Cum poti ajuta bebelusul care are colici declansate de balonare
Colicile sunt una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta aproape toate familiile in care exista un nou-nascut. Uneori, cauza plansetelor este simpla: disconfortul abdominal provocat de acumularea de gaze in intestine. In aceasta situatie, exista remedii la indemana oricarui parinte, pe care le poti aplica pentru a usura situatia. Iata cateva idei.
Care sunt simptomele de balonare in cazul bebelusilor?
In general, micutii care sunt balonati au burtica usor marita, iar din stomacelul lor se pot auzi tot felul de zgomote. Ei sunt agitati, elimina sau nu gaze, se screm si se inrosesc la fata, isi trag genunchii catre burtica, isi arcuiesc spatele si fac tot felul de grimase. Uneori, pe langa plansul indelungat, pot sa si sughite frecvent, sau sa scuipe laptele in timpul crizelor de plans.
Aceste perioade de agitatie pot fi epuizante pentru un proaspat parinte, care nici nu mai stie cum sa intervina ca sa amelioreze situatia, avand in vedere ca nimic nu pare sa ajute. Totusi, atata timp cat alte cauze medicale au fost eliminate, se considera ca e normal ca un sugar in primele 3 luni de viata sa aiba chiar doua asemenea momente in fiecare 24 de ore. Ele scad ca intensitate pana la implinirea a 4 luni, disparand complet – spre incantarea tuturor.
Care sunt cauzele posibile ale acestei balonari dureroase?
Exista mai multe posibile motive pentru aceasta acumulare de gaze intestinale in burticile micutilor, care declanseaza colici la bebe.
Uneori, productia de lapte a mamei este foarte mare, iar reflexul de ejectie puternic, astfel ca micutul, abia pus la san, este obligat sa inghita cu inghitituri mari, ceea ce il face sa isi umple stomacelul si cu o cantitate apreciabila de aer, care nu e intotdeauna eliminata complet prin eructatie.
Mai mult decat atat, daca productia ta de lapte este foarte mare, e posibil ca micutul sa primeasca mai mult lapte de inceput – bogat in lactoza, care favorizeaza fermentatia – si sa il rateze pe cel mai gras, care e primit mai ales spre finalul suptului; este una dintre cauzele balonarii cel mai frecvent intalnita.
Frenul lingual poate fi un alt motiv pentru care bebelusul inghite o cantitate mare de aer in timpul suptului; aceasta ipoteza merita verificata impreuna cu un consultant in alaptare, daca exista si alte semne care ridica aceeasi suspiciune.
Desi aceste cazuri sunt destul de rare, exista bebelusi care au o anumita sensibilitate digestiva, fata de un anumit aliment consumat de catre mama. Probabil ca nu sunt chiar rare situatiile in care auzi cate o mamica plangandu-se ca de fiecare data cand mananca salata verde, sau fasole, sau mazare, sau…altceva, bebelusul devine deosebit de agitat. Si daca tot am mentionat asta, trebuie sa precizam ca este foarte important, atat pentru mamica, dar si pentru bebelus, ca ea sa aiba un meniu cat mai diversificat.
Nu e cazul sa elimini, din start, nici un aliment sanatos – nu “plange” nimeni daca excluzi fast food-ul si sucurile carbogazoase din dieta – caci fiecare are beneficiile sale nutritionale; poti sa renunti, in primele 3-4 luni de viata ale copilului, un aliment anume, care pare sa creeze disconfort digestiv, dar bazeaza-te exclusiv pe experienta ta cu micutul tau, nu pe ce povestesc alte mamici.
Refluxul gastro-esofagian poate fi considerat normal la aceasta varsta, daca simptomele se inscriu in anumite limite; pe de alta parte, exista bebelusi care sufera de aceasta problema, destul de intens, si in cazul carora ea este confundata cu balonarile atat de comune la micutii mai mici de 3-4 luni.
Intoleranta la lactoza poate fi un alt motiv pentru care bebelusul tau se baloneaza foarte tare. Merita sa verifici daca simptomele pe care le mai are il pot inscrie in aceasta categorie, si daca banuielile tale cresc, sa te consulti cu medicul pediatru, care s-ar putea sa te trimita la un gastroenterolog pediatru.
