sa te racoresti, diminueaza senzatia de mancarime si previn agravarea simptomelor.
Poti folosi de asemenea si o aeroterma care include optiunea de aer rece, sau aerul conditionat, in format fix, cu montaj in perete, sau intr-o varianta mobila, pe care o poti instala usor in orice incapere.
Lotiunile calmante
Aceasta afectiune nu necesita decat de putine ori un tratament medicamentos, in general petele de roseata retragandu-se singure in cateva zile, daca corpului i se asigura conditiile potrivite de temperatura si umiditate.
Pentru ameliorarea senzatiilor de mancarime se pot folosi insa diverse solutii calmante, a caror formula include calamina sau mentol. In cazurile care necesita o abordare mai agresiva, medicul poate recomanda solutii pe baza de dermatocorticoizi, care actioneaza asupra inflamatiei sau/si antihistaminice orale de sustinere.
Eforturile fizice pe timp de vara
Persoanele care au suferit de aceasta afectiune, stiu ca sunt sensibile la caldura sau transpira abundent, sunt sfatuite sa evite eforturile fizice intense sau/si de lunga durata in zilele cu temperaturi crescute. In aceasta categorie includem si antrenamentele pe terenul de sport sau in orice spatiu interior care nu beneficiaza de climatizare.
Daca decizi totusi sa mergi la sala, alege o combinatie de exercitii mai usoare si foloseste un dus racoros pentru a asigura igiena corporala dupa efort. Nu uita sa consumi suficiente lichide, pentru a-ti mentine corpul hidratat.
Cremele de corp
Pentru ca unele dintre cremele si uleiurile de corp care exista pe piata pot bloca porii, se recomanda evitarea folosirii acestor produse de catre persoanele care sunt predispuse la iritatii.
Sudamina presupune in esenta infundarea porilor care permit glandelor sudoripare sa secrete transpiratia, aplicarea de creme, uleiuri si lotiuni cosmetice agravand de cele mai multe ori situatia. Atunci cand pielea este afectata este bine sa le excluzi complet, iar in restul timpului, le poti inlocui cu formule concepute special pentru a nu incarca tegumentul.
Cand mergi la medic
In general, aceasta afectiune se vindeca de la sine, iritatia disparand in cateva zile. Daca eritemul nu dispare sau incepe sa fie insotit si de alte simptome precum febra, frisoane sau durere, este bine sa te adresezi unui medic dermatolog.