Descopera care sunt variantele de tranzitie de la scutec la wc
Renuntarea la scutec este inca, pentru parintii de azi, o etapa stresanta. Motivul pentru care resimt asta este presiunea care vine din partea generatiilor anterioare de parinti, azi bunici, bone, educatoare si ingrijitoare cu experienta, medici pediatri mai de moda veche si asa mai departe, de a-l antrena pe copil cat mai devreme in acest proces.
Desi pediatria moderna a demonstrat fara umbra de indoiala ca renuntarea la scutec trebuie realizata undeva in jurul varstei de 3 ani, atunci cand copilul da semne clare ca este pregatit pentru asta, si ca orice forma de antrenament precoce nu este decat un dresaj care poate avea consecinte nefaste pe termen lung, parcurile de joaca inca sunt pline de exclamatii uimite: “Cum, inca poarta scutec?”, de exemple personale pline de invataminte: “Eu l-am pus pe olita de pe la 8 luni, cand statea bine in fundulet, si uite, acuma, daca il trezesc de 3 ori pe noapte, nu mai are nevoie de scutec”, sau de conditionari de genul “Il primim la gradinita la 3 ani, dar numai daca nu mai poarta scutec”.
Avand in vedere ca discutam despre o perioada delicata, in care copilul trebuie sa isi doreasca si sa colaboreze pentru a trece la olita sau direct la toaleta, e important ca lucrurile sa mearga cat mai lin. Unul dintre cele mai interesante moduri de a transforma toata aceasta poveste intr-o joaca este de a achizitiona diverse accesorii disponibile pe piata, care sa transforme controlul sfincterelor intr-o distractie. In continuare, poti descoperi care sunt o parte dintre produsele puse la dispozitia cumparatorilor de catre producatorii de articole pentru copii. Dintre ele, vei alege si vei testa cu siguranta mai multe, corespunzator intereselor si stilului vostru.
Olita
Olita a fost si ramane accesoriul preferat in perioada renuntarii la scutec. Ea exista in decorul locuintei timp de saptamani, luni sau chiar ani, inainte ca micutul sa treaca direct la vasul de wc. De cele mai multe ori, parintii ajung sa cumpere mai multe modele, inainte de a-l nimeri pe cel “perfect”, preferat de catre copil. Ai de ales intre variantele cele mai simple, sau poti opta pentru modele cu design special si functii suplimentare.
Cel mai important avantaj al oliteii este ca bebelusul se poate imprieteni cu ea in ritmul sau. Nu trebuie sa te astepti ca el sa se aseze de la bun inceput, in funduletul gol, pe olita; intai se va juca cu ea, isi va aseza jucariile, o va folosi pe post de recipient si palarie, si abia apoi veti incepe negocierile pentru a i se explica la ce foloseste ea de fapt. Avand dimensiuni mai mici, ea e mai putin infricosatoare decat wc-ul, adanc, rece si din care lucrurile dispar zgomotos, atunci cand tragi apa.
Pentru ca este usor de folosit chiar si de catre copil, fara ajutor, te ajuta sa economisesti timp pretios si sa eviti accidentele cand copilul pur si simplu nu se mai poate tine. Olita are dimensiuni mici si, deci, o portabilitate crescuta: poate fi asezata in orice camera si poate fi luata in concediu, iar daca optezi pentru o varianta pliabila, o poti lua cu tine chiar si in parc sau magazine. Iar designul este mai mereu amuzant, cu culori vesele si modele haioase, ba mai poate fi si personalizat de catre copil, care poate alege sa lipeasca autocolante sau sa o deseneze cu carioca.
La capitolul dezavantaje, olita reprezinta cu siguranta o bataie de cap suplimentara atunci cand iesiti, pentru ca vei avea un bagaj in plus de luat cu voi. Exista riscul ca un copil prea energic sa o rastoarne, de aceea e bine sa ii rezervi un loc pe o suprafata usor de curatat. Si daca am ajuns aici, e bine sa stii si ca igienizarea ei nu este la fel de simpla sau de placuta ca trasul apei la wc…
Olitele cu recipient detasabil
In general, aceste modele au dimensiuni mai mari decat olitele clasice, iar principalul lor avantaj este ca recipientul care colecteaza “comoara” facuta de copil se poate desprinde de corpul olitei, fiind astfel mai usor de curatat. Unele modele pot fi prevazute cu capac, un alt plus din punctul de vedere al confortului. Designul este mai amuzant, iar dimensiunile mai mari ii confera un plus de stabilitate, facand mai dificila rasturnarea.
Din pacate, aceste variante au dimensiuni mult mai mari, deci nu pot fi folosite decat in propria locuinta; nu e amuzant sa le plimbi dupa tine nici macar cand pleci in concediu cu masina proprie.
