Este cu adevarat necesar sa calc toate hainele bebelusului?
Bebelusii sunt niste pui de om pe care ii consideram foarte fragili; toate recomandarile legate de cresterea acestora, oferite in ultimele decenii de catre specialisti, par sa puna la indoiala modul in care a supravietuit specia noastra atata amar de ani. Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate pentru proaspetele mamici, fixate pe perfectiune, in prezent si opiniile medicilor si a oamenilor de stiinta incep sa se bata cap in cap.
Probabil ca nu ti-ai batut prea mult capul cu ritualul de igienizare a hainelor copilului, pana dupa ce ai nascut si a constatat cat timp liber (nu) mai ai pentru toate acele treburi casnice pe care acum trebuie sa le faci cu bebelusul in brate si dupa nenumarate nopti in care te-ai trezit de cateva ori. Deodata, devine firesc sa te intrebi: este cu adevarat necesar sa calci toate hainele bebelusului?
Contents
Calcatul rufelor si trecutul
Cu nu foarte mult timp in urma, mamele sau bunicele noastre nu aveau nici masini de spalat automate performante, nici detergenti de buna calitate si nici scutece de unica folosinta. Cand venea vorba sa speli la mana – deci la o temperatura relativ scazuta si pentru un interval limitat de timp – pelincile cu urina si fecale ale bebelusului, preocuparea pentru igienizarea lor perfecta era de inteles. Tocmai de aceea, procesul includea o etapa de fierbere si apoi de calcare, in ideea ca bacteriile din scaun sunt complet distruse inainte ca pelinca sa vina iar in contact cu pielea bebelusului.
Din fericire, lucrurile s-au imbunatatit considerabil pentru noile generatii de parinti, si asta multumita scutecelor de unica folosinta si a progreselor facute de catre electrocasnicele moderne.
De ce unii recomanda calcarea hainelor celor mici?
Desigur, raspunsul nu are legatura cu aspectul estetic al acestora; sa fim seriosi, dureaza 2 ore pana cand body-ul ajunge sa fie murdarit cu lapte regurgitat sau saliva, deci bebelusul nu apuca sa faca parada modei prea mult imbracat astfel. Mai degraba recomandarea specialistilor se refera la aspecte care tin de igiena si siguranta micutilor.
Toate hainele copilului trebuie spalate imediat dupa ce au fost cumparate, si asta pentru ca din momentul in care procesul tehnologic s-a incheiat, si pana in cel in care au ajuns la tine in dulap, nimeni nu poate sti la cat praf, acarieni, microbi si asa mai departe, au fost expuse.
Depozitele nu sunt cele mai sigure sau mai curate locuri de pe pamant, nefiind tocmai rare cazurile in care prin colturi infloresc colonii de mucegai, iar pe podele mai alearga cate un soricel… Iata de ce specialistii subliniaza ca e mai sanatos si mai sigur sa respecti aceasta etapa inclusiv pentru hainele destinate adultilor.
Daca discutam despre hainele care au fost deja purtate macar o data, se considera ca e utila calcarea din acelasi motiv de igienizare la temperaturi inalte. Sustinatorii acestui obicei insista asupra ideii ca bebelusii regurgiteaza mult de exemplu, si se murdaresc cu lapte; daca biberoanele sunt spalate si sterilizate ca sa indeparteze orice urma de lapte, de ce nu ne-am asigura ca facem acelasi lucru si cu hainutele, care vin in contact direct cu pielea si care sunt de multe ori bagate in gura, sterse de fata si asa mai departe…?
Care sunt argumentele celor care sustin ca a calca fiecare hainuta este o exagerare?
Principalele argumente ale celeilalte tabere (fie ca e vorba despre medici sau despre parinti) sunt legate de performantele masinilor de spalat, a uscatoarelor de rufe si a detergentilor. Ciclurile de spalare iti ofera mai multe optiuni de reglare a temperaturii, iar pentru hainele obisnuite ale bebelusului, 60 de grade Celsius este o valoare potrivita; in cazuri speciale, se poate recomanda spalarea hainelor de bumbac sau a asternuturilor la 90 de grade Celsius, dar nu te sfatuim sa faci din asta un obicei, caci le vei strica destul de repede. Apoi, in cazul in care folosesti uscatorul de rufe, temperatura ridicata la care functioneaza acesta este de asemenea utila si eficienta pentru anihilarea microorganismelor potential patogene.
Apoi, trebuie sa ne gandim la genul de microbi cu care poate intra in contact un bebelus. Cele mai recente studii demonstreaza ca un copil cu un sistem imunitar sanatos si cu un risc redus de alergii este acela caruia parintii i-au permis sa exploreze din plin lumea. Nu o sa il lasi probabil sa manance pamant din parc, dar nici nu o sa alergi cu sticluta cu dezinfectant dupa el. In primele luni de viata, bebelusul nici nu este expus la o flora bacteriana periculoasa: el intra in contact cu obiectele sale, cu parintii si hainele parintilor, cu propriul carucior sau scaun de masina si asa mai departe. Calcarea hainelor nu va reduce sau elimina riscul infectiilor respiratorii, iar daca micutul tau este sanatos, acest timp suplimentar folosit astfel poate fi considerat timp pierdut.
Exista situatii in care calcarea hainelor este totusi obligatorie?
Desi pentru majoritatea bebelusilor si a copiilor sanatosi, calcarea hainelor este considerata adesea mai degraba un moft sau un mit, decat o necesitate, exista si unele situatii in care medicul insista ca ar trebui sa o consideri o regula.
Din motive de siguranta, multi medici inca mai recomanda calcarea hainelor bebelusilor cu varsta mai mica de 3 luni.
Orice haine abia cumparate se spala si se calca, conform instructiunilor de pe eticheta.
Daca micutul tau sau cineva din familie sufera de o micoza sau de o alta boala de piele, e bine ca hainele sa fie calcate.
Daca bebelusul este alergic la acarieni, calcarea hainelor este obligatorie, fiind cea mai eficienta metoda de sterilizare a acestora.
Daca un copil mai mare sau altcineva din familie este diagnosticat ca avand paraziti intestinali, toate hainele si lenjeria, lenjeria de pat si prosoapele trebuie spalate la temperatura cat mai mare si apoi calcate.
Daca bebelusul are o forma serioasa de dermatita atopica sau o piele foarte sensibila, calcarea hainelor le poate face mai moi si mai flexibile, fiind si mai placute la purtat, dar si mai sigure pentru acesta.
Impactul calcatului hainelor asupra materialului
Desigur, si in aceasta privinta exista destul de multe controverse. Unele persoane sunt de parere ca in timp, calcatul insistent sporeste uzura materialului, in timp ce altele sustin ca se produce un soi de rearanjare a fibrelor din structura materialului, care vine la pachet si cu o reimprospatare a culorilor. Desigur, aceste afirmatii au un caracter foarte general, existand multi factori care influenteaza rezultatul: material, grosime, mod de vopsire, temperatura de calcare si asa mai departe.
Asadar, tu ce sfaturi ai primit in aceasta privinta, si de la cine? Care dintre ele ti s-au parut justificate si pe care le-ai urmat? Care a fost alegerea ta in aceasta privinta?