Un aer curat pentru un copil sanatos
In general, atunci cand incep amenajarea camerei bebelusului, parintii se gandesc la dimensiunile acesteia si felul in care pot aranja mobilierul, la culoarea peretilor si la tematica pe care o pot alege. Exista, insa, un aspect mult mai important, legat de calitatea aerului pe care copilul il va respira zi de zi si chiar ora de ora in primele luni de viata.
Specialistii au evidentiat cativa dintre cei mai importanti parametri care necesita atentia ta din acest punct de vedere, iar noi am adunat informatia si ti-o prezentam concret, la pachet cu solutii de calitate.
Acum avem si grup pe Facebook:
De ce e poluarea mai periculoasa pentru bebelusi?
Poluarea este o problema reala a lumii moderne; nu o putem contesta, asadar tot ce ne ramane de facut este sa limitam pe cat posibil nivelul de expunere. Avand efecte atat de nocive pentru adulti, poluarea este cu atat mai periculoasa pentru bebelusi, din cateva motive simple.
In primul rand, sistemele si organele acestora sunt inca in plina dezvoltare, rata de multiplicare celulara este oricum crescuta, iar organismul este inca imatur, deci va prelua din plin socurile administrate.
Tiparele comportamentale ale bebelusilor ii expun mai mult decat pe copiii mai mari sau pe adulti: ei baga totul in gura, rod obiecte, sunt mereu cu mainile pe jos si apoi le “gusta” si asa mai departe. In sfarsit, daca e sa raportam acest element la masa lor corporala, bebelusii mananca mai mult, beau mai mult si respira mai mult decat copiii mai mari.
Care sunt cele mai importante surse de poluare din camera copilului?
Exista mai multe categorii de posibile substante poluante care se pot regasi in camera bebelusului. Aerul poate fi poluat din cauza traficului intens din zona, din cauza fumului (in cazul in care unul dintre parinti este fumator), sau de vaporii emanati de piese de mobilier noi, cuverturi sau alte textile si asa mai departe. Substantele folosite pentru curatenie, detergentii, balsamul de rufe (contraindicat, de altfel, la bebelusi) pot avea impact negativ.
Piesele vechi de mobilier pentru copii, care erau vopsite la vremea respectiva cu vopseluri cu plumb, sunt un risc important. Pesticidele din alimentatie – imposibil de evitat, chiar daca ai “surse sigure”, de la tara, caci apa pluviala si subterana le disemineaza pretutindeni, acarienii, polenul sunt doar cateva alte exemple pe acest subiect.
In mod poate surprinzator, masuratorile efectuate de catre specialisti au demonstrat ca aerul din casa este de 2 – 5 ori mai poluat decat cel de afara. Asadar, daca iti inchipuiai ca in camera sunteti protejati, de pilda, de gazele de esapament, te inseli: reziduurile oricum patrund, iar la ele se pot adauga un numar semnificativ de acarieni, de pilda, sau de spori de mucegai.
O locuinta insuficient ventilata ajunge sa concentreze, in interior, aceste elemente responsabile de declansarea alergiilor, a astmului, a altor afectiuni respiratorii si, in cazuri severe, a cancerului.
Cum poti reduce incarcatura de germeni si substante nocive din spatiul de locuit?
Exista mai multe metode pentru a mentine un microclimat cat mai sanatos in interiorul locuintei; unele dintre ele nu presupun decat putina atentie si organizare, in timp ce altele pot insemna o investitie mica sau medie in diverse aparate care sa te ajute.
Curata aerul!
Aerul din locuinta poate fi plin de substante poluante, provenite de la gazele de esapament din traficul care se desfasoara in apropiere, de la vaporii pe care ii pot emana piesele noi de mobilier, covoarele sau mocheta, de la o invazie de mucegai, de praf si acarieni, de la polenul plantelor din casa sau de afara si asa mai departe.
Prima si cea mai simpla metoda de a reduce incarcatura de particule si gaze nocive din incapere este sa aerisesti frecvent. Geamul trebuie deschis larg macar 10 minute de doua ori pe zi, inclusiv in anotimpul rece. Rabatarea geamului doar in partea superioara nu este la fel de eficienta, iar aerisirea trebuie realizata constant inclusiv pe timp de iarna.
Aparatul de aer conditionat, daca exista, este un mod bun de a filtra aerul din camera. Daca temperatura este confortabila, il poti seta pe modul de functionare “Ventilatie”, in asa fel incat sa “miste” aerul din camera si sa il treaca prin sistemul sau de filtre.
Desigur, pentru ca aceasta manevra sa fie sigura si eficienta, filtrele si tubulatura trebuie curatate si schimbate periodic, iar utilizarea aparatului trebuie sa se faca regulat. Daca l-ai instalat pentru perioadele toride de vara, iar in restul anului abia daca il pornesti, exista o probabilitate mare ca in interiorul sau sa creasca tot felul de microorganisme.
Pasul urmator e reprezentat de investitia intr-un purificator de aer. Aceste aparate sunt prevazute cu filtre HEPA si retin eficient particulele si microorganismele din atmosfera, redand camerei un aer mai curat si mai placut de respirat.
Controleaza temperatura!
Nu putem discuta despre un mediu sanatos de viata, atata timp cat temperatura din camera nu este una adecvata. Capacitatea de termoreglare a bebelusilor este redusa, de aceea e important ca temperatura mediului ambiant sa fie una confortabila; pe de alta parte, supraincalzirea incaperii se asociaza cu o stare de disconfort si de agitatie si, de asemenea, cu un risc crescut de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului.
Specialistii din vest sustin ca temperatura optima pentru bebelusi este cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius; la noi in tara, recomandarea medicilor este mai degraba spre intervalul 20 – 22 de grade Celsius. Pe de alta parte, un alt lucru care merita stiut, credem noi, e ca nu poti evalua daca micutului ii e frig sau cald pe baza temperaturii pe care o au manutele sau piciorutele sale.
Sistemul circulator al bebelusilor este inca imatur, asadar de multe ori, mainile si picioarele raman reci, chiar cand copilul se simte confortabil. Poti sa ii strecori o mana sub body si sa verifici temperatura pe care o are pe piept sau pe burtica, pentru a estima daca ii este frig.
Controleaza umiditatea!
Tendinta naturala a locuintelor din prezent este sa aiba o umiditate exagerata pe timp de vara si insuficienta in sezonul rece. Umiditatea crescuta favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si inmultirea acarienilor, raspandirea lor prin casa, aparitia unui miros neplacut si a unei senzatii de piele lipicioasa. Pe de alta parte, umiditatea scazuta vine la pachet cu sangerari nazale, dureri de gat, sensibilitate crescuta la nivelul aparatului respirator, piele uscata si o senzatie de disconfort.
Uneori este suficient sa aerisesti regulat ca sa aduci nivelul de umiditate in limitele normale; alteori, insa, acest lucru poate fi dificil de realizat. De pilda, iarna, cand aerul este foarte uscat si afara, aerisirea nu te va ajuta in aceasta privinta.
Exista doua tipuri de aparate care permit reglarea nivelului de umiditate din locuinta ta: dezumidificatorul si umidificatorul de aer. Evident, primul absoarbe si elimina vaporii de apa in exces, in timp ce al doilea imbogateste aerul cu un abur care va va alina simptomele. Probabilitatea mare este ca dezumidificatorul sa fie necesar pe timp de vara, iar umidificatorul sa iti “populeze” camera pe durata iernii.
Este important sa stii ca nivelul adecvat de umiditate este stabilit ca fiind cuprins intre 30 si 50%. Pe perioadele de infectii respiratorii, medicul iti va recomanda o umiditate crescuta, intre 40 si 60%, care este de altfel mai confortabila. Problema e ca, mentinuta pe o perioada prea mare de timp, un nivel de umiditate de peste 50% prezinta un risc crescut de creare a unui mediu favorabil pentru aparitia mucegaiului.
Foloseste var si vopsea ecologica!
Cei mai multi dintre parinti asteapta pana in ultima clipa ca sa varuiasca proaspat camera copilului. Fie ca sunt superstitii sau ca pur si simplu, din punct de vedere organizatoric, aceasta a fost singura posibilitate, trebuie sa fii constient ca o buna bucata de vreme dupa aplicarea varului, in incapere vor fi emanati vapori rezultati din uscarea in profunzime a peretelui si a stratului proaspat adaugat.
Vopselele lavabile sunt o sursa de vapori toxici, asadar e necesar sa faci aceasta manevra cu mult timp inainte de venirea pe lume a bebelusului, astfel incat sa existe suficient timp pentru aerisirea temeinica si indepartarea acestor reziduuri.
De asemenea, trebuie sa subliniem ca nu e o idee prea inspirata ca aplicarea acestor vopseluri sa fie realizata de gravida, oricat de mult si-ar dori sa pregateasca spatiul cu pricina cu manuta ei. Desigur, alternativa – mai scumpa dar cu mult mai sigura – este sa alegi o vopsea ecologica, ce nu emana nici un fel de vapori toxici in atmosfera.
Foloseste produse cat mai naturale pentru curatenie!
Este firesc ca preocuparea pentru curatenie sa fie una crescuta in contextul in care in casa exista un bebelus, insa produsele clasice, cu miros puternic si incluzand tot felul de substante chimice, pot sa nu fie cea mai buna alegere din punctul de vedere al sanatatii.
Covoarele si mochetele sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a gazdui confortabil acarienii; un aspirator puternic cu filtru HEPA schimbat regulat e de mare ajutor in a diminua aceasta incarcatura de microorganisme.
Pentru parchet si gresie exista o multime de detergenti si de dezinfectanti, insa parerea specialistilor este ca e mai bine sa ii eviti; toate aceste produse lasa reziduuri chimice pe care bebelusul abia asteapta sa le bage in gura si emana vapori toxici. In plus, modul de utilizare pentru a obtine eficienta maxima este uneori greu de respectat, iar in absenta urmarii riguroase a acestor reguli, te poti trezi ca expunerea la aceste elemente toxice a fost inutila.
Conform studiilor, un aspirator puternic cu filtru HEPA este la fel de eficient si pe parchet si gresie, prin urmare ar trebui sa faca parte obligatoriu din ritualul de curatenie. Un mop cu aburi foloseste temperatura ridicata pentru a dezinfecta, astfel incat nu mai ai nevoie sa folosesti solutii de curatenie.
Tu ce trucuri folosesti pentru a imbunatati calitatea aerului pe care il respirati acasa?
Acum avem si grup pe Facebook: