Prima zi de gradinita este un moment cu nenumarate emotii, atat pentru parinte cat si pentru copil. Daca tu le ascunzi si te destainui prietenelor, copilul si le exprima destul de vocal. Un secret este ca putini copii plang inca din prima zi; restul secretelor pe care merita sa le afli, le poti descoperi in articolul urmator.
Cum sa va pregatiti pentru prima zi la gradinita?
Modul in care va decurge prima zi de gradinita depinde foarte mult de felul in care reusesti sa iti pregatesti copilul pentru schimbarea care se apropie. Este vorba despre atitudine in primul rand, si despre o multime de alte detalii la care putini parinti se gandesc, coplesiti la randul lor de emotii.
Vorbiti mult despre asta
Copiii nu sunt intotdeauna foarte concentrati la ceea ce li se spune; exista informatii pe care este nevoie sa le transmiti de mai multe ori, inainte ca ele sa ramana fixate in mintea celui mic. Prin urmare, discuta cu copilul despre inceputul gradinitei cu destul de mult timp inainte, mergeti impreuna sa depuneti cererea de inscriere la gradinita. Prezinta-i schimbarea ca fiind o etapa normala din viata sa, asa cum exista atatea, pe care trebuie sa le parcurga la un moment dat fiecare dintre noi.
Ofera-i exemple concrete si fericite
Cu siguranta, in parc, in cercul de prieteni, exista copii ceva mai mari, care merg deja la gradinita de ceva timp, care sunt obisnuiti cu noul program, au acolo prieteni si desfasoara o multime de activitati interesante.
Este o ocazie minunata sa starnesti discutii pe marginea acestui subiect, astfel incat copilul sa descopere ca ceea ce urmeaza ii deschide o noua lume de ocazii si perspective; nu este o despartire de mama, sau de mediul familiar de acasa, ci o aventura in care va explora si va descoperi o multime de chestii.
Cu siguranta, atunci cand sunt “ispititi”, copiii care au facut deja cunostinta cu mediul de la gradinita, vor putea sa ii povesteasca despre ziua in care au mers la teatrul de papusi si cat de bine s-au distrat, ce branzoaice gustoase primesc la micul dejun, cum si-au sarbatorit ziua impreuna cu ceilalti copii, sau ce macheta frumoasa si-au facut din hartie. Exista o multime de activitati de gradinita cu grupa mica pe care copilul se va bucura cu siguranta sa le desfasoare impreuna cu prietenii sai, dupa cum va fi probabil atras si de povestile pentru copii de gradinita pe care le va asculta in fiecare zi inainte de somnul de pranz.
Cultiva-i increderea: in sine si in ceilalti
Daca mediul de acasa este unul pasnic, familiar, prietenos, in care copilul se simte ajutat, inteles si sustinut, schimbarea reprezentata de gradinita poate fi stresanta pentru el. Dureaza ceva vreme pana cand isi va face un cel mai bun prieten, pana cand se va simti destul de familiar cu doamna ingrijitoare, sau pana cand educatoarea va intra pe lista persoanelor sale de incredere.
Nu-l face, nici o clipa, sa se indoiasca de faptul ca se va descurca de minune. Vorbeste-i, de pilda, despre mobilierul de la gradinita, confectionat pe marimea sa, special ca sa se poata descurca mai usor. Atunci cand il coplesesti cu prea multe sfaturi, nu faci decat sa ii transmiti propriile tale temeri. Asigura-l ca adultii de acolo sunt capabili sa se descurce cu cei mici, incurajeaza-l sa ii ajute pe copiii care se simt stingheri.
Responsabilizeaza-l
Copiii se simt mai mari si mai importanti, mai siguri pe ei si mai optimisti, atunci cand li se dau sarcini de indeplinit. Nu e nevoie sa fie ceva foarte dificil: il poti incuraja sa se joace cu copiii care plang pentru ca ei nu au prieteni care sa le fi povestit ce frumos e la gradinita, de exemplu.
Sau, ii poti sugera sa se ofere sa o ajute pe doamna educatoare cu copiii care nu se descurca prea bine cu incaltatul. Astfel de mici sarcini il vor face sa se simta mai stapan pe situatie, sa aiba senzatia de control asupra a ceea ce se intampla in jurul sau.
Nu ii transmite propriile emotii
Copiii sunt extrem de empatici. Degeaba ii spui fiului sau fiicei tale ca la gradinita e minunat, daca vocea iti tremura, iar in subconstientul tau ruleaza 1000 de scenarii apocaliptice.
Chiar daca ai ghinionul ca prima gradinita pe care ai ales-o sa nu fie pe masura asteptarilor tale, sau daca cel mic va trece printr-un proces mai dificil de adaptare, nu il priva de propriile experiente, la care sa se raporteze asa cum stie si cum simte el.
Nu amesteca trairile tale, posibil negative, legate de perioada in care tu ai mers la gradinita, cu emotiile lui: e foarte posibil ca juniorul tau sa fie mai pregatit pentru colectivitate decat ai fost tu, sa fie mai incantat de compania copiilor, sa aiba o educatoare cu mai mult tact. Gandeste-te ca, la fel de grea ca primul “Buna dimineata, draga gradinita!” va fi si acel “Adio, gradinita!” care va urma mai murand decat te astepti.
Este foarte important sa il lasi pe copil sa isi traiasca propriul scenariu, iar tu sa il sustii in incercarile pe care le are de depasit si sa il incurajezi. Nu formula tu sentinte si concluzii; lasa-l sa se gandeasca singur daca ceea ce a facut colegul sau a fost bine sau rau, daca doamna a avut sau nu dreptate. Pune-i intrebarile care sa il ajute sa urmareasca firul unui asemenea rationament, dar lasa-l sa traga singur concluziile.
Ofera-i un obiect de tranzitie
La varste mici, copiii au mare nevoie de un punct de atasament. La gradinita, la inceput, doamna educatoare este o straina, iar mama si bunica nu mai sunt la indemana. Pentru a usura tranzitia, poti apela la un mic truc, care sa ii dea un plus de incredere.
Unii parinti il lasa pe cel mic sa ia cu sine o jucarie preferata, insa nu toate gradinitele permit asta. O alta idee este sa ii pui in ghiozdanel o fotografie cu familai voastra, astfel incat sa simta ca esti mereu cu el. Suntem siguri ca poti gasi si idei mai bune, in functie de preferintele copilului tau.
Profita de pasiunile sale
Este mai usor sa fii entuziasmat in legatura cu o schimbare, daca ea vine la pachet cu unele mici beneficii si bucurii. Puteti, de exemplu, sa alegeti impreuna cel mai bun ghiozdan pentru gradinita (aici o lista comparativa) cu personajul sau preferat din desenele animate. Puteti alege o pijama care sa ii placa mult, sau un penar cu o tematica pe gustul sau.
Nu uita, totusi, ca aceste pasiuni sunt destul de trecatoare; e putin probabil copilul sa ramana fidel aceluiasi Fulger McQueen sau aceleiasi Elsa ani de zile. Face parte din cresterea sa, deci nu suferi prea mult pe acest subiect.
Emotiile legate de prima zi de gradinita au de cele mai multe ori legatura cu adaptarea copilului la o asemenea schimbare de mediu si de program. Insa e bine sa te gandesti si la obiectele de care va avea nevoie copilul tau in primele sale zile petrecute acolo, caci activitatile interesante propuse de catre educatoare au nevoie si de un suport fizic, material.
Lista de cumparaturi pentru prima saptamana la gradinita
Copiii au nevoie, evident, de rechizite adecvate cu care sa se desfasoare programul zilnic petrecut la gradinita. In randurile urmatoare vei descoperi care sunt cateva dintre obiectele care trebuie sa se regaseasca pe lista de cumparaturi; este posibil ca doamna educatoare sa aiba si precizari suplimentare, pe care le veti discuta cu ocazia primei sedinte cu parintii.
Ghiozdanelul
Fiecare copil va merge la gradinita insotit de un ghiozdanel sau un rucsacel, in care va pastra cel mai adesea un rand de haine de schimb. Mai ales la grupele mici, dar si mai tarziu, educatoarea si ingrijitoarele vor avea nevoie destul de des sa il schimbe pe copil, fie ca se murdareste cu mancare, se uda la baie sau are accidente legate de folosirea toaletei.
Ghiozdanelul trebuie sa fie destul de mare incat sa adaposteasca si o sticla cu apa – in functie de preferintele, varsta sau abilitatile copilului, poate fi vorba despre o sticla normala de 0.5 litri, despre o cana cu cioc sau orice alt fel de recipient.
In unele gradinite, gustarea de dimineata este adusa de catre parinti; pentru aceasta situatie, trebuie sa te asiguri ca in ruscac incape si o cutie de alimente, cu inchidere ermetica.
Indraznim sa precizam ca un model care include doua compartimente este ceva mai eficient si mai practic decat unul cu un singur compartiment, fie si numai pentru ca tine la distanta imbracamintea de apa si mancare.
Creioane colorate
Un set de creioane colorate se afla la baza cerintelor oricarei educatoare, de la oricare gradinita. Ele vor fi folosite pentru desenat si colorat, in cadrul unei mari varietati de proiecte planificate de catre cadrele didactice.
Carioci
Daca in cazul creioanelor colorate, cea mai bun alegere este, probabil, un set de 12, in cazul cariocilor un set de 6 sau 8 bucati se poate dovedi suficient. Iti recomandam sa apelezi la un produs de calitate buna, cu varf de grosime medie, si sa iei in considerare faptul ca cei mici nu sunt cele mai grijulii persoane cand vine vorba despre folosirea acestora.
Ascutitoare
Doamnele educatoare au multi copii in grupa, si nu se pot ocupa foarte prompt de fiecare dintre ei. Dar chiar daca nu ar fi asa, este normal sa se caute incurajarea independentei celor mici, care sa invete sa se descurce singuri.
In acest scop, ti se va recomanda sa achizitionezi o ascutitoare cu rezervor, astfel incat sa fie evitata murdaria in sala de clasa. De asemenea, te sfatuim sa optezi pentru un model de buna calitate, care il va ajuta pe copil in primele sale incercari, si de asemenea sa incerci sa alegi un produs de dimensiuni relativ mici, care sa incapa intr-un spatiu redus.
Radiera
Chiar daca cei mici vor lucra mult cu creioane colorate, care se sterg mai greu, e bine sa existe la indemana lor si o radiera cu care sa poate corecta eventualele greseli, sau zonele din proiect care nu au iesit conform asteptarilor lor.
Penar
Cei mai mult educatori le solicita parintilor sa achizitioneze un penar de dimensiuni mici, care sa contina creioanele colorate, un creion negru, ascutitoarea si radiera. Fiecare copil isi va recunoaste penarul si isi va folosi propriile creioane, pe care le va avea pentru mai mult sau mai putin timp, in functie de cum va invata sa le ingrijeasca.
Este o incercare foarte buna de a-i responsabiliza pe copii si de a-i invata sa aiba friga de lucrurile lor, pregatindu-i pentru primele zile la scoala.
Cel mai bun penar pentru gradinita este adeseori unul de tip borseta, cu un singur fermoar, cu dimensiuni relativ mici si in interiorul caruia copilul are acces usor.
Hartie creponata si glasata
Hartia creponata este folosita intr-o mare varietate de proiecte, ca si surata sa, hartia glasata. Copilul o va decupa, desena, mototoli, lipi, fiindu-i stimulata indemanarea si antrenate rabdarea si perseverenta.
Lipici
Lipiciul pentru hartie, de tip stick, este un accesoriu pe care cei mici il vor folosi, probabil, zilnic. Decuparea de divesre forme si apoi asamblarea lor, cu lipici, in diverse proiecte, este o activitate care le antreneaza copiilor o multime de abilitati cognitive si motorii, prin urmare ;e vei regasi pe lista activitatilor de mai multe ori pe saptamana.
Acuarele si pensoane
Pictatul este o alta activitate care va fi desfasurata frecvent in cadrul orelor petrecute la gradinita. Din fericire, copiii nu au nevoie de seturi prea complexe de acuarele si pensoane; celor mai multi le este suficienta o cutiuta cu 6 sau 9 culori, asemanatoare celor pe care le foloseam si noi cand eram mici, si un penson de grosime medie.
Mai util poate fi un recipient special pentru pictat, pentru apa, care este echipat cu capac si cu un spatiu relativ redus pentru penson, astfel incat riscul sa se verse si sa murdareasca totul in jur este mai mic.
Pe lista de cumparaturi se vor aduna, probabil, si alte cateva piese, la recomandarea educatoarei. Depinde foarte mult de varsta copiilor, de grupa in care se afla, de stilul ei de lucru si de proiectele pe care urmeaza sa le desfasoare. Unele dintre ele pot fi cumparate la comun de catre toti parintii, si folosite la comun in clasa.
Uneori, poate fi nevoie de unele caiete de lucru, sau de caiete simple, in care cei mici vor deprinde incet incet conturul primelor litere si cifre. Alteori, in functie de regulamentul gradinitei, se va prefera achizitia de hartie de imprimanta, pe care educatoarea va lista fise de lucru. Oricum ar fi, de obiectele mentionate mai sus copilul va avea cu siguranta nevoie.