Recoltarea celulelor stem – un moft, sau o investitie in viitor?
Bancile de celule stem au luat avant si in Romania de cativa ani buni. Strategia lor de marketing este una eficienta, iar informatiile oferite sunt destul de bogate in detalii, totusi exista persoane care isi pastreaza scepticismul, sau si-ar dori mai multe detalii. In continuare, iti prezentam cateva date concrete despre utilizarea celulelor stem si iti vom oferi o perspectiva mai larga asupra acestui subiect.
Contents
De ce sange din cordonul ombilical?
Sangele din cordonul ombilical si din placenta este mai pretios decat orice alt sange deoarece contine o cantitate mare de celule stem. Acestea sunt celule primitive, care se pot diferentia mai tarziu in orice alte celule sangvine. Datorita acestei proprietati, celulele stem din cordonul ombilical pot fi folosite pentru a trata o mare varietate de afectiuni; se considera ca exista, in prezent, 80 de boli in tratamentul carora ele pot fi folosite cu succes, insa lista este in continua crestere, pentru ca cercetarile continua si sunt cat se poate de promitatoare.
Nancy Green, MD, director al March of Dimes sustine ca “Celulele stem sunt o veritabila mina de aur in tratamentul unor boli; in unele cazuri, au capacitatea de a provoca vindecarea completa. Nu e vorba despre tratamente experimentale, caci transplantul de celule stem este utilizat de peste 15 ani si e un standard in tratarea leucemiei la copii.”.
Ce se poate si ce nu se poate face cu sangele din cordonul ombilical?
Desi faptul ca acest sange recoltat la nastere poate trata afectiuni dintre cele mai grave este o veste imbucuratoare, trebuie sa tii minte si faptul ca bolile despre care vorbim sunt afectiuni extrem de rare. Academia Americana de Pediatrie a realizat mai multe statistici pentru a determina care e probabilitatea ca un copil sa aiba nevoie de aceste celule stem recoltate la propria nastere, iar cifrele au variat intre 1:1000 si 1: 200.000. O medie calculata pentru toate bolile care se trateaza, in prezent, prin aceasta metoda, ar fi de un caz din 20.000 de copii.
Doctorul Joanne Kurtzberg, MD, director al Centrului Pediatric de Transplant de Maduva Osoasa si Celule Stem din cadrul Duke University sustine ca prelevarea si stocarea de celule stem in banci private are sens pentru un numar mic de familii, in care exista deja cazuri de boala, sau exista o predispozitie genetica. Ea afirma ca “Statistic, stocarea de celule stem are sens intr-o familie in care exista un copil care sufera de leucemie, thalasemie sau de o deficienta imuna. Intr-o familie in care toata lumea e sanatoasa, nu exista dovezi reale ca acest demers este cu adevarat util”.
O alta limitare este legata de numarul de celule disponibile; necesarul pentru un transplant efectuat unui copil de varsta mica este redus in comparatie cu cel al unui adolescent sau al unui adult. Cu alte cuvinte, e posibil ca rezerva care a putut fi pusa deoparte la nastere sa fie adecvata numai in cazul in care se declanseaza o problema pana la, sa zicem, varsta de 5 ani.
Un element important este legat de cat de bine se pastreaza celulele stem in timp. Zbigniew M. Szczepiorkowski, MD, presedinte al Comitetului pentru Standarde privind Terapiile Celulare al Asociatiei Americane a Bancilor de Sange spune ca “Experienta noastra se limiteaza deocamdata la 15 ani; pe de alta parte, metodele de prezervare din prezent probabil ca sunt mai bune decat cele folosite cu 10 ani in urma.”
Care sunt motivele pentru care merita sa stochezi celule stem la nastere intr-o banca privata?
Decizia de a investi in recoltarea si stocarea celulelor stem din sangele ombilical este, practic, o investitie pe termen lung in sanatatea familiei tale. Ele au in prezent diverse intrebuintari concrete, in care rezultatele sunt dovedite de anii de experienta in domeniu, iar aria de utilizare se extinde pe masura ce trece timpul, cercetatorii investigand o multime de alte oportunitati.
Lista completa de boli tratabile si, unele, curabile prin terapie cu celule stem include in prezent 80 de afectiuni, printre care se numara leucemii, limfoame sau boli autoimune. Celulele stem recoltate din sangele ombilical au un nivel mult mai ridicat de compatibilitate cu gazda, in comparatie cu cele recoltate din maduva osoasa. In plus, exista perspective reale ca in viitor, aceste celule sa poata fi folosite pentru a vindeca leziuni ale maduvei spinarii, diabetul, sechelele de AVC si chiar Parkinson sau Alzheimer. Aceste progrese sunt cele care ne atrag, probabil, cel mai mult, caci daca in ultimii 10 ani s-au facut asemenea progrese, e posibil ca nici sa nu ne putem imagina ce aplicatii li se vor gasi peste inca 10 ani.
Compatibilitatea celulelor stem din sangele ombilical, cu primitorul, este mai usor de realizat decat in cazul celulelor provenite din maduva osoasa. In plus, la nivel de familie, compatibilitatea cu fratii sau surorile donatorului este de 25%, iar cu parintii, de 50%.
Pe scurt, recoltarea si stocarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical, poate fi comparata cu o asigurare de sanatate pentru intreaga familie. Practic, nu exista nici un motiv obiectiv pentru care sa NU apreciezi aceasta oportunitate.
Exista si opinii contrare acestui curent?
Ca in orice situatie, exista si alte viziuni legate de acest proces de stocare a celulelor stem. In perspectiva existentei bancilor publice de celule stem, exista voci care sustin ca optiunea este mai degraba o strategie de marketing. Dr. William Shearer, profesor de Pediatrie si Imunologie la Baylor College of Medicine din Houston spune ca “este vorba despre o resursa foarte pretioasa”, dar cifrele din Statele Unite arata ca 90% din sangele pastrat in bancile private este aruncat, desi ar putea fi considerat o resursa pretioasa pentru tratamentul altora.
Statisticile Centrului National de Transplant din SUA demonstreaza ca in prezent, probabilitatea ca un copil sa beneficieze de propriul sange ombilical este de doar 0.04%. Asta se datoreaza pe de o parte faptului ca bolile tratabile azi prin aceasta metoda sunt destul de rare, si pe de alta parte faptului ca, in cazul bolilor genetice, aceste celule stem sunt deja “defecte’, continand si perpetuand defectul genetic care il afecteaza si pe copil.
Pe de alta parte, un studiu publicat in 2014 in New England Journal of Medicine demonstreaza ca, in functie de datele etnice ale pacientului, 66 – 97% dintre ei vor gasi un donator perfect compatibil prin intermediul bancilor nationale de celule stem. Repetam, aceste cifre provin din studii si statistici din SUA.
Dr. Giralt, fost presedinte al Societatii Americane pentru Transplant de Maduva Osoasa si Sange, sustine ca singurul scenariu realist in care merita sa pastrezi sange din cordonul ombilical intr-o banca privata este cel in care exista deja in familie un copil care sufera de o boala ce poate fi tratata astfel. Referitor la cuceririle stiintei, opinia lui este ca “Nu are rost sa investesti, daca speranta ta este ca in urmatorii 20 de ani, diabetul sau Alzheimer vor fi vindecate cu celule stem”.
Optiunea unei banci nationale, gratuite, la care sa apeleze oricine are nevoie de ajutor la un moment dat, este foarte interesanta si atractiva; din pacate, este greu de spus in ce faza se afla banca publica de celule stem din Romania, sau cat de ofertanta va fi ea peste 10 ani. Prin urmare, desi nu putem contrazice estimarile specialistului, prudenta ne face sa luam in calcul diferentele dintre cele doua sisteme medicale.
Tu ai apelat la solutia recoltarii de celule stem la nasterea bebelusului? Care e banca pentru care ai optat? In cat timp ti s-a confirmat daca proba prelevata a fost adecvata stocarii?