Ce le spunem copiilor despre Mos Craciun?
Exista doua motive pentru care copiii asteapta iarna: joaca in zapada si venirea lui Mos Craciun. Chiar daca probabil erai pregatita sa pitesti cadourile in cine stie ce colt de casa si sa le strecori apoi sub brad cu maxima discretie si fara sa dai de banuit, iata ca exista voci care spun ca nu e o idee buna sa ii lasi pe copii sa creada povestea asta, caci ar insemna ca ii minti, iar o relatie de incredere cu copilul tau nu se poate baza pe minciuni.
Sa fie oare adevarat? Daca le bucuram copilaria cu povestea Mosului, inseamna ca le distrugem increderea in noi?
Care e parerea specialistilor?
Dupa cum te astepti, probabil, parerea specialistilor este…impartita. Unii considera ca Mos Craciun face parte din lumea frumoasa a basmelor copilariei, in timp ce altii le recomanda parintilor sinceritate absoluta in legatura cu acest subiect.
Specialistii “impotriva” Mosului
Dr. Justin Coulson este unul dintre cei mai apreciati experti in parenting din Australia, absolvent al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Queensland si doctor in psihologie. El a acordat un interviu interesant pe acest subiect, din care spicuim cateva dintre cele mai importante idei.
Intrebat care ar fi sfaturile sale pentru parintii care inca nu s-au hotarat cum sa abordeze “problema” Mosului, Coulson sfatuieste sa le spunem copiilor “adevarul si numai adevarul. Este cel mai simplu, iar argumentul este urmatorul: Craciunul va fi o perioada foarte frumoasa a anului, indiferent daca cei mici stiu despre existenta Mosului sau nu. Asa cum noi ca adulti putem vedea un film care e 100% fictiune si sa ne simtim extraordinar in timpul lui, si copiii pot aprecia Craciunul chiar daca stiu ca Mos Craciun e un personaj imaginar”.
Unele persoane sunt de parere ca atunci cand le spui copiilor adevarul, le rapesti ceva din frumusestea acestei perioade. J. Coulson sustine ca: “Magia Craciunului poate fi chiar mai puternica daca micutul stie adevarul despre Mos. Pana la urma, copiii joaca tot felul de jocuri imaginare mereu, si se distreaza copios.
Ei pretind ca sunt super eroi, medici, pompieri, si desi stiu ca lucrurile nu sunt reale, se distreaza foarte bine. De altfel, s-a demonstrat ca acei copii care joaca multe jocuri de imaginatie sunt mai apti sa faca diferenta intre real si imaginar.” Asadar, nu exista nici o legatura directa intre jocuri de Craciun si povestea Mosului.
Intrebat daca exista si alte motive pentru ca parintii sa nu isi minta copiii in legatura cu Mos Craciun, medicul a completat: “Mos Craciun este asdeseori folosit ca un mijloc coercitiv de control. Copilului i se cere sa asculte si sa se poarte frumos pentru ca altfel nu mai vine Mos Craciun; este vorba despre o motivatie extrinseca. Odata ce aceasta dispare, de unde stim daca ei vor continua sa se poarte frumos?
Exista cercetari care demonstreaza ca acei copii care sunt mintiti de catre parinti sunt predispusi sa se minta pe ei insisi; prin urmare este mereu o idee mai buna sa spui adevarul. Mos Craciun nu trebuie sa fie folosit ca o unealta pentru a motiva copilul; cei mici trebuie lasati sa paraseasca incet incet lumea imaginara in ritmul lor. In cazul in care povestea Mosului este legata de manipulare si minciuna, probabilitatea ca ei sa isi simta increderea inselata este mai mare.
Totusi, parintii le spun copiilor despre Mosul de zeci de ani; este acesta un lucru atat de grav? Coulson crede ca nu este un subiect care sa merite foarte multa bataie de cap. “Nu le vei distruge viata daca primesc in continuare cadouri sub brad; ideea de baza este sa le fie clar ca Mosul va fi mereu bun cu ei.
