Sa fie alaptarea de vina pentru lipsa mea de chef?
E lucru bine cunoscut ca viata de familie dupa nasterea bebelusului capata cu totul alte dimensiuni, obiceiuri si perspective. Unul dintre aspectele care au cel mai mult de suferit in aceasta perioada este reprezentat de viata sexuala a cuplului.
Dupa cateva ultime saptamani de sarcina in care multe cupluri inceteaza, de comun acord, sa mai faca dragoste, urmeaza cele 6 saptamani de interdictie medicala post partum.
Acum avem si grup pe Facebook:
Agitatia bebelusului, munca de peste zi, lipsa de odihna, stresul, dificultatile carora trebuie sa le supravietuiasca relatia sunt doar cateva dintre motivele pentru care adesea cei doi parteneri se plang ca au intrat pe o linie moarta in ceea ce priveste relatiile intime.
Cercetatorii, insa, demonstreaza ca s-ar putea sa existe o legatura intre alaptare si lipsa libidoului proaspetelor mamici. Odata ce intelegi mecanismele care stau in spatele acestei “lipse de chef”, iti va fi mai usor sa deslusesti ce ti se intampla si sa lucrezi la relatia voastra ca sa o faci sa functioneze bine. Descopera, asadar, ce au de spus specialistii despre acest subiect.
Inainte de a intra in panica in legatura cu lipsa de atractie sexuala fata de partener sau cu absenta motivatiei pentru a face sex, iata cateva “amanunte” pe care ar trebui sa le cunosti.
Lipsa libidoului nu are legatura cu atractia fata de partener
Atunci cand descopera ca nu au nici un chef de sex, multe femei se ingrijoreaza gandindu-se ca nu mai sunt atrase de partenerii lor.
Desigur, de aici se poate dezvolta un intreg scenariu apocaliptic despre cum relatia se va duce pe apa sambetei tocmai acum, cand un sufletel nou venit pe lume depinde de voi – si numai de asta nu ai nevoie intr-o perioada in care esti, oricum, expusa riscului de a dezvolta o depresie post partum.
Nu pune carul inaintea boilor.
Nu iti face griji inutile in legatura cu scenarii improbabile.
Exista multe alte cauze pentru libidoul scazut. Oboseala si noile responsabilitati sunt unii dintre factorii cei mai importanti care duc la diminuarea libidoului oricarei proaspete mame. Dar in cazul fericit in care alaptezi, lipsa ta de chef mai are o cauza importanta: noul echilibru hormonal stabilit in organism.
Pentru ca Natura are grija de supravietuirea noastra ca specie, ea se asigura ca mamele nu risca o noua sarcina prea curand. Discutand la nivel de specie, daca nou-nascutul a supravietuit si este alaptat, mama trebuie sa se ocupe de el si sa isi canalizeze resursele in aceasta directie.
O noua sarcina, atat de devreme, i-ar consuma resursele necesare alaptarii, ar face-o obosita si neatenta, ar epuiza-o, lucru care nu poate fi bun pentru puii sai. Prin urmare, hormonii care permit alaptarea suprima libidoul. Desigur, lucrurile sunt mai complexe de atat, dar le vom detalia in paragrafele urmatoare.
Exista insa si alte cauze ale reducerii drastice a interesului fata de activitatea sexuala. Exista, de pilda, si medicamente care pot afecta libidoul. E bine sa descoperi care sunt factorii care se cumuleaza in cazul tau, pentru a putea interveni in cel mai bland mod posibil asupra lor.
Medicamentele si libidoul
Unele dintre medicamentele care intra in categoria antidepresivelor pot avea ca efect secundar disparitia dorintei sexuale. Exista si unele forme de contraceptive care includ asta pe lista efectelor secundare. In cazul in care urmezi un tratament din una dintre aceste categorii, poti discuta cu medicul ca sa vezi daca este cazul sa schimbi medicatia, in vederea ameliorarii vietii de cuplu.
Prolactina si libidoul
Prolactina este cel mai important pion din gama hormonilor care sustin alaptarea. Datorita ei, bebelusul tau beneficiaza de lapte hranitor, perfect echilibrat, sanatos si…gustos. Este, dupa cum spuneam mai sus, modul in care Mama Natura se asigura de supravietuirea in cele mai bune conditii a puiului tau: blocand ovulatia, se asigura ca urmatorul copil nu va veni pe lume prea devreme.
Avand in vedere ca discutam despre o cauza nobila, probabil ca ar fi bine sa nu dai vina pe prolactina pentru lipsa de chef. Faci un lucru minunat alaptandu-ti copilul, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru el odata ce l-ai adus pe lume. Si multe alte mame care alapteaza marturisesc ca au “dat de capat” problemei intervenind in alte puncte sensibile, nu asupra alaptarii.
