Ii pot oferi suzeta bebelusului meu alaptat?
Nu aducem nimic nou atunci cand amintim de recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind alimentatia bebelusilor in primul an de viata: alaptare exclusiva pana la 6 luni, dupa care continuarea alaptarii la cerere, in paralel cu introducerea alimentatiei solide, pana la minim 2 ani, si chiar mai mult, atata timp cat este confortabil atat pentru mama, cat si pentru copil.
Ei bine, modul in care se nasc si cresc bebelusii nostri in societatea moderna face ca alaptarea sa aiba nevoie sa fie sustinuta si ghidata de specialisti, de multe ori obstacolele pe care le intampina proaspata mama, cat si lipsa de sustinere si informare din partea medicului de familie sau a rudelor, fiind de vina pentru renuntarea prematura la laptele matern.
Mult timp, oferirea suzetei sau a biberonului au fost incriminate ca fiind vinovate pentru esecul alaptarii, insa sa fie lucrurile chiar atat de simple?
Care este scopul suzetelor?
Suzetele au fost concepute pentru a-i “pacali” pe bebelusi. Ideea care sta in spatele acestui produs este ca, la varste mici, copilul are nevoie sa suga ca sa se linisteasca. Suptul, mult dupa ce bebelusul s-a saturat, il calmeaza, ii da un sentiment de siguranta si il ajuta sa doarma.
In cazul micutilor care primesc lapte in biberon, suzeta este un substitut mult mai sigur pentru acesta. Cum se petrec insa lucrurile in cazul bebelusilor alaptati? Au ei “voie” sa primeasca suzeta, pentru ca mama sa se poata desprinde de ei ca sa isi indeplineasca si restul treburilor casnice, sau e un gest riscant, care ar putea sabota incet incet alaptarea?
Cum afecteaza suzeta alaptarea?
In primul rand trebuie sa spunem ca in cazul copiilor ceva mai mari, si al mamelor la care lactatia este deja bine instalata si reglata, suzeta poate fi de mare ajutor in a calma bebelusul si a-l ajuta sa doarma mai bine noaptea, sau sa adoarma mai usor in timpul somnurilor de peste zi. Exista insa si eventuale riscuri asociate acestui obicei.
- Ratezi indiciile ca bebelusul e flamand.
Bebelusii au diverse moduri de a indica faptul ca le este foame, inainte de a plange de-a binelea, cerand insistent urmatoarea portie de lapte. Ei incep sa caute sanul cu gura larg deschisa, isi sug manutele sau pumnii, se foiesc si scancesc. Folosirea suzetei ii pacaleste pe bebelusi sa creada ca nevoia lor de hrana este sau va fi satisfacuta, insa este vorba despre un supt neproductiv, care le confera o stare de liniste si care amana artificial si inutil momentul mesei.
Sugarii alaptati au stomacele mici si o capacitate foarte buna de a procesa rapid laptele matern; digestibilitatea crescuta a acestuia face ca unora dintre micuti sa le fie foame si la numai o ora de la masa anterioara. In plus, cresterea rapida din aceasta faza, dezvoltarea spectaculoasa a sistemului lor nervos, fac ca nevoile lor energetice sa fie unele importante, asadar amanarea alaptarilor din cauza suzetei poate interfera semnificativ cu ritmul de crestere si luarea in greutate a copilului.
- Modul de atasare la san poate fi perturbat
Felul in care limba si cerul gurii se pozitioneaza in cazul unui bebelus care suge o suzeta este semnificativ diferit de cel in care se intampla atunci cand copilul este atasat la san. La san, si chiar atunci cand suge dintr-un biberon cu tetina adecvata, bebelusul deschide larg gura, iar mamelonul este amplasat undeva in spatele cavitatii bucale; cand discutam despre suzeta, ea este tinuta practic in fata, intre gingii.
Bebelusii care folosesc frecvent suzeta ajung sa faca asa-numita confuzie a mamelonului: apuca si sanul cu aceeasi prindere superficiala, ceea ce ingreuneaza suptul si il face dureros, determinand inclusiv aparitia de rani. Nici pentru bebelus lucrurile nu stau mai bine, caci aceasta prindere superficiala face ca fluxul de lapte sa fie greu de obtinut; productia scade din cauza lipsei de stimulare, bebelusul devine nervos si incepe sa refuze sanul, finalul fiind incheierea alaptarii.
- Productia de lapte poate scadea
Amanarea suptului si prinderea superficiala si incorecta a mamelonului au ca si consecinta logica reducerea secretiei lactate ca urmare a lipsei de stimulare. Pe de alta parte, ca sa fim corecti pana la capat, trebuie sa spunem si ca in cazul in care suzeta este folosita judicios, pentru intervale reduse de timp, ea se poate dovedi de un real ajutor, fara sa interfereze cu alaptarea. De asemenea, in cazul mamelor care se confrunta cu problema supraproductiei, folosirea suzetei pentru perioadele in care bebelusul are nevoie doar de confort, nu de mancare, poate fi salvatoare, ajungand la reglarea mai rapida a fluxului de lapte.
