Am ramas cu gura cascata cand am tot citit, zilele astea, despre neputintele lunare ale femeilor. Si m-am infuriat, nu pentru ca as avea o problema cu dogma, ci pentru ca nenumarate femei imi pun intrebari online si imi povestesc, ele insele, despre cum “se imbolnavesc in fiecare luna”.
Dar menstruatia nu este nici boala, nici neputinta. Nu e nici curatare, nici stigmat, nici murdarie, nici macar semn al pacatului originar. Menstruatia e menstruatie, si ar trebui sa putem sa ii pronuntam si sa ii scriem numele, fara sa ne fie rusine.
Si pentru ca a venit vorba despre rusine, stii ca in prezent, inca exista femei care folosesc carpe sau vata la menstruatie, pentru ca le e rusine sa mearga sa cumpere absorbante sau tampoane? Se intampla mai ales in comunitatile mici, dupa cum poti citi aici, dar fiica mea are o prietena care nu isi cumpara niciodata produse de igiena menstruala de la supermarket – ca nu stii niciodata cu cine te intalnesti si te vede cu Always-ul in cos – si nici de la magazinul din cartier, pe acelasi considerent. Si da, locuim intr-un oras cu peste 500.000 locuitori.
In lumea asta mare, in fiecare zi, peste 800 milioane de persoane au menstruatie. In timp ce tu esti obsedata sa nu te patezi, sa nu se vada absorbantul prin haine si sa nu fii “nevricoasa”, ca nu cumva vreun coleg macho sa te intrebe daca esti “pe stop”, exista companii care includ, in contractul de munca, zile de concediu platit exact pentru zilele in care poate nu vrei, poate nu poti sa iesi din casa. Problema “liberelor menstruale” este dezbatuta si aici si exista, pana in prezent, cel putin 6 tari care au pus in aplicare astfel de politici de concediu.
De atitudine si deschidere depinde totul. Iar asta ne-o demonstreaza cuplurile care sustin ca sexul la menstruatie nu este un tabu, ci din contra, mai placut decat in restul lunii. Beneficiile sale sunt recunoscute de domeniul medical, iar cei care vorbesc deschis despre asta spulbera si miturile legate de sexul la menstruatie. Daca vrei sa incerci si ai nevoie de niste tips&tricks ca sa previi eventuale impedimente la care te gandesti, citeste si articolul acesta.
Avertisment: sectiunea urmatoare nu e pentru cei slabi de inger. Te-ai gandit vreodata ca ai putea trai controlandu-ti fluxul menstrual, sau nepasandu-ti foarte tare daca te patezi? Unele femei practica menstruatia libera si, cu putina atentie si antrenament, au reusit sa isi controleze fluxul menstrual, astfel incat fie sa simta atunci cand sangele este eliminat, si sa reuseasca sa il retina pana ajung la o toaleta, fie elimine ele, voluntar, atunci cand merg la baie. Poate ca ti se pare SF, dar este realitatea unora dintre femei si poti citi despre asta aici.
Unele culturi trateaza menstruatia cu respect
- Tribul Yurok traieste pe coasta de nord-vest a SUA si priveste menstruatia ca pe o ocazie de auto-purificare. Femeile traiesc in comunitati atat de stranse, incat ar avea cicluri menstruale sincronizate – idee care a ramas controversata, pana in prezent.
- In Ghana si in alte zone din Africa de Vest, prima menstruatie a tinerelor fete este sarbatorita ceremonial, cu daruri si omagii din partea intregii familii. Ceremonia este similara celei dedicate unei noi regine.
- Pe Coasta de Fildes, inteleptii considera ca menstruatia este similara florilor unui copac. O comparatie mult diferita de cea europeana, care considera menstruatia o dovada a pacatului si o “murdarie”.
- In cultura Ojibwe, in timpul menstruatiei, femeile se retrag in colibe separate, unde pur si simplu iau o pauza de la indatoririle zilnice, de la gatit si ingrijit copiii. Restul femeilor din trib le viziteaza, le aduc daruri si se asigura ca au tot ceea ce le este necesar. E un ritual care, pe langa faptul ca ofera o pauza, intareste relatiile dintre femeile din comunitate.
- In tribul Tikuna din Brazilia, atunci cand o fata are prima menstruatie, este trimisa sa locuiasca singura, intr-o alta casa, timp de un an. Singura persoana care o poate vizita este bunica, ce o va invata cum sa se ingrijeasca si cum sa isi ingrijeasca viitoarea familie, cum sa teasa, sa identifice si sa foloseasca plantele medicinale si asa mai departe.
De actualitate
- In ultimele 24 ore salvamontistii au salvat 89 de persoane, dintre care 38 au fost transportate la spital. Ca opinie personala – cred ca interventia salvamontistilor ar trebui platita de victime, in anumite situatii; asta ar mai responsabiliza curajosii de duminica.
- Ministrul Educatiei isi declara public lipsa de profesionalism, afirmand ca nu exista baza legala de trecere a scolilor in sistem online, nici macar atunci cand e nevoie. Asta, in conditiile in care Federatia Parintilor si Apartinatorilor Legali a solicitat pregatirea scolilor pentru prezenta fizica in valul 5 al pandemiei.
- Scolile pot aplica pentru granturi de pana la 200.000 euro prin Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar; mai multe detalii gasesti aici.
- Daca te intrebi ce se intampla cu Omicron si cu scolile din Europa, ei bine, in Austria scolile se deschid maine, dar elevii si profesorii sunt obligati sa poarte masti FFP2 si sa se testeze de 3 ori pe saptamana, 2 dintre teste fiind PCR.
- Conform secventierilor efectuate in ultima saptamana, Medlife atrage atentia ca ponderea cazurilor cu Omicron a crescut semnificativ si ca cifrele oficiale sunt de aproximativ 5 ori mai mici decat realitatea.
- Vaccinarea cu 2 doze a copiilor de 12 – 18 ani reduce riscul aparitiei Sindromului Infalamtor Multisistemic in proportie de 91%.
Poate te intereseaza
- Violenta asupra femeilor – subiect de gluma? De ce se rade la glume despre femei batute?
- Turism in Romania? Da, daca alegi informat. Iata cateva idei pentru 2024.
- Unde a disparut gripa? Nu a disparut, dar iata de ce nu se mai inregistreaza decat un numar redus de cazuri.
- Atacurile asupra jurnalistilor s-au dublat intre 2019 – 2021, cei vizati fiind jurnalistii care relateaza informatii despre Covid. O statistica ce spune multe despre antivaxxeri si sustinatorii teoriilor conspiratiei.
- Jocurile de noroc sunt o problema mondiala peste tot, dar exista cateva tari in care oamenii pierd sumele cele mai mari.