Sunt suplimentele de fier cu adevarat necesare in primul an de viata?
Anemia este una dintre problemele frecvente cu care se confrunta bebelusii si copiii in primii doi ani de viata. Principala cauza a anemiei la aceasta varsta este reprezentata de lipsa de fier, caz in care medicina defineste aceasta entitate patologica prin expresia “anemie feripriva”.
Multi medici recomanda administrarea preventiva de suplimente de fier, in timp ce alte voci sustin ca pana la un an, aceste valori reduse ale hemoglobinei sunt fiziologice, si ca suplimentele de fier sunt doar o presiune inutila asupra sistemului digestiv. In articolul urmator, ne propunem sa iti oferim informatii obiective, care sa te ajute sa iei o decizie informata pentru copilul tau.
La bebelusii alaptati, anemia feripriva este rar intalnita
….sau cel putin asa sustin unele surse. La nastere, bebelusii au in organismul lor suficiente rezerve de fier care sa le acopere necesarul pentru primele 6 luni de viata. Amanarea clamparii cordonului ombilical pana inceteaza sa mai pulseze, e o metoda demonstrata de a spori si mai mult aceste rezerve.
Desi se spune ca laptele matern nu este prea bogat in fier, el are un avantaj neintalnit la nici o alta sursa de acest mineral: o biodisponibilitate remarcabila. Concentratiile crescute de vitamina C si de lactoza contribuie la o absorbtie eficienta a fierului, astfel ca bebelusul il asimileaza in proportie de pana la 70% din laptele matern, in proportie de 3 – 12% din laptele de vaca, 1-7% din laptele praf pe baza de soia si 4 – 10% din cerealele imbogatite cu fier.
Un alt mare avantaj al bebelusilor exclusiv alaptati este acela ca, spre deosebire de cei care primesc lapte de vaca sub o forma sau alta, ei nu ajung sa piarda sange prin microleziunile de la nivelul intestinului, provocate de proteinele laptelui unui alt animal. Prin urmare, in primele 6 luni, rezervele mostenite de la nastere, in combinatie cu aportul din laptele matern, sunt suficiente pentru acoperirea necesarului bebelusului.
In anul 1995 a fost publicat un studiu semnat de Pisacane, care compara nivelurile de fier pe care le aveau la un an bebelusii care au fost alaptati exclusiv pana la varsta de 7 luni, si cele pe care le aveau micutii la care diversificarea a inceput la 6 luni. Concluzia a fost surprinzatoare: la un an, nici unul dintre bebelusii alaptati exclusiv pana la 7 luni nu suferea de anemie feripriva, iar nivelul rezervelor lor de fier era mai mare decat in cazul bebelusilor care fusesera diversificati inainte de a implini 7 luni.
De cat fier au nevoie copiii, in functie de varsta?
Nevoile de fier ale bebelusilor si copiilor difera mult in functie de intervalul de varsta in care se incadreaza acestia. Intre varsta de 7 luni si un an, doza zilnica recomandata este de 11 mg; intre 1 si 3 ani ea scade la 7 mg; de la 4 la 8 ani ea creste din nou la 10 mg.
Prevenirea anemiei feriprive la bebelusi si copii
Exista categorii de bebelusi mai expusi la a dezvolta anemie feripriva?
Situatia cea mai ingrijoratoare se observa in randul bebelusilor nascuti prematur, si asta pentru ca cea mai mare parte a rezervelor de fier din organism se formeaza in decursul ultimelor saptamani de sarcina.
Rezerve reduse de fier au fost observate si in cazul bebelusilor care au cantarit la nastere mai putin de 3 kg; motivul nu este inca pe deplin elucidat.
Bebelusii ai caror mame au suferit de un diabet prost gestionat si necontrolat par, de asemenea, sa fie deficitari la capitolul rezerve de fier.
Bebelusii care primesc lapte de vaca in loc de lapte matern sau de lapte praf cu formula adecvata varstei, pot pierde sange in mod repetat prin peretele mucoasei intestinale, ceea ce ii predispune la a dezvolta anemie.
Care sunt argumentele celor care pledeaza impotriva administrarii preventive de fier tuturor copiilor?
