Tot ce trebuie sa stii despre administrarea antibioticelor la copii
Antibioticele salveaza vieti – este, cu siguranta, adevarat. Pe de alta parte, insa, abuzul de antibiotice este considerat a fi una dintre cele mai mari probleme ale medicinei, in prezent. Iar administrarea excesiva si inutila de antibiotic este frecventa in special in randul copiilor.
Adevarul este ca, de cele mai multe ori, copiii nu au nevoie de antibiotic. Cele mai multe infectii ale copilariei sunt produse de virusuri, iar antibioticele nu trateaza decat infectiile produse de bacterii. Mai mult decat atat, este esential ca, chiar daca starea copilului se amelioreaza, el sa primeasca intregul tratament, iar dozele sa fie administrate la aceleasi ore.
Contents
- Cum functioneaza antibioticele?
- Cand sunt utile antibioticele?
- Antibioticele si copiii mici
- Ce tipuri de antibiotice sunt disponibile pentru copii?
- Dezavantaje ale utilizarii antibioticelor
- Intrebari frecvente legate de administrarea antibioticelor
- Care e doza potrivita de antibiotic si cand sa o administrez?
- Bibliografie:
Cum functioneaza antibioticele?
Bacteriile sunt organisme unicelulare, vii, asupra carora antibioticul poate actiona in doua moduri: fie le omoara direct, fie le impiedica cresterea si inmultirea, oferind organismului sansa de a se confrunta cu ele singur.
Cand sunt utile antibioticele?
Racelile, rosul in gat, tusea, febra si multe dintre otite sunt in general produse de catre virusuri si nu ar trebui tratate cu antibiotice. Uneori, insa, aceste simptome pot fi parte a unei afectiuni mai grave: pneumonie, tuse convulsiva, infectii urinare, sinuzite sau faringite streptococice. In cazul acestora, antibioticul ales intelept este cea mai buna metoda de tratament.
In plus, unii copii pot avea afectiuni care incetinesc vindecarea, si atunci administrarea de antibiotic face parte din protocolul de tratament, in special pentru a preveni suprainfectarea bacteriana.
Antibioticele si copiii mici
Primii 3 ani de viata ai copiilor sunt foarte importanti pentru dezvoltarea lor ulterioara, prin urmare medicii sunt foarte prudenti cand vine vorba despre administrarea de antibiotice la varste atat de mici. Pe de alta parte, exista unele afectiuni grave, care impun necesitatea unui tratament antibiotic, in acest caz raportul risc beneficiu fiind evident in favoarea acestuia.
Ca sa intelegi mai multe despre motivele care ii fac pe medici sa fie reticenti fata de ideea de a prescrie cu prea multa usurinta antibiotice la copii, iti spunem ca un studiu relativ recent a demonstrat ca exista o asociere directa intre administrarea de antibiotice (si de antiacide) la copiii mai mici de 2 ani si dezvoltarea, ceva mai tarziu, a obezitatii infantile.
Ce tipuri de antibiotice sunt disponibile pentru copii?
Antibiotice diferite, din clase diferite, actioneaza asupra diferitelor specii de bacterii. Cu alte cuvinte, un antibiotic foarte activ fata de o anumita bacterie se poate dovedi ineficient asupra alteia. In general, copiilor le sunt prescrise:
- Peniciline: Amoxicilina si Penicilina G. Ele sunt prima optiune de tratament in cazul otitelor si a sinuzitelor bacteriene; se administreaza de doua ori pe zi, timp de 10 zile.
- Inhibitori de beta-lactamaze: Amoxicilina cu acid clavulanic, cunoscut ca Augmentin. Ele sunt prescrise in cazul otitelor complicate, copiilor cu istoric de otite recurente, sinuzite complicate si unele forme de pneumonie. Se administreaza de doua ori pe zi, timp de 10 zile.
- Cefalosporine. Sunt de asemenea prescrise in cazul otitelor, in pneumonie si la copii cu istoric de otite recurente si infectii sinusale de origine bacteriana.
- Macrolide: Azitromicina si Eritromicina. Se prescriu in general pentru tuse convulsiva si forme simple de pneumonie. Un curs de antibiotic dureaza in acest caz 3 sau 5 zile, dar in unele situatii se poate administra o doza unica.
- Sulfamide: Trimetoprim – Sulfamethoxazole. Se folosesc in cazul infectiilor stafilococice rezistente si al infectiilor urinare.
Dezavantaje ale utilizarii antibioticelor
Administrarea de antibiotice nu e lipsita de efecte secundare si de consecinte. Orice curs de antibiotic ca afecta flora intestinala, putand determina aparitia de diaree severa sau de diverse intolerante temporare.
Daca antibioticele sunt prescrise frecvent fara sa fie neaparat necesare, bacteriile ajung sa dezvolte rezistenta, astfel incat sa fie necesare doze din ce in ce mai mari pentru un tratament eficient.
Tratamentul cu antibiotice poate determina proliferarea unor specii bacteriene nocive, cum e Clostridium difficile, care ajunge sa determine infectii greu de controlat.
Antibioticele pot determina reactii alergice, iritatii sau stari de greata la copii. Efectele adverse ale antibioticelor se observa la aproximativ 1 din 10 copii tratati.
Intrebari frecvente legate de administrarea antibioticelor
Dupa cum e firesc, parintii au o multime de intrebari legate de prescrierea unui curs de antibiotice pentru copiii lor. Unii dintre ei se rusineaza sa le adreseze medicului, temandu-se sa nu il supere; alteori, intrebarile apar pe parcurs, iar medicul nu e intotdeauna usor de contactat pentru lamuriri suplimentare.
Care e doza potrivita de antibiotic si cand sa o administrez?
Medicul este cel care stabileste doza de antibiotic, in functie de greutatea copilului, de varsta sa si de afectiunea pe care o trateaza. Tot el iti va spune si cand sa il administrezi si daca exista recomandari speciale in acest sens.
Ce fac daca am uitat sa administrez doza urmatoare sau daca am administrat din greseala mai mult decat trebuia?
Antibioticele sunt eficiente cu conditia sa fie administrate regulat. Riscul sa determine aparitia de probleme daca e oferita o doza in plus este relativ mic.
Prospectul medicamentului iti va spune exact ceea ce ai de facut in cazul in care uiti o doza, sau daca administrezi din greseala o doza in plus.
Pot sa administrez si alte medicamente odata cu antibioticul?
In general paracetamolul poate fi asociat cu antibioticul, in afara cazului in care medicul precizeaza sa il eviti.
Unele antibiotice nu pot fi administrate impreuna cu alte medicamente sau cu suplimente din plante. Prospectul antibioticului si recomandarile farmacistului ar trebui sa te lamureasca.
Copilul meu are o raceala urata, de ce medicul refuza sa ii prescrie antibiotic?
Racelile sunt intotdeauna cauzate de virusuri, in timp ce antibioticele se folosesc special pentru tratarea infectiilor bacteriene. Multi copii fac cate 6 – 8 raceli pe an, iar in cazul celor de varsta mica ce merg in colectivitate, numarul racelilor poate creste.
Dar unele raceli se suprainfecteaza bacterian, deci de ce sa nu dam antibiotic de la bun inceput?
Faptul ca majoritatea racelilor ajung sa se suprainfecteze bacterian este un mit. Realitatea demonstrează exact contrariul: cele mai multe infectii virale se vindeca fara probleme. Folosirea antibioticelor in tratarea infectiilor virale poate determina imbolnavirea prin proliferarea excesiva a unei specii bacteriene rezistenta la antibioticul respectiv. De asemenea, antibioticul poate declansa o serie de efecte secundare, cum e diareea.
De altfel, daca micutul dezvolta diaree apoasa sau diaree cu sange in timpul unui tratament cu antibiotice, contacteaza imediat medicul.
Copilul are muci galbeni sau verzi; nu inseamna ca are o infectie bacteriana?
Secretiile nazale galbene sau verzi nu inseamna ca cel mic trebuie sa primeasca, automat, antibiotic. Este normal ca in cursul firesc al unei raceli mucusul sa devina mai consistent si sa isi schimbe culoarea de la alb la galben sau verde.
Pe de alta parte, daca copilul face temperatura mai mare de 39 grade Celsius pentru 3 – 4 zile, secretii nazale colorate, care dreneaza greu, tuse productiva si o stare generala proasta, e posibil ca medicul sa considere ca este necesara administrarea de antibiotic.
Otitele se trateaza cu antibiotic, nu-i asa?
Multe otite sunt declansate de virusuri si nu necesita administrarea de antibiotic. De altfel, statistic vorbind, mai bine de jumatate din totalul cazurilor de otita trec doar cu tratament simptomatic. Medicul iti va recomanda, intr-o prima faza, paracetamol si ibuprofen pentru a trata durerea si febra, cele mai comune simptome in cazul otitelor.
Decongestionantele si antihistaminicele nu ajuta la tratarea otitelor si nu sunt intotdeauna recomandate la copiii mici. Picaturile pentru urechi nu ar trebui folosite decat la recomandarea medicului si dupa verificarea integritatii timpanelor.
Copilul meu are rosu in gat; trebuie sa ii dau antibiotic!
Nu, nicidecum! Peste 80% dintre cazurile de rosu in gat sunt determinate de virusuri. Antibioticul este rezervat, in acest caz, doar infectiei streptococice.
Cat dureaza ca antibioticul sa isi faca efectul?
Cele mai multe infectii bacteriene se amelioreaza semnificativ dupa 48 – 72 ore de tratament. Daca starea copilului se inrautateste, sau daca ramane neschimbata dupa 72 ore, contacteaza din nou medicul.
Bibliografie:
Antibiotic and acid-suppression medications during early childhood are associated with obesity