Cum poti sa descoperi momentul ovulatiei, cand nu ai un test la indemana?
Daca te-ai hotarat ca iti doresti o sarcina si vrei sa o obtii cat mai repede, probabil ca iti va fi de mare ajutor sa poti identifica momentul ovulatiei cat mai precis, astfel incat sa iti sporesti sansele. Iata care sunt cateva dintre cele mai frecvente si mai usor observabile semne ca ovulatia se apropie.
Schimbarea aspectului mucusului cervical
In preajma ovulatiei, mucusul cervical are un aspect asemanator albusului de ou. Desigur, la fiecare femeie aspectul mucusului poate varia destul de mult, prin urmare este necesar sa observi tu insati modificarile care apar.
In general, in preajma ovulatiei, cantitatea de mucus creste, el devenind mult mai fluid. Aceasta consistenta faciliteaza calatoria spermatozoizilor prin canalul cervical. Se remarca, de asemenea, ca in perioada ovulatorie, mucusul cervical este mai filamentos: o proba de mucus, recoltata intre doua degete, se va intinde mult, fara sa se rupa.
Modificarea temperaturii bazale
Temperatura bazala are o valoare constanta la fiecare dintre noi, cu o exceptie: la femei, in preajma ovulatiei. Pe masura ce data acesteia se apropie, se observa o usoara scadere, insa ea este urmata de o crestere brusca imediat dupa ruperea foliculului ovarian.
Explicatia este simpla: cresterea concentratiei de progesteron are ca efect secundar cresterea temperaturii bazale cu pana la 0.5 grade Celsius. Astfel, daca iti monitorizezi temperatura bazala timp de cateva cicluri menstruale, vei reusi sa prezici cu destul de multa acuratete ziua exacta in care se produce ovulatia.
Ca sa faci asta este nevoie sa iti masori temperatura zilnic, la aceeasi ora dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit, inainte de a merge la toaleta sau de a face orice altceva. Exista aplicatii care iti permit sa inregistrezi si sa gestionezi valorile obtinute, astfel incat sa creezi un veritabil calendar.
Din pacate, nu este o metoda prea grozava in cazul in care doresti sa obtii o sarcina repede, caci utilitatea ei este pe termen lung: prin observatii regulate, vei descoperi care este, in cazul tau, ziua ovulatiei. Aceasta observare nu are nici o valoare in cazul femeilor cu ciclu neregulat, insa poate fi folosita de catre medic.
Metoda nu este potrivita in cazul persoanelor care lucreaza in ture de noapte sau care, din alte motive, au un somn neregulat.
Modificari in aspectul si consistenta colului uterin
Multe femei nici macar nu sunt constiente de existenta acestei parti a corpului lor, insa pentru cele care isi cunosc bine trupul, modificarile de la nivelul cervixului nu vor trece neobservate. In timpul ovulatiei, acesta devine moale, inalt, deschis si cu mucus abundent, filant. Este o schimbare evidenta doar pentru persoanele care isi exploreaza corpul.
Libido crescut
Natura stie care este momentul precis in care trebuie sa faci sex pentru a obtine o sarcina, iar schimbarile hormonale care se produc fac ca apetitul sexual sa creasca brusc chiar inainte de ovulatie. Insa nu doar cheful tau creste, ci si semnalele pe care, inconstient, le transmiti potentialilor parteneri se intensifica.
Desigur, nu doar ovulatia poate determina cresterea libidoului, dupa cum traversarea unei perioade pline de anxietate poate da de pamant cu cheful tau de sex, asadar nu te poti baza exclusiv pe acest “simptom”.
Dureri abdominale
La unele femei, ovulatia este insotita de simptome dureroase. De cele mai multe ori este vorba despre o durere brusca si intensa, de scurta durata, dar unele femei relateaza ca disconfortul poate dura o zi intreaga, sau ca percep intepaturi in zona unuia dintre ovare timp de 2 – 3 zile.
Unele persoane se confrunta lunar cu dureri legate de ovulatie, iar simptomele pot fi destul de puternice, astfel ca ele au primit o denumire medicala: Mittelschmerz (in germana, inseamna durere la jumatate – a ciclului, evident).
In cazul in care durerile sunt foarte puternice, ele pot fi un semn de endometrioza, sau un indiciu al existentei unor aderente in zona pelvina, asadar e bine sa iti informezi medicul.
Sensibilitate crescuta la mirosuri
Exista un numar destul de mare de femei care sustin ca sunt mai sensibile la mirosuri in a doua jumatate a ciclului menstrual. Explicatia este, desigur, de natura hormonala. Pur si simplu, in perioada ovulatiei, femeile trebuie sa devina mai sensibile la feromonii masculini, aceasta fiind una dintre metodele prin care Natura are grija de perpetuarea speciei.
Sensibilitate la nivelul sanilor
Unele femei constata ca in preajma ovulatiei, sanii lor devin mai sensibili decat de obicei. Se poate intampla ca aceasta sensibilitate crescuta sa fie neplacuta si chiar dureroasa. Ea se datoreaza schimbarilor care apar in balanta hormonala in aceasta perioada.
Spotting usor
O secretie rozalie sau maronie in perioada ovulatiei poate fi normala, chiar daca nu este foarte frecventa. Foliculul ovarian, care inconjoara si protejeaza ovocitul, se maturizeaza si se rupe, ceea ce determina o usoara sangerare locala. Odata cu trecerea timpului, sangele devine maroniu si apoi maro inchis.
Spottingul la ovulatie este normal si nu ar trebui sa te ingrijoreze, cu exceptia cazului in care el persista, caz in care ar trebui sa consulti medicul pentru a elimina ipoteza unei afectiuni locale.
Balonare
Unele persoane – destul de multe, de fapt – se plang ca in perioada ovulatiei sunt balonate, au tulburari de digestie, un tranzit usor mai lent sau alte asemenea stari de disconfort pasagere. Cele mai multe femei le trateaza cu indiferenta, insa uneori ele pot deveni cu adevarat deranjante.
Aceste modificari sunt determinate de “jocul” dintre concentratiile de estrogen si progesteron, sunt pasagere, iar disconfortul poate fi minimizat prin adoptarea unei alimentatii si a unui stil de viata sanatos.
Unele dintre modificarile mentionate mai sus sunt foarte evidente pentru oricine, in timp ce altele sunt atat de discrete incat trec neobservate. Cele mai multe dintre femeile care nu sunt interesate sa procreeze, nici macar nu le remarca.
Chiar daca o auto-monitorizare atenta te poate ajuta sa identifici momentul ovulatiei prin metode empirice, in cazul in care doresti sa ai succes cat mai repede in obtinerea unei sarcini, iti recomandam sa apelezi, totusi, la cele mai bune teste de ovulatie si sa te bazezi si pe informatiile oferite de acestea.