O caracteristica unica a fierului pus la dispozitie prin intermediul laptelui matern, este ca el e legat de o proteina, datorita caruia devine inutilizabil de catre diverse specii de bacterii patogene cu care organismul bebelusului ar putea intra in contact: E. coli, Salmonella, Clostridium, Bacteroides, Staphylococcus.
Cele doua proteine se numesc lactoferina si transferina, si ele “culeg” fierul din tractul intestinal si il blocheaza, facandu-l inutilizabil. Astfel, bacteriile cu potential patogen sunt blocate in procesul lor de inmultire de lipsa fierului, care le este si lor indispensabil, iar bebelusul devine capabil sa absoarba un procent superior din cantitatea de fier disponibila.
S-a observat ca administrarea de suplimente de fier, sau de alimente cu fier, in primele 6 luni de viata, nu face decat sa scada cantitatea de fier asimilabil. Pur si simplu, atata timp cat bebelusul este alaptat exclusiv, natura are grija ca el sa capete fierul de care are nevoie. Pe de alta parte, fierul din suplimente si alimente este disponibil pe principiul “primul venit, primul servit” astfel ca de multe ori bacteriile din flora intestinala sunt cele care profita de el, in locul bebelusului.
Iata care sunt consecintele anemiei la bebelusi si copii
Mai rau decat atat: fierul din suplimente ajunge sa blocheze o parte din proteinele specifice mentionate deja, astfel ca pentru fierul din laptele matern ramane disponibila o cantitate mai mica de proteine, ceea ce face ca efectul obtinut prin administrarea de supliment sa fie exact contrar: bebelusul ajunge sa absoarba in organism o cantitate mai mica de fier decat la inceput.
Suplimentele de fier, administrate separat, interfereaza, de asemenea, cu procesul de absorbtie a zincului. Si un mare numar de parinti raporteaza si efecte adverse digestive la bebelusii care primesc acest gen de suplimente, de la crampe usoare pana la diaree, constipatie si dureri abdominale importante.
Un studiu (Dewey, 2002) demonstreaza ca suplimentele de fier administrate bebelusilor alaptati, care au un nivel normal de hemoglobina, poate fi riscant, fiind asociat cu o incetinire a cresterii si cu un risc sporit de diaree.
Un alt studiu (Griffin and Abrams, 2001) demonstreaza ca, in cazul bebelusilor alaptati, sanatosi, cu un nivel normal de hemoglobina, dar cu rezerve reduse de fier, nu este necesara interventia medicamentoasa, numarul de hematii ramanand suficient.
Care sunt alimentele bogate in fier, potrivite pentru inceputul diversificarii?
Recomandarile OMS sunt ca dupa varsta de 6 luni, in masura in care bebelusul este pregatit, sa se inceapa trecerea catre alimentatia solida. Asta inseamna ca el va fi in continuare alaptat la cerere si, in plus, i se vor oferi si alte alimente, preparate adecvat pentru un aparat digestiv in curs de maturizare.
Pentru ca este atat de important ca bebelusul sa primeasca fier din surse alimentare – indiscutabil mai blande cu stomacelul sau si mai bine asimilabile decat cel din suplimentele medicamentoase – iata ce ii poti introduce in alimentatie inca de la inceput.
Lista noastra este una destul de extinsa, care include si alimente in cazul carora este necesara ceva prudenta – daca de pilda stii ca exista o predispozitie alergica in familie. Intotdeauna este bine sa te consulti cu medicul pediatru al copilului, pentru lamuriri si precizari suplimentare.
Surse bogate in fier sunt: cartofii dulci, sucul de prune, carnea de vita, pui, curcan, miel, ficatul de porc sau de pui, ciupercile, legumele cu frunze verzi (spanac, patrunjel, papadie, sfecla), cereale (mei, orez brun, amaranth, quinoa, grau, porumb), linte, fasole, tofu, galbenus de ou, rosii, fructe uscate (atentie!!! ele pot reprezenta un risc crescut de aspiratie si asfixie), ton sau sardine.
Pentru a imbunatati absorbtia fierului, asociaza alimentele bogate in acest mineral, cu alimente cu un continut crescut de vitamina C, sau cu cartofi. Desi poate suna ciudat, gatitul in vaze din fonta pare sa imbunatateasca continutul de fier al alimentelor.
Alimente bogate in fier
Daca, dupa analize, nivelul de fier al bebelusului este prea scazut?
In cazul in care bebelusul are valoarea hemoglobinei sub limitele normale, este posibil sa fie necesar sa adaugi, la o dieta adecvata, si un supliment farmaceutic pe baza de fier. Este inutil ca mama sa ia suplimente de fier, caci asta nu va creste cantitatea secretata in lapte; pe de alta parte, suplimentele pe baza de fier luate de mama pot determina constipatie la bebelus.
In general, daca valoarea hemoglobinei scazute este apropiata de normal, prima abordare a unui pediatru prudent este sa recomande timp de 2-3 luni o dieta bogata in fier, cu asocieri corecte de alimente, si repetarea ulterioara a analizelor. Abia daca si la a doua determinare valorile sunt sub limite normale, sau daca au scazut si mai mult, se va trece la suplimente sintetice.
In cazul bebelusilor care sunt cu adevarat anemici, este posibil ca administrarea fierului sa fie necesara timp de 3-4 luni; uneori, 6 luni pot trece pana la corectarea unei anemii severe.
Daca micutul abia a trecut printr-o viroza, sau este in plin puseu de boala, este posibil ca valorile de sideremie mica sa fie fals scazute; ele nu sunt semnificative si nu ar trebui luate in considerare.
Care este protocolul medical recomandat in legatura cu administrarea fierului?
Academia Americana de Pediatrie recomanda administrarea unui supliment de fier la toti bebelusii alaptati exclusiv, incepand cu cea de-a patra luna de viata. Totusi, acest protocol a fost contestat de unii specialisti, care au adus argumentele prezentate anterior pentru a explica de ce acest gen de initiativa ar putea fi usor pripita.
Daca bebelusul a fost nascut prematur, la implinirea a 6 luni, medicul pediatru va recomanda efectuarea unei serii de analize, printre care se numara si parametrii care tin de valorile fierului si hemoglobinei.
Daca bebelusul a fost nascut la termen, cu o greutate normala, iar examenele clinice sunt normale, iar cresterea se desfasoara normal, primul set de analize va fi recomandat la varsta de un an. In cazul in care copilul este palid, nu are pofta de mancare, are o dezvoltare incetinita sau are orice alt semn suspect, medicul poate recomanda analize mai devreme, pentru a determina daca exista vreo problema legata de cantitatea de fier din organism.
Precautii
Nu se mai recomanda administrarea de fier de rutina, fara nici un fel de simptom care sa indice ca ar exista vreo problema. Supradozarea fierului la bebelusi aduce cu sine probleme la fel de mari ca si anemia, cea mai importanta fiind afectarea severa a ficatului. In nici un caz nu te apuca sa ii dai bebelusului suplimente fara sa te consulti in prealabil cu medicul, doar pentru ca vreo prietena a primit recomandarea de a-i da suplimente copilului sau, sau din alte motive de acelasi gen.
Tu i-ai administrat bebelusului tau suplimente de fier, sau ai reusit cu succes sa combati anemia printr-o alimentatie adecvata? La ce varsta ati facut primele analize?
Cauze, simptome, consecinte si tratament
Atunci cand se aduce in discutie diversificarea – un subiect preferat atat de parinti, cat si de medici – se ajunge, inevitabil, la discutii legate de rezervele de fier ale bebelusului, de administrarea suplimentelor de fier, de analizele menite sa determine existenta sau absenta acestora, toate fiind “pitite” sub umbrela mult temutei anemii.
Daca unii dintre parinti sunt foarte relaxati in aceasta privinta (parca noi cum am crescut…?), altii devin in mod deosebit preocupati de subiect si ii acorda o importanta care parca ajunge sa umbreasca placerea noilor descoperiri ale bebelusului, cu teama unei carente tratabile. Pentru ca nu ne plac extremele si credem ca informarea este cheia unor decizii inspirate, am decis sa iti punem la dispozitie informatii medicale “traduse” pe intelesul celor care nu sunt doctori, in legatura cu mult temuta anemie feripriva.
Ce este anemia feripriva?
Anemia este un termen care defineste incapacitatea globulelor rosii (denumite si hematii, sau eritrocite) de a transporta suficient oxigen catre tesuturi si organe. Exista multe cauze care determina anemie, unele dintre ele genetice, insa in cazul bebelusilor, cea mai frecventa este lipsa de fier, caz in care anemia este descrisa de medic ca “feripriva”.
Fierul este un mineral esential pentru buna formare si functionare a globulelor rosii, pentru ca el intra in structura hemoglobinei, compusul de baza al hematiilor, cea responsabila, de fapt, de legarea si transportul moleculelor de oxigen.
De ce i se acorda atata importanta anemiei feriprive la bebelusi?
In primul rand, este vorba despre efectele pe care le are acest diagnostic asupra cresterii si dezvoltarii bebelusului, intr-o perioada in care aceste lucruri se petrec atat de repede, incat consumul de resurse este urias, daca ar fi sa il comparam cu nevoile noastre de adulti.
In al doilea rand, medicii sunt atat de interesati de acest subiect, pentru ca studiile demonstreaza ca incepand de la varsta de 9 luni, exista o perioada destul de delicata pentru bebelusi, in care rezervele lor de fier capatate la nastere sunt aproape epuizate, iar aportul de fier din alimentatie este insuficient: laptele matern ofera o cantitate mica de fier, in ciuda asimilabilitatii sale excelente in comparatie cu fierul din suplimente, iar alimentatia solida a micutului este adesea insuficienta pentru a acoperi necesarul unui organism in crestere.
Care sunt cauzele anemiei feriprive?
Am stabilit deja ca anemia feripriva este determinata de aportul insuficient de fier in organism, ceea ce determina fabricarea unui numai redus de hematii. Sa vedem insa, de ce bebelusii si copiii mai mici de 2 ani sunt in mod special expusi acestui risc.
Nou-nascutii vin pe lume cu o anumita rezerva de fier in organism. Unele proceduri medicale, cum e de pilda taierea cordonului ombilical abia dupa ce a incetat sa mai pulseze, permit crearea unor rezerve mai mari de fier; din pacate, este o solicitare care nu prea este respectata in spitalele romanesti, indiferent daca alegi statul sau privatul. Cresterea extraordinar de rapida din primele luni de viata determina, insa, epuizarea relativ rapida a rezervelor de fier. Cei mai afectati de lipsa acestui mineral sunt, in general, bebelusii cu varste intre 9 luni si 2 ani.
Avand in vedere faptul ca fierul din laptele matern se absoarbe foarte bine, multi dintre bebelusii alaptati au o nevoie mai mica de fier din alte surse. Micutii hraniti cu lapte praf il primesc din formulele cu care sunt hraniti, despre care se spune ca sunt “fortifiate cu fier”, caci gradul de asimilare este mult inferior.
O alta cauza a anemiei feriprive este reprezentata de consumul de lapte de vaca inainte de varsta de un an, sau consumul unei cantitati mari de lapte, in detrimentul altor alimente bogate in fier, dupa varsta de un an. In cazul unui sistem digestiv imatur, cum este cel al copiilor mici si foarte mici, laptele de vaca poate determina aparitia de microleziuni, care declanseaza microhemoragii, care la randul lor agraveaza anemia.
Copiii mofturosi la mancare sunt de asemenea expusi in mod deosebit, pentru ca nu mananca destule alimente bogate in fier, sau consuma surse de origine vegetala, in cazul carora absorbtia fierului este net inferioara.
Exista bebelusi in mod deosebit expusi riscului de a dezvolta anemie feripriva?
Teoretic, toti micutii cu varsta cuprinsa intre 9 luni si 2 ani au un risc crescut de a dezvolta anemie feripriva. Exista, insa, unele categorii de bebelusi mai expuse:
– Bebelusii nascuti prematur sau cu o greutate mica la nastere, incepand de la varsta de 2 luni. Rezervele de fier cu care se nasc bebelusii, la termen, sunt acumulate in ultimele saptamani de sarcina; daca nasterea s-a produs prematur, micutul nu a avut ocazia sa isi creeze aceste depozite, asadar fierul “mostenit” de la mama ii va ajunge pentru aproximativ 2 luni.
– Bebelusii hraniti cu lapte de vaca inainte de a implini varsta de un an. Laptele de vaca este foarte sarac in fier, si mai si interfereaza cu procesul de absorbtie a fierului, blocandu-l. In plus, laptele de vaca irita mucoasa intestinala, ceea ce poate declansa mici hemoragii, care nu fac decat sa agraveze deficitul.
– Bebelusii care nu primesc alimente fortifiate cu fier dupa varsta de 4 luni. OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni, insa tot acest organism international atrage atentia asupra faptului ca epuizarea rezervelor de fier innascute trebuie urmarita cu atentie sporita de catre medicii care supravegheaza cresterea si dezvoltarea bebelusilor, pentru a se putea interveni la timp, acolo unde este cazul. De asemenea, desi sustine inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni, OMS insista ca de la bun inceput, in dieta micutului, sa fie introduse alimente bogate in fier, pentru a se preveni astfel, pe cale naturala, alimentara, instalarea anemiei feriprive.
– Bebelusii nascuti de mame diabetice. Mai ales daca situatia nu este gestionata corect, anemia feripriva poate deveni un motiv de ingrijorare atat in cazul mamei, cat si al bebelusului. S-a stabilit ca 65% dintre mamele diabetice transmit niveluri insuficiente de fier catre bebelusi, iar dintre acestea, 25% sunt incapabile sa transmita fier deloc, pentru ca si ele sufera de o anemie severa.
Care sunt simptomele anemiei feriprive?
In primul rand, trebuie sa stii ca anemia feripriva este o problema de sanatate care se dezvolta in timp; nu poti spune ca in aceasta dimineata, bebelusul meu s-a trezit cu anemie. Intr-o prima faza, rezervele de fier incep sa scada, ceea ce determina mai intai deficitul de fier. Din punctul de vedere al numarului de hematii, nu se observa, inca, modificari, pentru ca organismul redirectioneaza ultimele rezerve ramase in directia sintezei acestora. Pe masura ce si acestea se epuizeaza, incep sa se instaleze si simptomele lipsei de fier evidente: oboseala, somnolenta, paloare, mai usor de observat in jurul ochilor, la manute si unghii, iritabilitate, apetit redus, iar medicul poate identifica chiar instalarea unui murmur cardiac anormal.
In cazurile severe, respiratia bebelusilor este mult acceleratasi au puls mare, ei mananca mai putin, sug mai putin sau refuza mancarea complet, manutele si piciorutele incep sa se umfle din cauza edemelor, cresterea este incetinita, iar parametrii precum greutatea, lungimea sau circumferinta craniana sunt sub valorile normale pentru varsta lor, iar unii dintre micuti incep sa manifeste pica, ceea ce reprezinta impulsul de a consuma, obsesiv, lucruri care nu sunt alimente: creta, var de pe pereti, praf si asa mai departe. Mai ales la copiii mai mari de un an, care se deplaseaza de acum independenti, acesta din urma este un simptom caracteristic deficientelor nutritive.
Cum se diagnosticheaza anemia feripriva?
In primul an de viata, bebelusii ar trebui vazuti de medicul de familie sau de catre pediatru in fiecare luna. Acestia ii vor examina cu atentie, ii vor cantari si masura, si iti vor face recomandari pe baza datelor obtinute si a relatarilor tale alimentatia micutului.
Daca exista suspiciuni cum ca bebelusul ar fi expus riscului de a dezvolta anemie feripriva, medicul iti va recomanda sa ii faci un set de analize. O hemoleucograma va oferi indicatii despre numarul de hematii circulante din sangele micutului, si despre incarcarea lor cu hemoglobina; feritina si si sideremia ii vor oferi informatii despre rezervele de fier pe care le mai are copilul; capacitatea de legare a fierului este un alt parametru care va fi analizat; daca are vreo suspiciune, medicul iti poate recomanda si analize suplimentare pentru siclemie, sau pentru existenta hemoragiilor oculte in fecale.
In caz de anemie, se remarca hemoglobina mica, feritina scazuta, hematocrit scazut, sideremie (fier seric) scazuta.
Cum se trateaza anemia feripriva?
In cazul in care analizele au demonstrat ca bebelusul tau are un risc crescut de a dezvolta anemie feripriva in viitorul apropiat, sau sufera deja de aceasta afectiune, medicul iti va recomanda un tratament de anemie adecvat, adaptat gravitatii bolii.
Daca bebelusul a inceput deja diversificarea si mananca bine, iar anemia nu este importanta, medicul se va multumi sa iti recomande sa ii introduci in alimentatie o cantitate mai mare de alimente bogate in fier si iti va face recomandari legate de combinatiile de alimente, in asa fel incat sa cresti gradul de asimilare al acestui mineral.
Daca anemia feripriva este clara, sau daca bebelusul tau face parte din una dintre categoriile de risc mentionate mai sus, reglarea prin alimentatie nu mai reprezinta o optiune, caz in care iti vor fi recomandate diverse suplimente de fier pe care sa le administrezi oral. E posibil sa fie necesar sa schimbi mai multe produse, la recomandarea medicului, pana ce il vei gasi pe acela mai bine tolerat de catre micut, caci se stie ca aceste suplimente dau, uneori, tulburari gastrointestinale, in special diaree sau constipatie.
In cazurile severe, medicul poate recomanda internarea in spital si realizarea unor perfuzii pe baza de fier, sau chiar a unei transfuzii care sa remedieze o situatie cu potential periculos.
Chiar si dupa administrarea suplimentelor de fier, este posibil sa nu observi imediat progrese notabile. In general, dureaza cateva zile bune pana cand apetitul copilului se amelioreaza, si pana la cateva luni pana cand valorile hematiilor si hemoglobinei, feritinei si sideremiei ajung in limite normale. De aceea, suplimentarea alimentatiei cu fier este prelungita in general timp de 3 – 6 luni.
In cazul in care tratamentul nu functioneaza si nu se observa aceste ameliorari, medicul iti va recoamnda investigatii suplimentare, pentru a determina cauza pentru care copilul tau nu este capabil sa absoarba fierul alimentar.
Cum poate fi prevenita anemia feripriva?
Exista cateva reguli care ar trebui sa fie respectate de catre parinti, pentru ca riscul ca micutii lor sa dezvolte anemie feripriva sa fie diminuat. Pentru inceput, copiii cu varsta mai mica de un an nu ar trebui sa primeasca nici un alt fel de lapte in afara de cel matern sau de o formula dedicata varstei. Dupa 6 luni, si in dieta bebelusilor alaptati trebuie introduse alimente bogate in fier, sau fortificate cu fier.
Copiii cu varsta mai mica de 2 ani nu ar trebui sa primeasca mai mult de 700 ml lapte de vaca integral pe zi. E de preferat ca laptele sa fie oferit in diverse forme fortifiate, de pilda cu cereale imbogatite cu fier.
Surse bune de fier, care trebuie introduse in alimentatia zilnica a bebelusilor mai mari de 6 luni, sunt: carnea rosie, carnea de rata, somonul, tonul, galbenusul de ou, legumele cu frunze verzi, mazarea si fasolea uscate, fructele uscate, in special stafidele, painea integrala. Ele trebuie asociate cu alimente bogate in vitamina C: rosii, broccoli, 50 – 100 ml suc de portocale, capsuni si asa mai departe, toate acestea fiind cunoscute pentru ca sporesc absorbtia fierului.
Evita asocierea fierului sau a suplimentelor de fier cu surse de calciu sau cu bauturi care contin cofeina (da, exista parinti care le ofera copiilor), caci ambele reduc absorbtia fierului.
Necesarul zilnic de fier, in cifre, in functie de varsta
Conform manualelor medicale, necesarul zilnic de fier pentru bebelusii de 0 – 6 luni este de 0.27 mg, in timp ce pentru bebelusii de 7 – 12 luni este de 11 mg.
Bebelusii mai mici de 6 luni
Inainte de aceasta varsta, bebelusii folosesc rezervele de fier cu care s-au nascut, si pe cele puse la dispozitie prin laptele matern. Laptele matern contine in medie 0.35 mg fier pe litru, iar in acest interval de varsta, consumul mediu este de aproximativ 780 mililitri pe zi.
Resursele de fier din laptele matern pot deveni insuficiente in jurul varstei de 4 luni, in special in cazul bebelusilor care au avut greutate mica la nastere, sau al celor care provin din mame diabetice.
Bebelusii hraniti cu lapte praf ar trebui sa primeasca 0.27 mg fier zilnic. Cele mai multe formule de lapte praf contin 12 mg fier pe litru, avand in vedere faptul ca absorbtia acestuia este extrem de slaba, prin comparatie cu laptele matern: 7 – 10% fata de 60-70%. Avand in vedere aceasta biodisponibilitate a fierului si cantitatea de lapte praf consumata de acest interval de varsta, se pare ca cele 12 mg reprezinta valoarea optima pentru cei mai multi dintre copii.
Bebelusii mai mari de 6 luni
Odata diversificarea inceputa, bebelusii se pot bucura de mai multe surse de fier decat inainte. Cea mai buna sursa este carnea rosie, caci fierul din aceasta sursa este mai bine absorbit decat cel din alte proveniente. Pentru un efect si mai bun, poti combina carnea cu legume bogate in fier, cum e fasolea. Cerealele fortifiate cu fier contin pana la 18 mg de fier pe portie, ceea ce reprezinta, de asemenea, o buna sursa, mai ales ca multi dintre bebelusi le accepta cu placere. In cazul in care ele sunt imbogatite si cu vitamina C, absorbtia fierului este mult imbunatatita.
Bebelusii nascuti inainte de termen
Laptele matern nu este suficient pentru bebelusii nascuti prematur, care au nevoie de un supliment zilnic de aproximativ 2mg/kg/zi pana la varsta de un an. Deciziile legate de suplimentarea cu fier a bebelusului trebuie sa ii apartina, insa, medicului, nu parintelui, pentru ca si excesul de fier poate avea efecte secundare serioase.
Care sunt efectele pe termen lung ale anemiei feriprive?
In cazul in care anemia nu este tratata la timp, ea poate avea un impact pe termen lung asupra bebelusului.
Primul si cel mai evident efect este o intarziere in crestere si in atingerea diverselor etape importante de dezvoltare. Uneori, copiii cresc normal din punct de vedere fizic, insa din punct de vedere al achizitiilor motorii sau cognitive. lucrurile pot fi incetinite in comparatie cu semenii lor.
Deficitul de fier poate determina o regresie a functiilor creierului, dar si a altor organe, cum sunt muschii. Copiii care sufera de anemie feripriva pot dezvolta un IQ inferior, sau pot avea o dezvoltare motorie deficitara. Cercetarile demonstreaza ca micutii care sufera de anemie feripriva cronica dezvolta probleme de comportament sau de socializare.
Fierul joaca, de asemenea, un rol important in reglarea functiei imunitare, el contribuind la mentinerea numarului ideal de limfocite. Studiile au demonstrat ca acei copii care sufera de anemie au si un sistem imunitar mai slab dezvoltat si mai putin eficient, ceea ce duce la o crestere a frecventei infectiilor, care la randul ei e asociata cu o incetinire in crestere si dezvoltare.
Prognostic
Chiar daca anemia, de orice tip ar fi ea, reprezinta o problema care trebuie tratata cat mai prompt si mai eficient, cei mai multi copii revin repede la parametri mult mai buni ai analizelor de sange. Este important sa fii suficient de informata incat sa poti preveni instalarea unei anemii severe, printr-o alimentatie adecvata si vizite regulate la medic, si sa intervii imediat daca ai cele mai mici motive de indoiala. Nu incurajam, totusi, administrarea preventiva a suplimentelor de fier, fara recomandarea medicului.
Tu ti-ai pus problema ca micutul tau ar putea avea anemie? Te-ai confruntat cu aceasta problema, si daca da, cum ai remediat-o? Ai primit recomandari specifice in acest sens, de la medicul bebelusului? Ce sfaturi ti s-au dat pentru a preveni anemia feripriva?