Nu exista nici un rau in perpetuarea mitului legat de Mos Craciun, cat timp acest lucru este facut cu blandete.” De altfel, psihologul recunoaste ca a crescut cu povestea legata de Mosul darnic, si ca asta nu i-a facut nici un rau, dimpotriva, l-a purtat intr-o lume plina de imaginatie.
“Oamenii care insista ca trebuie neaparat sa le spunem copiilor adevarul iau lucrurile acestea mult prea in serios”, sustine el. “Nimeni nu a fost ranit doar pentru ca parintii i-au spus de Mos Craciun; restul povestii care o imbraca pe aceasta este cea care conteaza”.
Sfatul acestui psiholog pentru parintii care inca nu s-au hotarat este: “ Lasati-i pe copiii de varsta mica sa creada in magia Mosului. Pe masura ce incep insa sa puna intrebari, incurajeaza-i sa isi dezvolte gandirea critica. Este Mosul un batran care strabate intreaga lume intr-o sanie zburatoare trasa de reni?
Poate el sa ajunga la toti copiii din lume intr-o singura noapte? Oare chiar poate sa manance atatea fursecuri si sa bea atata lapte cat ii lasa copiii din lumea intreaga? Are cum sa stie cum se poarta toti copiii din lume?
Nici un copil nu te va uri pentru povestea Mosului cat timp ii lasi sa isi dea seama singuri despre cum stau lucrurile de fapt. De asemenea, indiferent de optiunea voastra ca familie, nu ii lasa pe copiii tai sa strice bucura celorlalti copii.
Cand e momentul sa ii spui copilului adevarul despre Mos Craciun?
Acesta este un moment delicat, pe care parintii nu sunt deloc nerabdatori sa il traiasca. Iata de ce a fost ceruta din nou opinia specialistului, de data aceasta a dr. Glen Eliott, profesor asociat de Psihologia copilului la Universitatea California.
Opinia lui este ca momentul potrivit depinde de fiecare copil, dar ca sarcina parintelui este sa “fie atent la indiciile oferite de catre copil si sa nu prelungeasca jocul pentru propria sa placere dincolo de momentul in care copilul ar fi dispus sa il incheie”.
In momentul in care logica si ratiunea copiilor da semne ca intreaga poveste devine cam greu de crezut, e bine ca parintii sa accepte situatia si sa recunoasca adevarul. Pe de alta parte, unii copii ofera semnale clare ca nu sunt dispusi sa renunte la acest strop de magie din viata lor; chiar daca banuiesc adevarul, sau stiu in sinea lor ca parintii sunt cei care pun darurile sub brad, refuza sa recunoasca asta in gura mare si prefera sa continue jocul, pregatind an de an o scrisoare catre Mos Craciun sau angajandu-se in tot felul de jocuri cu Mos Craciun.
Cum poti sa intretii spiritul Craciunului?
Parintii se tem ca daca se afla adevarul in legatura cu (in)existenta lui Mos Craciun, magia acestei sarbatori se va pierde. Adevarul este ca depinde doar de felul in care prezinti lucrurile, daca spiritul Craciunului il va insoti in continuare pe copilul tau, sau daca aceasta sarbatoare va deveni una pur comerciala.
E bine sa le comunici foarte clar – in special prin puterea exemplului – ca darurile de sub brad sunt doar o mica parte a bucuriilor legate de Craciun.
Decorarea casei, ritualul impodobirii bradului, confectionarea felicitarilor, prepararea mesei traditionale, reunirea familiei, colindele si cantecele de Craciun, toate fac parte din magia Craciunului. Iar bucuria de a darui poate fi o surpriza pentru copil. Legat de asta, a circulat pe internet un exemplu foarte frumos despre cum il poti ajuta pe cel mic sa descopere bucuria de a deveni el insusi Mos Craciun.
Cum poti face mai usor tranzitia de a a crede in Mosul, la a deveni Mosul?
In cazul in care la voi in familie exista si copii de varsta mai mica, cei mari care au descoperit deja adevarul pot fi cooptati in procesul de a-i surprinde si bucura pe cei mai mici; ei pot fi responsabili sa puna darurile sub brad, sau sa tina minte sa manance fursecurile si laptele. si ii vei ruga sa nu le dezvaluie celor mici daca Mos Craciun exista sau nu. Insa o idee minunata a venit dintr-o familie americana, idee imprumutata cu drag de alti parinti.
La varsta de 6-7 ani, sau in momentul in care copilul incepe sa dea semne ca isi pune intrebari legate de acest subiect, unul dintre parinti il poate invita in oras la o ciocolata calda sau la un suc si la o discutie. Ii poate spune ca de acum a crescut, si odata cu cresterea in inaltime, si inimioara i-a crescut mult, dovada ca a facut atatea fapte bune in ultima vreme – si aici pot fi amintite cateva momente de acest tip.
“Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca devenit momentul sa devii si tu un mic Mos Craciun. Probabil ca ai observat ca acesti Mosi Craciuni pe care ii vezi peste tot in perioada aceasta sunt oameni costumati. Poate ca unii dintre colegi ti-au spus deja ca Mosul nu exista. Multi copii cred asta, dar doar din cauza ca ei nu sunt inca pregatiti; dar TU esti pregatit sa devii Mos Craciun”.
Dar dupa cum iti poti imagina, nu este suficient sa apelezi la mandria copilului ca el, spre deosebire de altii, este pregatit sa auda adevarul; este momentul sa si pui in practica acest plan. Pastrand tonul conspirativ, parintele poate discuta despre satisfactia pe care o traieste Mosul atunci cand ii bucura pe cei din jur. Sarcina celui mai proaspat Mos din “flota magica” este sa aleaga pe cineva – un vecin, cel mai adesea – si sa afle, subtil, un lucru de care are acesta nevoie.
Apoi, el trebuie sa faca rost de obiectul respectiv (cu ajutorul adultilor de multe ori), sa il ambaleze si sa i-l livreze de Craciun, fara sa dezvaluie niciodata cine este autorul darului, caci pana la urma, Craciunul nu este despre asumarea meritelor, ci despre bucuria de a darui.
Si daca vreau ca Mos Craciun sa ramana un simbol in familia mea?
Cel mai bun lucru pe care il poti face daca esti incantata de povestea Mosului si vrei ca ea sa faca parte din viata voastra este sa ii acorzi, pur si simplu, atentia cuvenita. Sa brodezi o intreaga istorie in jurul ei, sa ii inventezi chiar tu nenumarate ramificatii, sa pregatiti cu grija venirea sa la sfarsitul lui decembrie.
Scrieti o scrisoare pentru Mos Craciun
Este una dintre cele mai bune idei de care iti putem aminti, foarte utila din multe puncte de vedere, pentru multi dintre parinti. Evident, cu o scrisoare atent gandita pentru Mosul, pregatita din timp, vei fi la curent cu dorintele pe care le are copilul, astfel ca iti va fi mai usor sa il bucuri in dimineata Craciunului.
Dar o scrisoare pentru Mos Craciun va ofera ocazia unui proiect pe care sa il desfasurati impreuna si il poate motiva pe copil sa invete primele litere – pentru a-si scrie numele sau pentru a scrie intreaga scrisoare. Dupa care trebuie sa descoperiti impreuna unde locuieste Mos Craciun, care e adresa la care trebuie expediata scrisoarea sau cum functioneaza serviciile postale.
