O pierdere dureroasa pe care adesea o infrunti singura
Intreruperea unei sarcini este sinonima unei pierderi si impune o perioada de doliu, chiar daca specialistii au gasit motivatii stiintifice despre care lumea se asteapta sa ofere un anumit grad de consolare. Adevarul este ca tu ai devenit mama din secunda in care ai vazut testul de sarcina pozitiv (poate chiar mai devreme, cand faceai un calcul de ovulatie), iar pierderea ta de acum este extrem de dureroasa, chiar daca nimeni din jur nu pare sa inteleaga asta.
Acest articol este menit sa iti ofere informatii complete, pe care ar trebui sa le stii in legatura cu cauzele, simptomele si refacerea fizica dupa un avort spontan, ca indicatii importante pentru femeile care, din nefericire, au patit asta mai mult de o data in vietile lor.
Ce este avortul spontan?
Primul raspuns pe care il ofera orice femeie care are sau isi doreste un copil, e ca avortul spontan este cel mai oribil lucru care ti se poate intampla la inceputul unei sarcini, si ca exista putine alte necazuri, intr-o viata de om, la fel de mari ca acesta. Din punct de vedere medical, insa, avortul spontan este definit ca pierderea brusca a embrionului sau a fetusului inainte de saptamana 20 de sarcina. Daca primele simptome de sarcina au fost mult mult-asteptate sau daca stirea sarcinii este deja publica in familie si in cercul de prieteni, trauma va fi cu atat mai mult accentuata.
In ciuda convingerii frecvente ca avortul spontan este o intamplare foarte rara, studiile statistice demonstreaza ca el survine in 10 – 20% dintre sarcinile diagnosticate. Asta inseamna ca frecventa sa este, probabil, mai mare de atat, caci aceasta numaratoare nu ia in calcul avortul menstrual, care se petrece la data aproximativa cand femeia astepta sa ii vina ciclul, si care este confundat cu fiziologia normala a organismului.
Daca e sa mai zabovim putin in sfera cifrelor, e util sa stii ca 80% dintre avorturile spontane se petrec in primele 3 luni de sarcina, deci cel mai tarziu intr-o sarcina de 11 saptamani.
Cat de mare e riscul meu de avort spontan?
Dupa cum vei descoperi in continuare, riscul de avort spontan al fiecarei femei depinde de un cumul de factori, unii dependenti de ea, altii nu, unii controlabili, altii nu. Este imposibil sa comunici un risc valabil pentru toate femeile, acestea avand, fiecare, particularitati fiziologice proprii.
Daca este sa ne referim exclusiv la criteriul varstei, se considera ca pana la varsta de 35 de ani, riscul este de aproximativ 15%; intre 35 si 45 de ani, riscul creste la 20 – 35%, iar dupa varsta de 45 de ani, riscul ajunge la 50%.
Tipuri de avort spontan
In functie de cauza determinanta si de modul in care a evoluat sarcina pana la momentul eliminarii acesteia, exista mai multe tipuri de avorturi spontane.
Sarcina chimica. Sarcina chimica determina avort spontan de obicei inainte de a cincea saptamana de gestatie. Practic, ovulul fecundat nu se implanteaza in peretele uterin. In cazul acestui tip de avort, cel mai frecvent de altfel, multe dintre femei nici nu sunt constiente ca s-a intamplat asa ceva, caci sangerarea lunara apare, desi ea are, uneori, o intarziere de cateva zile, sau un flux mai abundent decat in mod normal.
Cea mai frecventa cauza a avortului, in aceasta situatie, este, reprezentata de anomalii cromozomiale severe ale embrionului; este, daca vrei, un mecanism de aparare al organismului, care elimina o sarcina care oricum nu era viabila din cauza unui cariotip grav afectat.
Sarcina cu ou clar mai este denumita, de asemenea, sarcina fara embrion. Ovulul este fertilizat si se implanteaza pentru scurt timp in peretele uterin, insa embrionul nu se dezvolta in interior. Ecografic, medicul identifica un sac gestational gol si absenta batailor cordului fetal, la o varsta a sarcinii la care acestea ar fi trebuit sa fie perceptibile. De multe ori, in aceasta situatie, medicul prefera sa realizeze un chiuretaj, ca sa se asigure ca sarcina neviabila a fost eliminata complet.
Sarcina oprita in evolutie este o sarcina care a fost deja diagnosticata ecografic, dar care, la o noua vizualizare, nu mai prezinta ritm cardiac, sau nu da semne de a fi crescut in timp. Odata ce diagnosticul este clar, exista doua optiuni de tratament: fie un chiuretaj uterin menit sa elimine mai repede tesuturile si sa previna o potentiala hemoragie intensa, sau tratamentul expectativ, in care sarcinii i se permite sa se elimine natural in zilele sau saptamanile urmatoare.
Sarcina oprita in evolutie are simptome discrete pana la momentul eliminarii sale.
Desi multe femei prefera sa opteze pentru cea de-a doua varianta, fiind mai usor pentru ele din punct de vedere psihologic, multi medici recomanda chiuretajul, caci eliminarea naturala in caz de sarcina oprita din evolutie aduce uneori cu sine sangerari foarte puternice si foarte greu de controlat.
Amenintarea de avort reprezinta o sangerare vaginala usoara, cu crampe similare celor de la menstruatie, dar cu colul inca inchis, iar embrionul vizibil si viabil din punct de vedere ecografic. Sangerarile din primul trimestru de sarcina afecteaza pana la una din 4 femei, dar un consult complet efectuat cat mai repede dupa incident este necesar, pentru a se identifica posibilele probleme existente.
Iminenta de avort este, practic, un avort in desfasurare. Pe langa dureri si hemoragie, femeia experimenteaza si dilatarea colului uterin, lucrurile fiind imposibil de oprit in aceasta faza. De altfel, protocoalele medicale standard nici nu recomanda interventia in cazul avorturilor din primul trimestru, ele avand adesea cauze serioase pentru care se produc.
Avortul complet este avortul in urma caruia sarcina este eliminata total. In acest caz, dupa o sangerare relativ abundenta, dar controlabila, in care se elimina sange si resturi de tesut, simptomele se remit repede. Chiar si asa, este recomandabil ca pacienta sa se prezinte la medic pentru o evaluare ecografica menita sa verifice daca intr-adevar eliminarea a fost completa si nu exista risc de complicatii.
Avortul incomplet este acela in care organismul nu reuseste sa expulzeze singur toate tesuturile asociate unui inceput de sarcina. In acest caz, in ciuda simptomelor foarte intense, medicul observa ecografic resturi de tesut in uter, ceea ce determina de asemenea o hemoragie intensa. In acest caz, cea mai buna abordare este chiuretajul terapeutic, care grabeste vindecarea si previne aparitia complicatiilor.
Avortul recurent este un caz particular, care necesita o atentie medicala aparte in vederea identificarii cauzei care il produce. El este definit ca al treilea avort spontan consecutiv; nu se mai poate vorbi, in acest caz, doar de eventuale anomalii cromozomiale, ci mai adesea poate fi vorba despre o alta problema de sanatate a mamei, asociata.
Care sunt cauzele avortului spontan?
Exista o lista relativ lunga de posibile cauze pentru avortul spontan; unele dintre ele tin de organismul mamei, in timp ce altele au legatura cu sanatatea produsului de conceptie.
Anomaliile cromozomiale sunt cea mai frecventa cauza de avort spontan in primul trimestru de sarcina, ele aflandu-se la baza a pana la 60% dintre aceste pierderi. In corpul uman exista 23 de perechi de cromozomi, jumatate proveniti de la mama si jumatate de la tata. Uneori, din diverse motive, unul dintre acestia poate prezenta o anomalie grava, care ar afecta substantial dezvoltarea sau sanatatea fatului, de aceea sarcina este pur si simplu eliminata, ca metoda naturala de protectie. Atentie: trisomia X si alte boli genetice luate in calcul in dublul si triplul test nu determina avort.
Anomaliile de dezvoltare uterina reprezinta o alta posibila cauza de avort spontan. Aproximativ 10% dintre avorturi au aceasta cauza, ele datorandu-se, in principal, imposibilitatii de implantare corecta.
Incompetenta cervicala inseamna ca pur si simplu cervixul nu ramane inchis pe perioada sarcinii. Odata terminat primul trimestru, fatul incepe sa creasca mult si ca volum, iar gravitatia si cervixul deschis pur si simplu determina pierderea sarcinii. Odata diagnosticata, problema se poate rezolva chirurgical, prin efectuarea unei suturi care mentine cervixul inchis, denumita cerclaj.
Bolile autoimune pot reprezenta o alta cauza a pierderilor de sarcina. Este o cauza mai rara, avand in vedere ca si afectiunile respective sunt rare ca procent din populatie, insa nu iti vor permite sa obtii o sarcina decat daca se intervine medical pentru mentinere. Lupusul este una dintre cele mai frecvent intalnite boli din aceasta categorie.
Alte afectiuni netratate materne pot determina, de asemenea, avort spontan. Probabil ca cel mai bun exemplu este cel al afectiunilor tiroidiene, fie ele hipo- sau hipertiroidie. In abesenta unui tratament adecvat, sarcina poate fi sever afectata, iar produsul de conceptie la fel.
Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune cu origine hormonala care poate determina avorturi multiple la aceeasi femeie. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema au in general o concentratie crescuta de testosteron in sange, ceea ce face ca menstruatiile lor sa fie neregulate, ca si ovulatiile, de altfel. In plus, din acelasi motiv, endometrul nu reuseste intotdeauna sa se maturizeze complet, asa, cum ar trebui, in asa fel incat sa ofere un bun loc de implantare. De aceea, interventia medicala se impune adesea, pentru ca embrionul sa reuseasca sa se nideze corepunzator.
Infectiile bacteriene pot creste uneori riscul de avort spontan, chiar daca nu sunt neaparat localizate la nivelul aparatului reproductiv. Daca discutam despre cele care actioneaza local, exista doua specii care pot determina o stare permanenta de inflamatie minima a endometrului, nefavorabila unei sarcini: Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum. Listerioza, boala Lyme sau boala a Cincea, micoplasmoza, sunt alte cauze relativ frecvente de avort.
Expunerea la diversi factori nocivi din mediu poate reprezenta o alta cauza. Poate fi vorba despre alcool, fum de tigara, substante chimice si asa mai departe. Nicotina din tigari, de pilda, produce vasoconstrictie si impiedica sangele sa ajunga asa cum ar trebui la fat; expunerea la radiatii se asociaza cu malformatii atat de grave incat sa declanseze avortul; persoanele care lucreaza in industrie sau in laboratoare sunt de asemenea expuse unui risc mai mare de avort.
Exista si alte cauze de avort spontan, dintre care enumeram: excesul de cofeina, obezitatea mamei, varsta inaintata a mamei sau a tatalui, malnutritia, probleme fizice ale mamei, diabetul necontrolat, toxiinfectii alimentare puternice, boli renale, rubeola, hipertensiunea arteriala si nu numai. Daca exista simptome de sarcina extrauterina, avortul este singura solutie terapeutica acceptabila.
Un caz particular este cel al mamelor care dezvolta, in primul trimestru de sarcina, un episod de febra mare, care depaseste 38.8 grade Celsius. Acest gen de incident este in mod special periculos in primele 6 saptamani de sarcina, cand sta la baza aparitiei unor anomalii fetale grave, insa poate determina avort spontan oricand in primul trimestru.
Daca ai deja mai multe avorturi spontane in istoricul medical, probabil ca e cazul sa apelezi la ajutorul unui medic specializat pe sarcini cu probleme; trombofilia poate fi o cauza importanta pentru aceste probleme, asadar e esential sa faci investigatii specifice pentru a o diagnostica si a urma un tratament adecvat. Trombofilia se vindeca? – nu, dar poate fi tinuta sub control!
Care sunt simptomele avortului spontan?
In manualele medicale, semnele avortului sunt prezentate destul de transant: sangerare vaginala de culoare rosu aprins sau maronie, cu eliminare de resturi de tesut, durere in abdomenul inferior, cu crampe intense, care se extinde pana spre spate; in unele cazuri, aceste simptome pot fi insotite de febra.
Realitatea este ca aceste simptome se instaleaza treptat, iar debutul poate fi destul de discret. Multe dintre femeile care au trecut prin asta spun ca la inceput au experimentat o diminuare a efectelor neplacute ale sarcinii: sanii nu au mai fost la fel de sensibili, greturile matinale s-au rarit si asa mai departe. Apoi se declanseaza crampe discrete, initial aproape insesizabile; sangerarea este si ea redusa la inceput.
In functie de cauza care a declansat simptomele si de varsta sarcinii, interventia medicala poate opri derularea evenimentelor, dar aceasta nu e o regula. In primul trimestru de sarcina, de multe ori, atunci cand apar simptomele este deja prea tarziu sa se mai faca ceva: embrionul este deja oprit in evolutie, si acum se produce doar eliminarea sa. Incepand cu al doilea trimestru de sarcina, cu cat te prezinti mai devreme la medic, cu atat se poate interveni mai prompt si mai util pentru a se incerca salvarea sarcinii.
Cum poate fi prevenit un avort spontan?
Uneori, cauzele care duc la declansarea avortului nu pot fi prevenite; anomaliile cromozomiale, de pilda, sunt un fel de loterie a naturii. Dar ce este sigur, e ca un stil de viata cat mai sanatos nu are cum sa strice, ba din contra, aduce nenumarate beneficii.
Nu renunta la a face sport si a duce o viata activa; ideea conform careia efortul fizic ar determina avort este un mit. Desigur, ne referim la activitati sportive uzuale, nu la recorduri mondiale…
Mananca sanatos, respectand regulile generale ale unei diete echilibrate. Consuma alimente bogate in acid folic si apeleaza si la suplimentul recomandat de catre medic. O greutate corporala normala creste mult sansele de a avea o sarcina sanatoasa.
Evita, pe cat posibil, stresul, si apeleaza regulat la tehnici de relaxare adecvate, pentru a-i minimiza efectele asupra organismului.
Evita fumatul, consumul excesiv de cafea, consumul de alcool, drogurile recreationale sau mediul toxic. Sub nici o forma nu te expune la radiatii X; in cazul in care lucrezi intr-un asemenea mediu, anunta imediat superiorii care au obligatia de a te reloca.
Evita frigul; nu iti spunem sa stai cu pulovere de lana pe tine ca sa “fentezi” aparatul de aer conditionat de la birou, dar e preferabil ca cel putin in primul trimestru, sa te feresti de stari prelungite de frig: acelea care te fac sa continui sa tremuri si acasa, sub plapuma.
Preventia este un mod important de a ramane sanatoasa: de pilda, poti solicita imunizare regulata impotriva unor boli ca rubeola, sau varicela, in cazul in care nu ai anticorpi care sa ateste ca ai trecut prin boala; varicela in sarcina poate avea consecinte foarte severe. Practica sex protejat, pentru a evita orice infectii cu transmitere sexuala, sau chiar contaminarea cervixului cu diverse bacterii.
Daca nu ai facut-o deja, contacteaza un medic obstetrician care sa iti urmareasca sarcina si sa iti recomande investigatiile adecvate si, in functie de rezultatele lor, tratamentul potrivit. Este esential sa ai diabetul si hipertensiunea sub control, de pilda, sau sa sa iti echilibrezi profilul tiroidian, pentru ca sarcina sa decurga fara incidente. Tot recomandarile specialistului te pot ajuta sa identifici eventuale infectii care cresc riscul unei intreruperi de sarcina, si sa le tratezi.
Cum se diagnosticheaza un avort spontan?
In cazul in care te prezinti la camera de garda cu simptome sugestive pentru un avort spontan, medicul care iti preia cazul va conduce un examen complet, care include mai multe etape.
Intr-o prima faza, ti se vor adresa intrebari in legatura cu sarcina si cu istoricul tau medical. Ti se va cere sa spui care e data ultimei menstruatii, in ce saptamana de sarcina esti, a cata sarcina este aceasta, cati copii ai, daca mai ai avorturi in istoricul medical, daca ai avut probleme in timpul sarcinilor anterioare, daca ceilalti copii sunt nascuti la termen si cum s-au desfasurat nasterile.
Va trebui sa spui daca ai avut vreodata o sarcina extrauterina sau vreun avort la cerere, daca este o sarcina planificata sau nu, ce metode de prevenire a sarcinii foloseai la momentul respectiv, daca ai beneficiat pana in prezent de consulturi prenatale, daca ti s-a facut vreo ecografie, daca iti cunosti grupa de sange si rH-ul, daca ai avut alte simptome de curand, daca suferi de vreo boala, ce tratament urmezi zilnic, daca folosesti suplimente alimentare, ceaiuri din plante, medicamente eliberate fara retata si asa mai departe.
Urmatorul pas este un examen medical complet pe masa ginecologica. Medicul foloseste adesea un speculum vaginal, pentru a putea vizualiza colul uterin. In cazul in care in vagin exista coaguli de sange, ei vor fi indepartati bland. Odata evaluata starea cervisului si daca acesta este sau nu deschis, medicul va efectua un tuseu vaginal.
Mentinand doua degete in vagin, el/ea va folosi cealalta mana pentru a exercita presiune pe abdomen, evaluand astfel dimensiunile uterului, incercand sa identifice o eventuala sarcina extrauterina, verificand daca abdomenul este dureros la palpare si asa mai departe.
Analizele de laborator pot fi o alta etapa importanta a evaluarii. Ti se va cere o proba de urina si se vor recolta analize de sange, pentru ca medicul sa poata identifica nivelul de gonadotropina corionica umana, sa verifice daca nu cumva suferi de anemie, sa iti faca o hemoleucograma completa pentru a identifica o eventuala infectie, si sa verifice daca nu cumva ai o cistita nediagnosticata pana la momentul respectiv.
Ecografia este menita sa identifice prezenta unei sarcini in uter, sau semne ca ar fi existat de curand o sarcina localizata intrauterin. In cazul in care sarcina nu e implantata si nici nu sunt semne ca ar fi fost, se va evalua situatia in cautarea unei sarcini extrauterine, aceasta survenind atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in una dintre trompele uterine.
Pentru ca vizualizarea sa fie cat mai buna, unii medici solicita ca vezica urinara sa fie cat mai plina; in cazul unei ecografii transvaginale, e posibil din contra, sa ti se ceara sa urinezi ca sa golesti complet vezica, chiar inainte de examinare.
Cum se intervine medical in cazul unui avort spontan?
Modul de interventie al medicului si scopul pe care il urmareste acesta depinde foarte mult de varsta sarcinii, de istoricul tau medical si de momentul in care te prezinti pentru consult.
In general, in cazul sarcinilor aflate in primul trimestru, medicul prefera sa lase lucrurile sa decurga natural si sa intervina doar pentru a preveni eventualele complicatii. Asta inseamna ca nu se va interveni pentru mentinerea sarcinii, caci se considera ca un avort spontan in aceasta etapa are cauze importante, care nu pot fi inlaturate si care nu pot fi tratate.
Imediat dupa prezentarea la spital, pacienta va fi evaluata complet. In cazul in care exista simptome care indica inceputul unui avort, dar cervixul este inca inchis, iar sangerarea foarte usoara, analizele bune si ecografia in regula, este posibil ca medicul sa ii recomande acesteia sa se intoarca acasa, cu recomandarea de a se odihni, de a evita dusurile intravaginale si contactul sexual si de a urmari daca se elimina un material gri sau albicios, care ar reprezenta, la aceasta varsta, produsul de conceptie.
Daca sangerarea in sarcina devine abundenta, durerile intense sau apare febra, ea se va prezenta de urgenta la camera de garda; daca nu, va fi reevaluata in termen de 48 de ore.
Daca simptomele se asociaza unei infectii urinare demonstrate prin analize, se va recomanda tratamentul cu antibiotice adecvat.
Daca exista riscul unei incompatibilitati de RH intre mama si fat, medicul va lua masurile necesare pentru a preveni agravarea situatiei.
Daca exista semne ca produsul de conceptie nu s-a eliminat complet, medicul poate decide sa apeleze la varianta unui chiuretaj terapeutic pentru a curata bine uterul. Vei primi o sedare sau o anestezie locala sau generala, in functie de decizia medicului, dupa care acesta va dilata cervixul si va elimina continutul din interior, prevenind astfel o complicatie potential mortala, cum e o hemoragie puternica sau o infectie.
In cazul in care ai intrat deja in al doilea trimestru, in functie de modul in care au evoluat lucrurile si de rezultatele consultului, este posibil ca medicul sa incerce un tratament pentru mentinerea sarcinii. Eficienta acestuia depinde in mare masura de cauza care a determinat declansarea simptomelor, si de faza in care pacienta a ajuns la spital.
La cat timp dupa un avort spontan e bine sa incerci sa ramai din nou insarcinata?
Cele mai multe femei considera ca aceasta experienta este una atat de traumatizanta din punct de vedere psihic, incat nu se grabesc deloc sa incerce din nou sa devina mamici. Desigur, este de preferat sa iti oferi timpul necesar ca sa te recuperezi dupa pierdere si sa fii impacata cu ceea ce s-a intamplat.
Din punct de vedere medical, specialistul este singurul care poate evalua situatia si face recomandari in aceasta privinta. Daca pentru eliminarea completa a sarcinii pierdute a fost necesara efectuarea unui chiuretaj, cel mai probabil vei fi sfatuita sa astepti macar 3 luni inainte de a incerca iar; eventuala cicatrice uterina ramasa dupa interventie ar putea impiedica nidatia ovulului fecundat, sau ar putea genera probleme cu placenta. Daca nu e prima oara cand se intampla, e posibil ca medicul sa iti recomande un supliment de progesteron pentru urmatoarea sarcina, care sa ajute la mai buna fixare a acesteia.
Care e riscul ca avortul sa se repete si la urmatoarele sarcini?
Teoretic, riscul ca un avort sa se repete, in cazul unei femei sanatoase cu varsta mai mica de 35 de ani, este evaluat la 20 – 25%, deci este numai cu putin mai mare decat cel pe care il are, in mod normal, oricine.
In cazul in care ai deja in antecedente mai mult de o pierdere de sarcina, medicul iti va propune o serie de analize mai complexe, care sa identifice cauza pentru care in cazul tau, embrionii se elimina in loc sa se implanteze si sa creasca sanatosi. Exista o paleta destul de larga de investigatii care trebuie efectuate, iar un specialist in probleme de fertilitate este probabil cel mai in masura sa recomande un demers diagnostic si terapeutic adecvat.
Lucruri importante de retinut despre avortul spontan
De cele mai multe ori, avortul spontan este determinat de moartea subita a fatului, din cauza unor anomalii grave si incompatibile cu viata.
Unele dintre cauzele avortului spontan sunt defectele cromozomiale, dereglarile hormonale, problemele autoimune, expunerea la radiatii sau diverse boli ale mamei.
Sportul si contactul sexual vaginal nu sunt cauze determinante ale unei pierderi de sarcina; sexul in primul trimestrui de sarcina nu poate determina un avort spontan la o femeie sanatoasa, cu o sarcina sanatoasa.
Cele mai multe pierderi de sarcina se produc inainte de saptamana 13.
In cazul in care experimentezi o pierdere de sarcina, sau daca nu este pentru prima oara cand ti se intampla, este necesar sa contactezi medicul pentru mai multe investigatii.
Cel mai frecvent intalnit simptom al inceputului declansarii unui avort spontan sunt durerile abdominale.
Nu exista nici un fel de presiune de a incerca din nou, la scurt timp dupa o pierdere de sarcina. Din contra, recomandarea este sa iti oferi timp sa te vindeci fizic si psihic si abia apoi sa mai incerci inca o data.
Tu, sau o prietena apropiata, ati trecut prin aceasta experienta trista? Te simti pregatita sa vorbesti despre asta cu alte femei care iti impartasesc suferinta? Ce recomandari ai primit din partea medicului?
Intrebari frecvente
Pierderea unei sarcini este un eveniment care nu are cum sa nu te dea peste cap. Avand in vedere incarcatura emotionala a unui asemenea incident, este de inteles ca nu vei reusi sa ii adresezi medicului toate intrebarile care te framanta, pentru simplul motiv ca vei fi prea prinsa de tot ceea ce ti se intampla. La cateva dintre acestea, gasesti raspuns mai jos:
Sunt insarcinata, dar sangerez usor. Inseamna ca pierd sarcina?
