Din fericire, taticii isi doresc din ce in ce mai des sa se implice in cresterea si ingrijirea copiilor lor, inca din primele zile de viata ale acestora. In acest context, devine important de aflat care le sunt drepturile oferite de catre statul roman.
Implicarea taticilor in cresterea si ingrijirea copiilor este un element foarte important pentru dezvoltarea ulteriora a celor mici. Se pare, chiar, ca acei copii care au avut parte de doi parinti implicati, inca din primele lor zile de viata, reusesc sa isi atinga potentialul genetic maxim din punct de vedere al inteligentei. Iar beneficiile nu se opresc aici. Asadar, care sunt variantele de concediu paternal disponibile prin lege?
Exista doua tipuri de concediu de paternitate
Legea concediului paternal nr 210/1999 le ofera taticilor drepturi suplimentare atunci cand vine vorba despre nasterea propriilor copii. Motivarea acestei legi are legatura cu faptul ca tatal trebuie sa aiba ocazia sa creeze o legatura apropiata cu nou-nascutul si sa petreaca timp impreuna cu copilul si mama care se recupereaza dupa nastere.
Exista doua variante de concediu de paternitate pe care ti le prezentam deocamdata in doar cateva cuvinte: concediul paternal si concediul pentru cresterea copilului.
Concediul paternal
Legea concediului paternal prevede faptul ca la nasterea bebelusului ai dreptul la un concediu de 5 zile lucratoare. Daca esti asigurat in sistemul de asigurari sociale de stat, ai dreptul ca in aceste 5 zile sa fii remunerat cu o indemnizatie egala cu salariul pe care l-ai fi primit daca ai fi mers la serviciu.
Daca urmezi un curs de puericultura, o lege e de partea ta: ai, astfel, dreptul la inca 10 zile suplimentare de concediu. Cursul de puericultura poate fi sustinut de catre medicul tau de familie, de specialisti in pediatrie sau in cadrul unor programe de asistare si informare a tinerilor parinti. Medicii si asistentii medicali nu au nevoie sa mai urmeze cursul respectiv, insa trebuie sa prezinte, la randul lor, un atestat.
Prelungirea concediului paternal se asigura o singura data, indiferent de numarul de copii: vei beneficia de 10 zile indiferent daca ai un nou-nascut sau gemeni sau tripleti. Vei primi o suma egala cu cuantumul salariului pentru aceeasi perioada.
Ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi de concediul paternal
Pentru a beneficia de zilele libere de la nasterea celui mic esti obligat sa depui, la tine la serviciu, o cerere concediu paternal scrisa, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Vei anexa cererii si certificatul de nastere al copilului.
Daca vrei sa apelezi la prelungirea acestei perioade cu concediu puericultura – cele 10 zile suplimentare – va fi nevoie de ceva in plus.
La actele deja mentionate vei adauga un atestat curs puericultura pe care il poti obtine de la organizatorul cursului – medic de familie sau o alta institutie.
Concediul de crestere a copilului
Cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, sau pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap, poate fi asumata de oricare dintre parinti.
Pentru a obtine concediu de crestere copil tata trebuie sa alcatuiasca si sa depuna un dosar cu urmatoarele acte:
– Copie dupa actul de identitate, insotita de original pentru conformitate;
– Copie dupa certificatul de nastere al copilului, insotita de original pentru conformitate;
– Actele care atesta veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului
– Dovada eliberata de angajat privind veniturile tale, sau declaratia unica privind veniturile realizate in ultimele 12 luni;
– Dovada suspendarii activitatii pe perioada in care se solicita concediu de paternitate;
– Orice alte documente ar putea fi necesare pentru a demonstra ca indeplinesti conditiile de eligibilitate.
Acest dosar de crestere copil este suficient si pentru plata indemnizatiei aferente concediului de paternitate.
Luna tatalui
Conform legii, barbatii care au devenit tatici trebuie sa solicite concediu paternal 1 luna obligatoriu. Aceasta luna se adauga celor 5, respectiv 15 zile de concediu, la care tatal are dreptul la momentul nasterii celui mic.
De cele mai multe ori, “luna tatalui” este solicitata la finalul perioadei de doi ani, cat dureaza concediul de ingrijire a copilului, dar nu este obligatoriu sa fie astfel. De asemenea, exista si posibilitatea ca tatal sa renunte la aceasta luna, dar in acest caz se va sista plata indemnizatiei de maternitate cu o luna mai devreme.
Desigur, exista o intreaga lista de acte necesare pentru concediu paternal 1 luna. Pe scurt, acestea sunt:
– Cerere de acordare a concediului de ingrijire a copilului pe perioada de o luna;
– Copia actului de identitate a solicitantului (insotita de original);
– Certificatul de nastere al copilului, copie si original;
– Acte care sa dovedeasca indeplinirea conditiilor necesare pentru acordarea dreptului la concediu de ingrijire a copilului si la indemnizatie.
Concediu de crestere copil
Concediu de crestere copil destinat tatalui poate avea o lungime cuprinsa intre o luna si 2 ani, exact ca si in cazul mamelor.
In cazul in care optezi pentru concediu paternal 2 ani o luna din aceasta perioada ii va fi, totusi, rezervata mamei, conform prevederilor legale.
De concediu de crestere copil poate beneficia orice tata poate dovedi ca a lucrat cel putin 12 luni, nu neaparat consecutive, in ultimii 2 ani anteriori nasterii celui mic.
Conform ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 111/2010 indemnizatia pe care o primesti in concediu ingrijire copil este egala cu 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
In perioada de concediu pentru cresterea copilului limita minima a indemnizatiei este de 1250 lei, in timp ce limita maxima este de 8500 lei.
Ai dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului daca esti cetatean roman, strain sau apatrid, cu domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, si locuiesti impreuna cu copilul pentru care soliciti acest drept, pe care il cresti si il ingrijesti in mod corespunzator.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul legislativ, urmareste pagina MiculRinocer.ro si inscrie-te la newsletter-ul nostru. Toti parintii care au solicitat sa vorbim despre newsletter pe tema celor mai recente precizari legislative in materie de concediu paternal / de ingrijire a copilului vor afla prompt despre schimbari sau precizari importante in acest domeniu.