Scutecele chilotel
Scutecele tip chilot arata ca niste chilotei obisnuiti, dar sunt facute din material absorbant, ca un scutec obisnuit. Gradul de absorbtie variaza de la un brand la altul, iar unele modele au un indicator de umezeala care te avertizeaza cand copilul s-a udat. Ideea acestor modele este ca pot fi manevrate de catre copil, care simte ca a trecut intr-o noua etapa, caci la fel ca mama, tata sau fratele mai mare, are chilotei pe care ii poate da singur jos si cu care se poate imbraca singur. Ei sunt utili pentru ca ofera un grad de protectie, astfel incat sa nu ti se transforme intreaga locuinta intr-o imensa toaleta in perioada in care micutii inca au accidente, si pot fi folositi cu succes si noaptea, oferindu-i copilului un sentiment de incredere suplimentar, cand vede ca nu regreseaza la clasicele scutece cand merge la culcare.
Trebuie sa ai grija la unele modele, pentru ca au o capacitate foarte mica de absorbtie, ele fiind destinate mai degraba copiilor care au deja ceva experienta in folosirea toaletei, insa mai patesc accidente atunci cand se iau cu joaca. In plus, pentru ca senzatia pe care i-o dau copilului este asemanatoare celei date de scutec, multi dintre ei uita ca trebuie sa mearga la baie, astfel ca e posibil ca intregul proces sa fie prelungit inutil.
Chiloteii impermeabili
Aceasta este o alta forma de chilot care asigura trecerea de la scutec la lenjeria normala. Ei sunt confectionati integral din bumbac, insa au la exterior un strat impermeabil, care nu permite trecerea umezelii catre exterior. Avantajul este ca locuinta si hainele sunt oarecum protejate impotriva accidentelor, iar senzatia pe care o creeaza pe piele este mai asemanatoare celei pe care o da un chilot normal, deci copilul isi va aminti mai usor ca trebuie sa se aseze pe olita. In plus, in cazul unui accident, copilul simte senzatia neplacuta ca s-a udat, ceea ce reprezinta un factor motivant suplimentar.
Daca e sa ne legam de dezavantaje, trebuie sa fii constient ca gradul de protectie este limitat. In plus, produsul nu ofera acelasi nivel de satisfactie ca un chilotel normal, pe care copilul il ridica sau il da jos singurel, la fel ca adultii importanti din viata lui, atunci cand merg la toaleta.
Reductorul pentru wc
Reductorul pentru wc este practic un colac cu un diametru mai mic, care se fixeaza pe colacul propriu-zis, si care ii ofera copilului un spatiu mai comod si o senzatie suplimentara de siguranta. Pentru ca are dimensiuni mai mici, ofera si un grad crescut de portabilitate; fiind compatibil cu orice toaleta, poate fi folosit in mod igienic in multe spatii publice. Daca ai noroc si copilul il accepta de la bun inceput, pentru ca vrea sa fie ca mama sau ca tata, te scuteste de intregul proces de golire si spalare a olitei. Poate fi achizitionat in diverse culori si modele, ca sa fie cat mai atragator pentru copil, iar protectia impotriva stropirii este folositoare pe termen lung pentru baieti.
Pentru utilizarea acestui produs, insa, vei avea nevoie sa investesti si intr-un taburet inaltator, care sa il ajute pe copil sa ajunga la wc. E posibil ca intr-o prima faza, copilul sa refuze sa se aseze, wc-ul ramanand inca un loc inspaimantator. In plus, e bine sa alegi din start un model cat mai solid si mai fix, caci daca acesta se misca atunci cand se asaza copilul, si ii creeaza un sentiment de nesiguranta, e putin probabil sa il mai foloseasca prea curand.
Taburet inaltator
Aceasta investitie este una pe care toti parintii ajung sa o faca, ea fiind oricum utila in baie, caci copilul trebuie sa ajunga si la chiuveta, de pilda. El ii ofera un grad suplimentar de independenta copilului, care acum poate folosi toaleta singur, ca un adult, asa cum facea si cu olita. In plus, taburetul garanteaza un plus de siguranta pe wc si o pozitie mai sanatoasa, caci copilul nu mai e obligat sa stea cu picioarele atarnate peste margine.
Daca e sa discutam despre dezavantaje, un astfel de produs ocupa si el spatiu intr-o baie care poate si asa e destul de stramta. In afara cazului in care optezi pentru un model pliant, e putin probabil sa iti doresti sau sa poti sa il iei cu voi, atunci cand plecati de acasa.
Tu pentru ce produse ai optat, ca ajutor in procesul de antrenament la “olita”? Care dintre ele ti s-au parut practice si cu adevarat utile, sau pe care dintre ele le-ai folosi si la al doilea copil?