Ordinea la nastere si impactul sau asupra copiilor
Chiar daca poate nu ai stat niciodata sa te gandesti prea mult la asta, adevarul este ca ordinea in care se nasc copiii are un impact important asupra dezvoltarii acestora din punct de vedere emotional, comportamental si al personalitatii.
In functie de locul pe care il ocupa in familie, printre fratii sai, copilul este expus unui anumit tip de experiente emotionale, si fiecare pozitie are propriile avantaje si dezavantaje.
Primul nascut
Se bucura de atentia si dragostea complete ale parintilor sai, cel putin pentru o perioada de timp. De cele mai multe ori, aceasta experienta aduce cu sine importante beneficii emotionale. Copilul capata un sentiment aparte de incredere in sine si de siguranta, ambele fiind atribute care il vor ajuta sa paseasca in lume si sa se pregateasca sa devina lider.
Pe de alta parte, in aceasta pozitie aparent privilegiata, copilul are de infruntat si cateva provocari importante. Parintii sai iubitori sunt lipsiti de experienta si au adeseori asteptari foarte mari de la el. Statistic vorbind, pentru parinti este extrem de important ca primul lor nascut sa fie un succes, prin urmare au tendinta de a fi foarte atenti si foarte critici la fiecare miscare.
Consecinta este ca primul nascut ajunge sa suporte un nivel sporit de presiune: el trebuie sa reuseasca si va deveni un perfectionist. In ecuatia lui, dragostea si succesul sunt sinonime.
Atunci cand isi cedeaza leaganul sau jucariile fratelui mai mic, primul nascut experimenteaza o senzatie unica de pierdere. Este foarte greu pentru primul nascut sa traiasca senzatia ca de acum inainte va trebui sa imparta dragostea si atentia parintilor cu altcineva.
Gelozia este de inteles, cu atat mai mult cu cat fratele mai mic are nevoie de atata atentie si implicare – ca orice nou-nascut, de altfel. Celui mare i se cere sa se poarte mai frumos si sa faca mai multe pentru familie, si asta poate starni resentimente.
Chiar si asa, ingrijirea unui frate mai mic este una dintre cele mai pretioase experiente de care poate beneficia un copil, o experienta care ii va spori sensibilitatea, puterea de a empatiza si de a-si iubi semenii, si de care cel mai mic membru al oricarei familii nu va beneficia, de exemplu.
Cel de-al doilea nascut
Se bucura, in general, de parinti mai calmi si mai increzatori. Ca bebelus, el beneficiaza de un tip special de atentie. Are avantajul de a invata mai repede si mai bine de la fratele mai mare, pe care il va idealiza de altfel.
Asa se face ca, de pilda, fratii mai mici citesc mai devreme decat primul nascut. Chiar si asa, cel de-al doilea nascut se poate simti foarte inadecvat cand inca mai sta in carucior, in timp ce cel mare zboara pe trotineta pe langa el. In permanenta, cel de-al doilea copil se va grabi, inconstient, sa il ajunga din urma pe fratele sau mai mare, ca sa se simta el insusi valoros.
Nici al doilea nascut nu e scutit de gelozie, caci traieste in permanenta langa un frate mai mare, care face mereu lucruri in premiera. Fratele mai mare invata primul sa mearga pe bicicleta si participa primul la o piesa de teatru la scoala, asa ca, atunci cand ii vine si lui randul sa faca asta, reusita lui nu mai pare atat de importanta.
Toate aceste evenimente care, initial, par sa consume o multime din timpul si atentia parintilor, il lasa adeseori sa se simta “uitat” sau “pe locul doi”. De multe ori, al doilea nascut este de-a dreptul dominat de fratele mai mare care vorbeste mai repede, se exprima mai bine, il critica si o face pe seful, in incercarea de a-si pastra pozitia superioara.
Mijlociul
Se bucura de avantajele si dezavantajele de a fi frate mai mare si frate mai mic, simultan. Are un frate mai mare de la care sa invete si unul mai mic, care sa il admire; este ingrijit de fratele mai mare si are la randul sau ocazia de a-l ingriji pe cel mai mic.
Chiar si asa, mijlociul are si propriile lupte de purtat: adeseori se simte gelos sau lasat pe dinafara, pentru ca parintii tind sa isi concentreze atentia fie asupra premierelor celui mai mare dintre frati, fie asupra poznelor ultimului nascut. De multe ori un parinte il ajuta la teme pe cel mare, iar celalalt se joaca cu bebelusul cel mic, mijlociul fiind singur si asteptand sa ii vina si lui randul sa capete putina atentie.