- Alaptarea se poate incheia mai devreme decat iti doreai.
Referitor la acest subiect, exista inca dezbateri, pentru ca statistic s-a observat ca mamele care sunt determinate sa alapteze prelungit, folosirea suzetei nu a afectat semnificativ frecventa supturilor sau timpul petrecut de catre bebelus la san.
Pe de alta parte, utilizarea suzetei este asociata unui risc crescut de a intra in cercul vicios discutat in paragrafele anterioare, al carui singur final previzibil este renuntarea la san.
Ce alte probleme pot fi corelate cu folosirea suzetei?
Suzetele sunt considerate niste accesorii sigure pentru bebelusi si sunt utilizate in lumea intreaga, dar specialistii recomanda prudenta si limitarea timpului pe care il poate petrece micutul cu aceasta “activitate”. In cazul in care suzetele sunt prea prezente in vietile bebelusilor, ele pot crea diverse probleme:
- Copilul se ataseaza afectiv de suzeta
Suzeta este un obiect de atasament, ca atatea altele, ceea ce inseamna ca bebelusul va dezvolta o relatie puternica cu ea, asa cum ar face-o cu sanul, o paturica sau o jucarie de plus.
Atunci cand este lasat sa o foloseasca nelimitat, relatia de dependenta devine atat de puternica, incat pierderea sau stricarea acesteia sunt percepute ca tragedii, iar reactia micutilor este pe masura.
Pe de alta parte, Dr. Sears sustine ca “nu e nimic rau in a-l lasa pe bebelus sa foloseasca sanul pe post de suzeta. iti doresti ca bebelusul sa caute alinare langa oameni, nu in obiecte. Nevoia sa de a suge se diminueaza de la sine, in timp.”
- Risc crescut de infectii
In primul rand, este obligatoriu sa respecti regulile stricte ale producatorilor privind igiena suzetei, ca sa eviti riscul de infectii digestive. Dar folosirea suzetei mai este asociata, statistic, cu un risc crescut si al altor infectii: candidoza bucala, otite, infectii respiratorii.
Stiind asta, nu vei fi surprinsa daca medicul ORL-ist iti va recomanda, de pilda, sa renuntati cat mai repede la suzeta in cazul in care copilul tau dezvolta otite repetate.
- Probleme ortodontice
Nici stomatologii nu sunt foarte prieteni cu ideea de utilizare prelungita a suzetei. Se pare ca folosirea intensa si prelungita a suzetei se asociaza cu anomalii de dezvoltare a maxilarului si dentitiei, dar si cu o crestere defectuoasa a cailor respiratorii, care ar putea contribui la apnee de somn si sforait.
- Risc crescut de aparitie a cariilor
Suzeta, la fel ca si tetina biberonului, folosite dupa varsta de un an, se asociaza cu o frecventa crescuta de aparitie a cariilor si cu deteriorarea dentitiei. Vinovate sunt igiena orala precara, laptele praf dulce si obiceiul prost al parintilor de a “curata” suzetele si tetinele in propria gura.
De altfel, frecventa de aparitie a Streptococcus mutans in saliva bebelusilor care folosesc suzeta este semnificativ mai mare decat in cazul bebelusilor care nu au acest accesoriu.
- Intarzierea dezvoltarii limbajului verbal
Unii bebelusi dezvolta o relatie de atasament atat de puternica cu suzeta, incat o poarta in gura permanent, ceea ce ii impiedica sa exerseze limbajul. Ne referim aici la primele gangureli, primele silabe, si chiar primele cuvinte, fiind cunoscut cazul copiilor care refuza sa comunice la gradinita pentru ca au mereu gura ocupata cu suzeta.
- Revenirea rapida a femeii la ciclurile ovulatorii si perioada fertila
Alaptarea nu este, in sine, o metoda de contraceptie, insa alaptarea la cerere inclusiv pe timpul noptii, cu pauze de cel mult 3 ore intre supturi, poate garanta destul de sigur ca primele 6 luni dupa nastere vor fi anovulatorii.
Pe de alta parte, rarirea supturilor vine la pachet cu reluarea prematura a ciclurilor fertile in cazul proaspetelor mame, ceea ce inseamna riscul unei sarcini aparute prea devreme dupa anterioara si un consum suplimentar de resurse.
Bebelusii alaptati au nevoie de suzeta?
Cel mai adesea, suzeta este folosita ca un substitut pentru san. Prin urmare, un bebelus alaptat la cerere nu ar trebui sa aiba nevoie de suzeta. Faimosul medic pediatru canadian Jack Newman explica in cartea sa intitulata Guide to Breastfeeding (Ghid privind alaptarea): “Daca hranirea bebelusului la san este optima, acesta nu mai are nevoie de suzeta; daca bebelusul este lasat sa isi satisfaca nevoia de supt la san, productia de lapte se regleaza mai repede. Daca bebelusul nu este incantat sa stea la san, mama trebuie sa aplice metodele cunoscute pentru a face ca productia lactata sa fie mai buna; bebelusului nu ii trebuie suzeta. Iar daca bebelusul deja are probleme cu suptul la san, suzeta nu va face decat sa inrautateasca problema.”