Mergeti pe urmele lui Mos Craciun
Mos Craciun vine din Laponia, nu chiar de la Polul Nord. Puteti folosi un atlas geografic ca sa gasiti Laponia pe harta, si un glob pamantesc ca sa intelegeti de ce e mereu frig acolo. E o ocazie excelenta sa gasiti animalele care traiesc acolo, sa descoperiti semnificatia lanturilor trofice si sa schitati unul potrivit pentru aceasta zona a globului si asa mai departe.
Puteti imbogati aceasta expeditie imaginara cu desene de Craciun sau cu proiecte DIY de iarna. Sau puteti sa faceti o macheta cu satul lui Mos Craciun!
Cititi Povestea lui Mos Craciun
Poate te intrebi pe care dintre ele, si bine faci. Exista o multime de carti interesante pe acest subiect, de la vechile legende despre Mos Craciun pana la titluri moderne care fac deliciul copiilor din prezent.
Poveste de Craciun a lui Charles Dickens este o idee clasica, ce poate fi lecturata sau privita sub forma de desen animat. J. R. R. Tolkien, autorul celebrului Stapanul Inelelor, iti propune volumul Scrisori de la Mos Craciun, o idee inedita care prezinta aventurile Mosului si ale prietenilor sai.
Lyman Frank Baum este un clasic care nu putea rata Craciunul de pe lista cartilor sale. Viata si Aventurile lui Mos Craciun este o poveste care ii poarta pe copii in istoria vietii Mosului, inca de la nastere.
Expresul Polar este mai bine cunoscut ca desen animat, insa putina lume stie ca exista volumul cu acelasi titlu, din care s-a inspirat filmul, semnat de Chris Van Allsburg.
Cum a furat Grinch Craciunul, Craciunozaurul, Cea mai reusita serbare de Craciun, Craciunozaurul si Vrajitoarea Iarna, Un baiat numit Craciun, Fetita care a salvat Craciunul sunt doar cateva alte titluri pe care le poti citi impreuna cu micutul tau in aceasta perioada a anului.
Discutati despre familia lui Mos Craciun
Mos Craciun este vedeta intregului mapamond, dar putina lume stie ca el are o sotie care il sustine in tot ceea ce face, sau ca el este la randul sau bunic.
Desigur, nu e nevoie sa va limitati la aceste date anoste; ganditi-va ca nu va impiedica nimeni sa va puneti imaginatia la incercare si sa inventati voi insiva o intreaga genealogie a Mosului, si aventuri pentru fiecare dintre membrii familiei sale. Chiar, stiati ca exista o fiica a lui Mos Craciun?
Nu uitati de renii lui Mos Craciun
Renii lui Mos Craciun ocupa un loc foarte important in intreaga poveste a felului in care batranul simpatic cu barba alba si costum rosu reuseste sa imparta cadourile an de an, copiilor din intreaga lume.
Desigur, fiecare ren are un nume si o poveste a sa, si nimic nu va poate sta in cale daca va propuneti sa le descoperiti. Iar la final, odata ce veti fi descoperit personalitatea extrovertita a lui Dancer sau afectiunea de care da dovada Prancer cel mandru, veti putea sa va alegeti renul preferat!
Stiti ce se intampla in atelierul lui Mos Craciun?
Atelierul lui Mos Craciun este locul in care porneste magia Craciunului. Spiridusii lui Mos Craciun, care il iubesc nespus si care i se dedica trup si suflet, muncesc aici in fiecare zi pentru a sorta scrisorile primite de la copii, pentru a evalua si transmite cele mai recente informatii despre comportamentul fiecarui copil si nu in ultimul rand, pentru a face jucariile pe care si le doreste fiecare micut.
Dar cum fac asta? Cum arata atelierul, cum arata spiridusii, cum se inteleg ei cu elfii, cu ce sunt acestia imbracati, cine ambaleaza cadourile? Ia te uita la cate intrebari puteti raspunde!
Tu cum ai gestionat “problema” Mosului? Care a fost alegerea ta in legatura cu acest subiect si cum ai motivat-o?