Plecam in vacanta. Ce ii pun copilului in bagaj?
Daca atunci cand era bebelus, erai singura responsabila de impachetatul lucrurilor necesare unei plimbari de cateva zile, acum, ca au mai trecut cativa ani, lucrurile s-au mai schimbat. Iata cateva idei pe care merita sa le ai in vedere cand vine vorba despre impachetatul pentru concediu.
Contents
Implica-l si pe copil!
Chiar daca deciziile importante legate de continutul valizei vor fi luate de catre tine, este placut si educativ sa faci din pregatirea bagajelor o activitate comuna. Astfel, micutul are ocazia sa invete si el care sunt principiile generale cand vine vorba de impachetat: cum alegi ce haine iei cu tine, de cate schimburi ai nevoie in functie de durata calatoriei, cum trebuie ele pregatite pentru a ramane in buna stare pana la destinatie, si asa mai departe. Vacanta de vara e un bun punct de plecare.
Chiar daca are doar 3 ani, juniorul tau probabil ca are preferinte legate de haine: un tricou pe care il iubeste foarte mult, o pereche de pantaloni in care se simte foarte bine, un hanorac mai pufos decat celelalte, rochite de vara placute. Ca sa nu mai spunem ca ii educi si simtul responsabilitatii, daca il implici in asemenea activitati!
Cate zile veti fi plecati?
Ca si in cazul adultilor, durata calatoriei va influenta decisiv numarul bagajelor luate. De pilda, cand vine vorba despre lenjeria intima, atat copiii cat si adultii vor avea macar cate o pereche de schimburi pentru fiecare zi petrecuta departe de casa.
Sosetele au acelasi “regim” de utilizare: cel putin o pereche pentru fiecare zi. Te vei orienta, insa, si in functie de destinatie, caci daca plecati la mare, probabil ca veti folosi slapi si sandale de vara in majoritatea timpului, deci e posibil sa nu ai nevoie de prea multe precehi.
Tricourile se pun, de asemenea, cate unul pentru fiecare zi petrecuta la distanta. Mai ales cand e vreme calda, copiii transpira repede si mult, se prafuiesc usor, ba mai au si accidente cu sosuri, inghetata sau sucuri si prajituri, deci daca nu vrei sa te apuci de spalat, probabil ca e preferabil sa ai la tine macar cate un tricou pentru fiecare zi petrecuta departe de casa si, in general, suficiente haine de vara.
Pantalonii scurti, pe timp de vara, au si ei “darul” de a se murdari repede; un baietel va avea nevoie de macar o pereche pe zi, in timp ce pentru o fetita, care ii mai alterneaza cu fustite sau rochite, probabil ca ar fi mai practic sa te orientezi raportand numarul de tinute la numarul de zile.
Chiar daca pleci in miez de vara, asigura-te ca aveti in bagaj o jacheta impermeabila de ploaie, macar o bluza cu maneca lunga si o pereche de pantaloni lungi, desi am recomanda sa transporti cate doua din fiecare, daca lipsesti o saptamana. In fond, e suficienta o cazatura intr-o baltoaca, sau o ploaie de vara neasteptata, ca sa va “scoata din uz” un schimb de haine pentru macar 24 de ore. Explica-i copilului ca este important sa fie pregatit pentru orice situatie.
Caciuli, palarii, sepci, manusi, fulare – sunt accesorii marunte, dar foarte necesare si practice, de a caror importanta nu devii constient decat atunci cand realizezi ca le-ai uitat acasa. In cazul in care ai nevoie de protectie impotriva frigului, asigura-te ca aveti macar doua perechi pe care sa le alternati, folosind-o pe cea de rezerva cand cealalta este uda.
In ceea ce priveste protectia impotriva soarelui, opteaza pentru sepci cu cozoroc generos, sau palarii cu boruri largi, care sa fereasca si fata si umerii de razele puternice si nocive. Si nu uita acasa crema de protectie solara cu spf 50 pentru copil si o lotiune de plaja pentru intreaga familie.
Obiectele de igiena
Stim ca ar fi mai simplu sa te ocupi exclusiv tu de acest aspect si sa tii toate accesoriile rezervate acestui capitol intr-un singur loc, insa asta nu ii va fi de mare ajutor copilului tau, caci nu va avea ocazia sa invete nimic din asta. De aceea credem ca e mai bine sa ii oferi propria gentuta pentru obiectele personale.
Invata-l sa se gandeasca la ritualul de fiecare zi, de dimineata cand se trezeste, pana seara la culcare. Va avea nevoie de periuta si pasta de dinti, si poate de ata dentara pentru copii; de perie sau pieptene pentru a-si aranja parul; de sapun pentru igiena corporala, de gel de dus si sampon pentru dusul de seara.
Copiii ceva mai mari se pot gandi la propriul deodorant, la un parfum usor, la propriul aparat de ras. Un prosop mic pentru fata si unul ceva mai mare pentru corp sunt, de asemenea, obligatorii.
Trusa de prim ajutor
De obicei, aceasta este responsabilitatea ta, dar avand in vedere ca exista, in ea, si obiecte pe care copilul trebuie sa se obisnuiasca sa le foloseasca, sau sa le aiba la el in calatoriile in care va pleca in viitor, te sfatuim sa il implici si pe el, cel putin pana la un punct.
Intreaga familie va avea nevoie de plasturi, pentru julituri si taieturi. Nu e neaparat o idee proasta sa adaugi, daca ai spatiu, un pachetel de comprese sterile si un bandaj adeziv de dimensiuni ceva mai mari.
Un dezinfectant este mereu util. Rivanolul sau betadina sunt printre cele mai eficiente, dar apa oxigenata nu pateaza, deci s-ar putea sa ofere un avantaj in plus.
Crema de protectie solara este obligatorie, oriunde te-ai deplasa si indiferent de sezon. Alege una cu factorul de protectie dorit, fomulata special pentru pielea sensibila a copiilor, si evita sa o folosesti pe cea de anul trecut, daca e deschisa de mai mult de 12 luni.
O penseta speciala pentru indepartarea capuselor si un spray repelent trebuie sa isi gaseasca locul in bagaj, dar poate ca e mai potrivit ca deocamdata sa stea la tine in valiza.
Pe de alta parte, o crema eficienta impotriva mancarimilor cauzate de intepaturile de insecte este indispensabila. Poate fi vorba despre Fenistil, despre crema de apa sau despre una mentolata – o veti folosi, intreaga familie.
Incaltaminte
Incaltamintea utilizata in calatorii depinde foarte mult de destinatie. Insa indiferent daca pleci la mare sau la munte, sau poate intr-un citybreak, este obligatoriu sa incluzi in bagaj o pereche buna de adidasi (aici gasesti lista noastra comparativa). Poti opta pentru o varianta pentru mers sportiv – recomandam una impermeabila – sau pentru una pentru alergare – mult mai usoara si permitand piciorului sa respire in voie.
Daca destinatia este la mare, sandalele si slapii sunt nelipsiti din orice valiza bine intocmita sau lista cu incaltaminte de vara. Daca mergeti la munte, bocancii de trekking sunt obligatoriu, ei oferind un nivel superior de aderenta, important pentru siguranta.
Daca pleci in Europa, sau daca e vorba despre o calatorie primavara sau toamna, cizmele de cauciuc pentru cel mic sunt obligatorii.
Multi parinti prefera sa aiba in bagaj o pereche de slapi indiferent de anotimp, pentru baie sau o eventuala vizita la psicina, sau care sa fie folositi ca si papuci de casa.
Alte accesorii
Copiii au adeseori nevoie de obiecte cu care sa isi umple timpul pe durata calatoriilor, sau de lucruri dragi, familiare, care sa ii ajute sa se adapteze la noul spatiu. Ursuletul de plus cu care fiul sau fiica ta doarme noaptea poate fi un secret simplu pentru un somn linistit si cand sunteti plecati. Nu te impotrivi in fata dorintei sale de a-si lua un asemenea obiect de atasament cu el, nici macar la varste mai mari; ii veti gasi, cu siguranta un loc in bagaje!