Este motivul pentru care mijlociul este de multe ori extrem de competitiv: el alearga sa il ajunga din urma pe cel mare, si sa isi pastreze totodata pozitia de superioritate fata de cel mic. Nefiind nici cel mai mare, nici cel mai mic copil al familiei, mijlociul trebuie sa se lupte sa isi gaseasca propria identitate.
Cum poti schimba lucrurile?
Succesul tau ca parinte se poate traduce, uneori, prin modul in care reusesti sa influentezi “materialul” cu care s-a nascut copilul tau si reactiile sale la conditiile de mediu la care este expus.
In cazul primului nascut incearca sa eviti presiunile de a face totul perfect, si pe cele asupra ta, si pe cele asupra lui. Da dovada de dragoste neconditionata si asigura-l iar si iar ca ai destula iubire de daruit si pentru el, si pentru noul bebelus. Arata-i poze in care ii demonstrezi ca ai facut si pentru el ceea ce faci, acum, pentru nou-nascut.
Ajuta-l sa se bucure de spatiu atunci cand are o intalnire de joaca cu un prieten. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre sentimentele de gelozie sau de furie pe care le traieste uneori; sunt emotii normale si il va ajuta sa inteleaga asta. Fa-l parte din toate activitatile pe care le desfasurati: tine-l in brate sau citeste-i cat alaptezi, apeleaza la ajutorul sau ca sa schimbati scutecul celui mic, poti chiar investi intr-o platforma care se ataseaza inclusiv pe carucioare 3 in 1 (gasesti aici lista noastra) pentru ca, in timpul plimbarii zilnice, sa il poti transporta si pe el, nu doar pe cel mic.
Cel de-al doilea nascut trebuie ajutat sa inteleaga ca nu poate sa faca exact aceleasi lucruri ca fratele mai mare, pentru simplul motiv ca e mai tanar. Nici fratele sau nu putea sa mearga pe bicicleta cand avea 3 ani, dar in timp, si picioarele sale vor deveni mai lungi si mai puternice, si atunci se va descurca.
Lauda-l pentru abilitatile pe care le are, entuziasmeaza-te pentru fiecare reusita, chiar daca si fratele lui a castigat diploma cu pricina, cu cativa ani inainte. Daca ai investit foarte mult timp si atentie in probleme legate de scoala celui mare, rezerva-ti niste timp pe care sa il petreci doar cu celalalt copil.
Planificati o zi speciala pe care sa o petreceti impreuna si marcati-o in calendar. Daca cel mare e implicat intr-o activitate, gaseste ceva important de facut si pentru cel mic. Ajuta-l pe cel mic sa isi mentina propria pozitie in familie, supraveghind cu atentie relatiile dintre frati. Nu il lasa pe cel mare sa il domine, ai grija ca si cel mic sa beneficieze de sanse egale in orice joc ar alege ei sa joace.
Mijlociul oricarei familii are nevoie, in primul rand, sa beneficieze de atentie individuala, astfel incat sa nu se simta lasat pe dinafara. Atunci cand luati masa impreuna, implica-l in conversatie, chiar daca el pare sa se retraga. Asculta-l cand are ceva de spus si cere-i parerea atunci cand se abtine sa o comunice. Incurajeaza-i pasiunile, astfel incat sa reuseasca sa isi defineasca o identitate proprie.
In general, e important sa fii constienta de dificultatile pe care le intampina fiecare copil, inerente pozitiei pe care o ocupa in familie. Mijlociul se va bucura mult sa te auda spunand ca il intelegi ca ii este greu, avand in vedere ca fratele sau mai mare face ceva nou si are nevoie de multa atentie, in timp ce fratele mai mic are inca nevoie de atat de multa ingrijire. Incurajeaza-i pe copii sa vorbeasca despre emotiile lor si fa si tu acelasi lucru.
Repeta-le la nesfarsit ca ii iubesti, pe toti. Povesteste-le despre cum a fost pentru tine experienta nasterii fiecaruia dintre ei, sau cum a fost relatia dintre tine si fratii tai. Si mai ales, nu uita ca pentru copii, timp = atentie = dragoste, deci rezerva-ti intotdeauna timp pe care sa il petreci cu fiecare dintre ei, separat.
La voi in familie, cum functioneaza lucrurile astea? Ce diferente ai observat intre copii, in functie de ordinea in care s-au nascut? In familia din care provii, cum era?