S-a remarcat ca bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf tind sa aiba mai multe probleme cu balonarea, decat cei care sug la san. Probabil ca acest fapt are legatura, pe de o parte, cu flora digestiva diferita a celor doua categorii, si pe de alta parte, cu gradul de digestibilitate a formulelor de lapte praf.
Ce solutii exista pentru a ameliora situatia?
Stim ca exista, pe piata, o multime de remedii pentru balonare si gaze, sub forma de picaturi pentru colici, solutii, siropele, despre care se presupune ca rezolva imediat problema. Unele sunt remedii naturiste, altele alopate, totusi prima noastra recomandare merge catre solutii mai simple, mai practice si mai putin agresive cu sistemul sigestiv atat de delicat al unui nou-nascut sau sugar.
Purtarea bebelusului intr-un sistem de purtare adecvat varstei este, de multe ori, de mare ajutor – daca e sa dam crezare experientelor impartasite de catre mamici. Aceasta solutie a fost adoptata de numeroase femei din intreaga lume, dupa ce un antropolog a remarcat ca in populatiile in care aceasta practica reprezinta norma, colicile sunt practic inexistente.
Apropierea de corpul adultului, fie ca e mama sau tata, miscarea usoara si continua, reduc atat orele de plans, cat si simptomele declansate de gazele din intestin, care sunt mai putin susceptibile a se acumula intr-un singur loc, creand disconfort si durere de burta.
Dormitul in aceeasi camera cu bebelusul pare sa aiba, de asemenea, un puternic efect calmant; faptul ca isi simte mama aproape, ca ii aude respiratia si o poate mirosi, il ajuta sa se linisteasca mai repede si mai usor.
Daca micutul este in mod evident balonat, il poti ajuta sa elimine mai repede gazele cu un usor masaj circular pe burtica, alternat cu miscari “ de gimnastica” cu aducerea genunchilor spre burtica, intinderea in lateral si apoi strangerea manutelor peste piept. De asemenea, il poti plimba in brate pe bebe, sprijinit cu burtica pe antebratul tau, astfel incat aceasta presiune usoara sa contribuie la evacuarea gazelor deja acumulate.
Bebelusul meu plange mult; colicile ii pot afecta dezvoltarea?
Termenul de colici este folosit, la bebelusi, in conditiile in care plansul acestora nu este legat de nici o afectiune medicala. Este adevarat ca unii micuti plang din cauza unei intolerante alimentare, sau pentru ca sufera de reflux si asta le creeaza un disconfort puternic, dar aceste situatii trebuie identificate de catre medic, pe baza descrierilor oferite de catre parinti si, daca e cazul, a unor investigatii suplimentare.
Abia dupa excluderea oricaror cauze medicale, putem discuta despre colici – care nu, nu il afecteaza pe bebelusul tau, si carora nu trebuie decat sa le dai ceva timp, pana vor disparea complet, pe masura ce aparatul digestiv se maturizeaza si incepe sa functioneze tot mai lin.
Colicile pot fi ameliorate prin administrarea de probiotice
Exista un studiu foarte recent care demonstreaza ca administrarea unui anumit probiotic pe post de supliment pentru imunitate, la bebelusii alaptati, poate determina reducerea semnificativa a colicilor si a perioadelor de plans. Din pacate, cercetarea nu a fost extinsa corespunzator si la copiii hraniti cu lapte praf, asadar in cazul lor nu exista inca rezultate concludente. Este vorba despre administrarea unui produs probiotic care contine Lactobacillus reuteri, care a redus durata si frecventa perioadelor de agitatie si plans neconsolat.
In studiu au fost inscrisi 345 de bebelusi cu colici din Polonia, Canada, Italia si Australia. In comparatie cu grupul de studiu care a primit placebo, la cel caruia i-a fost administrat acest remediu s-a remarcat o scurtare cu 15 minute a plansului zilnic si o ameliorare cu 50% a simptomelor.
Este cazul sa ii dau si eu probiotice bebelusului?
In primul rand, inainte de a lua orice decizie privind ce anume ii administrezi copilului tau atat de mic, este esential sa te consulti cu medicul pediatru. Datoria lui este sa elimine orice suspiciune legata de o posibila afectiune care declanseaza crizele de plans.
Odata ce s-a stabilit, fara umbra de indoiala, ca bebelusul este perfect sanatos, administrarea unui probiotic adecvat, ales informat, reprezinta, cu siguranta, nu numai o posibila solutie, ci si o abordare mai blanda si mai sanatoasa decat introducerea unui alt tratament pentru balonare si gaze intestinale marketat ca fiind deosebit de eficient in eliminarea colicilor.
Verifica, atent, care este continutul produsului ales, si daca prospectul il mentioneaza ca fiind adecvat si pentru copii atat de mici. Nu uita ca specia pentru care a fost realizat studiul mentionat era Lactobacillus reuteri, si nu exista dovezi daca alte specii au efecte similare. Un alt aspect important, care trebuie verificat, este reprezentat de numarul de organisme vii / doza; el trebuie sa fie adecvat varstei foarte fragede a bebelusului.
Tu i-ai administrat micutului tau un probiotic, in ideea in care el va va ajuta sa depasiti perioada colicilor? L-ai ales singura, sau ti l-a recomandat medicul? Ce efecte ai observat si dupa cat timp de la administrare?
Despre ce sunt de fapt colicile bebelusului si ce solutii ai ca sa scapi de ele
Colicile bebelusilor sunt un fel de legenda menita sa inspire aproape-teama in mintea oricarui proaspat parinte. Copilul tau nici nu s-a nascut inca, dar toata lumea iti spune “stai sa vezi cand are colici” sau iti povesteste despre vreun copil din propria familie, ale carui colici au ramas legendare pentru ca au epuizat, pe rand, mama, tatal, doua randuri de bunici, o vecina amabila si o matusa care a crescut multi copii la viata ei.
Forumurile si grupurile de Facebook sunt pline de sfaturi despre cum diverse siropele minune te pot scapa (sau nu) de colici, si e evident ca nu si-ar bate capul atata lume cu subiectul, daca nu ar fi unul care sa merite atentie.
Asadar, ce sunt colicile?
Daca e sa ascultam definitia oficiala a colicilor, ele reprezinta plansul de neconsolat al bebelusului sanatos timp de macar 3 ore pe zi, in macar 3 zile pe saptamana, timp de macar 3 saptamani la rand.
In ciuda preciziei pe care incearca sa o scoata in evidenta aceasta definitie, experienta parintilor demonstreaza ca mult-temutele colici la bebelusi pot sa se prelungeasca si dupa varsta de 3 luni si pot insemna mult mai multe ore de plans in fiecare zi a saptamanii.
Desigur ca un parinte responsabil va fi, pe rand, speriat, ingrijorat, disperat si apoi pur si simplu epuizat de aceste episoade, si va cauta ajutorul unui medic pediatru, care sa il asigure ca micutul este sanatos si ca episoadele de plans nu au o cauza organica. Odata lamurita aceasta problema, iti ramane sa te descurci singura cu aceasta provocare – dar macar esti linistita ca nu exista o problema medicala.
Cum “arata” colicile?
Colicile apar la bebelusi mai mici de 3 luni; dupa aceasta varsta, ele fie dispar complet, fie se estompeaza, incet incet, pana la disparitie. Un bebelus cu colica abdominala plange timp indelungat, indiferent cum incerci sa il linistesti; face tot felul de grimase si isi ridica genunchii spre burtica. Adesea se inroseste la fata, sau isi arcuieste spatele, pare sa fie balonat, sa aiba crampe abdominale si vrea sa stea in permanenta la san.
Cand apar colicile si cat dureaza?
Varsta medie de aparitie a colicilor este pe la 3 saptamani, cand bebelusul incepe sa nu mai doarma atat de mult si sa devina mai constient de ce e in jurul sau. In general, ele se intensifica pana la varsta de aproximativ 6 saptamani, dupa care incep sa scada ca durata, pana dispar complet.
Ca moment al zilei, de cele mai multe ori ele apar seara, dar se intampla sa apara si in alte momente ale zilei; unii parinti sustin ca micutii lor aveau episoadele de colici in preajma orei la care s-au nascut.
Care e cauza colicilor?
Exista mai multe teorii care incearca sa explice aceste episoade de plans intens al bebelusilor. Cea mai veche dintre ele are legatura cu efortul de adaptare a sistemului digestiv.
Pentru ca “functia creeaza organul”, e evident ca intestinul bebelusului este inca imatur si nu functioneaza la parametri optimi; flora sa digestiva este abia in curs de formare, deci procesele digestive nu sunt neaparat foarte bine puse la punct. Rezultatul este un grad crescut de balonare, care poate fi destul de neplacuta. Unele suplimente pentru imunitate, cum sunt probioticele, au efecte benefice asupra procesului de digestie.
