Cum ar trebui sa arate un asternut sigur pentru bebelusi?
Bebelusii sunt mici, pufosi, delicati si neajutorati, asa ca instinctul matern este sa ii protejeze cat mai mult. Iata de ce in prezent exista pe piata un milion de produse despre care se spune ca ii ofera copilului un loc placut si sigur pentru odihna.
Acum avem si grup pe Facebook:
Pentru un parinte obisnuit, lucrurile par evidente: lenjeria de pat e superba, cu acele volanase dragute, aparatorile laterale sunt desigur obligatorii pentru ca nu am vrea ca micutul sa dea cu capul de gratiile de lemn, paturica si pernuta par sa fie special dimensionate pentru un bebelus.
Ei bine, nimic mai fals. In ceea ce priveste asternuturile copiilor cu varsta mai mica de un an, “frumos” si “sigur” nu prea se suprapun ca notiuni. Iata de ce iti recomandam sa te informezi temeinic, inainte de a porni la cumparaturi.
Hipotermia si hipertermia la bebelusi
In primele saptamani de viata, bebelusii nu sunt deloc maestri in a-si regla temperatura corporala. Contactul direct piele pe piele cu adultul ii ajuta mult sa faca asta, dar nu e posibil sa stai toata ziua astfel, din motive evidente care tin de stilul de viata modern. Prin urmare, tendinta parintilor – si indraznim sa spunem ca mai ales a parintilor romani – este sa ii infofolim pe bebelusi de teama sa nu raceasca.
Din pacate insa, desi frecventa sindromului de moarte subita a sugarului a scazut dramatic dupa ce singura pozitie de somn recomandata a fost cea pe spate, anual se petrec prea multe drame. Subiectul a fost aprofundat de catre cercetatori si s-a descoperit ca exista o relatie directa intre supraincalzirea bebelusului si aceasta moarte brusca si neasteptata.
Exista 4 cauze majore ale supraincalzirii bebelusilor: o temperatura prea mare in camera in care sta acesta, folosirea unor haine prea groase, inadecvate pentru temperatura din mediu, acoperirea capului acestuia sau supraincalzirea din cauza unui episod febril din timpul unei infectii.
Recomandarea specialistilor este sa iti folosesti ratiunea si bunul simt si sa evaluezi corect spatiul in care locuiesti, eventuala existenta a unui sistem de termoficare si gradul de control pe care il ai asupra temperaturii ambiente, o posibila raceala minora care ar putea declansa un episod febril. Din pacate, suntem cu totii atat de subiectivi, iar proaspetii parinti sunt atat de anxiosi incat chiar si asa, exista riscul sa isi infofoleasca inutil bebelusul.
Un sfat mult mai util este sa iti imbraci bebelusul asa cum te imbraci si pe tine insati. Iar in cazul in care copilul este racit, il poti tine chiar mai dezbracat decat de obicei, promovand astfel normalizarea temperaturii corporale.
O alta tendinta foarte nociva a parintilor este sa isi imbrace prea gros copiii tocmai cand ii pregatesc pentru somn, in momente in care de fapt nu ar trebui deloc folosite nici un fel de asternuturi suplimentare cearceafului normal de pat si, eventual, a unui sac de dormit adecvat sezonului.
Fata si capul bebelusului trebuie sa ramana permanent descoperite la interior. Ele sunt principalele zone folosite pentru termoreglare si pentru disiparea excesului de caldura, deci uita de sfaturile bunicelor, matuselor sau vecinelor, de a pune o “caciulita subtire” copilului.
Supraincalzirea este direct corelata cu sindromul mortii subite, iar culcarea bebelusului pe burtica creste, la randul sau, riscul de supraincalzire. Statisticile arata ca in cazul bebelusilor care dorm intr-o camera cu incalzire, riscul de moarte subita creste de 10 ori in cazul in care sunt culcati pe burtica.
O temperatura crescuta afecteaza direct mecanismele de reglare cardio-respiratorii ale bebelusilor, care si asa sunt inca imature. Ea creste frecventa cardiaca si respiratorie, dar creste de asemenea frecventa episoadelor de apnee, cand respiratia bebelusului se opreste complet. Raspunsurile instinctuale ale bebelusului sunt diminuate din cauza supraincalzirii, iar sistemele sale autonome de control sunt afectate.
Cand bebe e racit
Atunci cand bebelusul are simptome de raceala, parintii sau bunici sunt tentati sa il infofoleasca, deoarece exista conceptia gresita ca trebuie sa ii fie cald. De fapt, recomandarea medicilor este tocmai contrariul: capul si fata bebelusului trebuie sa ramana permanent descoperite, iar copilul va fi imbracat mai subtire decat de obicei.
De asemenea, din patutul pentru bebe trebuie sa dispara orice paturele, saci de dormit sau perne care l-ar putea supraincalzi.
Asadar, cu ce il invelesc cand il pun la culcare?
Nu exista o reteta standard privind cat de gros imbracat sau cat de invelit ar trebui sa fie bebelusul. In schimb, parintii sunt sfatuiti sa ia in considerare urmatorii factori:
- temperatura camerei in care doarme bebelusul;
- temperatura pe care o are corpul bebelusului. Este perfect normal ca mainile si picioarele copilului sa fie reci, si asta nu inseamna ca ii este frig. Verifica daca spatele sau burtica au o temperatura normala.
- daca bebelusul este sanatos, are o raceala sau o infectie;
- cu ce esti imbracat tu, ca adult, pentru o stare de confort.
Daca ti se pare ca e prea rece in camera si vrei neaparat sa ii oferi copilului un strat suplimentar, NU apela la paturele, ci la un sac de dormit special conceput pentru varsta si dimensiunile lui, croit in asa fel incat sa vina in jurul gatului, sa nu aiba nici maneci, nici gluga.
Studiile specialistilor au demonstrat ca folosirea sacului de dormit are o serie de beneficii incontestabile: elimina riscul ca paturica sa ajunga sa acopere fata sau capul copilului, amana momentul rostogolirii independente de pe spate pe burta pana dupa varsta la care riscul de moarte subita este cel mai mare, favorizeaza dormitul pe spate atat vreme cat fermoarul se desface in partea din fata si contribuie eficient la mentinerea unei temperaturi corporale constante.
In cazul in care, contrar recomandarilor specialistilor, parintele foloseste paturi, ai grija sa optezi pentru modele subtiri si usoare, care pot fi indepartate una cate una in functie de temperatura din incapere, si sa le alegi suficient de late incat sa poata fi fixate sub marginile saltelei, prevenind situatia in care ajung sa acopere capul sau fata bebelusului.
Specialistii insista si subliniaza obligativitatea de a-i scoate copilului caciula sau gluga la interior, sau imediat dupa urcarea intr-un mijloc de transport in comun sau la intrarea intr-un spatiu incalzit, chiar daca asta inseamna sa il trezesti. Niciodata nu se folosesc paturi electrice, sticle cu apa calda sau saculeti incalziti in patul bebelusului.
Cum ar trebui sa arate un pat sigur pentru bebelus?
Daca discutam despre asternuturile recomandate pentru bebelusi, vom incepe prin a te sfatui sa achizitionezi o saltea exact pe dimensiunile patului si sa optezi pentru unul dintre modelele speciale pentru nou-nascuti. Nici o alta saltea improvizata nu este la fel de buna.
Daca doresti sa protejezi salteaua, poti apela la o husa suplimentara, impermeabila, care se prinde pe colturile saltelei. Cearceaful pentru bebelusi trebuie sa aiba, ideal, elastic pe intreaga sa margine, astfel incat sa se fixeze ferm pe colturile saltelei, neexistand riscul de a se aduna in mijloc.
Intotdeauna bebelusul va fi culcat la picioarele patului, cu piciorutele la nivelul tabliei, astfel incat sa nu aiba cum sa alunece la vale. Daca in incapere nu este suficient de cald, singura solutie sigura este utilizarea unui sac de dormit adecvat varstei si sezonului.
Recomandarea specialistilor este ca din patul copilului sa lipseasca, macar pana la varsta de un an, pernutele, paturelele, jucariile de plus, protectiile laterale si orice alt fel de accesorii textile.
Tu cum l-ai culcat pe bebe odata ajunsa cu el acasa din maternitate? Ai cedat tentatiei de a monta un set de aparatoare in jurul lateralelor leaganului? Ti-a vorbit cineva despre aceste reguli de siguranta?
Acum avem si grup pe Facebook: