Mici miracole demonstrate stiintific ale terapiilor traditionale
Infertilitatea este o problema cu care se confrunta, din pacate, din ce in ce mai multe cupluri. Poluarea, stilul de viata haotic, stresul, varsta din ce in ce mai inaintata la care se hotarasc perechile sa devina parinti joaca un rol important in aceasta stare de lucruri, si probabil ca exista si o serie de alti factori, mai subtili, al caror impact este dificil de cuantificat separat. In aceste conditii, medicina moderna cauta si identifica solutii adecvate pentru fiecare dintre aceste probleme, dar chiar si asa, o mana de ajutor din partea unor mijloace de tratament traditionale nu poate sa strice.
In articolul de fata iti vom oferi o unealta puternica si, mai important, fara efecte secundare, in lupta impotriva infertilitatii. Este vorba despre acupunctura si nu, nu e cazul sa te ingrijorezi, nu e un fel de voodoo superstitios la mijloc, ci o metoda cu efecte demonstrate stiintific si publicate in reviste de specialitate.
Acupunctura si cauzele infertilitatii
In continuare vom discuta despre rezultatele care au fost obtinute in urma a 3 studii clinice desfasurate in cadrul unor spitale din China. Se pare ca acupunctura este capabila sa potenteze si sa imbunatateasca eficienta tratamentelor alopate, crescand rata de succes a procedurilor menite sa le ofere cuplurilor sansa de a avea un copil.
Doua dintre studii au demonstrat rolul pozitiv al acupuncturii ca adjuvant in tratamentul disfunctiei ovulatorii, iar un al treilea i-a demonstrat eficienta in reducerea efectelor adverse ale tratamentului cu bromcriptina, optiunea standard in cazul infertilitatii determinate de hiperprolactinemie.
Disfunctia ovulatorie
Este cauza determinanta a pana la 30% dintre cazurile de infertilitate feminina. Ea e determinata, la randul ei, de o tulburare de functionare a axei hipotalamus – hipofiza – ovare, care determina dezechilibre in sinteza de hormon luteinizant si hormon de stimulare foliculara, cele doua substante cu rol major in reglarea calendarului menstrual.
Tratamentul standard pentru disfunctia ovulatorie include medicatie pentru inducerea ovulatiei; daca aceasta nu este suficienta, se poate apela la interventii chirurgicale si, in cazuri grave, la fertilizare in-vitro.
Cel mai frecvent folosit medicament este citratul de clomifen care, desi are o rata destul de buna de succes, aduce si efecte adverse destul de puternice, cu o contributie negativa in ceea ce priveste sansele reale de fertilizare.
De pilda, femeile supuse tratamentului sunt afectate de lipsa de secretie a mucusului vaginal, chiar si la ovulatie; cantitatea foarte mica de mucus este de natura sa ingreuneze transportul spermatozoizilor, fiind un factor care scade fertilitatea.
Citratul de clomifen are, de asemenea, un impact negativ asupra gradului de vascularizare a mucoasei uterine, ceea ce face ca endometrul sa fie mai putin favorabil implantarii. Prin urmare, desi eficient in a stimula ovulatia, citratul de clomifen nu reprezinta, singur, o solutie suficient de buna.
Hiperprolactinemia
Este un dezechilibru hormonal diagnosticat la pana la 17% dintre femeile care sufera de infertilitate, ea afectand de asemenea axa hipotalamus – hipofiza – ovar si impiedicand ovulatia.
Tratamentul de electie pentru acest diagnostic este bromcriptina, dar desi ea reuseste sa normalizeze concentratia de prolactina din sange, eliminand cauza infertilitatii, multe paciente renunta repede la tratament din cauza efectelor adverse intense si destul de neplacute, cele mai importante fiind ameteala, greata, halucinatiile si aparitia unor spasme musculare incontrolabile.
Peste 12% dintre paciente renunta la tratament in mai putin de o luna, pentru ca pur si simplu nu reusesc sa il tolereze, iar calitatea vietii lor este mult afectata.
Studiile care vizeaza disfunctia ovulatorie
Au demonstrat, pe de o parte, ca acupunctura efectuata in paralel cu tratamentul medicamentos specific are ca rezultat o crestere a nivelurilor hormonale si o sporire a grosimii endometrului, fapt care creeaza un mediu mult mai favorabil pentru implantarea embrionului.
Rata de succes a procedurilor in grupul care a primit, pe langa tratamentul cu citrat de clomifen, sedinte de acupunctura, a fost de 92.11% dupa 3 luni de tratament, in comparatie cu doar 68.42% in grupul care a primit doar medicamentele de stimulare a ovulatiei. La finalul tratamentului, concentratia de FSH si LH in sangele pacientelor care au facut si acupunctura a fost semnificativ mai mare decat in cazul celorlalte femei.
Un alt studiu focusat pe femeile care sufera de disfunctie ovulatorie a avut rezultate asemanatoare, demonstrand ca acupunctura a crescut semnificativ rata de fertilitate: sub tratament combinat (clomifen plus acupunctura), rata de ovulatie a fost de 67.8%, iar rata de conceptie de 52.5%, in timp ce tratamentul exclusiv alopat a determinat o rata de ovulatie de 51.9% si o rata de conceptie de doar 30.4%.
Concluzia a fost ca, desi rata de ovulatie sub tratament combinat nu difera semnificativ, acupunctura contribuie la crearea unui mediu intern mai propice fertilizarii si implantarii ovulului fecundat.
In ceea ce priveste studiul centrat pe impactul acupuncturii asupra femeilor aflate in tratament pentru hiperprolactinemie, cu bromcriptina. Acupunctura s-a dovedit a fi un adjuvant pretios pentru aceste paciente, care au reusit sa sustina tratamentul medicamentos pentru o perioada mai lunga de timp. Rata de conceptie a grupului care a fost tratat si cu acupunctura a fost de 43.3%, in timp ce rata de conceptie a grupului care a primit doar bromcriptina a fost de 20%.
Nivelurile serice de prolactina, FSH si LH s-au normalizat dupa doar doua luni de tratament in cazul pacientelor asupra carora s-a actionat si cu acupunctura. Mai mult decat atat, in lotul care a primit si acupunctura, doar 7 femei s-au plans de efecte adverse ale bromcriptinei, fata de 19, cate au raportat efecte secundare in celalalt lor.
Concluzia acestor cercetari este ca acupunctura poate fi un adjuvant important in tratamentul infertilitatii feminine, atat prin potentarea efectelor tratamentelor medicamentoase, cat si prin diminuarea efectelor adverse ale acestora. De aceea, este o idee buna ca daca pornesti pe acest drum, sa iti imbunatatesti sansele de reusita prin apelarea la un specialist in acest gen de terapie alternativa.