In alta ordine de idei, pentru ca lucrurile sa fie mai rele, bebelusul nu are inca un control eficient asupra sfincterelor; uneori, ca raspuns la presiunea gazelor care “se cer” eliminate, el incordeaza inutil sfincterul anal, agravand si mai mult disconfortul. Daca discutam despre balonare, cauze aduse in discutie frecvent sunt legate de alimentatia mamei, insa acest subiect este inca in dezbatere.
O alta teorie este legata de cel de-al patrulea trimestru de sarcina; in momentul nasterii, bebelusul este inca incomplet dezvoltat din punctul de vedere al sistemului nervos, ceea ce il face sa fie deosebit de sensibil la multitudinea de stimuli la care este expus. Aceasta suprastimulare are efecte negative, iar plansul este o alta forma de descarcare si o manifestare a disconfortului cauzat de o cantitate uriasa de informatie pe care pur si simplu nu o poate procesa.
Care sunt cele mai eficiente remedii pentru colici?
Pentru a trata eficient simptomele, trebuie eliminata cauza lor. Daca bebelusul tau pare sa sufere de colici, incearca sa descoperi ce anume ii creeaza starea de disconfort. Daca se arcuieste, se screme, isi aduce genunchii catre burtica, daca pare balonat si se linisteste usor dupa ce elimina gaze, probabil ca este vorba despre dureri de burtica.
Il poti ajuta cu un masaj usor in sensul acelor de ceasornic, cu comprese caldute puse pe burtica, peste imbracaminte (ai mare grija, au existat cazuri de arsuri provocate de pungute cu samburi de cirese prea fierbinti!), cu “gimnastica” in care ii aduci tu piciorusele spre burta, sau tinandu-l in brate, pe burtica, in asa fel incat presiunea creata de greutatea propriului corp sa ajute la evacuarea gazelor.
Purtarea bebelusului in sisteme de purtare ergonomice este o metoda simpla si confortabila pentru a pune pe fuga colicile si a usura adaptarea copilului la mediul de viata extrauterin.
O alta varianta este sa il asezi pe burtica, dar in acest timp el trebuie supravegheat permanent, fara sa iti iei ochii de la el, caci la aceasta varsta, pozitia pe burtica este asociata cu un risc crescut de sindrom de moarte subita a sugarului; prin urmare, consideram ca in brate la mami sau la tati este mai sigur decat in patut.
Poti apela la ajutorul unei inregistrari cu sunete albe – sunete asemanatoare celor facute de aspirator sau de uscatorul de par – se pare ca si acestea sunt de mare ajutor pentru a linisti un bebelus suparat. Sunetele albe nu sunt tocmai remedii pentru balonare, dar sunt eficiente.
In ceea ce priveste tratamentele medicamentoase, cel mai frecvent se recomanda simeticona, unul dintre cele mai cunoscute produse farmaceutice fiind Espumisan picaturi. Tot ca tratament pentru balonare, se pot recomanda probiotice.
Eficient este si sa limitezi cantitatea de aer ingerata de catre bebelus: nu il lasa sa suga atunci cand reflexul de ejectie se manifesta foarte puternic, ci pune-l la san abia dupa aceea, si intrerupe des suptul ca sa il ajuti sa eructeze.
In cazul in care bebelusul are scaune regulate si elimina gazele, probabil ca episoadele de plans sunt mai degraba cauzate de suprastimulare. In acest caz, este de mare ajutor sa investesti intr-un sistem de purtare, in care sa il transporti cat mai mult; astfel, cantitatea de stimuli care ajunge la el este mai mica, iar balansul continuu, pozitia si ritmul batailor inimii tale reusesc sa o contracareze eficient.
Nu ii oferi bebelusului ceai pentru balonare; colicii la bebelusi nu se trateaza cu ceai. De altfel, nu se recomanda deloc oferirea de ceai pentru bebelusi. Eventual, mama poate consuma acest ceai – in general are o compozitie similara ceaiului pentru alaptare.
Bebelusul tau are sau a avut colici? Cat de intens s-au manifestat si cum ati reusit sa le ameliorati? Ai consultat si medicul pe tema aceasta?