Cele mai bune biciclete fara pedale – Recomandarile noastre pentru 2024
Despre beneficiile pe care le au bicicletele fara pedale pentru micutii lor utilizatori, s-a scris suficient. In cazul in care iti doresti sa apelezi la un asemenea produs, pe care sa i-l daruiesti copilului tau, noi avem o propunere care credem ca satisface orice asteptari: Rider Sport 2 in 1 e o varianta de o calitate excelenta, cu suficiente optiuni de reglaj, incat sa se adapteze cresterii destul de rapide pe care o au copiii intre 3 si 5 ani. In plus, discutam despre un model cu un cadru metalic solid, care suntem siguri ca nu te va trada. Iar daca ti se pare ca aceasta nu este o solutie potrivita pentru voi, avem si o varianta de rezerva: Seven Cars.
Tabel comparativ
Este un produs confectionat din materiale de cea mai buna calitate, pentru o durabilitate sporita. Se poate converti, in functie de varsta utilizatorului, intr-o varianta cu 3 sau 2 roti, si se poate regla pe inaltime pentru a garanta o pozitie cat mai sanatoasa pe durata plimbarilor.
Piesa este fabricata din plastic, ceea ce ii garanteaza o greutate relativ redusa, dar o face mai putin durabila decat alternativa cu cadru metalic.
Probabil ca este una dintre cele mai bune alegeri pentru copiii de varsta mica, in cazul in care vrei sa le pui la dispozitie, de la bun inceput, o alternativa confortabila si pe care sa o poata manevra ei insisi cu usurinta.
Cu un design clasic, bicicleta este greu de egalat de alte produse disponibile pe piata, cadrul din lemn cu greutate mica si decoratiunile inspirate de iubitul desen animat fiind extrem de atragatoare atat pentru copii, cat si pentru adulti. In plus, poate fi folosita macar 2 ani, datorita seii reglabile pe inaltime.
Absenta unui sistem de franare este numai partial justificata de faptul ca initial, copiii nu au suficienta coordonare ca sa il si foloseasca.
Modelul este foarte ofertant din punct de vedere estetic, dar nu ramane mai prejos nici din punct de vedere functional, manevrabilitatea sporita, facilitata de greutatea redusa, fiind un avantaj greu de refuzat.
Este un produs fiabil si rezistent, cu un cadru metalic durabil, care se poate monta in doua variante, in functie de varsta copilului. Este o piesa fiabila si reglabila, adecvata de la 3 la 7 ani si pentru maximu, 30 kg. Pentru un plus de distractie, include claxon si o gentuta de depozitare cu atasare pe ghidon.
Produsul are o combinatie cromatica ce nu e neaparat pe placul fetelor, fiind mai adecvata pentru baieti.
Este una dintre cele mai inspirate alegeri pe care le poti face daca iti doresti un produs care sa exceleze la capitolul fiabilitate si durabilitate si pe care copilul tau sa il poata folosi pana e gata sa faca trecerea la piesele cu pedale.
Pareri despre cele mai bune biciclete fara pedale
Beneficiile utilizarii bicicletelor fara pedale sunt bine cunoscute parintilor, astfel ca aceste accesorii sunt tot mai frecvent incluse pe listele de cumparaturi pentru cei mici. In continuare poti descoperi care sunt cateva dintre cele mai apreciate modele.
Bicicleta fara pedale, din plastic
Rider Sport 2 in 1
Nu e greu sa gasesti pareri despre cele mai bune biciclete fara pedale, caci parintii abia asteapta sa isi impartaseasca experientele, mai mult sau mai putin placute, cu altii aflati in aceeasi ipostaza. Iar modelul acesta, pe care ti-l propunem cu drag, este unul practic, frumos, util si cu un nivel ridicat de functionalitate.
Daca te intrebi de ce modelul propus face parte din lista cu cele mai bune biciclete fara pedale, iti vom raspunde imediat: el ofera confort si calitate, la un pret foarte accesibil. Siguranta este oferita de nivelul crescut de stabilitate, si sporita de raza de viraj limitata, care previne rasturnarea, si de manerele aderente, pe care mainile copilului vor sta fixate intr-o pozitie sigura. Gratie protectiilor laterale, nu exista riscul de ranire in cazul ciocnirii cu pereti sau garduri.
Trenul de rulare silentios este asigurat de rotile acoperite cu cauciuc, care, multumita stratiilor speciale, garanteaza si un nivel crescut de aderenta. Axele sunt reglabile pe inaltime atat la rotile din fata cat si la cele din spate. In plus, in partea din spate exista un ax suplimentar, care permite convertirea produsului, dintr-un model cu 3 roti, in unul cu 2, potrivit piticilor cu varste mai mari de 3 ani.
Piccolino Micro Ride On
Un alt model de bicicleta fara pedale, din plastic, este acesta, care apartine unuia dintre cele mai apreciate branduri de produse pentru cei mici de pe piata. De altfel, bicicletele din gama Micro sunt cunoscute pe piata de profil pentru calitatea si durabilitatea pe care le pun la dispozitia utilizatorilor. Un alt avantaj important este ca piesa este adecvata incepand de la varsta de 18 luni.
Discutam despre unul dintre acele modele de biciclete fara pedale, la preturi bune, usor de manevrat, pentru ca nu cantareste decat 1.7 kg. Dimensiunile sale complete sunt de 51 x 28 x 35 cm, ceea ce inseamna ca este destul de usor sa o transporti cu tine in portbagaj, sau chiar si in mana, cand copilul oboseste sau se plictiseste.
Piesa este una rezistenta, putand sustine pana la 25 kg. Ca orice bicicleta fara pedale pentru copii, permite atingerea unor viteze destul de mari, astfel ca se recomanda folosirea numai in zone plane si fara trafic rutier. Avand, atat in fata, cat si in spate, cate doua roti, este deosebit de stabila. Sezutul este unul cu dimensiuni generoase, pe care copilul sta confortabil. Piesa este colorata in nuante vesele, atractive, adecvate pentru ambele sexe, datorita combinatiei de bleu si piersica.
Bicicleta din lemn fara pedale
Seven Cars
In cazul in care copilul tau este pasionat de celebrul desen animat Cars, sau daca tu esti mai degraba un fan al produselor confectionate din materiale naturale, iti propunem acest model de bicicleta fara pedale, la un pret bun, pe care suntem siguri ca il vei indragi, pentru calitatile sale.
Produsul este unul confectionat din lemn, ceea ce ii garanteaza o greutate ceva mai mica decat a modelelor similare metalice: la 2.2 kg, ea poate fi manevrata cu usurinta si de catre cei mai mici dintre pitici. De altfel, conform recomandarilor producatorului, piesa este adecvata incepand de la varsta de 2 ani, pentru copii care nu depasesc greutatea de 28 kg si care au inaltimi cuprinse intre 75 si 112 cm. Multumita acestor valori concrete, vei sti exact daca e potrivita pentru copilul tau, cunoscut fiind faptul ca dezvoltarea micutilor in primii ani de viata este foarte diferita.
Rotile sunt confectionate din spuma EVA si au diametrul de 12 inch, ca majoritatea modelelor destinate acestui interval de varsta. Saua se poate ajusta pe inaltime de la 36 la 39 cm. Ghidonul este usor de manevrat si imbracat intr-un manson practic, care previne alunecarea. Fiind un produs inregistrat Disney, te poti baza pe culorile vibrante si designul menit sa ii atraga pe copii.
Avantaje:
Este o bicicleta din lemn, cu greutate redusa.
Poate fi folosita de copii inca de cand au deprins bine mersul biped.
Iti pune la dispozitie optiuni de reglare, incat sa poata fi folosita pentru macar 2 ani consecutivi.
Are un design foarte atractiv.
Dezavantaje:
Produsul nu este echipat cu sistem de franare, pe considerentul ca la varsta mica juniorii nu au destula coordonare ca sa il si foloseasca.
Woodland 2-1 Bike
Daca doresti o bicicleta de lemn, fara pedale, acest model s-ar putea sa iti placa si tie – si am ales special aceasta exprimare, pentru ca designul sau special il va cuceri imediat pe copil, care va fi atras de culorile vesele si pline de energie si de buna dispozitie.
Desi nu este neaparat cel mai bun exemplu de bicicleta fara pedale ieftina si buna, aceasta piesa are marele avantaj de a fi deosebit de stabila, putand fi folosita de la varsta de 18 luni. Din pacate, intervalul sau de utilizare este redus pana la varsta de 3 ani, avand in vedere dimensiunile. Piesa este una echipata cu 3 roti, fiind, daca e sa fim foarte scrupulosi, o tricicleta fara pedale in prima faza, dupa care poate fi convertita in bicicleta.
Avand in vedere ca piesa cantareste mai putin de 3 kg, ea este usor de transportat, iar copilul o poate manevra el insusi. Inaltimea la sa poate fi reglata pe 3 niveluri diferite, forma sa ergonomica fiind in mod deosebit confortabila pentru juniori. Materialele utilizate sunt unele de calitate superioara, conform standardelor europene EN 71. Rotile sunt captusite cu cauciuc, astfel incat sa fie silentioase si sa aiba un nivel superior de aderenta, indiferent pe ce substrat se deplaseaza copilul.
Kinderkraft Runner Stars Deluxe
Daca iti doresti o bicicleta fara pedale, la un pret bun, confectionata din lemn, un material natural, durabil si usor, Kinderkraft este pregatit cu o propunere greu de refuzat. Discutam, de data aceasta, despre un produs recomandat incepand cu varsta de 3 ani, cu dimensiuni complete de 53 x 81 cm si cu o greutate de numai 3 kg.
Pentru a acoperi o perioada cat mai extinsa de utilizare, bicicleta are un scaun ajustabil intre 37 si 44 cm, usor de reglat in functie de inaltimea copilului, astfel incat acesta sa pastreze mereu o pozitie sanatoasa pentru solduri si picioare. De altfel sezutul este captusit cu piele naturala, ceea ce inseamna un plus de confort si un aspect mai atractiv.
La capitolul siguranta, trebuie sa amintim faptul ca ghidonul are o arie limitata de miscare, putand fi rotit cu cel mult 23 de grade, astfel incat sa nu existe riscul de rasturnare dupa o manevra brusca. Rotile sunt captusite cu cauciuc, pentru o buna amortizare a socurilor si pentru o deplasare cat mai silentioasa. Ghidonul e imbracat in cauciuc moale si confortabil si e prevazut cu protectii laterale. In plus, pentru mai multa distractie, bicicleta este prevazuta cu claxon si cu un saculet practic in partea anterioara, pentru sticla cu apa sau pentru o jucarie draga.
Bicicleta fara pedale pentru 2 ani
Kinderkraft 2Way
Nu e usor de gasit cea mai buna bicicleta fara pedale, dar acest produs poate fi usor inclus pe o lista restransa cu cele mai apreciate modele de pe piata. El este recomandat de la varsta de 3 ani si, avand in vedere posibilitatile de reglare, poate fi folosit pentru o perioada indelungata de timp, pana spre 7 ani sau, in orice caz, pana cand juniorul isi va dori sa faca trecerea catre o bicicleta normala.
Piesa are marele avantaj de a include, in pachet, o curea pentru transport, care te va ajuta sa o cari mai confortabil, pe un singur umar, atunci cand copilul oboseste sau pur si simplu se plictiseste. Saua este moale si confortabila, cu o forma ergonomica; inaltimea ei fata de sol se poate regla astfel incat sa tina pasul cu ritmul de crestere al copilului tau.
Cadrul se poate monta cu partea curbata in sus sau in jos, in functie de varsta pe care o are cel mic si de cum ii este mai confortabil. Ghidonul se poate roti cu doar 23 de grade, prevenindu-se astfel rasturnarea accidentala in vreun viraj. Piesa poate sustine pana la 30 kg, este prevazuta cu claxon si cu cosulet, si nu i se poate reprosa decat culoarea: verdele si negrul sunt preferate, mai adesea, de catre parintii de baieti.
Kinderkraft EVO
Cu o indelungata experienta pe piata produselor pentru copii, Kinderkraft iti pune la dispozitie un model de bicicleta fara pedale pe care credem ca o vei aprecia, in cazul in care esti parinte de baiat. Conceptul este unul simplu, adecvat pentru copii inca de la cea mai frageda varsta, bazat pe ideea ca daca juniorul stie sa mearga independent, este pregatit sa foloseasca si acest mod de deplasare.
Respectand standardul european EN 71-1, bicicleta este echipata cu o pereche de anvelope cu spuma EVA si cu diametrul de 12 inch, care asigura o deplasare confortabila si o capacitate buna de depasire a obstacolelor. Cadrul este metalic, rezistent si durabil, si spre deosebire de alte modele din aceeasi categorie, este echipat cu un amortizor sportiv care sporeste confortul in timpul deplasarii.
Pentru ca scaunul este reglabil pe inaltime, bicicleta poate fi folosita cu siguranta mai mult de un an, cel mai probabil 2-3 ani, incepand de la varsta frageda de 2 ani. Desi conceptul este simplu, bicicleta este unul dintre acele modele a carui geometrie ofera oportunitatea de a folosi spatiul pentru picioare, odata deplasarea bine controlata.
Avantaje:
Este o bicicleta de echilibru simpla, adecvata inca de la 2 ani.
Echipata cu suspensie sportiva pe roata din spate, pentru un plus de confort.
Ofera un spatiu special care poate fi folosit ca suport pentru picioare.
Este reglabila pe inaltime.
Dezavantaje:
Nu este echipata cu sistem de franare.
Bicicleta plastic fara pedale M-toys
Mappy Muna
Una dintre cele mai bune biciclete fara pedale, daca e sa ne luam dupa numarul de cumparatori incantati, este Mappy Muna, un model cu un design gandit pentru baieti, dar care li se potriveste si fetelor, caci verdele este o culoare proaspata si vesela. Discutam despre un produs de buna calitate, similar ca si concept bicicletelor normale, ideal pentru a face trecerea de la carucior sau tricicleta, la urmatorul nivel.
Cadrul bicicletei este construit din otel si vopsit, ceea ce ii confera o rezistenta speciala in timp si la solicitari. Furca fixa si ghidonul sunt, de asemenea, fabricate din otel. Rotile au diametrul de 12 inch si sunt pneumatice, cu camera de aer fixata pe o janta rezistenta din otel. Frana de mana e amplasata convenabil si usor de manevrat de manutele mici; ea actioneaza exclusiv pe roata din spate, pentru a preveni situatia unor opriri prea bruste si periculoase.
Scaunul este reglabil pe inaltime, astfel incat bicicleta “creste” odata cu juniorul care o foloseste. Cu o lungime de 89 cm si o inaltime de 58 cm, ea este recomandata copiilor cu varste intre 3 si 5-6 ani; materialele solide din care e confectionata o fac sa aiba o greutate destul de mare, dificil de manevrat de catre un copil mai mic. Manerul are un grip confortabil, protector pentru manutele mici.
Avantaje:
Este o bicicleta fara pedale cu o constructie solida si rezistenta.
Echipata cu roti cu camera de aer pentru un plus de confort si aderenta.
Are frana de mana, cu tambur, care actioneaza pe roata din spate.
Scaunul reglabil pe inaltime iti garanteaza cel mai probabil 2 ani de utilizare.
Dezavantaje:
Constructia solida din otel o face sa aiba o greutate destul de problematica pentru copiii mai mici de 3 ani.
M-Toys Mappy 12 inch
In cazul in care doresti sa investesti intr-o bicicleta fara pedale, la pret bun, iti propunem sa iei in calcul si aceasta alternativa dificil de refuzat avand in vedere dimensiunile, greutatea, durabilitatea si conceptul general al produsului.
Discutam despre un model cu cadru usor de aluminiu, care cantareste doar 2.5 kg, in ciuda dimensiunilor de 89 x 42 x 58 cm. Rotile au un diametru de 12 inch, fiind potrivite si pentru copiii ceva mai mari, nu numai pentru intervalul clasic de varsta, 3 – 4 ani. Furca este fixa, in schimb ghidonul si saua sunt ajustabile, intre 48 si 56 cm.
Rotile sunt imbracate intr-un material cauciucat astfel incat sa fie suficient de silentioase si sa aiba posibilitati adecvate de amortizare a imperfectiunilor asfaltului. Ghidonul are, de asemenea, mansoane cauciucate, ceea ce ii ofera o aderenta suplimentara. Mai mult decat atat, el este protejat la extremitati, impotriva juliturilor in cazul in care copilul se apropie accidental de vreun gard sau zid. Daca e sa luam in calcul recenziile oferite de catre cumparatori – favorabile, de altfel – ei au remarcat si aplaudat usurinta in manevrare, care ii garanteaza si copilului un grad crescut de independenta, esentiala la aceasta varsta.
Bicicleta fara pedale cu frana
Lionelo Dan Plus Pink Chameleon
Daca iti doresti pentru fetita sa o bicicleta fara pedale, ieftina si buna, probabil ca acest model merita luat in considerare, caci nu exista prea multe alternative cu un design si finisaje care sa fie evident destinate micilor printese. Discutam despre un produs care poate fi utilizat incepand de la varsta de 2 ani si pana spre 6 ani, in functie de dezvoltarea fizica a junioarei.
Cantarind doar 3.5 kg, cu ghidonul ajustabil pana la 3 cm si scaunul ajustabil pana la 6 cm, bicicleta se poate adapta rapid si eficient la cresterea pe inaltime a copilului. Rotile au un diametru de 12 inch si sunt confectionate din spuma EVO, ceea ce le asigura un nivel mediu de amortizare, la pachet cu capacitatea de deplasare relativ silentioasa.
Cadrul este metalic, vopsit, ceea ce garanteaza o durabilitate buna. Multumita franei de mana, copilul are ocazia sa deprinda de la bun inceput opririle in siguranta, antrenandu-se astfel eficient pentru trecerea la bicicleta normala. Saua este ergonomica, si intreaga geometrie a bicicletei este special conceputa incat sa previna lovirile inutile din timpul manevrarii. Ghidonul este imbracat intr-un strat protector care confera un grip de calitate, in timp ce extremitatile rotunjite dau un plus de siguranta. Aparatorile de noroi sunt amplasate inteligent, astfel incat sa functioneze cu eficienta maxima.
Avantaje:
Este un model cu un foarte bun raport intre pret si calitate.
Bicicleta este echipata cu frana de mana, pentru un plus de siguranta.
Ofera optiuni de ajustare pe inaltime atat pentru sa, cat si pentru ghidon.
Include cric si aparatori de noroi.
Dezavantaje:
Rotile din spuma EVO au capacitati bune de amortizare, dar nu egaleaza rotile cu camera de aer.
SporTrike
Daca te tenteaza o bicicleta fara pedale, cu frana, iti propunem sa arunci o privire si acestui produs rezistent si durabil, care poate fi folosit cu suces ca alternativa la bicicleta clasica. Conceputa sa fie folosita de la varsta de 3 ani, bicicleta poate sustine cu succes o greutate de pana la 35 kg, astfel ca poate fi utilizata pe perioada indelungata. In plus, beneficiaza de cele mai importante certificari de siguranta si calitate: TUV, CE si GS.
Scaunul este reglabil pe inaltime si are dimensiuni intre 34 – 47 cm, respectiv 45 – 51 cm, in functie de dimensiunea cadrului. Inaltimea ghidonului poate fi, de asemenea, reglata, pana la 51, respectiv 60 cm. Saua este, in plus, foarte confortabila, avand o forma ergonomica si fiind captusita cu un material moale si rezistent.
Rotile sunt confectionate din cauciuc cu camera; camera are 30 cm diametru si o latime de 4.5 cm, ceea ce inseamna ca ele ofera amortizare si aderenta, fiind pe de o parte mai silentioase decat alte variante, si pe de alta parte, mai sigure. Cadrul este reversibil, putand fi intors la 180 de grade, in timp ce miscarea limitata a ghidonului previne rasturnarea. Optiunile cromatice sunt adecvate pentru fete sau pentru baieti, astfel incat produsul poate fi considerat si un cadou inspirat.
Bicicleta fara pedale Injusa
Injusa Disney Princess
In cazul in care un alt parinte ti-a recomandat o bicicleta fara pedale Injusa, putem spune ca alegerea sa a fost una inspirata. Piesele din aceasta categorie sunt adecvate incepand cu varsta de 18 luni, avand in vedere greutatea lor redusa, de numai 2 kg, si nivelul sporit de stabilitate. In plus, ele sunt pur si simplu frumoase, proiectate cu grija fata de preferintele micutilor de aceasta varsta.
Fiind un produs cu un design inovativ, modelul confectionat in Spania, conform celor mai pretentioase standarde de calitate si siguranta europene, reprezinta o alternativa confortabila si practica pentru parintii care nu vor neaparat sa investeasca in triciclete scumpe, ci prefera un produs cu numeroase beneficii pentru cei mici.
Aceasta bicicleta fara pedale, ieftina si buna, are un design special proiectat incat sa fie cat mai atractiv pentru fetite, care vor fi incantate de selectia cromatica si de personalizarea piesei cu unele dintre cele mai indragite printese Disney. Rotile foarte late au avantajul important de a garanta o stabilitate superioara, chiar daca nu sunt chiar cele mai silentioase de pe piata. In plus, este important sa mentionam ca produsul se comercializeaza cu o garantie de 24 luni, dovada a durabilitatii sale si a calitatii materialelor din care este fabricat.
Injusa Neox Dory
Un alt exemplu interesant de bicicleta fara pedale pentru copii de 2 ani, marca Injusa, este si acest model, conceput cu multa grija fata de detalii, astfel incat sa fie cat mai atractiv pentru baieti, dar si pentru fetite, ambele sexe fiind captivate de tematica Disney aleasa de catre producator.
Discutam despre o piesa cu dimensiuni complete de 69 x 32 x 48 cm, cu o inaltime a sezutului de 33 cm fata de sol, fabricat dintr-un plastic sigur si rezistent, care nu se zgarie usor si nici nu este deteriorat de actiunea radiatiilor solare. Piesa este una deosebit de robusta si de durabila, astfel ca poate sustine pana la 30 kg. Structura sa permite utilizarea atat la interior, cat si la exterior.
Rotile sunt netede, pentru o frecare cat mai redusa cu solul, si au dimensiuni mari si un profil foarte lat, lucru ce sporeste mult stabilitatea. Fiind, insa, din plastic, desi te scutesc de riscul unei pene, se dovedesc a fi destul de zgomotoase la deplasarea pe asfalt. Imprimeul este inspirat de desenul animat In cautarea lui Nemo, unul dintre preferatele celor mici, astfel ca juniorul tau va deveni vedeta cartierului cand va defila pe noul sau vehicul.
Bicicleta fara pedale usoara
Puky LR1 BR
Daca iti doresti cu adevarat o bicicleta de echilibru pentru incepatori, acest model este descris astfel. Discutam despre un produs care, in instructiuni, este dedicat copiilor cu varste incepand de la 2.5 ani, si cu inaltimea de minim 90 cm, fabricat in Germania, pe un cadru solid metalic, ce face fata cu succes solicitarilor.
Vom incepe prin a spune ca rotile sunt gonflabile si au diametrul de 30.5 cm, ceea ce inseamna ca garanteaza o buna aderenta si o amortizare convenabila a socurilor. Atat directia, cat si rotile sunt pe rulmenti, pentru o fiabilitate superioara. Ghidonul si scaunul sunt ambele reglabile, in asa fel incat pozitia copilului sa ramana corecta si in anii urmatori achizitiei.
Pe roata din spate actioneaza o frana de mana eficienta, care il ajuta pe copil sa se obisnuiasca de la inceput cu toate functiile unei biciclete. Fiind echipata si cu cric, piesa pare si mai “reala”, ca sa nu mai discutam despre aspectul practic al acestui accesoriu. Datorita suportului pentru picioare, produsul este confortabil si dupa ce copilul reuseste sa “prinda viteza” de deplasare si sa isi mentina bine echilibrul.
Avantaje:
Bicicleta de echilibru de calitate nemteasca, fabricata in Germania, conform standardelor de calitate si siguranta europene.
Echipata cu roti gonflabile pentru performante superioare.
Atat ghidonul, cat si scaunul, sunt reglabile pe inaltime.
Este dotata cu suport pentru picioare.
Dezavantaje:
Este un produs destul de greu, care cantareste 5 kg.
Skillmax 12 inch
In cazul in care doresti o bicicleta fara pedale usoara si foarte simplu de manevrat, atat de catre tine cat si de catre copil, acest model merita, cu siguranta, un plus de atentie, ca fiind o alegere inspirata si practica.
O bicicleta fara pedale la 2 ani este de mare folos pentru o buna dezvoltare motorie a copilului. Iar acest produs care poate sustine o greutate maxima de 20 kg, lansat pe piata in 2024, incorporeaza cea mai buna tehnologie pentru ca juniorul tau sa beneficieze de maximul de confort. Pentru ca este confectionata din magneziu aeronautic, ea cantareste doar 2.2 kg, desi este prevazuta cu roti EVA.
Un alt element foarte atractiv la acest model este legat de capacitatile sale de reglare: scaunul se poate ajusta la o inaltime minima de 30 cm si una maxima de 38 cm. Ghidonul, la randul sau, este reglabil, intre 50 si 60 cm inaltime fata de sol. Designul este simplu, usor retro, ceea ce le va placea mult parintilor, dar si celor mici. Ghidonul este prevazut cu protectii de cauciuc pentru o mai buna aderenta, in timp ce saua este captusita si are o forma ergonomica foarte confortabila, pentru plimbari de durata.
Ghid de cumparare
Desi relativ tarziu intrate pe piata romaneasca, in comparatie cu tarile vestice, bicicletele fara pedale, cunoscute si ca biciclete de echilibru, au castigat repede teren, si locul pe care il merita in familiile cu copii. Asta pentru ca sunt practice, usoare, amuzante si aduc o multime de beneficii pentru dezvoltarea micutilor care le folosesc.
Poti descoperi acum, alaturi de noi, de ce anume trebuie sa tii cont ca sa gasesti cea mai buna bicicleta fara pedale, care sunt cateva dintre cele mai apreciate modele de pe piata, dar si ce recomandari au parintii care au avut deja ocazia sa le “testeze” impreuna cu copiii lor.
Siguranta: Poate ca te gandesti ca, avand dimensiuni mai mici si fiind pana la urma deplasata cu ajutorul picioarelor copilului, bicicletele de echilibru sunt mai sigure decat cele normale. E adevarat, copilul sta la o distanta mai mica fata de sol decat pe bicicleta normala, insa odata ce capata putina experienta, este capabil sa atinga o viteza suficient de mare incat sa aiba nevoie sa poarte echipament de protectie.
Casca de protectie, aceeasi ca in cazul biciclistilor, este o piesa de echipament obligatorie. Statistic, in caz de accident, ea reduce cu 88% riscul de contuzie craniana, si cu pana la 65% riscul de ranire in zona fetei. In mod ideal, copilul ar trebui sa poarte echipament complet, care include de asemenea genunchiere si cotiere.
Tot pentru sanatatea micutului este important ca bicicleta sa aiba o inaltime corecta, raportat la inaltimea copilului. Vom expune mai jos, pe larg, cum se stabileste aceasta, dar ce trebuie sa retii deocamdata este ca in caz contrar, articulatiile soldurilor sunt afectate in mod negativ.
Ai in vedere faptul ca, ajutat de o asemenea jucarie, copilul reuseste sa se deplaseze cu o viteza pe care nu o vei putea egala mergand pe jos. Daca nu esti suficient de bine antrenata incat sa alergi pe langa el, iti propunem sa mergeti sa folositi bicicleta intr-un spatiu sigur, unde sa nu iti fie teama ca micutul ar putea ajunge sa sara in fata masinilor.
Tipul de roti: Exista doua categorii principale de roti, atunci cand vine vorba despre echiparea bicicletelor fara pedale: cele din plastic, invelite sau nu in diverse tipuri de spuma, care se presupune ca amortizeaza un pic contactul cu solul, si cele pneumatice, cu camera de aer.
Daca ai de ales, fara discutie ca bicicleta fara pedale, la un pret bun, pe care o ai in vedere ar trebui sa fie echipata cu cea de-a doua varianta de roti, cele pneumatice. Ele ofera o aderenta mult mai buna, ceea ce inseamna ca se pot deplasa pe orice tip de teren: pe asfalt, iarba, pietris sau pamant.
Diametrul rotilor: Cu cat rotile sunt mai mari, cu atat viteza pe care o poate atinge bicicleta este mai mare, de aceea pentru incepatori sunt recomandate variantele de 10 sau 12 inch; dupa varsta de, sa spunem, 4 ani, poti trece la varianta superioara, de 14 inch. Pentru prescolarii mai mari, exista si modele de 16 inch, insa ele sunt destul de rare, caci la aceste dimensiuni, majoritatea copiilor au preferat sa faca trecerea catre bicicleta normala.
Inaltime: Atunci cand discutam despre inaltimea unei biciclete, ne referim, de fapt, la distanta dintre sol si sa. Inaltimea sezutului este reglabila, deci te intereseaza valoarea minima si maxima, pe care sa le poti apoi raporta la inaltimea copilului.
Cea mai buna investitie, daca e sa tinem seama de pareri despre cele mai bune biciclete fara pedale, este intr-un produs care i se potriveste copilului in prezent, cu saua la minim, si care iti ofera spatiu de manevra, prin ridicarea sezutului, macar inca un an. Pentru ca deplasarea sa se realizeze corect, copilul trebuie sa poata impinge in picioare in timp ce sta confortabil asezat.
Material: Ce te intereseaza, de fapt, cand vine vorba despre o bicicleta, este materialul din care e confectionat cadrul. Traditional, el e fabricat din otel: durabil, rezistent, capabil sa faca fata solicitarilor. Pe de alta parte, unele modele sunt fabricate din aluminiu, care e mai usor si confera, in final, un aspect mai apropiat de cel al bicicletelor pentru adulti.
Daca te intereseaza biciclete fara pedale la preturi bune, poti opta pentru cele cu cadru de lemn, inegalabile din punct de vedere estetic, dar nu neaparat foarte practice.
Sistem de franare: Unele dintre bicicletele de echilibru sunt livrate fara nici un fel de sistem de franare, insa din punctul nostru de vedere, investitia intr-un asemenea produs nu este neaparat o idee buna. Pana la, sa spunem, 3 ani, copiii nu au suficienta coordonare incat sa poata actiona frana la timp, insa dupa aceasta varsta, este esential ca bicicleta aleasa sa fie echipata si cu aceasta functie.
Unul dintre marile avantaje este ca astfel, copilul se antreneaza eficient pentru momentul cand va face trecerea la bicicleta cu pedale, cand oprirea nu va mai fi la fel de simpla.
Daca tot investesti intr-o bicicleta cu frana de mana, asigura-te si ca ea ii este accesibila copilului. Mainile copiilor sunt mici, asadar e esential ca franele sa fie amplasate in asa fel incat sa poata fi apucate cu usurinta. Forta de apasare a unui micut de 3 ani este net inferioara celei a unui adult, si chiar si celei a unui copil mai mare, deci verifica si acest aspect.
Greutate: In mod logic, bicicleta trebuie sa fie cat mai usoara, insa ca regula generala, recomandarea specialistilor este ca ea sa nu depaseasca o treime din greutatea beneficiarului. Cu cat ea cantareste mai putin, cu atat este mai usor de manevrat si de stapanit, plus ca si inertia ei este mai mica.
Geometrie: Cel putin intr-o prima faza, deplasarea cu bicicleta fara pedale se face prin alergat; abia dupa ceva vreme, copilul va invata sa isi tina echilibrul in asa fel incat sa nu se bazeze exclusiv pe propriile picioare. De aceea, este important sa optezi pentru un model care ofera suficient spatiu pentru miscarea in voie a picioarelor. Astfel, copilul poate intinde membrele asa cum trebuie, iar alergarea se face intr-o pozitie corecta si sanatoasa.
Tot la acest capitol trebuie sa mentionam spatiul existent intre sa si ghidon; firesc, pentru a efectua miscarea de impingere, corpul copilului trebuie sa fie usor aplecat catre inainte, deci are nevoie de loc.
Atunci cand saua se afla in pozitia cea mai de jos, spatiul dintre aceasta si roata din spate trebuie sa fie cat mai mic; acest lucru pastreaza centrul de greutate destul de jos, ceea ce confera un plus de echilibru. Daca spatiul este mare, centrul de greutate al piesei se muta mai sus, ceea ce va face mai dificla mentinerea echilibrului.
Suport pentru picioare: Atunci cand copilul capata ceva indemanare in folosirea piesei, el va incepe sa se deplaseze pe distante din ce in ce mai mari, fara sa atinga solul cu picioarele. In aceste momente, poate fi util sa isi poata sprijini partial talpa pe un suport pentru picioare adecvat. Atunci cand spunem adecvat, ne referim la dimensiuni si la zona in care este acesta amplasat, pentru ca nu toate bicicletele cu suport pentru picioare sunt potrivite.
Ideea de baza este ca zona pentru sprijin sa nu il incomodeze pe copil in timpul alergatului, de aceea ea trebuie sa fie ingusta si amplasata cumva spre partea din spate a bicicletei. Astfel, cand juniorul isi sprijina picioarele, corpul este natural aplecat putin catre in fata, cu genunchii sub bazin si calcaiele posterior fata de centrul de greutate, iar cand alearga, nu e obligat sa realizeze miscari stangace ca sa evite sa se loveasca de suport.
Concluzia specialistilor este ca o bicicleta fara suport este mult mai buna decat una cu suportul prost gandit.
Manerul ghidonului: Poate nu te-ai gandit la asta pana acum, dar modul in care e realizat manerul ghidonului bicicletei copilului tau poate fi important pentru siguranta sa. De pilda, o zona speciala, striata, din cauciuc, cu buna aderenta, ofera un grip mai bun si scade riscul ca manuta transpirata sa alunece.
O zona mai bombata la extremitatea exterioara a ghidonului e de mare ajutor atunci cand copilul nu estimeaza corect traiectoria si ajunge prea aproape de un perete, caci ii protejeaza mana; de asemenea, aceeasi zona bombata ofera un plus de protectie in cazul unei caderi.
Suruburi: Evident, intreaga bicicleta este alcatuita din mai multe piese, care sunt conectate intre ele prin suruburi. Poate ca pare un aspect minor, dar daca nu vrei sa iti vezi micutul plin de zgarieturi pe picioare, urmareste daca aceste suruburi au capetele rotunjite, protejate sau ingropate in materialul adiacent. In caz contrar, inevitabil, gambele vor fi expuse contactului dur si dureros cu margini abrazive.
Limitatoare de viraj: Asa cum sugereaza si numele, aceste piese au ca scop sa limiteze intoarcerea ghidonului de catre copil, logica fiind ca il impiedica, astfel, sa vireze prea din scurt si sa se rastoarne.
Exista si voci care se opun ideii, sustinand ca intregul scop al bicicletelor de echilibru este ca micutul sa deprinda cat mai devreme mersul cu bicicleta si sa ii fie usor sa faca trecerea catre varianta “adevarata”, cu pedale; copilul va observa de la primele incercari, cand nu are viteza mare si e mai mereu cu picioarele pe sol, ca o manevrare brusca sau exagerata a ghidonului il face sa isi piarda echilibrul, si va evita manevra – spun unii.
Design: Din acest punct de vedere, imaginatia producatorilor nu are limita; vei gasi modele cu aspect cat mai apropiat de cel al bicicletelor adevarate, concepte care aduc mai degraba cu o motocicleta chopper, variante “fioroase” pentru baieti puternicI, sau delicate ca pentru printese. Atata timp cat ai in vedere aspectele practice si structurale mentionate la celelalte puncte, aspectul de ansamblu al bicicletei tine exclusiv de preferintele personale: ale tale si ale copilului.
Acum, ca am epuizat criteriile de selectie pentru un produs din aceasta categorie, te invitam sa ramai alaturi de noi pentru a face cunostinta si cu cateva dintre cele mai apreciate modele pe care le poti achizitiona pe piata. In afara cazului in care locuiesti intr-un oras relativ mare, cu suficiente optiuni in ceea ce priveste magazinele cu articole sportive, este destul de putin probabil sa gasesti un produs care sa satisfaca asteptarile si pretentiile cumparatorului informat. In plus, nesfarsitele cautari mananca timp, pe care nu mereu il ai. De aceea, propunerile noastre vor veni din gama magazinelor online de incredere, unde suntem siguri ca vei gasi ceva pe placul tau.
Intrebari frecvente
La ce varsta ii cumpar prima bicicleta fara pedale?
Cele mai mici si mai simple biciclete fara pedale pot fi folosite incepand de la varsta de 18 luni. De cele mai multe ori, este vorba despre modelele cu roti late, pentru un plus de stabilitate, sau de cele care sunt echipate cu roti duble, astfel incat micutilor sa le fie mai usor sa se balanseze pe ele.
Este sigura o bicicleta fara pedale pentru copii?
Ca si alte produse destinate copiilor, si bicicletele fara pedale achizitionate de la producatori autorizati beneficiaza de controale privind siguranta. Pe de alta parte, producatorii insista asupra unor reguli de baza legate de siguranta atunci cand copilul se deplaseaza cu un asemenea vehicul. De pilda, este foarte important sa alegi o zona plana, fara panta, si ferita de traficul auto, pentru ca de multe ori copiii sunt atat de captivati de joc si viteza incat nu mai sunt atenti la masini.
Pentru ca, dupa primele incercari, cei mai multi dintre copii reusesc sa atinga o viteza destul de mare in timpul deplasarii cu un astfel de vehicul, este necesara purtarea echipamentului de protectie adecvat. Producatorii recomanda investitia intr-o casca pentru bicicleta pe care micutul sa o poarte inca de pe acum: pe langa protectia pe care i-o ofera, ea contribuie si la crearea unor bune obiceiuri, fiind mai probabil ca purtarea echipamentului adecvat sa ii “intre in sange” si pentru mai tarziu.
Exista biciclete fara pedale cu 3 roti?
Da, exista si biciclete de echilibru cu 3 roti, variantele disponibile fiind diferite. Unele dintre ele au, in spate sau in fata, 2 roti foarte apropiate una de cealalta, care confera o stabilitate ceva mai buna decat au modelele clasice, cu doua roti.
Alte produse sunt modele de tip 2 in 1: ele au designul unei triciclete, cu doua roti bine distantate in partea din spate, ceea ce confera un plus de siguranta; in general, axul este unu mobil si permite inlocuirea celor doua roti cu una singura, atunci cand copilul mai creste.
Care e mai utila – o bicicleta cu roti ajutatoare sau una fara pedale? Cand?
Fara indoiala, beneficiile pe care le aduce bicicleta fara pedale sunt net superioare celor ale bicicletelor cu roti ajutatoare. Daca primele il antreneaza pe copil sa isi mentina echilibrul mai bine, celelalte nu sunt deloc “ajutatoare”, cum le spune denumirea, ci mai degraba incurca: folosindu-le, copilul nu va invata niciodata sa se echilibreze.
Bicicletele fara pedale pot fi daruite copiilor incepand de la varsta de 18 luni, daca alegi un model adecvat. Pentru cele cu roti ajutatoare este nevoie sa astepti pana la 3 – 4 ani cel putin, pentru ca juniorul sa fie suficient de bine coordonat incat sa poata pedala.
Cat sa cheltui pe o bicicleta pentru copii, fara pedale?
Preturile acestor produse sunt pentru toate buzunarele: de la aproximativ 100 de lei, cat ai plati pentru o bicicleta din plastic fara pedale M-Toys, pana la cateva sute de lei pentru modelele mai complicate, multifunctionale sau utilizabile pentru o perioada indelungata.
Cum se foloseste o bicicleta fara pedale
Poate ca ai retineri sa investesti in acest tip de jucarie, pentru ca nu esti convins ca micutul o va indragi. Sau poate ca te intrebi cum vei face sa il feresti de pericole, sau sa il inveti sa o foloseasca. Ei bine, iata raspunsuri la cateva dintre cele mai frecvente intrebari ale cumparatorilor.
De ce merita sa cumperi o bicicleta de echilibru?
Exista multe motive pentru care investitia intr-o bicicleta fara pedale merita. In primul rand, este mult mai sigura decat bicicleta clasica; pur si simplu copilul aseaza jos picioarele ori de cate ori are vreun sentiment de nesiguranta. In paralel, insa, are ocazia sa invete sa isi tina echilibrul pe doua roti, sa isi controleze viteza si traiectoria, sa franeze folosind frana de mana, toate fiind abilitati utile si practice pentru momentul trecerii la o piesa clasica.
Odata cu asta, copilul invata sa aiba incredere in abilitatile sale, dar isi antreneaza si coordonarea. Din punctul de vedere al dezvoltarii motorii, mersul cu bicicleta de echilibru aduce numeroase beneficii, antrenandu-le spatialitatea, flexibilitatea, forta si nu numai.
Este si o ocazie minunata sa iti deprinzi copilul, de la o varsta frageda, cu regulile de baza privind siguranta, dar si cu reguli de deplasare in trafic. Atunci cand copiii invata de la varste atat de fragede, probabilitatea ca aceste reguli de siguranta sa le intre in reflex este mai mare. Este, de asemenea, cazul copiilor care merg in scaun de masina din prima zi de viata, si care raman absolut surzi la intrebarile de genul “ce, mai esti copil mic?” adresate de catre adulti neinformati sau copiii acestora.
Pe langa faptul ca mersul cu bicicleta este o activitate care se desfasoara la exterior, antrenand si imbunatatind conditia fizica a celui care il practica, activitatea il invata pe copil si sa reactioneze adecvat la diversi stimuli. Copilul trebuie sa reactioneze la factori meteo, la intalnirea unui obstacol, la auzirea unui zgomot de pilda, care nu trebuie sa il distraga atat de mult incat sa ii afecteze deplasarea. Are ocazia sa isi antreneze capacitatea de concentrare la ceea ce face, in conditii de mediu cat se poate de diverse si de variabile.
Cand e pregatit copilul sa mearga cu bicicleta de echilibru?
Este perfect adevarat ca nu poti obliga un copil sa foloseasca o bicicleta, indiferent de felul ei. Daca micutul refuza, din motive doar de el stiute, sa mearga, nu poti decat sa il lasi in pace si sa ii lasi bicicleta la indemana; e posibil sa fie o fire perfectionista si sa prefere ca primele incercari – cele cu o probabilitate mai mare de esec – sa vrea sa le faca fara spectatori.
Teoretic, insa, orice copil care stie sa mearga bine si increzator, are abilitatile necesare ca sa foloseasca bicicleta fara pedale. este important doar ca inaltimea seii sa fie potrivita, in asa fel incat sa ajunga cu talpa pe sol, chiar daca este asezat.
Cum se intretine bicicleta?
Ca sa va bucurati impreuna de ea cat mai mult timp, e important ca bicicleta sa fie corect ingrijita. Nu te teme, nu e vorba de lucruri prea complicate. Cauciucurile trebuie verificate la fiecare iesire, sa nu fie dezumflate, si e bine sa le cureti de mizerie inainte sa bagi bicicleta in casa. Un cauciuc dezumflat e mai predispus sa faca pana, dar e si mai greu de manevrat de catre copil.
Verifica periodic toate imbinarile: rotile, ghidonul, tija scaunului si franele trebuie lubrifiate periodic.
Protejeaza bicicleta de ploaie, umezeala, murdarie. Atat modelele metalice, cat si cele din lemn, se degradeaza repede daca sunt tinute in conditii necorespunzatoare.
Investeste in accesorii de siguranta de buna calitate
Casca, genunchiere, cotiere – nu trebuie sa lipseasca niciodata din echiparea “standard” a copilului tau. In multe tari din Europa, purtarea castii de protectie – cel mai important element al echipamentuluid e protectie – este obligatorie prin lege, iar legea se si aplica. Asigura-te ca ai cumparat o casca potrivita pentru dimensiunea capului copilului; regleaz-o la fiecare iesire si inlocuieste-o daca a fost expusa unui soc.
Chiar daca ti se pare ca purtarea castii e o exagerare la aceasta varsta sau pe acest tip de bicicleta, nu uita ca acum creezi reflexe si obiceiuri pentru mult mai tarziu, si iti vei dori ca atunci cand preadolescentul tau iese cu bicicletele cu prietenii, sa stie sa isi poarte de grija si sa fie bine protejat.
De ce toti copiii ar trebui sa aiba si sa foloseasca o bicicleta fara pedale
Si pe piata romaneasca, bicicletele fara pedale pentru copii au inceput sa devina din ce in ce mai des intalnite. Pe strada, prin parcuri, in drum spre gradinita, din ce in ce mai multi copii se deplaseaza cu ajutorul acestui tip de accesoriu, spre incantarea parintilor si usoara mirare a bunicilor, care nu sunt siguri de utilitatea acestui gen de jucarie.
In cazul in care si tu esti inca sceptica si te intrebi daca nu cumva este vorba doar de o alta moda, am decis sa iti spulberam indoielile si sa iti spunem pe larg de ce bicicleta de echilibru este considerata excelenta pentru micuti si de ce este atat de recomandata de catre specialisti.
Care sunt beneficiile mersului pe bicicleta de echilibru?
Exista mai multe motive pentru care se considera ca este bine ca orice copil sa foloseasca acest gen de produs, ca o perioada de tranzitie catre bicicletele normale, pe care le cunoastem cu totii.
Siguranta
Atunci cand abia incepe sa deprinda mersul pe bicicleta, copilul nu este prea increzator in propriile abilitati. Faptul ca este cocotat pe o piesa instabila il intimideaza si il sperie; in plus, coordonarea necesara pentru deplasarea pe o bicicleta normala este atinsa abia la varste ceva mai mari.
Pe de alta parte, bicicleta de echilibru este ca un fel de scaunel pe care poti sa stai si sa alergi; talpile ating mereu solul, inaltimea la care se afla copilul este cea cu care este deja obisnuit, deci nu mai e nimic intimidant. Si tocmai pentru ca inceputul este atat de usor si de natural, este si stimulant, astfel incat micutul isi va pune ambitia la incercare si va deprinde rapid cum sa capete viteza mai mare si sa isi mentina echilibrul mai bine si pentru din ce in ce mai mult timp.
Incredere
Imagineaza-ti cum ar fi sa inveti sa mergi cu bicicleta, neavand deloc incredere in tine insati ca poti face asta. Este exact ceea ce i-ai cere copilului tau sa faca, daca l-ai urca pe o asemenea piesa la o varsta la care nu este inca pregatit. Pe de alta parte, bicicleta de echilibru tocmai asta favorizeaza: dobandirea experientei care iti furnizeaza si increderea de care ai nevoie.
Coordonare
Motricitatea fina a copiilor se maturizeaza in ani de zile, astfel ca la 2-3 ani, ei inca mai au destul de mult de invatat pe partea aceasta. Mersul cu bicicleta este un mod excelent de a antrena aceste abilitati, pe care de altfel le vor folosi in multe alte aspecte ale vietii de zi cu zi. In plus, mersul cu bicicleta imbunatateste perceptia asupra spatiului, dar si abilitatile fizice ca flexibilitatea sau motricitatea.
Deprinderea regulilor de circulatie
Chiar daca pentru inceput, vei iesi cu copilul prin parc, si abia mai tarziu, cand te vei lamuri ca respecta regulile, pe trotuarele din cartier, micutul are o ocazie excelenta sa se obisnuiasca cu unele reguli de baza legate de modul corect si sigur de a circula. De pilda, e mult mai usor sa il inveti acum ca nu se traverseaza pe bicicleta, decat sa il determini sa faca asta mai tarziu, cand iese cu prietenii.
Imbunatatirea starii de sanatate
Este universal recunoscut ca micutii au nevoie de miscare, dupa cum se stie ca multitudinea de gadgeturi la care au acces in prezent, ii tine tot mai departe de joaca energica in aer liber. Mersul cu bicicleta poate face parte din rutina voastra zilnica, si acesta este un lucru minunat.
Mai mult decat atat, conditia fizica a copiilor va fi imbunatatita substantial. Rata obezitatii infantile este in plina crestere galopanta, pentru ca din ce in ce mai multi copii petrec timpul in fata ecranelor in timp ce mananca alimente cu un indice caloric extrem de ridicat. Implicand copilul intr-o activitate zilnica ce il tine in forma, ii creezi de asemenea obiceiuri sanatoase pentru tot restul vietii.
Imbunatatirea reactiilor fata de stimuli
Petrecerea timpului la exterior, pe diverse tipuri de vreme, ii invata pe copii sa faca fata stimulilor veniti din mediu. Corpul lor se va obisnui si cu temperaturi mai scazute, si cu un plus de umiditate, si cu vantul, iar ei vor deveni mai rezistenti. Pe de alta parte, atunci cand mergi cu bicicleta si trebuie sa eviti obstacole, sa virezi, sa te adaptezi la terenul accidentat, vrand nevrand ajungi sa iti imbunatatesti viteza de reactie, spontaneitatea si capacitatea de a face fata la provocari.
Exista o varsta potrivita pentru mersul pe bicicleta de echilibru?
La modul general, bicicletele fara pedale sunt recomandate pentru copiii cu varste incepand de la 2 ani, si pana pe la 6 ani. Realitatea demonstreaza ca daca micutul incepe sa foloseasca acest gen de piesa la 2 ani, va fi probabil pregatit sa faca trecerea catre o bicicleta normala mult mai devreme. Depinde de preferintele parintilor si de deschiderea juniorului, cand si in ce conditii se petrece aceasta schimbare.
Se considera ca un copil este pregatit sa foloseasca o bicicleta fara pedale, daca stapaneste bine mersul biped. Atunci cand copilul merge si alearga singur, dand dovada de stabilitate si un bun echilibru, inseamna ca este gata sa se antreneze si cu noul sau vehicul cu doua roti.
Alegerea unei biciclete potrivite
Exista o serie de criterii importante de care merita sa tii cont, inainte de a porni la cumparaturi, in asa fel incat modelul ales sa fie usor de manevrat de catre copil, fiabil si confortabil. Mai multe despre asta poti afla din cuprinsul ghidului nostru de cumparaturi, redactat de specialisti in domeniu.
Aici iti vom spune doar ca exista diferente importante (pentru copii) intre biciclete de fetite si de baietei, deci nu face greseli greu de ascuns, altfel risti sa o infurii pe mica ta printesa!
Accesorii obligatorii pentru siguranta
Probabil ca atunci cand cumperi bicicleta te gandesti ca va mai dura o buna bucata de timp pana cand copilul sa invete sa se deplaseze atat de repede sau de bine incat sa aiba nevoie de vreun sistem de protectie.
Ei bine, ai fi uimit, pe de o parte, de cat de repede invata copiii, intuitiv, si pe de alta parte, sa descoperi cat de multe accidente se pot petrece chiar si la aceasta varsta. Nu mai spunem ca viteza pe care o poate atinge un copil care isi stapaneste bine bicicleta fara pedale, este una suficient de mare incat sa poata favoriza unele accidente destul de serioase.
Acestea fiind spuse, se considera ca orice copil, pe orice tip de bicicleta, trebuie sa poarte obligatoriu o casca de protectie adecvata. Este vorba despre o casca adecvata marimii pe care o are capul micutului, si special conceputa pentru mersul cu bicicleta, si nu te sfatuim sa faci nici un fel de compromisuri la capitolul calitate.
Chiar daca ramai la parerea ta, ca la aceasta varsta viteza de deplasare este prea mica, iar bicicleta prea joasa, ca sa se poata intampla ceva grav, priveste lucrurile si din alt punct de vedere: acum pui bazele unui comportament prudent si preventiv pe viitor, cand, adolescent fiind, singur cu prietenii sai, copilul tau va fi mai greu de convins.
Multi dintre specialisti recomanda ca micutul sa fie de asemenea echipat cu cotiere si genunchiere. Este adevarat ca ele se pot dovedi destul de incomode, dar si ca protejeaza eficient impotriva unor julituri destul de urate. Eventual, poti apela la ajutorul lor atunci cand copilul este inca nesigur, si poti renunta temporar la ele mai tarziu, cand acesta devine mult mai stapan pe el insusi si pe vehicolul sau.
Cateva sfaturi practice legate de mersul cu bicicleta de echilibru
Unii copii abia asteapta sa se urce pe un asemenea dispozitiv, in timp ce altii sunt ceva mai prudenti, mai rezervati sau chiar reticenti. Desigur, nu vei avea nimic de castigat daca iti presezi copilul sa incerce, impotriva vointei sale. Unii dintre juniori sunt pur si simplu timizi, si prefera sa faca primii pasi in acest sens departe de priviri curioase.
Ia lucrurile pe rand, treptat. Nu insista, nu obliga, nu certa, nu presa. Ofera-i copilului un mediu linistit si in care se simte in siguranta si lasa-l sa incerce in ritmul sau.
Caderile sunt inevitabile, insa ele nu trebuie sa sperie sau sa demoralizeze pe nimeni. E normal ca unii copii sa aiba retineri fata de ideea de a se urca imediat din nou pe bicicleta, dar daca te vor vedea ca ai o atitudine relaxata fata de intamplare, ca nu esti ingrijorata sau speriata, se vor simti in siguranta si vor fi stimulati sa reincerce. Este foarte important ca experienta sa se termine intr-o nota optimista, iar dupa fiecare cadere sa existe o revenire, pentru ca micutul sa fie convins, la final, ca s-a descurcat de minune.
Nu uita ca invatatul mersului cu bicicleta este o activitate de familie, care creeaza amintiri placute care dureaza o viata. Participa activ, cu entuziasm si daruire si devino cel mai infocat sustinator al copilului tau.
Care este experienta voastra in ceea ce priveste mersul cu bicicleta? La ce varsta a inceput copilul tau, si cat de incantat a fost?