Acum, ca am intrat oficial in luna decembrie, toata lumea se concentreaza pe Craciun: cadouri, mancare, retete inedite, vacanta, ganduri (si fapte) catre cei mai putin norocosi… Am uitat ceva? Nu am uitat: bradul e eroul principal al sezonului!
Nu stiu cum o fi la voi in familie, dar la noi, an de an, exista ceea ce am inceput sa numim “dilema bradului”. Suntem destul de atenti la ceea ce inseamna protejarea mediului inconjurator si incercam sa ii educam si pe copii in acelasi spirit, asa ca varianta bradului taiat, care moare incet, timp de cateva saptamani, la noi in living nu ne atrage in mod deosebit. Pe de alta parte, se pare ca brazii acestia crescuti in pepiniere special pentru Craciun aduc un mare beneficiu Planetei, producand oxigen.
Nici solutia bradului de plastic nu ne incanta, ca se pare ca polueaza mult mai rau decat taierea brazilor naturali din pepiniere. Producerea lor e poluanta, iar plasticul din ei nu se descompune niciodata, asa ca nu tine nici macar scuza ca il folosesti mai multi ani la rand; probabil ca nici daca ai folosi acelasi brad artificial pentru tot restul vietii tale, nu ar fi suficient.
Bradul in ghiveci poate fi o varianta….sau poate fi un fel de pacaleala. Nu putini sunt oamenii de buna credinta, care au cumparat bradut in ghiveci, iar cand au vrut sa il replanteze au descoperit ca el fusese crescut pe sol si doar mutat in ghiveci, pentru vanzare. Care e problema cu aceasta practica? Radacinile bradului se extind foarte mult, atunci cand au loc, iar mutarea unui brad mai mare de 60 cm intr-un ghiveci presupune retezarea crunta a radacinilor, manevra din care planta nu are forta sa isi revina.
Prin urmare, daca vrei sa optezi pentru solutia bradului in ghiveci, e important sa il cumperi dintr-o sursa sigura, un copac “nascut” in ghiveci.
Plantarea bradului are si ea provocarile ei
Nu e chiar usor sa plantezi un brad – in primul rand, el nu ar trebui sa petreaca prea mult timp in casa, la caldura, ci i-ar sta mult mai bine intr-o camera tehnica, ferit de inghet, dar la temperaturi pana in 10 grade Celsius.
Daca la inceput de ianuarie temperaturile sunt blande, iar pamantul nu a inghetat, poti planta bradutul imediat. Daca e foarte frig, e mai bine sa astepti pana in primavara. Pentru succes alege un loc cu soare sau o zona semi-umbrita, sapa o groapa suficient de mare pentru radacinile bradului (mai mare decat diametrul ghiveciului) si inmoaie radacinile intr-o pasta facuta din pamant si apa. Poti adauga un fertilizator universal, ca sa il ajuti sa se adapteze mai repede. Si ai grija la udat: are nevoie de apa in aceasta perioada, dar doar atunci cand nu ingheata solul.
Spiridusa Adevarului
Pe lista lecturilor “obligatorii” de Craciun, una dintre primele alegeri este Spiridusa Adevarului, o carte al carei autor ne era cunoscut deja, dar care parca depaseste in imaginatie si farmec restul lecturilor de pana acum.
Spiridusa adevarului este blestemata (???) sa spuna mereu adevarul, si evident ca asta o baga intr-o multime de incurcaturi. Aada, o fetita obisnuita din Helsinki, este cea care o insoteste in aventurile care te tin cu sufletul la gura si iti umplu inima de duiosie, pentru ca volumul reuseste sa vorbeasca despre valoarea relatiilor interumane, intr-un mod deloc moralizator.
Raya si Ultimul Dragon
Daca printesele tale preferate sunt curajoasa Vaiana sau indraznetele Anna si Elsa, pregateste-te: Raya iti va cuceri inima. O poti regasi pe lista personajelor feminine descurcarete, luptatoare, care ies singure din incurcaturi si reusesc sa schimbe lumea.
Raya cauta Ultimul Dragon, care sa o ajute sa unifice taramurile in care traieste. Aventura e plina de distractii si provocari, coloana sonora originala e plina de jocuri de cuvinte, personajele sunt simpatice, iar filmul e o adevarata bucurie pentru intreaga familie. Daca vrei sa descoperi trailerul sau sa citesti mai multe despre distributie, o poti face aici.
Sailor Moon Eternal
Nu sunt foarte sigura daca fac aceasta recomandare pentru copii sau pentru mamici, dar stiu ca eu tare m-am bucurat de acest film, care mi-a amintit de copilarie, cand fugeam din parc acasa, sa nu cumva sa ratez noul episod.
Povestea e noua si updatata, ajustata epocii noastre si apetitului publicului tanar, dar nu am simtit-o nici stangace, nici fortata. Cred ca as recomanda-o, totusi, publicului cu varsta de minim 10 – 12 ani, actiunea fiind suficient de complexa incat sa nu fie neaparat o alegere potrivita pentru copiii mai mici.
Alba ca Zapada ca la bunica acasa
Ca la bunica, da…? Nu ca la mama! Adica de 10 ori mai savuroasa si mai gustoasa si plina de mireasma copilariei!
Am testat-o, fix reteta asta, si mi-a placut la nebunie. Aluatul e fraged si gustos, crema e delicioasa, dulce-acrisoara, proaspata, cu o textura fina care se topeste in gura. Sunt sigura ca secretul care conteaza are legatura cu timpul in care prajitura sta montata, inainte de taiere. Poate nu e cel mai rapid desert, dar merita sa il incerci acum, ca sa il incluzi pe lista deserturilor de sarbatori.
Ceai de iarna cu mere, portocala si stafide
Mie imi plac foarte mult infuziile de plante si fructe, carora da, le spun ceai, ca tot romanul, desi stiu ca ceai e numai ceaiul ala, verde sau alb sau negru, de la mama lui, din China. Lasand la o parte lectiile de limba: ceaiul rece, vara, e revigorant si imi reda cheful de viata, in timp ce iarna ma alinta si ma alina, dupa ore petrecute in frig. V-am spus vreodata ca urasc frigul…?
Revenind: un ceai care mi se pare genial si cu care ma alint adesea iarna contine mere uscate, hibiscus, trandafir, stafide si coaja de portocale, adaugate bazei reprezentata de rooibos. Imi place sa fac eu insami amestecul pentru ceai, din ingredientele de baza, si sa il am la indemana atunci cand am chef de stat sub patura. Nu mai spun ca face bine si la silueta, caci ma linisteste grozav atunci cand mi-e pofta de ceva dulce.
E iarna, e vin fiert!
Cel putin la mine in oras s-a deschis patinoarul, zilele astea se anunta si prima ninsoare, asa ca un vin fiert e cea mai inspirata idee la care m-am putut gandi, dupa groaza ca iar voi ingheta pe langa mantinela cate 2 ore.
Personal, imi place vinul fiert facut cu vin rosu, iar eu folosesc adesea capsunica din gradina bunicilor, care este deja bine aromata, natural. Dar cand nu am la indemana vinul nostru de casa, ma descurc de minune cu Cabernet, Merlot sau chiar Pinot Noir.
Nu folosesc niciodata plicurile alea “pentru vin fiert”, care mi se par moartea pasiunii. In schimb, mai ales cand fac pentru mai multe persoane, adaug in vinul pus la foc mic cateva felii de mar taiate subtire, cateva feliute de ghimbir si, uneori, niste cardamom.
Adaug, in vinul fiert, scortisoara bete, cuisoare si, daca am la indemana, niste nucsoara macinata. Merg bine si doua portocale cu tot cu coaja, puse acolo la fiert, dar numai daca gasesc din cele ecologice, pe care se mentioneaza “coaja adecvata consumului uman”. In functie de dulceata vinului, pun sau nu zahar; prefer zaharul brun, care parca ii da alta aroma. Daca fac numai doua cani de vin, le las sa se raceasca si pun cate un pic de miere in fiecare.
Secretul cel mai important, insa, este ca vinul fiert… sa nu fiarba. El trebuie incalzit, la foc mic, pana la punctul de fierbere, dupa care se stinge focul si se asteapta.
Idee de cadou
Eu nu ii scriu lui Mos Craciun din principiu, dar daca as face-o, cred ca as pune pe lista aceasta lampa – carte, ca tare mult m-a atras conceptul! Mica si confortabil de utilizat, portabila, cu incarcare prin cablu USB si coperte din lemn de nuc, aceasta lampa este frumoasa, ingenioasa si are asa, un aer de mister, care m-a atras de cand am vazut-o prima data.
De actualitate
-
- Se recomanda vaccinarea prioritara a copiilor care sufera de astm, impotriva COVID-19. Asteptam sa vedem cand va incepe campania de vaccinare la copiii mai mici de 12 ani si in Romania.
- Iti poti spune parerea despre Certificatul Verde in chestionarul de aici.
- Pentru copiii de la sat, afterschool-ul cu o masa calda inseamna enorm; practic, inseamna o cifra mai mare de scolarizare si o reducere a riscului de abandon scolar. Mai multe, aici.
- 40% dintre romani prefera un program scolar care include o masa pentru copii; cu alte cuvinte, prelungirea numarului de ore de scoala. 6% dintre parinti sunt de acord cu testarea copiilor acasa, iar 16% sustin testarea in scoala. 42% dintre repondenti sustin ca scoala ar trebui sa ramana deschisa prezentei fizice, in orice conditii. Mai multe despre sondajul Avangarde, aici.
Poate te intereseaza
- Data viitoare cand auzi, vezi sau citesti pe cineva spunand “ce bine era inainte” (de revolutie), cum “toti eram egali” si “aveam casa si masa asigurate”, sa iti amintesti de articolul acesta si sa te intrebi daca ai fi de acord ca tu, sau copiii taii, sa treceti printr-un control ginecologic obligatoriu, cu clasa.
- E greu de definit patriotismul, si sunt din ce in ce mai putini cei care se gandesc la el. Un interviu interesant cu un academician, un antreprenor si un student, 3 puncte de vedere diferite, dar sustinute cu argumente puternice.
- Romania se depopuleaza, incet si sigur. Doar in 2020 au plecat peste 143.000 oameni. Si nu pleaca batranii, ci pleaca cei tineri, in putere, cei apti de munca. Ce inseamna asta si care este impactul, prezent si viitor, poti citi aici.