Am cumparat trotineta – ce imi mai trebuie?
Achizitia unei trotinete nu se termina cu alegerea modelului cel mai potrivit. Exista pe piata o multime de accesorii de care ai nevoie, de care poti avea nevoie, sau care pur si simplu te vor ajuta sa iti personalizezi trotineta conform gusturilor tale. Am decis sa iti prezentam, in continuare, cateva optiuni.
Manerele
Pot fi achizitionate si separat, fie pentru a schimba aspectul trotinetei, fie pentru a imbunatati gripul. Ele pot fi confectionate din burete, din neopren sau din cauciuc, din combinatii de polipropilena si cauciuc in diferite procente, si probabil ca mai exista si alte optiuni. In momentul achizitiei trebuie sa verifici cu ce tip de ghidon sunt compatibile.
Peg-uri
Un set de peg-uri de buna calitate va fi cautat de toti cumparatorii care isi aleg trotinete freestyle, care le vor folosi pentru a invata trucuri si cascadorii noi.
Uneori poate fi necesar sa inlocuiesti frana trotinetei; poate fi vorba pur si simplu despre inlocuirea unui produs deteriorat, sau despre un upgrade cu un model freestyle cu atribute speciale.
Un suport pentru telefon
Unul care se monteaza pe trotinetele electrice ce iti pun la dispozitie functia de reincarcare a smartphone-ului poate fi un accesoriu foarte util, care iti va scuti dispozitivul de la destule cazaturi. Asigura-te, insa, ca alegi un model universal, sau unul compatibil cu modelul de telefon pe care il detii.
Un rucsac cu functie de semnalizare
Iti poate spori semnificativ siguranta atunci cand te deplasezi nu doar cu trotinete electrice, ci si cu bicicleta. Este vorba despre un rucsac special care integreaza un dispozitiv luminos cu 48 LED-uri care formeaza oo sageata cu dimensiunea de 115 x 115 mm.
Sistemul de avertizare de la exteriorul rucsacului este actionat wireless prin intermediul unei telecomenzi amplasate pe ghidon. Astfel, schimbarea directiei de mers va fi avertizata mult mai vizibil, in special pe timp de noapte, cand avertizarea clasica poate ramane neobservata de catre participantii la trafic.
Aparatoarele de noroi
Fac parte din dotarea standard a unora dintre modele, dar nu toate au un asemenea accesoriu, si daca obisnuiesti sa mergi la serviciu zilnic cu trotineta ta electrica, ele sunt utile si necesare. Desigur, trebuie sa existe compatibilitate intre modelul de trotineta si modelul de aparatori, in special din punctul de vedere al sistemului de prindere.
Rotile de schimb
Aproape ca fac parte din lista de consumabile a unor trotinete, electrice sau nu, utilizate zilnic. Gradul de uzura inregistrat in cazul folosirii pe asfalt, zilnica, poate fi important, iar cand rotile dau semne de oboseala, e indicat sa le schimbi. Poate fi vorba despre uzura cauciucului, care scade aderenta, sau despre deformarea rotilor in momentul lovirii accidentale a unor obstacole.
Cureaua de umar
Poate fi un accesoriu foarte practic, mai ales in cazul in care obisnuiesti sa iei trotineta cu tine in mijloace de transport in comun, sau in birou. Cu ajutorul ei, transportul va fi mult mai usor si mai comod.
Geanta de tip troller
Acest accesoriu pentru depozitarea si transportul trotinetei te va ajuta sa o deplasezi dintr-un loc in altul intr-un mod mai elegant si cu un minimum de efort. In plus, ea iti va proteja hainele sau interiorul portbagajului impotriva urmelor de noroi si a prafului care s-a acumulat pe suprafata rotilor.
Geanta pentru incarcator
Este un accesoriu foarte practic in cazul trotinetei electrice; posesorii unui asemenea dispozitiv recunosc ca isi fac un obicei din a transporta incarcatorul cu ei indiferent de destinatie, pentru a evita situatia descarcarii complete a acumulatorului.
Casca pentru trotineta
Este mai compacta decat cea pentru bicicleta si are o forma specifica, ce aminteste mai mult de casca pentru ski, cu diferentele inerente anotimpului in care sunt folosite fiecare dintre ele. Exista o gama variata de culori, Â modele, dimensiuni, dintre care sa alegi varianta care iti este cea mai pe plac.
Tine cont, de asemenea, de faptul ca si calitatea difera, de la un produs la altul; unele dintre ele sunt concepute sa protejeze copiii mici care se plimba pasnic cu trotineta pe alee, in timp ce altele trebuie sa faca fata impactului puternic care s-ar putea produce la viteze mari sau in cazul unor cascadorii esuate.
Nu pierde din vedere ca e posibila deplasarea cu trotineta electrica cu 50 km/h, viteza la care echipamentul de siguranta este obligatoriu.
Protectiile pentru trotineta
Sunt asemanatoare celor pentru bicicleta si constau in genunchiere, cotiere, protectii pentru incheietura, tibiere, protectii pentru palme. Le poti achizitiona sub forma de set sau individual, in functie de necesitati. In cazul copiilor, de cele mai multe ori este vorba despre seturi care includ doar elementele de baza, genunchierele si cotierele. Unele au si manusi cu protectie pentru incheietura mainii.
In cazul adultilor care folosesc trotinete electrice care ating viteze de deplasare mult mai mari, poate fi nevoie sa achizitionezi elemente de protectie mai performante, care se cumpara in general la bucata.
In cazul celor care practica sporturi extreme si folosesc trotineta in competitii si antrenamente de freestyle, investitia intr-o pereche de pantaloni de protectie poate fi o idee inspirata.
Claxonul
Poate fi un accesoriu practic si util, montat pe orice vehicul. In cazul in care un copil sau un adult decide sa utilizeze trotineta electrica sau pe cea simpla pe trotuar, pe pista pentru biciclete, claxonul ii va avertiza pe pietonii indiferenti sa se fereasca la timp. Din pacate, in trafic, claxoanele disponibile pentru trotinete, aceleasi ca pentru biciclete, sunt inutile.
Acumulatorii de rezerva
Sunt piese pe care orice posesor de trotineta electrica ajunge sa ii caute, la un moment dat. Ca orice alta baterie, si cea montata pe un astfel de dispozitiv are o durata de viata limitata si trebuie inlocuita atunci cand da semne de oboseala, traduse prin reducerea autonomiei trotinetei, sau prin descarcarea brusca si neasteptata.
In manualul de instructiuni asociat modelului achizitionat vei gasi informatii despre parametrii tehnici ai bateriei potrivite, astfel incat sa nu risti sa investesti eronat intr-un model prea slab sau prea puternic.
Din fericire, exista o gama variata de piese de schimb pentru trotinete, fie ele electrice sau nu. Multumita lor si a priceperii utilizatorilor, trotinetele ajung sa aiba o durata de viata semnificativ mai mare decat te-ai astepta. Prin urmare, nu exista nici un obstacol in fata dorintei tale de a te bucura de mobilitatea curata oferita de un asemenea dispozitiv.