Prima zi in care poti face testul
Informatii despre ciclul tau menstrual
Inceputul ultimei tale menstruatii |
Este o sarcina asteptata, sau te temi ca ai putea fi insarcinata? Oricum ar fi, acele doua saptamani si o zi pe care stii ca ar trebui sa le astepti, sunt o tortura absoluta. Asadar, cand se face testul de sarcina care sa se dovedeasca precis si corect?
Dupa cat timp se face testul de sarcina? Este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun femeile, dupa un contact sexual neprotejat. Acest articol isi propune sa iti ofere informatii concrete si complete despre cand se face un test de sarcina, cum se face testul de sarcina si, in general, despre ce sa faci cand iti intarzie menstruatia.
Exista 3 tipuri de teste de sarcina
Cele mai la indemana teste de sarcina sunt cele din farmacii; ele se folosesc cu o cantitate mica de urina si identifica prezenta, in aceasta, a unui hormon denumit gonadotropina corionica umana sau hCG.
Daca faci parte din categoria persoanelor care se intreaba la cat timp dupa implantare se face testul de sarcina, deci esti probabil foarte nerabdatoare, iti recomandam testul de sange; este mult mai sensibil decat cel din urina si poate fi facut mai devreme.
Iar daca esti cu adevarat grabita, mai exista o analiza care identifica o anumita proteina din sangele matern, proteina care este secretata la doar 48 ore dupa fertilizare. Testul este insa scump si nu ofera nici o garantie, caci desi castiga primul loc in ceea ce priveste dupa cat timp poti face un test de sarcina, el nu te asigura ca ovulul fecundat se va implanta in peretele uterin.
Deci, dupa cat timp se vede sarcina pe test?
Cele mai multe teste de sarcina din urina se recomanda a fi efectuate dupa macar o zi de intarziere ciclu. Desigur, putem vorbi despre o menstruatie intarziata in conditiile unui ciclu regulat. Pe de alta parte, daca ai un ciclu menstrual scurt sau un ciclu neregulat, folosirea calendarului pentru a calcula o eventuala intarziere nu mai are nici o valoare.
In acest caz, poti calcula timpul scurs de la contactul sexual neprotejat. Testele de sarcina obisnuite ofera rezultate fiabile in general la 14 zile dupa acesta; testele ultrasensibile, care pot fi efectuate si inainte de a afla daca ai sau nu un ciclu intarziat, pot fi facute si la 10 zile dupa contact. Exista cateva variante pe piata, fiecare cu un grad diferit de sensibilitate, deci te sfatuim sa citesti prospectul inainte de utilizare.
Daca obtii un test de sarcina negativ, insa menstruatia se lasa asteptata, recomandarea specialistului este sa ai putina rabdare si sa refaci testul dupa cateva zile sau o saptamana.
Ciclu peste sarcina – e adevarat?
Poate ca ai auzit despre femei care au avut ciclu peste sarcina, asa ca te intrebi: daca esti insarcinata, iti mai vine ciclu in prima luna?
Ei bine, raspunsul este: nu, in mod normal, odata ce ovulul fecundat s-a implantat in mucoasa uterului, menstruatia nu mai apare.
Dar fiecare dintre noi este diferita, asa ca da, uneori se intampla ca echilibrul hormonal sa nu blocheze complet menstruatia; alteori, e posibil ca viitoarea mamica sa povesteasca despre o menstruatie maro foarte redusa cantitativ, care este considerata a fi de fapt o mica sangerare de implantare.
Simti ceva in burta cand ramai insarcinata?
Momentul nidarii embrionului este, in sine, un mic miracol al biologiei; practic, aceasta este clipa din care incepi sa te consideri viitoare mamica, asa ca e firesc sa te astepti la o schimbare sesizabila. Realitatea este, insa, ca organismul este in general destul de discret in legatura cu acest moment.
Unele femei percep unele simptome de instalare sarcina, daca sunt foarte atente la semnalele organismului lor. Printre simptome de sarcina in primele 2 saptamani sunt mentionate crampe discrete, asemanatoare sau mai slabe decat cele de la menstruatie, sensibilitate crescuta la mirosuri, sani sensibili, durerosi si usor mariti, pe care ii simti mai grei.
In foarte rare cazuri apar stari de greata inca din prima saptamana de sarcina; in general, fara intarzierea menstruatiei si fara un test de sarcina pozitiv, nu prea exista metode cum sa iti dai seama ca esti insarcinata.
De ce intarzie menstruatia?
Dupa cum iti poti imagina, intarzierea menstruatiei nu e intotdeauna cauzata neaparat de o sarcina. Exista mai multe motive; de fapt, cel mai frecvent dintre ele este un dezechilibru hormonal.
Aceste dezechilibre hormonale pot aparea la orice femeie de varsta fertila; in unele cazuri poate fi vorba despre o situatie hormonala mai complexa, alteori o perioada stresanta poate fi suficienta pentru a decala ciclul regulat.
Intarzierea menstruatiei si scurgeri albicioase, galbui, verzui, maronii, adesea cu miros neplacut, pot fi semnul unei infectii vaginale. In acest caz e preferabil sa i te adresezi medicului specialist, care iti va face un consult complet, va recolta probe pentru laborator si, in functie de rezultat, iti va recomanda un tratament local sau general.
Pot obtine un rezultat fals pozitiv sau fals negativ la un test de sarcina din urina?
Testele de urina sunt precise, dar nu sunt extraordinar de sensibile, cel putin prin comparatie cu testul de sange.
Un rezultat fals pozitiv al unui test de sarcina este foarte rar. El poate fi determinat de folosirea unor teste expirate, de tratamentul cu anumite medicamente recomandate in infertilitate, sau de boli foarte rare.
Un rezultat fals negativ poate aparea mai frecvent si este datorat nerespectarii conditiilor de utilizare: in general, efectuarea testului la scurt timp dupa contactul sexual neprotejat sau folosirea unei urine diluate.
Daca obtii un rezultat negativ in ziua in care asteptai sa vina menstruatia, nu ar trebui sa fii dezamagita; pe de alta parte, daca testul este negativ la o saptamana dupa data la care ai fi asteptat menstra, poti avea incredere in rezultat: nu esti insarcinata.
E obligatoriu sa folosesc prima urina de dimineata pentru testare?
Urina de dimineata este mai concentrata decat urina de peste zi, de aceea producatorii majoritatii testelor de sarcina, mai ales a celor ieftine, recomanda acest moment al zilei. Pe de alta parte, daca ai deja cateva zile de intarziere a menstruatiei, poti folosi linistita urina din orice moment al zilei: cantitatea de hormon de sarcina ar trebui sa fie deja suficient de mare incat sa fie detectata.