Tatal, un parinte esential
Desi numarul tatilor care au avut un exemplu de ce anume inseamna un “tata bun” in propria familie este relativ mic, principiile educarii copiilor fiind substantial diferite in generatia parintilor nostri, a bunicilor de azi, foarte multi barbati stiu destul de clar cum se vad, in rolurile lor de parinti.
Orice tata isi doreste sa fie unul “bun” si sa aiba o legatura stransa cu propriul copil, dar multi dintre ei se simt nesiguri despre cum se face acest lucru. Desigur, ca in orice alt proces, toti parintii fac greseli, se adapteaza din mers, au momente de ezitare, au de infruntat diverse provocari, invata de la altii si din propriile experiente. Toate acestea fac parte din noul tau rol si e normal sa le accepti cu bunavointa si rabdare.
Care sunt modurile in care se poate implica tatal?
Exista mai multe feluri in care tatal poate fi alaturi de copilul sau copiii sai, si fiecare dintre ele este important. Unii barbati iubesc contactul fizic cu copiii, sa fie acolo, alaturi de ei; ei vor legana bebelusul si il vor lasa sa doarma pe ei, se vor angaja in joaca fizica si “lupta corp la corp” cu copilul, il vor insoti in parc si asa mai departe.
Un alt mod de a fi alaturi de copilul tau este sa ii fii accesibil, chiar si daca nu sunteti in contact direct. Sunt acei tati care se implica in toate evenimentele ascultand relatarile copilului, intelegandu-i sentimentele, ajutandu-l sa isi gestioneze trairile sau relatia cu colegii. Mai pe scurt, este tipul de tata care, chiar daca nu se angajeaza in jocuri amuzante si aiurite, ii transmite copilului sau ca este mereu acolo pentru el, pregatit sa ii impartaseasca din experienta lui de viata, sa se bucure alaturi de el sau sa il consoleze.
In sfarsit, mai exista un tip de tata, care simte ca are cel mai bine grija de copilul sau, implicandu-se in a-si asuma responsabilitatile care tin de cresterea lui. El se va interesa care este cel mai bun medic de familie sau cel mai priceput pediatru, ii va suna cand ceva nu e in regula, va vizita gradinite si o va alege pe cea mai potrivita, se va implica in organizarea activitatilor acesteia, se va interesa din timp de cea mai buna scoala din zona si despre care sunt cele mai bune carti pentru a-l ajuta pe micut sa inteleaga si sa accepte evenimente din viata sa.
Ca in multe alte situatii de viata, lucrurile nu sunt niciodata albe sau negre, si nici tatii nu vor apartine exclusiv uneia dintre aceste categorii, ci vor imprumuta probabil cate ceva din fiecare, dar vor excela la una dintre ele. Este perfect in regula, indiferent care este stilul care te caracterizeaza cel mai bine, atata timp cat implicarea in viata, cresterea si educatia copilului este o realitate.
De ce este implicarea tatalui atat de importanta?
Dincolo de ceea ce inseamna, pentru noi toti, o familie frumoasa, armonioasa, in care responsabilitatile sunt impartite, si asa mai departe, implicarea tatalui a fost demonstrata ca valoroasa inclusiv prin intermediul unor studii stiintifice, care au cuantificat-o in cifre. S-a demonstrat ca implicarea lor contribuie la o mai buna dezvoltare fizica, psihica si cognitiva a copiilor; ca le ofera un mai mare grad de incredere in fortele si capacitatile proprii, ca le sporesc gradul de siguranta pe care il percep si le ofera experiente unice, pe care mamele nu le pot acoperi in intregime.
Baietii ai caror tati sunt implicati au un auto-control mai bun decat media pentru varsta lor, in timp ce fetele ajung sa dezvolte un puternic simt de identitate si o mai mare incredere in propriile capacitati. O legatura puternica intre tata si copil in primii ani de viata se perpetueaza in timp, generand o buna relatie intre tata si adolescent.
Copiii ai caror tati sunt implicati, tandri si atenti, au o relatie mai buna cu fratii lor, sau cu ceilalti copii de aceeasi varsta. Atunci cand tatii recunosc sentimentele pe care le experimenteaza micutii, si ii ajuta sa le inteleaga mai bine, copiii se dezvolta cu un mai bun instinct social si cu o mai buna capacitate de relationare, nivelul de agresivitate fiind mai mic.
In materie de sanatate mentala, implicarea tatalui se asociaza cu un nivel crescut de satisfactie si cu o mai intensa stare de bine, la copii. De pilda, bebelusii care au o relatie stransa cu tatii lor se adapteaza mai repede si mai usor la situatii noi. Ei sunt mai curiosi sa exploreze mediul inconjurator, si mai capabili sa depaseasca starile de stres. Ei sunt mai increzatori in ei insisi, mai veseli, mai putin tematori, mai putin sensibili la stres si mai putin suparaciosi.
Daca ne referim la capacitatea lor de gandire critica, copiii care au o relatie apropiata cu tatii lor sunt expusi mai frecvent si mai timpuriu la rationamente logice de tip cauza – efect; mintea lor este mai curioasa si agila, ei manifestand un apetit deosebit catre a descoperi raspunsuri la intrebari. Acesti copii obtin punctaje mai mari la evaluarea abilitatii lor de a rezolva diverse probleme, si stapanesc si un limbaj mai complex. Adesea este vorba despre conversatiile particulare pe care le poarta copiii cu tatii lor, care ii ajuta sa se dezvolte in acest sens.
In ce priveste dezvoltarea sociala si afectiva, copiii care au o relatie apropiata cu tatii lor, beneficiaza de o baza mai solida de a explora, fie ca e vorba despre mediu, sau despre relatiile lor cu alti micuti de aceeasi varsta. Ei vor avea relatii de prietenie mai stranse si cu mai putine conflicte cu alti copii, inclusiv cu cei mai mari decat ei, cu mai bune abilitati de negociere sau de asteptare a randului, de exemplu.
Dezvoltarea cognitiva a bebelusilor nu are decat de castigat in cazul in care ei au ocazia sa petreaca timp impreuna cu taticii lor. Exista un studiu publicat in Infant Mental Health Journal, care demonstreaza ca acei copii care, in jurul varstei de 3 luni, au avut o relatie buna si apropiata cu tatii, au obtinut scoruri mai bune la testele efectuate la varsta de 2 ani. Concluzia evidenta a fost ca niciodata nu este prea devreme pentru acest tip de interactiune tata-fiu/fiica, si ca mentalitatea traditionalista, cum ca in primele luni de viata, bebe nu are nevoie decat de mama, este falsa si se bazeaza pe premize gresite.
Impactul pe termen lung al implicarii tatalui in cresterea copilului sau
Au fost efectuate studii sociologice pe termen lung, care sa evalueze daca implicarea tatalui este importanta pentru copii si dincolo de primii ani de viata. Iar rezultatele au fost oarecum surprinzatoare, chiar daca unele dintre aceste beneficii erau, deja, intuite. S-a constatat ca relatia pe care copilul o are cu tatal sau exercita un impact deosebit in toate relatiile pe care acesta le va dezvolta pe viitor, inclusiv in viata de adult.
Modelele de interactiune cu tatal sunt proiectate, in viitor, asupra interactiunilor cu altii, de la prieteni la superiori sau la partenerii de viata. Relatia cu tatal contribuie la formarea unei imagini despre sine si despre sine in relatie cu altii, dar si despre ceea ce e bine sau rau, acceptabil sau nu, demn sau nu de iubire.
Fetele isi vor alege, in viata, parteneri care sa se muleze tiparelor care le-au fost cunoscute prin intermediul tatilor; un tata bun, bland, iubitor, implicat, activ, empatic, le va face sa isi aleaga in viata parteneri pe masura. Copiii cauta, in altii, ceea ce au experimentat ca bun si placut in propria copilarie, pentru ca acestea sunt lucrurile cu care se simt familiare, de care se simt apropiate, si pe care considera ca le pot gestiona cu succes.
Baietii, pe de alta parte, vor incerca din rasputeri sa devina asemeni tatilor lor, de aceea este in egala masura important sa li se ofere un exemplu demn de urmat. Baietii cauta aprobarea tatilor lor si copiaza acele comportamente care par, in viziunea lor, sa se bucure de succes si acceptare. Ei vor oglindi, in egala masura, un comportament dominator si insensibil, sau unul tandru, atent si empatic.
Asemeni tuturor mamiferelor, si in special primatelor, copiii invata prin puterea exemplului, mai ales cand e vorba de interactiunile sociale, iar contactul pe care il au cu parintele sau parintii, in primii ani de dezvoltare, este esential pentru parerea pe care o dezvolta despre ei insisi si pentru devenirea lor. Copiii sunt extrem de vulnerabili la toate aceste comportamente, pe care le incorporeaza in comportamentul lor social.
Tinand seama de toate acestea, este imposibil sa exageram rolul pe care tatal il joaca in familie si in dezvoltarea copiilor. Cifrele sunt elocvente, un exemplu fiind acela ca fetele care se bucura de o relatie foarte buna cu tatii lor au rezultate mai bune la matematica, iar baietii aflati in aceeasi situatii au note mai bune atat de-a lungul anului, cat si atunci cand vine vorba despre evaluarile periodice. Ceea ce suntem si ceea ce devenim, este influentat intr-o masura covarsitoare de implicarea tatilor, inca din prima zi de viata, si pe durata intregii copilarii si adolescente.