Perioada menstruala difera de la o femeie, la alta si chiar de la o luna, la alta. Foloseste acest calculator pentru a afla cand ovulezi, astfel incat sa identifici cele mai fertile zile.
Calculator ovulatie
Atunci cand iti doresti sa ramai cat mai repede insarcinata, cea mai fiabila metoda este sa calculezi care este perioada fertila, adica cea in care contactul sexual are cele mai mari sanse de succes.
Desigur, se poate dovedi dificil sa identifici semnele caracteristice ovulatiei de la primul ciclu menstrual monitorizat; de aceea un calculator de fertilitate este extraordinar de util.
Calculator pentru perioada fertila – cum functioneaza?
Ciclul menstrual are o durata medie de 28 de zile, dar fiecare femeie este diferita, iar medicii considera ca orice variatie intre 23 si 36 zile este normala. Indiferent care este durata ciclului tau menstrual, ovulatia se produce cu aproximativ 14 zile inainte de prima zi a urmatoarei menstruatii.
Ziua ovulatiei face parte din ceea ce se numeste fereastra de fertilitate, o perioada de aproximativ 6 zile in care contactul sexual se poate solda cu o sarcina.
Calculatorul ovulatiei se refera la o metode de identificare a acestei perioade favorabile conceptiei.
De ce am nevoie de un calculator de ciclu menstrual?
Un astfel de calculator este foarte util pentru ca iti permite sa monitorizezi durata unui ciclu, numarul zilelor de menstruatie, sa identifici zilele fertile si, deci, sa fii pregatita pentru a obtine sarcina pe care ti-o doresti.
Sa nu uitam ca, desi spermatozoizii pot supravietui mai multe zile in tractul genital feminin, ovulul este disponibil pentru fecundatie doar intr-un interval de 12 – 24 ore dupa ovulatie! Astfel, daca discutam despre perioade fertile, un calculator cu valoare predictiva buna iti poate fi de folos.
Cum pot folosi un calculator de ovulatie pentru un ciclu neregulat?
Chiar daca ciclul tau este neregulat, e bine sa il marchezi pe calendar menstrual, din mai multe motive. In primul rand, s-ar putea sa descoperi ca exista, totusi, un tipar. Apoi, informatia inregistrata ii poate fi foarte utila medicului specialist. In sfarsit, majoritatea femeilor cu ciclu menstrual neregulat reusesc totusi sa determine care este durata medie a ciclului lor.
Pentru ca lucrurile sunt mai delicate in aceasta situatie, calendarul de ovulatie iti va oferi mai degraba informatii orientative. Pentru a-ti creste sansele, este important sa urmaresti cu atentie si restul indiciilor pe care ti le ofera organismul, cum ca s-ar pregati pentru ovulatie. De asemenea, poti folosi un test de ovulatie cu valoare predictiva, dintre cele disponibile pe piata, pentru descoperirea perioadei cu cele mai mari sanse de bebe.
Ce este un calendar de ovulatie pe 3 luni?
In cazul femeilor cu ciclu regulat, un astfel de calendar permite identificarea perioadei de ovulatie inclusiv pentru lunile urmatoare. Este foarte practic pentru femeile cu o viata foarte activa, sau in cazul familiilor in care partenerii, prin specificul muncii, lipsesc perioade lungi de acasa.
Cum aflu cand ovulez?
Un calculator de ovulatie iti permite sa identifici ziua probabila a ovulatiei si, mai important decat atat, sa afli zilele perioadei fertile. Pentru a obtine o sarcina nu este atat de important momentul precis in care ovulul este eliberat din foliculul ovarian, cat perioada in care exista sanse maxime ca spermatozoizii sa il intalneasca.
Majoritatea femeilor observa modificari ale aspectului mucusului vaginal in perioada ovulatiei si se ghideaza dupa acest indiciu, fara a avea nevoie de o data precisa. Alte femei pot avea usoare sangerari la ovulatie, desi fenomenul este destul de rar. Uneori se poate intampla ca femeia sa se planga de o ovulatie dureroasa; este un fenomen suficient de frecvent incat sa poarte si o denumire medicala: Mittelschmerz.
Pot afla sexul copilului in functie de ovulatie?
Sexul viitorului bebelus este determinat de genele pe care le poarta cu sine spermatozoidul care fecundeaza ovulul: unii dintre acestia poarta un cromozom Y, ceea ce inseamna ca bebelusul va fi baiat, iar altii au un cromozom X, ceea ce inseamna ca bebelusul va fi fetita. Ovulatia in sine nu are nici o influenta asupra sexului copilului care s-ar putea naste si nici data la care are loc contactul fertil.
Poti ramane insarcinata inainte de ovulatie?
Pentru a ramane insarcinata este obligatoriu ca spermatozoidul si ovulul sa se intalneasca. Totusi, avand in vedere ca spermatozoidul poate trai cateva zile in tractul genital feminin, este foarte probabil ca un contact sexual neprotejat in perioada fertila, deci cu cateva zile inainte de data ovulatiei, sa se soldeze cu o sarcina.
La cat timp dupa testul de ovulatie pozitiv se produce ovulatia?
Cele 3 zile care urmeaza unui test de ovulatie pozitiv reprezinta perioada de fertilitate in care contactul sexual are cele mai mari sanse sa se soldeze cu o sarcina. Ovulatia propriu-zisa se petrece la 24 – 48 ore dupa cresterea concentratiei de LH in sange, crestere identificata de testul de ovulatie.
Pot ramane insarcinata daca fac sex in ziua ovulatiei?
Pentru femeile care se intreaba cand e perioada fertila am pregatit un raspuns clar. Obtinerea unei sarcini este posibila doar daca ai contact sexual in cele 5 zile anterioare ovulatiei sau chiar in ziua in care se produce aceasta. Afla ca dupa 12 – 24 ore de la ovulatie, sansele femeii de a mai ramane insarcinata scad brusc, pentru ca ovulul nu mai are sanse sa se mai intalneasca in spermatozoizii in trompele uterine.
Cat dureaza ovulatia?
Perioada de ovulatie la femei este estimata la un interval de 12 – 24 ore. Ruperea propriu-zisa a foliculului ovarian matur si eliberarea ovocitului dureaza cel mult cateva ore.
Ovulatia este dureroasa?
Exista femei care se plang de dureri in perioada ovulatiei; atunci cand ele incearca deja de cateva luni sa obtina o sarcina si de intreaba de ce nu raman gravide, un astfel de simptom este cu atat mai frustrant. In plus, multi dintre medici vor spune ca ovulatia nu are cum sa fie perceputa, efectiv, de catre o femeie sanatoasa.
Mittelschmerz este denumirea medicala a durerii resimtite in momentul ovulatiei; de cele mai multe ori ea este identificata numai in perioada de ovulatie la femei, diagnosticul fiind unul de excludere. Apare numai pe o parte a abdomenului inferior, in zona ovarelor, si in general se muta de pe o parte pe cealalta de la o luna la alta.
Poti ramane insarcinata inainte de ciclu?
Avand in vedere ca perioada ovulatiei este cu doua saptamani inainte de prima zi a menstruatiei, iar ca fereastra de fertilitate se termina la mai putin de 48 ore dupa momentul propriu-zis al ovulatiei, raspunsul este evident: nu poti ramane insarcinata in cele cateva zile care preced menstruatia.
Calendarul menstrual – ce este si la ce imi foloseste?
Daca ai discutat cu mama ta despre perioada menstruatiei, poate ti-a spus ca ar fi bine sa notezi intr-un calendar zilele in care ai ciclu. Cu ajutorul unui astfel de calendar iti dai seama daca ai un ciclu regulat sau nu si poti invata sa aproximezi si care este perioada fertila.
Este metoda calendarului sigura pentru contraceptie?
Metoda calendarului poate fi folosita de catre femeile cu menstruatie regulata si cu o durata a ciclului menstrual care se incadreaza in parametri medii. Daca dau dovada de suficient de multa prudenta, ele pot evita o sarcina astfel.
Pe de alta parte, sa te bazezi exclusiv pe metoda calendarului atunci cand o sarcina iese din discutie, este o dovada de curaj, ca sa nu spunem altfel. Si asta pentru ca poti ramane insarcinata cu pana la 5 zile inainte de momentul ovulatiei si in cele 2 zile de dupa aceasta. Prin urmare, este vorba despre un interval mare, de o saptamana, pe care trebuie sa il eviti.
Daca punem la socoteala si viabilitatea de peste 48 de ore a spermatozoizilor in tractul genital feminin, si faptul ca fiecare organism are variatii proprii firesti, deci ovulatia se poate produce cu 1 – 2 zile mai devreme sau mai tarziu, rezulta ca ar trebui sa eviti contactul sexual minim 10 zile, daca nu ceva mai mult. Tragand linie, probabil ca e mai sigur si mai simplu sa apelezi la o metoda contraceptiva atunci cand vrei sa nu ramai insarcinata.
Tot ce trebuie sa stii despre cum sa ovulezi in fiecare luna
Multe dintre cuplurile care planifica sa “ramana insarcinate” incep sa se indoiasca de capacitatile lor de a procrea dupa numai o luna sau doua de sex neprotejat.
Nici un medic ginecolog nu isi va face probleme dupa doar cateva saptamani; cei mai taciturini iti vor spune sec ca abia dupa 6 luni de incercari nereusite va asteapta pentru o discutie mai ampla, in timp ce, cei mai vorbareti, iti vor recomanda sa calculezi momentul ovulatiei si sa “actionati” in perioada de maxima fertilitate.
In continuare, iti oferim ocazia sa descoperi tot ceea ce trebuie sa stii despre ovulatie si despre cum sa o stimulezi.
Ce este ovulatia?
Fiecare nou-nascut de sex feminin are ceea ce se numeste o “rezerva ovariana”. Este vorba despre numarul de celule care se pot maturiza pentru a deveni foliculi ovarieni, respectiv ovocite fertile, capabile sa dea nastere unui bebelus sanatos. Aceste celule incep sa “creasca” lunar, sub actiunea hormonilor specifici, unul sau doi dintre acesti foliculi ajungand la maturitate pe la jumatatea ciclului menstrual.
Ovulatia este procesul prin care unul dintre acesti foliculi se sparge, eliberand ovocitul care asteapta sa fie fertilizat. Ovocitul este preluat de trompele uterine (cunoscute si sub denumirea de tuburi falopiene), mai precis de trompa de pe aceeasi parte cu ovarul respectiv, si condus catre uter.
Cand se produce ovulatia?
La fiecare femeie, ovulatia se produce la un moment diferit al ciclului menstrual. Data exacta a ovulatiei poate fi identificata prin efectuarea unor teste de ovulatie, prin crearea unui calendar de ovulatie, tinand cont de informatiile oferite de un calculator de menstruatie sau prin monitorizarea atenta a temperaturii bazale si a mucusului cervical, dar experienta cercetatorilor a permis si formularea unui algoritm teoretic pentru calcularea datei urmatoarei ovulatii. Acest algoritm poate fi introdus intr-o aplicatie denumita calculator de fertilitate.
In medie, se considera ca o femeie sanatoasa are un ciclu menstrual care dureaza intre 21 si 35 de zile; cele mai multe femei de varsta reproductiva au raportat durate intre 28 si 32 de zile intre prima zi a ultimei menstruatii, si prima zi a menstruatiei viitoare. Ovulatia se produce cu 12 – 16 zile inainte de prima zi a urmatoarei menstruatii; media este de aproximativ 14 zile.
Practic, daca iti cunosti lungimea ciclului menstrual, poti stabili care va fi prima zi a urmatoarei menstruatii si apoi sa numeri inapoi aproximativ 14 zile. In functie de lungimea ciclului tau menstrual, rezulta ca ovulatia se poate produce oricand intre zilele 10 – 21, numarate incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.
Dupa cum observi, determinarea datei exacte a ovulatiei cu ajutorul acestui tip de metode statistice este dificila, informatiile de mai sus avand mai degraba un caracter orientativ. E aproape imposibil de spus cu exactitate in a cata zi dupa ciclu poti ramane insarcinata, folosind aceasta metoda.
Exista metode mai precise pentru a identifica perioada de ovulatie, care insa presupune un nivel crescut de atentie din partea viitoarei gravide, care isi poate monitoriza schimbarile corporale pentru a identifica o fereastra mai precisa in care organismul ei elibereaza ovocitul.
O alta metoda se refera la folosirea testelor de ovulatie; ele sunt adesea recomandate mai degraba in scop pur orientativ, caci in clipa in care testul e pozitiv, fereastra fertila poate fi deja usor depasita.
Cum se produce ovulatia?
Ca sa intelegi cum se produce ovulatia le femei si care sunt mecanismele care o declanseaza, trebuie sa stii cateva lucruri despre ciclul menstrual. Doar astfel vei putea sa folosesti eficient un calcul pentru menstruatie si sa determini exact care este perioada fertila dupa ciclu.
Ciclul menstrual se imparte in doua perioade principale: faza foliculara si faza luteala. Faza foliculara incepe in prima zi de sangerare si se incheie la ovulatie; ea poate dura intre 7 si 40 zile, aceste valori extreme fiind, totusi, rezervate unor cazuri rare si relativ speciale.
Faza luteala incepe in ziua ovulatiei si dureaza pana la prima zi de sangerare a ciclului urmator; durata ei este ceva mai precisa, fiind cuprinsa intre 12 si 16 zile.
Atat maturarea foliculilor, cat si ovulatia propriu-zisa, sunt controlate endocrin, prin intermediul hormonilor estrogeni. Intregul proces este reglat de hipotalamus, care controleaza sinteza a doi hormoni produsi de glanda pituitara: hormonul luteinizant (LH) si hormonul de stimulare foliculara (FSH).
In prima faza, maturarea foliculului este realizata sub actiunea FSH. In fiecare luna, din cei cativa foliculi care cresc, se selecteaza unul, denumit dominant. Ulterior, in peretele acestuia se va forma un orificiu, prin care va fi eliminat ovocitul. Momentul propriu-zis al ovulatiei este determinat de o crestere brusca a concentratiei de FSH si LH.
Ulterior, incepe faza post-ovulatorie, sau luteala. Ovocitul circula prin trompele uterine, catre uter; daca in aceasta calatorie intalneste un spermatozoid si se produce fecundatia, el se va implanta in endometru; in caz contrar, el va fi eliminat odata cu endometrul pregatit pentru implantare, la urmatoarea menstruatie.
Ceea ce e important sa stii e ca exista mai multe zile fertile, care alcatuiesc, impreuna, ceea ce se numeste fereastra de fertilitate. Ele sunt gruipate, fireste, in perioada ovulatiei si pot fi aflate cu un calculator pentru zile fertile. Poti apela la un calculator pentru perioada fertila pe 3 luni daca ai un ciclu foarte regulat, pentru a afla cum poti ramane insarcinata cat mai repede.
Cum poti stimula ovulatia?
Dupa cum am vazut deja, ovulatia este un proces declansat de modificari subtile ale raportului dintre anumiti hormoni secretati de organism. Exista, insa, mici schimbari pe care le poti face chiar tu, care pot contribui la reglarea ciclului menstrual, sau care pot reduce frecventa ciclurilor anovulatorii, care exista in mod firesc si intr-un anumit procent la orice femeie.
Relaxeaza-te! Este demonstrat si recunoscut de intreaga lume medicala ca stresul reprezinta un factor cu un impact negativ major asupra organismului.
Probabil ca cel mai elocvent exemplu in acest sens este cel al cuplurilor cu probleme de fertilitate, care au apelat fara succes la diverse metode medicale de a invinge sterilitatea, si care au reusit sa aiba un copil pe cale naturala, in momentul in care s-au relaxat si o sarcina nu a mai reprezentat o prioritate pentru ele.
Acorda dietei importanta pe care o merita! Incearca sa mananci cat mai curat si mai sanatos, respecta piramida alimentara recomandata de catre medicii nutritionisti si elimina pe cat posibil alimentele procesate, semipreparatele si prajelile, inlocuindu-le cu fructe si legume, cereale integrale, o cantitate moderata de carne slaba, peste si fructe de mare, lactate, nuci si seminte.
Poti opta pentru o dieta pro-fertilitate, care consta intr-un aport alimentar suplimentar de vitaminele D si B12, fier si acizi grasi esentiali. Exista persoane care sustin ca o dieta bogata in proteine de origine vegetala si cu un aport mic de proteine din carne le-a fost de ajutor.
Du o viata dinamica! Si prin asta, nu ne referim la a alerga la serviciu de dimineata pana seara, ci la a face o forma de sport sau un alt fel de miscare fizica. Sportul regulat, de intensitate moderata, ajuta la pastrarea in limite normale a indexului de masa corporala, lucru care e de natura sa sustina echilibrul hormonal si nivelurile normale de insulina; ambele sunt esentiale pentru ovulatie si fertilizare. degeaba apelezi la un calcul pentru ovulatie sau iti bati capul cu perioada fertila si calculul ei daca organismul este dat peste cap de dezechilibre hormonale.
Exista cel putin un studiu(1) care demonstreaza ca infertilitatea se asociaza mai frecvent cu un indice de masa corporala crescut, decat cu unul scazut.
Apeleaza la ajutorul naturii! Exista destul de multe plante medicinale care contin principii active cu proprietati estrogenice, care contribuie, prin diverse mecanisme de actiune, la stimularea ovulatiei si cresterea fertilitatii.
Fara a insista pe acest subiect, experienta populara si unele cercetari mentioneaza, in aceasta categorie, semintele de marar (Anethum graveolens), napraznicul (Geranium robertianum), ventrilica (Veronica officinalis), telina (Apium graveolens), branca ursului (Heracleum sphondilyum), radacina de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), frunzele si mladitele de zmeur (Rubus idaeus), cretisoara (Alchemilla vulgaris); toate aceste plante pot stimula fertilitatea, daca sunt consumate regulat conform indicatiilor.
Acupunctura! Exista studii care demonstreaza ca, in cazul femeilor diagnosticate cu infertilitate legata de probleme ovulatorii, administrarea tratamentului medicamentos a avut o eficienta redusa, in comparatie cu grupul de studiu care a primit, pe langa citrat de clomifen (substanta dedicata acestui tip de probleme), un tratament prin acupunctura.
Poti citi mai multe informatii in legatura cu aceste studii in articolul intitulat “Acupuncture Enhances Fertility Treatment, Lowers Adverse Effects“, pe care il gasesti publicat online; tot pe pagina respectiva, vei gasi si referinte bibliografice, in cazul in care doresti sa aprofundezi subiectul.
Dormi noaptea! Este imperativ sa ai macar 7-8 ore de somn in fiecare noapte; daca serviciul tau iti impune ture de noapte frecvente, incearca, daca e posibil, sa faci niste schimburi cu colegii tai. Somnul de noapte este important, printre altele, pentru reglarea echilibrului hormonal care, odata deranjat, poate da probleme legate de ovulatie. Perioada fertila la femei poate fi afectata de oboseala cronica.
Limiteaza consumul de cofeina! Nu iti vom spune sa renunti la ceasca de dimineata, care te ajuta sa te trezesti si sa functionezi, dar daca bei mai mult de 2 cesti de cafea tare pe zi, sau depasesti aportul de 200 mg cofeina, ovulatia si fertilitatea ar putea avea de suferit. Si nu uita sa adaugi, la cafelele baute, si cestile de ceai negru; o ceasca poate contine intre 25 si 48 mg cofeina.
(1): Rich-Edwards JW, Spiegelman D, Garland M, Hertzmark E, Hunter DJ, Colditz GA, Willett WC, Wand H, Manson JE, Physical activity, body mass index, and ovulatory disorder infertility, Epidemiology. 2002 Mar;13(2): 184-90