In cazul in care parintii se plang de un bebelus deosebit de agitat, este esential ca inainte de a-i fi oferita suzeta, sa se afle care este cauza care sta in spatele acestui comportament.
Un consultant in alaptare ar putea fi de ajutor pentru a elimina orice suspiciune cu privire la modul in care se hraneste micutul; odata ce se stabileste ca micutul suge eficient si primeste suficient lapte, poti recantari decizia.
Exista situatii in care folosirea suzetei poate fi benefica?
Desi impactul suzetei asupra alaptarii nu este unul favorabil, exista si unele situatii in care ea poate usura viata bebelusului. De exemplu, suptul poate contribui la usurarea durerii, prin urmare un bebelus care are suzeta in timp ce ii se recolteaza sange pentru analize, va sta probabil mai linistit.
Academia Americana de Pediatrie recomanda: “Luand in calcul dovezile care demonstreaza ca folosirea suzetei la varste mici se asociaza cu renuntarea prematura la alaptare, se recomanda ca suzeta sa fie oferita doar in anumite situatii medicale specifice. Ele includ ameliorarea durerii, ca instrument de calmare sau ca parte a unui program structurat a functiei motorii orale.”
In cazul unora dintre bebelusii prematuri, suzeta poate fi de ajutor pentru o mai buna digestie, pana cand alaptarea poate fi reluata. La Leche League spune ca “In unele spitale, bebelusilor prematuri li se poate oferi suzeta in perioada in care sunt hraniti prin sonda, pentru a li se stimula reflexul de supt, pentru a imbunatati digestia si pentru a-i ajuta sa asocieze suptul cu primirea laptelui. E bine ca aceasta masura sa fie una temporara, iar alaptarea sa fie reluata cat mai curand posibil.”
E adevarat ca suzeta reduce riscul de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului?
OMS sustine alaptarea exclusiva a bebelusilor, fara folosirea suzetelor, biberoanelor si tetinelor, dar exista unele studii care sustin ca oferirea suzetei inainte de somn este eficienta in reducerea incidentei sindromului mortii subite. Aceste studii nu iau in calcul efectul protector al alaptarii, care este insa subminata de introducerea suzetei, prin urmare varianta optima pare sa fie alaptarea la cerere si lasarea sugarului sa adoarma la san.
Serviciul National de Sanatate Publica din Marea Britanie sustine ca nu exista dovezi concludente care sa pledeze in favoarea folosirii suzetei ca potentiala solutie impotriva acestui sindrom, sfatuindu-i pe parinti sa ofere suzeta abia dupa ce alaptarea este reglata, adica dupa varsta de o luna, si sa o elimine din rutina bebelusului intre 6 si 12 luni.
Recomandari pentru parintii care aleg sa apeleze la ajutorul oferit de suzeta
In cazul in care ai decis ca bebelusul tau ar beneficia de pe urma folosirii suzetei, trebuie sa stii ca exista unele recomandari care au ca scop minimizarea impactului potential negativ al acestui accesoriu.
Apeleaza la suzeta abia dupa ce lactatia este bine instalata; nu ii oferi suzeta unui bebelus mai mic de 4 – 6 saptamani.
Intotdeauna ofera mai intai sanul, si abia apoi suzeta, pentru a elimina riscul interpretarii gresite a semnalelor transmise de bebelus.
Nu insista ca bebelusul sa primeasca suzeta daca nu o doreste.
Spala si sterilizeaza regulat suzeta pentru a evita transmiterea infectiilor.
Elimina suzeta din rutina bebelusului inainte de implinirea varstei de un an.
Nu lega niciodata nimic de suzeta.
Daca dupa introducerea suzetei suptul incepe sa devina dureros, inseamna ca bebelusul nu mai prinde corect sanul. Elimina suzeta din ritualul vostru zilnic si insista pentru o atasare corecta la san.
Daca productia lactata devine insuficienta, elimina imediat suzeta si aplica metodele speciale pentru cresterea secretiei: alapteaza din ambii sani la fiecare masa, fa masaj si pune copilul la san cat mai des.
Daca dupa introducerea suzetei ritmul de crestere a bebelusului scade, renunta la a o mai folosi.
Dupa cum poti observa, utilizarea suzetei nu este un bau-bau, cu conditia ca regulile de baza legate de siguranta – a bebelusului si a alaptarii – sa fie respectate, iar suzeta sa nu substituie sau amane niciodata nici masa, nici atentia de care are nevoie micutul. Tu ai folosit suzeta? Ai si alaptat in paralel?