O alta problema care are legatura cu alaptarea – mai degraba cu echilibrul invers dintre concentratiile prolactinei si ale estrogenilor – este legat de lubrefiere. Multe femei se plang ca rarele contacte sexuale pe care le au sunt neplacute sau dureroase, iar cauza este legata de uscaciunea vaginala. Concentratia mica a estrogenilor reduce cantitatea de mucus cervical; un lubrifiant pe baza de apa este sigur, compatibil cu alaptarea si poate, cu siguranta, rezolva acest impediment.
Cand te poti astepta ca libidoul sa revina la cote normale?
Avand in vedere ca exista atat de multi factori care influenteaza dorinta sexuala, este greu de spus cand te vei simti la fel de interesata de activitatea sexuala in cuplu ca inainte de nasterea copilului. Ce putem sa iti spunem, este ca pe masura ce trece timpul, balanta hormonala se va apropia din ce in ce mai mult de normal, ceea ce va face ca lucrurile sa fie mai usoare, determinand cresterea libidoului la femei care sunt, totodata, proaspete mamici.
Multe dintre femeile care alapteaza exclusiv au prima menstruatie la mai putin de 6 luni dupa nastere; asta inseamna ca si ovulatia s-a reluat si ca, in ciuda nivelului mare de prolactina si al continuarii alaptarii, lucrurile se normalizeaza.
Exista insa si mame la care prima menstra apare la mai mult de un an dupa nastere; statisticile arata ca si in cazul lor, libidoul creste odata cu trecerea timpului, pe masura ce bebelusul creste si este mai putin solicitant.
De multe ori, prima ovulatie apare inainte de prima menstruatie; odata cu aceasta multe mame simt o crestere brusca a interesului pentru viata sexuala. Dupa cateva luni de la intarcare, lucrurile sunt, pentru cele mai multe femei, ca inainte de sarcina, desigur cu conditia ca relatia de cuplu in care sunt implicate sa fie una armonioasa.
In cazul in care a trecut destul de mult timp de la nastere, iar libidoul tau este la fel de scazut, in ciuda unei relatii bune de familie, este o idee buna sa rogi medicul sa iti faca un control care sa includa si o determinare a nivelurilor hormonale. Un dezechilibru in aceasta sfera. de pilda cresterea concentratiei de testosteron la femei, poate fi vinovat pentru problema ta, iar el se poate declansa dupa o sarcina, chiar daca inainte nu ai avut nici o problema.
In cazul in care cochetezi cu gandul de a intarca bebelusul devreme, pentru ca libidoul tau sa revina cat mai repede la normal, aminteste-ti ca alaptarea este unul dintre cele mai importante daruri pe care i le poti face. Cu rabdare si colaborare, viata sexuala poate reveni la normal chiar si cand continui sa iti hranesti copilul cu singurul aliment special conceput pentru el.
Este cazul sa intretii relatii intime chiar daca libidoul tau este ca si inexistent?
Este foarte delicat sa oferim un raspuns la aceasta intrebare, pentru ca exista nenumarate situatii familiale. Cu siguranta, nici o femeie nu ar trebui sa faca sex daca nu isi doreste acest lucru; pe de alta parte, multe proaspete mamici marturisesc ca retinerea lor nu avea legatura neaparat cu pofta de sex – sau lipsa ei – cat cu diverse alte ingrijorari: ca s-au ingrasat, ca li s-a schimbat corpul, ca nu a disparut burtica de dupa sarcina, ca partenerul va avea o reactie neplacuta fata de sanii plini de lapte, ca primul contact ar putea fi dureros, ca zona este inca sensibila, ca raportul intre dimensiunile penisului si ale vaginului s-ar fi schimbat dupa o nastere si asa mai departe.
In cazul in care aceste obstacole psihologice sunt foarte puternice si nu doresti sa faci sex inca, asigura-te ca gasesti alte modalitati de a crea un anumit sentiment de intimitate cu partenerul. Nu este vorba despre satisfacerea nevoilor lui, ci mai degraba de un grad de multumire afectiva de care si tu ai nevoie. Nu uita ca libidoul la femei este foarte strans legat de partea mentala!
Pe de alta parte, daca oboseala este singurul motiv care sta in calea intalnirilor voastre in dormitor, probabil ca e bine sa aplici si in acest domeniu zicala “Pofta vine mancand”. Daca esti dispusa sa te conectezi cu partenerul si la nivel sexual, fa o incercare: exista multe femei care sustin ca satisfactia sexuala a crescut considerabil dupa nastere, iar lipsa de entuziasm din prezent nu ar trebui lasata sa te opreasca.
Cum a functionat viata voastra de cuplu dupa nasterea copilului? Ce sfaturi i-ai da unei alte proaspete mamici in aceasta privinta?
Acum avem si grup pe Facebook: