Buna! Bine te-am regasit!
Editia de astazi marcheaza inceputul unei serii de materiale dedicate infertilitatii. Periodic, iti vom trimite povesti de viata ale unor femei care se lupta cu aceasta problema, vei avea acces la materiale pregatite de specialistii cu care colaboram si vei descoperi cativa oameni fantastici, care muncesc pentru constientizarea problemei infertilitatii si pentru gasirea unor solutii accesibile femeilor care doresc sa devina mame.
Tu ce stii despre fertilitatea ta?
NU este o simpla intrebare, este denumirea unei publicatii care isi propune sa educe publicul larg in ceea ce priveste probleme legate de fertilitatea cuplului. Daca este un subiect care te macina personal, te invit sa descoperi editiile aparute de pana acum – sunt usor de parcurs, sunt scrise in “pacienteza”, asa cum ii place lui Nicole Brunel (initiatoarea proiectului) sa spuna – ceea ce inseamna ca sunt pline de informatii utile si la indemana cititorilor fara studii medicale.
Fertilitatea feminina in cifre
1 – 2 milioane ovocite la nastere
400.000 ovocite la pubertate
25.000 ovocite la 37 ani
10.000 ovocite la 40 ani
1000 ovocite la menopauza
Cat de tarziu e prea tarziu?
In societatea de azi, majoritatea femeilor educate amana varsta la care vor naste primul copil. “Mai tarziu” este unul dintre cele mai frecvente raspunsuri pe care le auzi: dupa terminarea facultatii, dupa ce imi gasesc un job bun, dupa ce avansez destul in cariera, dupa ce avem o locuinta a noastra, dupa ce ne mutam la casa.
Daca din punct de vedere social, “mai tarziu” = “mai bine”, “mai pregatita”, din punct de vedere biologic, “mai tarziu” = “mai putin probabil”.
Pana la 30 ani se pierde 88% din rezerva ovariana.
La 40 de ani mai raman 3% dintre ovocite, majoritatea cu defecte cromozomiale importante.
Daca vrei sa citesti mai multe despre legatura dintre varsta si fertilitate, gasesti informatii aici: https://miculrinocer.ro/varsta-si-fertilitatea/
Primul FIV de succes
Primul copil obtinut prin fertilizare in vitro s-a nascut in Marea Britanie in 1978. Fetita era botezata Louise Joy Brown si a dat o speranta puternica la milioane de cupluri din intreaga lume.
La fix 40 ani dupa aceea, in 2018, la nivel mondial se nascusera deja peste 8 milioane de bebelusi conceputi prin FIV.
Iti place matematica? Rata de succes in cazul FIV este de aproximativ 35%. A fost nevoie de multe incercari, pentru cele 8 milioane de sarcini obtinute!
Nu e intotdeauna “vina” ei!
Credeai ca ceasul biologic ticaie numai pentru femei? Fals!
Analiza ciclurilor de embriotransfer a demonstrat ca implantarea e posibila in 39% din situatii in cazul barbatilor donatori de material genetic mai tineri de 40 ani, si doar in 26% din cazuri la barbatii mai mari de 40 ani.
Simboluri interesante
Ananasul este simbolul cuplurilor care se lupta cu infertilitatea, fiind asociat in special procedurii de fertilizare in vitro.
Copilul curcubeu este primul nascut dupa o sarcina pierduta sau dupa nasterea unui copil mort.
Lupta de constientizare a problemei reprezentate de infertilitate este marcata cromatic prin culorile roz si bleu.
Daca te preocupa problema fertilitatii:
- Asociatia SOS Fertilitatea
- Grupul de Facebook SOS Fertilitatea
- Dieta pentru cresterea fertilitatii
- Alimente care sporesc fertilitatea cuplului
- Acupunctura, adjuvant in tratamentele pentru fertilitate
Calupul de vesti bune
- Daca pana de curand, singura sansa de tratament impotriva atrofiei musculare spinale exista in SUA, avem vesti bune: un bebelus de 5 luni a primit prima doza de Zolgensma la Evelina London Children’s Hospital, in UK. Si mai interesant este ca, conform The Independent, tratamentul a fost suportat de sistemul de sanatate britanic.
- Barbatii care simt ca au esuat in ceea ce priveste casnicia au un risc crescut de a dezvolta atac cerebral; in randul lor, frecventa deceselor premature este mai mare.
- Se pare ca in absenta bolilor acute sau cronice, materialul nostru genetic ne-ar putea permite sa traim pana la 150 ani, inainte sa se degradeze ireversibil.
De actualitate
- Dupa o cea mai calduroasa luna mai din istorie, cercetatorii atrag atentia ca rata de incalzire a planetei a crescut pana la o valoare fara precedent. Pana la urma, poate ca incalzirea globala nu e un mit, iar Greta Thunberg are si ea dreptatea ei…
- La Evaluarea Nationala 76.8% dintre elevi au luat medii peste 5. Procentul este in usoara crestere fata de anii trecuti, dar daca vrei sa afli mai multe detalii, le gasesti aici.
- Daca petreci mult timp pe Instagram, fii atent: exista un nou tip de frauda, foarte popular, de care e preferabil sa te feresti.
Poate te intereseaza
- Daca iti plac podcasturile, sau daca iti place echipa DoR, sa stii ca exista si un podcast pentru mame in arhiva lor: https://www.dor.ro/arhiva/podcast/mame/
- Daca ai uneori senzatia ca iti pierzi mintile – dap, e normal in perioada mamiciei, dar nu inseamna ca trebuie sa treci singura prin asta – iti recomand sa asculti Mom & Mind, aici: https://momandmind.libsyn.com/
- Daca apreciezi accentul si umorul britanic – nu neaparat in aceasta ordine – iti recomand calduros un podcast care se bucura de mult succes si care e de natura sa iti ofere informatie practica si sa iti descreteasca fruntea: https://www.bbc.co.uk/programmes/w13xttvh/episodes/player