Incaltamintea barefoot – cea mai sanatoasa alegere!
In mod poate ciudat, vom incepe articolul nostru cu niste cifre. Piciorul uman este o structura mai complexa decat ti-ai imagina, care include nu mai putin de 26 de oase si 35 articulatii. Spre deosebire de picioarele adultilor, cele ale bebelusilor si copiilor mici sunt captusite cu un strat semnificativ de tesut adipos, si se caracterizeaza printr-o flexibilitate deosebita.
Multumita acestor caracteristici, bebelusii reusesc sa faca primii pasi intre 8 si 18 luni, au talpa plata si au tendinta de a merge cu varfurile intoarse catre interior, pentru simplul motiv ca oasele, muschii si ligamentele nu reusesc sa se dezvolte cu viteze egale.
Mersul biped a fost deprins in picioarele goale
Stramosii nostri indepartati, care au constatat ca mersul biped le aduce oarece avantaje fata de deplasarea “in 4 labe” caracteristica majoritatii mamiferelor, umblau, evident, desculti.
Inca de pe atunci, informatia senzoriala primita prin intermediul talpilor a fost importanta pentru dezvoltarea individului. Printre altele, ea stimuleaza anumiti receptori care vor imbunatati simtul echilibrului, de exemplu.
Care sunt principalele temeri ale parintilor cand vine vorba de mersul descult?
Cei mai multi parinti sunt complet impotriva mersului descult, in special in parcurile si locurile de joaca din oras. Cele mai acute temeri sunt legate de eventuale raniri si de posibilitatea de a contacta diverse boli. Nu vom incuraja mersul descult oricand oriunde, insa pe suprafata cauciucata a locurilor de joaca, obiectele periculoase pot fi repede vazute si evitate.
In plus, este mult mai putin probabil ca juniorul sa ia cine stie ce boala misterioasa (sau nu) prin intermediul talpilor: picioarele nu se baga in gura, iar soarele este un dezinfectant eficient. Este mult mai probabil sa “pescuiesti” o micoza de la piscina, sau paraziti prin intermediul mainilor murdare, decat mergand descult pe afara.
Care sunt beneficiile mersului descult?
Principalul beneficiu al mersului descult este reprezentat de antrenarea muschilor talpii, gleznei si gambelor; consecinta este reprezentata de un plus de agilitate si, deci, de o scadere a riscului de accidentare.
Un alt plus semnificativ e reprezentat de cresterea nivelului de proprioceptie; atunci cand creierul este constient de pozitia pe care o ocupa, in spatiu, fiecare segment al corpului, si de raportul dintre acestea, va reusi sa reactioneze mai prompt, ceea ce inseamna o viteza de reactie mai buna, un simt al echilibrului mai bine dezvoltat.
Este, de altfel, cred cercetatorii, motivul pentru care oamenii au la nivelul talpilor peste 200.000 de terminatii nervoase, una dintre cele mai mari concentratii din corp: cu ajutorul lor devenim mai atenti, suntem in siguranta si avem sanse imbunatatite de a ne adapta la terenul pe care ne aflam. Atunci cand suntem desculti putem sa ne cataram, sa pornim si sa ne oprim brusc, sa pivotam, sa ne rasucim, sa ne balansam si sa ne recapatam echilibrul.
S-a observat, de asemenea, ca mersul descult are si alte beneficii pentru copiii foarte mici: el stimuleaza proprioceptia si dezvoltarea aparatului vestibular, ii incurajeaza sa fie atenti la mesajele transmise de propriul corp. Iata de ce e recomandat sa alegi incaltaminte pentru bebelusi cu talpa cat mai moale si mai flexibila.
Atunci cand picioarele lor mici se misca si ating diverse suprafete, creierul primeste informatii tactile care inhiba alte mesaje externe, de fond, si ii ajuta sa se concentreze asupra activitatii pe care o desfasoara: deplasarea in spatiu, prin mers. Acest bebelusi sunt mult mai atenti la mediu si mai adaptati la acesta, tocmai multumita acestui tip de stimulare.
Conform experientei acumulate de medicii ortopezi, mersul descult are un mare beneficiu, de care ar trebui sa se bucure toata lumea: incurajeaza o postura sanatoasa, naturala, si un mers natural. Incaltamintea pare sa fie principalul inamic cand vine vorba de “defectarea” a ceea ce natura a perfectionat in mii de ani de evolutie.
In sfarsit, mersul descult are marele avantaj de a reprezenta o veritabila bucurie pentru simturi: gandeste-te la senzatia pe care o ai cand mergi prin iarba moale, pe nisipul caldut si asa mai departe; toate acestea, impreuna cu multe altele, le pot fi disponibile copiilor daca le permiti sa se bucure de mersul descult, macar din cand in cand.
Ce este incaltamintea de tip barefoot?
Atunci cand vorbim despre incaltamintea de tip barefoot, avem in vedere acei pantofiori pentru bebelusi care au talpa moale si flexibila, permitand pe de o parte ca juniorii sa perceapa suprafata pe care se deplaseaza, fara ca miscarea naturala a piciorului sa fie in vreun fel restrictionata.
Este, daca vrei, un fel de soseta cu forma de pantof, care are un rol de protectie termica si impotriva murdariei, dar de la care nu e cazul sa te astepti la cine stie ce protectie mecanica. Ei sunt solutia de tip “impaca si capra si varza”, care te ajuta sa fii mai linistita apropo de gradul de protectie pe care il are copilul tau in timpul mersului, si ii ofera in acelasi timp si libertatea de explorare de care are nevoie.
In general, incaltamintea de tip barefoot este proiectata in asa fel incat sa te deplasezi in conditii similare mersului descult. Ea nu are captuseala, e usoara, are talpa foarte subtire si flexibila, nu ofera suport pentru bolta plantara, in schimb e mult mai generoasa din punct de vedere al spatiului pentru degete. Cu totul diferita de acei adidasi pentru bebelusi, cu care micutii merg de parca ar avea bolovani legati de picioare.
Din ce e fabricata incaltamintea barefoot?
Exponentul acestui tip de papucei pentru bebelusi, la noi in tara, sunt celebrii Tikki, care se bucura de un succes incredibil pe piata. In timp, au aparut si alti producatori, disponibili in tara, astfel incat ai o libertate ceva mai mare de selectie.
Cei mai cunoscuti papucei barefoot sunt confectionati din piele moale, adeseori fiind preferata pielea intoarsa pentru ca este mai catifelata si mai supla. Exista in magazinele sportive (Decathlon este un exemplu verificat, dar e posibil sa existe si altele) incaltaminte din material textil, a carei talpa este dublata cu un strat subtire de silicon moale, si care poate reprezenta o alternativa mai ieftina si mai accesibila, si de asemenea mai usor de intretinut, caci genul acesta de papucei pot fi spalati la masina fara prea multe menajamente.
Unde poate fi folosita incaltamintea barefoot?
Multi parinti manifesta un oarecare nivel de reticenta fata de acest tip de incaltaminte, invocand un motiv simplu: unde ar putea sa mearga bebelusul cu asa ceva? Ei bine, papuceii barefoot pot fi purtati intr-o multime de locuri: ei sunt minunati in casa; multi bebelusi ii accepta mai usor decat pe sosete, astfel ca nu vei fi obligata sa tii copilul cu strampi sau sa iti pui nervii pe bigudiuri admirandu-l in picioarele goale pe gresie iarna; sunt foarte potriviti ca papucei de schimb pentru gradinita, avand printre altele si un grad sporit de aderenta; pot fi purtati si pe afara, in unele zone, atunci cand vremea este buna, caci nu exista, din cate stim noi, nici o varianta impermeabila.
Stim ca exista o multime de variante pe piata pentru cei mici, si sunt atat de dragute! Sandale pentru bebelusi care par perfecte pentru vara, ghete pentru bebelusi care par calduroase toamna, pantofi pentru bebelusi, care arata ca mici opere de arta. Toate sunt potrivite pentru anumite momente sau anumite circumstante, insa cea mai mare parte a timpului, copilul trebuie sa isi petreaca timpul descult, sau incaltat cu modele usoare si cu talpa cat mai moale.
Bebelusul tau cu ce prefera sa fie incaltat? Ai avut ocazia sa testezi incaltaminte barefoot? Daca nu te-am convins inca: stii ca sportivii profesionisti care se inscriu in curse de alergare, prefera tocmai acest gen de incaltaminte, care le ofera performante superioare?