Cele mai frumoase cantece de iarna pentru copii
Iarna este un anotimp special, mai ales pentru cei mici. Frigul care le aseaza bujori in obraji vine la pachet cu mult asteptata zapada, iar daca tu te ingrijorezi in legatura cu pornirea si curatarea masinii, deszapezirea aleii din fata casei sau a blocului, sau factura la gaze, cei mici se gandesc doar la sanii, oameni de zapada si Mos Craciun.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute cantece pentru copii, care “anunta” sosirea iernii.
Prima zapada
Este unul dintre cantecele care ne-a placut cel mai mult, poate si pentru ca este ceva mai putin cunoscut decat altele, pe care le auzi in fiecare an la serbarile de la gradinita. Versurile sunt vesele, cu o tenta nostalgica perceptibila doar de catre adulti (bunicuta care iese cu nepoteii sa “alerge-acum cu ei” nu are cum sa nu iti aminteasca de propria copilarie).
Cantecul transmite veselie si buna dispozitie, pe o linie melodica un pic mai complexa decat altele, adecvata si copiilor de scoala primara, nu numai celor de gradinita.
Saniuta fuge
Nici nu stim ce ar mai trebui sa adaugam despre acest cantecel pentru cei mici; probabil este suficient sa iti amintim de existenta lui – ca si cum ai putea sa uiti de el! Este o melodie vesela si plina de buna dispozitie, indragita foarte tare de catre copii, probabil pentru ca le aminteste de momentele fericite de joaca si distractie, atat de rare totusi, pe parcursul unui an, in care merg cu prietenii la derdelus. Il poti trece pe lista de cantece distractive pentru copii.
Eu promit
Este un cantec care intr-o prima faza pare amuzant, majoritatea adultilor fiind probabil atrasi de “valoarea educativa”, iar copiii fiind interesati de dialogul muzical antrenant. Trebuie sa marturisim, totusi, ca pe noi, versurile ne-au cam intristat, asa ca am decis sa il includem in lista noastra mai degraba ca exemplu de “asa nu”.
Povestea relatata este simpla: copilul nu vrea sa isi manance sandvisul (poate nu ii este foame?) si pentru ca tati se supara, decide sa dea mancarea la pisica. Urmeaza o amenintare deloc subtila ca “Mosul te ocoleste mai ales cand minti” si promisiuni ca “nu mai mint”, si o trecere in revista a minciunilor anterioare.
Dar cum Mosul e mare, bun si iertator, el te iarta daca te indrepti… Prin urmare, desi concepute probabil in ideea de a le oferi copiilor o lectie simpatica despre cat de urat este obiceiul de a minti, consideram ca versurile transmit mai degraba despre conditionare si despre retragerea iubirii atunci cand gresesti.
A, a, a, a venit iarna da
Este un fel de “cantec al vocalelor” care preia melodia de la mult mai bine-cunoscutul “A, a, a, acum e toamna da”, util atat pentru un prim contact cu alfabetul, cat si pentru inceputul unei discutii despre diferentele dintre anotimpuri, despre caracteristicile iernii, lunile calendaristice de iarna, evenimentele asociate si asa mai departe. In plus, are avantajul de a fi usor retinut de catre copii, avand in vedere ca linia melodica le este deja familiara probabil. O varianta draguta, la nivel de muzica pentru gradinita.
Vine iarna
E un cantecel cu o linie melodica vesela, care propune o problema (“n-am caciula si manusi”), o posibila solutie (bunicuta care impleteste), care se dovedeste imposibil de aplicat (caci bunica nu are ochelari si si-a ratacit andrelele) si o alta cale de rezolvare (magazinul). Situatia este amuzanta si va starni hohote de ras din partea celor mari si mici, caci bunicutele moderne au acum alte calitati si atribute, care le permit mai mult timp petrecut impreuna cu nepotii.
Dansul fulgilor
Este un cantec potrivit copiilor ceva mai mari, poate in grupa mare, poate in ciclul primar, care le permite educatorilor si un eventual aranjament muzical. Face parte din lista melodioarelor mai putin cunoscute, poate pentru ca a “scapat” de pe lista Cutiutelor muzicale.
Refrenul este usor de retinut si invita la dans si la miscare, iar aranjamentul muzical propus este cat se poate de simpatic si usor de cantat de catre copii. Avem sentimente amestecate fata de diminutivul “fulgut”, dar putem face o exceptie si sa nu ii verificam existenta in DEX.
Craiasa zapezii
Este un cantec frumos, ale carui versuri chiar spun o poveste duioasa si simpatica, ce ne poarta intr-o lume imaginara din regatul Craiesei zapezii, pentru ca in final sa ne dezvaluiasca identitatea personajului de basm: “Era chiar mamica, va jur!”. Poate fi cantat in cor sau de catre un singur solist si le transmite copiilor un mesaj pozitiv despre dragostea permanenta si neconditionata pe care numai parintii le-o pot oferi copiilor lor.
Linia melodica este una adecvata copiilor, tonul e putin diferit de cel sprintar al cantecelor pentru cei mici (aici propunem o lista comparativa), dar per total, piesa ramane una la indemana juniorilor si usor interpretabila de catre acestia.
Mos Nicolae
Am selectat acest cantec pentru ca ii este dedicat unui Mos foarte iubit de catre copii, dar a carui sosire este de cele mai multe ori trecuta cu vederea din punct de vedere al “celebrarii”, majoritatea atentiei fiind concentrata asupra celuilalt Mos.
Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam, cu amaraciune, ca nu am scapat de tiparul lui “fii cuminte, ca altfel Mosul iti aduce varguta”, amenintare care poate pentru adulti poate parea “amuzanta”, multi dintre parinti sustinand ca ea face parte din amintirile copilariei, dar care noua (si multora dintre psihologi) ni se pare cruda si generatoare de teama, insuflandu-le copiilor ideea ca trebuie sa merite sa fie iubiti si apreciati, si ca greselile pot face ca aceste sentimente sa le fie retrase.
Tu ce cantece de iarna l-ai invatat pe micutul tau? Care e cantecelul sau preferat? Exista si cantece cunoscute, ale caror versuri iti displac si pe care preferi sa le eviti, chiar daca lumea, in general, nu le considera o problema?