Este posibil sa fie un inceput de avort spontan, dar sangerarea nu este intotdeauna sinonima cu pierderea sarcinii. O ecografie ar putea sa iti spuna mai multe despre asta, dar abia dupa ce sarcina e mai mare de 6 – 7 saptamani. Daca, in trecut, ai avut o sarcina extrauterina, daca te simti foarte slabita si ametita sau daca ai dureri puternice intr-o parte, contacteaza imediat medicul.
In cazul unei sarcini ectopice, diagnosticul precoce si interventia rapida nu vor salva sarcina, dar pot preveni un tratament radical.
Cand pot sa fac o ecografie? De ce trebuie sa astept? De ce trebuie sa repet ecografia?
Cel mai bun moment pentru efectuarea unei ecografii incepe din saptamana 7 de sarcina, cand ritmul cardiac al viitorului bebelus a devenit deja vizibil. Totusi, multe dintre ecografiile facute atat de devreme sunt doar o sursa de stres pentru viitorii parinti, caci este dificil de pus un diagnostic sau de observat daca sarcina s-a oprit cu adevarat din dezvoltare, sau daca pur si simplu bebelusul este prea mic si nu poate fi observat corect.
Sarcina mea s-a oprit din evolutie; pot decide eu insami care e varianta de tratament pe care o prefer?
Uneori medicul iti va oferi alternative dintre care sa alegi; alteori, situatia medicala efectiva te poate face un candidat mai potrivit pentru una dintre ele, astfel ca medicul va alege in locul tau. Unele protocoale recomanda managementul natural al sarcinii timp de 2 saptamani si ofera interventii mai invazive abia dupa trecerea acestui interval de timp, in timp ce alti medici prefera sa actioneze imediat.
Ce se intampla cu bebelusul meu dupa pierderea sarcinii?
Spre deosebire de alte tari, unde parintelui i se ofera o gama variata de optiuni, in Romania o sarcina pierduta este incadrata la categoria materiale biologice si urmeaza acelasi protocol ca si acestea.
Cat dureaza un avort spontan?
Daca discutam despre un avort incomplet, acesta se termina de obicei in cateva zile. Pe de alta parte, daca e vorba despre o sarcina oprita in evolutie, caz in care embrionul nu mai creste insa nu s-a eliminat inca nimic, e posibil sa dureze 3 – 4 saptamani.
Cand imi pot relua activitatea sexuala?
Este recomandat sa eviti contactul sexual pana in momentul in care sangerarea s-a oprit complet. Pe de alta parte, nu trebuie sa desconsideri impactul psihologic pe care il are un asemenea eveniment: acorda-ti timp si ai rabdare cu tine insati.
Cand ar trebui sa ma astept la revenirea menstruatiei?
In cele mai multe cazuri dureaza 4 – 6 saptamani pana la prima menstruatie, dar acest interval de timp poate varia intre limite destul de largi. La multe femei prima menstruatie este mai abundenta si dureaza mai mult decat de obicei.
Daca ai trecut deja 6 saptamani si menstruatia nu a reaparut, probabil ca ar fi bine sa faci un test de sarcina. In cazul in care acesta este pozitiv, dar stii ca nu ai avea cum sa fii insarcinata, contacteaza imediat medicul sau spitalul in care ai fost tratata.
De ce am avut un avort spontan/o sarcina ectopica/o sarcina molara? E din cauza mea?
In general, e greu de determinat care au fost cauzele pierderii de sarcina, dar este foarte, foarte improbabil sa se fi intamplat din cauza ta.
As vrea sa vorbesc cu cineva care sa inteleaga ce simt; cui sa ma adresez?
Este de inteles dorinta ta; din pacate, in Romania nu exista o forma de sprijin oficiala pentru asemenea situatii. Poti apela la ajutorul unui psihoterapeut, sau s-ar putea sa te simti mai bine intr-un grup de suport de pe Facebook, format din mame care au trecut printr-o situatie asemanatoare.
De ce pierd fiecare sarcina?
Exista mai multe cauze care pot determina pierderi repetate de sarcina. Problemele genetice, un dezechilibru hormonal, probleme anatomice de structura a uterului, probleme legate de cervix, infectii sau cauze imunologice sunt doar cateva dintre ele.