Cum o identifici, cum o tratezi eficient si ce faci ca sa nu recidiveze
Daca ai ajuns aici, deja ai gasit fereastra fertila, folosind un calculator de ovulatie si ai reusit sa ramai insarcinata: Felicitari! – Unii ar spune ca greul abia incepe.
Candidoza este o problema cu care se confrunta majoritatea femeilor, cel putin o data in viata. Pe perioada sarcinii, insa, candidoza poate crea probleme serioase si, mai ales, neplacute, caci aceasta perioada speciala din viata femeilor este mai expusa acestei infectii.
In continuare, ai ocazia sa descoperi care sunt simptomele care te pot duce cu gandul la acest diagnostic, cum poti sa tratezi candidoza si ce ai de facut ca sa nu te mai confrunti cu aceasta problema.
Ce este candidoza?
Candidoza este o infectie vaginala produsa de o ciuperca denumita Candida albicans. Aceasta ciuperca este gasita in mod normal in organismul fiecaruia dintre noi, colonizand sistemul digestiv si nu numai.
In mod normal, candida se gaseste in interiorul vaginului si nu produce nici un fel de neplaceri. Totusi, in perioada sarcinii, scaderea eficientei sistemului imunitar si modificarile de pH local, la care contribuie modificarile echilibrului hormonal, cu cresterea concentratiei de estrogeni, fac ca microorganismul sa se inmulteasca, uneori, necontrolat, ceea ce poate determina un dezechilibru al florei locale si aparitia de simptome, printre cele mai frecvente fiind mancarimi vaginale insuportabile. Pe fond de imunitate scazuta poate aparea ciuperca pe limba, candida in gat, ciuperca pe piele sau candidoza intestinala. Daca banuiesti o micoza pe piele, un examen de laborator este recomandat.
Candida la barbati apare tot ca urmare a unui dezechilibru al organismului; ea se poate transmite la femei in timpul contactului sexual neprotejat.
Care sunt motivele pentru care am facut candidoza?
Candidoza poate aparea pur si simplu, ca urmare a inmultirii necontrolate a Candida spp., ca urmare a mecanismelor mentionate mai sus. Dar exista si alte situatii in care te poti trezi cu aceasta infectie vaginala: dupa un contact vaginal grabit, fara lubrefiere corespunzatoare, in urma unui tratament cu antibiotice, sau daca ai diabet sau diabet gestational.
In general, orice mecanism care determina modificarea echilibrului florei locale, poate avea ca si consecinta inmultirea necontrolata a microorganismului. In aceste situatii poate aparea si candida bucala.
Care sunt simptomele caracteristice in candidoza?
Probabil ca cel mai neplacut simptom asociat candidozei este o senzatie intensa de mancarime si usturime vaginala locala, extrem de greu de suportat sau de calmat. Mancarimi in zona intima se datoreaza mucoasei care poate fi iritata, de culoare rosu intens, iar extinderea leziunilor poate determina senzatie de usturime in timpul urinarii. Uneori roseata se extinde pana in zona inghinala.
In conditii de usturimi vaginale, contactul sexual este dureros, iar slipul este patat adesea de leucoree,o secretie abundenta, albicioasa, cu un aspect uneori branzos. Secretia este in general inodora, sau are un miros discret; daca secretiile vaginale capata un miros neplacut, sau daca se coloreaza, probabil ca este vorba despre o infectie vaginala suprapusa.
Cum se trateaza candidoza?
Daca in mod normal, sfatul unui farmacist ar fi suficient ca sa alegi unul dintre numeroasele produse de pe piata, un tratament pentru candidoza in perioada sarcinii ar fi bine sa fie folosit doar la sfatul medicului obstetrician. In primul rand, pentru ca este important sa beneficiezi de un diagnostic corect si de confirmarea ca intr-adevar ai de-a face doar cu o candidoza.
La fel cum ai face bine sa te interesezi daca un medicament sau un supliment ca propolis sau laptisor de matca e interzis femeilor insarcinate, uita de denumirile cunoscute din experienta anterioara sau din reclamele TV: Flucovim, Clotrimazol ovule, Canesten ovule, Ginosept ovule si alte medicamente pentru candidoza trebuie mai intai aprobate de medicul care iti supravegheaza sarcina, si abia apoi folosite. Chiar si un unguent pentru mancarimi in zona genitala trebuie administrat la recomandarea medicului.
In plus, el este singurul care e in masura sa recomande un tratament pentru Candida adecvat starii tale generale de sanatate si varstei pe care o are sarcina.
Cel mai adesea, tratamentul consta in administrarea regulata de ovule pentru candida si crema antifungica, pe o perioada de aproximativ 7 zile. In sarcina, pentru candidoza, tratament de 3 zile nu este considerat suficient. De obicei, ovulele vaginale se insereaza cu mana, nu cu ajutorul aplicatorului, pentru a nu risca sa ranesti cervixul; in plus, e mai practic sa pui ovule pt candida seara inainte de culcare, ca sa aiba timp sa actioneze eficient pe parcursul noptii.
Avand in vedere ca in aceasta perioada, poate fi greu sa scapi de candidoza, e recomandabil sa urmezi intreaga schema de tratament pentru candida si sa iti contactezi din nou medicul, daca acesta nu a fost suficient sau eficient.
Tratamentele orale cu antifungice impotriva candidei nu sunt confirmate ca fiind sigure in perioada sarcinii, prin urmare probabil ca este mai bine sa eviti medicamente pentru candidoza sub forma de pastile. Inca se efectueaza studii pe aceasta tema, deci cea mai inteleapta alegere este sa citesti prospectul si sa le lasi deoparte daca acesta mentioneaza ca nu se cunosc inca efectele administrarii la gravide.
Cum poti sa previi candidoza?
Candida in sarcina este frecventa, dar exista cateva reguli generale care te pot ajuta sa previi o infectie agasanta. De pilda, ori de cate ori ai de urmat un tratament cu antibiotice, asigura-te ca ii asociezi administrarea de probiotice, care sa refaca flora digestiva afectata.
Consuma regulat, indiferent de medicamentele pe care le iei sau nu, alimente fermentate, care “hranesc” microorganismele sanatoase din flora ta digestiva: iaurt, muraturi, kefir pot fi cateva alegeri la indemana. In cazul muraturilor, evita-le pe cele in otet in favoarea celor fermentate, insa ai mare grija la continutul lor de sare.
Fa alegeri intelepte atunci cand vine vorba de imbracaminte. Evita mai ales lenjeria din materiale sintetice si opteaza pentru cea din bumbac, caci ea permite pielii sa respire in voie. Daca bumbacul ti se pare prea gros, o alta optiune acceptabila este matasea.
Evita produsele de curatare care se pot dovedi prea agresive cu pielea. Sapunurile dure si gelurile de dus obisnuite trebuie inlocuite cu produse dermato-cosmetice; pentru zona intima, poti alege un gel special din farmacie. Deodorantele vaginale, servetelele umede parfumate, absorbantele zilnice sintetice trebuie evitate, caci pot avea efecte neplacute.
In cazul in care exista o problema legata de uscaciunea vaginala, ai grija ca in timpul contactului sexual sa folosesti un lubrefiant de calitate; pe langa confortul obtinut, iti vei proteja zona intima impotriva microabraziunilor.
Candidoza imi poate afecta bebelusul?
Nu putem sa nu recunoastem cat de neplacuta este candidoza, indiferent daca esti sa nu insarcinata; disconfortul local este absolut oribil. Din fericire, insa, bebelusul tau nu va fi in nici un fel afectat de ceea ce ti se intampla.
Este posibil, pe de alta parte, ca in timpul nasterii vaginale, el sa fie contaminat; aceasta nu ar trebui sa fie o problema, in general, pentru ca dupa cum am spus deja, candida face parte din flora bacteriana normala a organismului. In cazul in care ea ii cauzeaza probleme bebelusului tau, medicii vor interveni prompt ca sa il trateze.
In cazul in care bebelusul are depozite abundente pe limbuta, tratamentul trebuie efectuat atat in cavitatea sa bucala, cat si pentru sanii tai – desigur, daca alaptezi. Astfel, previi pe de o parte reinfectarea, si pe de alta parte scapi de leziunile neplacute ale mameloanelor, pe care le poate favoriza grefarea ciupercii.
Exista remedii naturale impotriva candidozei?
Exista destul de multe dispute in legatura cu ce anume este sigur in sarcina, si ce anume ar trebui evitat; realitatea este ca de multe ori, remediile casnice nu sunt testate de catre specialisti, asadar e dificil de cuantificat care e posibilul lor impact asupra sanatatii, sau eficienta in caz de candidoza genitala.
De pilda, exista numeroase sfaturi care sustin ca iaurtul ar fi bun nu numai ingerat, ci si aplicat pe zona genitala. Nu stim daca este pe atat de eficient cat se scrie, sau daca este mai degraba o legenda, dar subliniem ca nu e intelept sa introduci asa ceva in vagin, in special in perioada sarcinii.
Spalaturi cu bicarbonat sunt un remediu popular frecvent folosit pentru a combate candidoza, el fiind recomandat si la copii. Proportia ar fi de o lingurita de bicarbonat la un litru de apa calduta. Atentie, apa fierbinte nu este deloc recomandata in sarcina! In caz de infectie urinara, tratament cu bicarbonat este ineficient, dar impotriva candida, tratament naturist cu bicarbonat ofera o alinare rapida.
Pentru a face, pentru candida, tratament cu bicarbonat de sodiu este suficient sa prepari solutia intr-un lighean si sa stai cateva minute asezata in recipientul respectiv; modificarea pH-ului vaginal prin spalaturi vaginale cu bicarbonat nu e o idee buna in sarcina si ar trebui, oricum, sa te consulti cu medicul inainte de a apela la asemenea masuri.
Candidoza bucala poate fi de asemenea tratata cu apa cu bicarbonat.
Suntem de parere ca e mai bine sa fii prudenta, decat sa risti cine stie ce incidente, astfel incat pledam pentru apelarea la tratamente clasice, testate si confirmate ca inofensive pentru sarcina si bebelus, oricat de tentant ar fi sa gasesti pentru candida un tratament naturist.
Tu ce remedii ai folosit ca sa combati candidoza in timpul sarcinii? Masurile de preventie s-au dovedit utile ca sa nu se mai repete episodul? Dupa nastere a persistat problema? Ce tampoane (aici lista noastra comparativa) ai folosit in timpul eliminarii lohiilor?