Baby Shark si de ce unele cantece iti raman in minte mult timp dupa ce le-ai ascultat
Cu siguranta ti s-a intamplat sa “auzi” sau sa “canti” in capul tau cate o linie melodica ce revine obsesiv, printre alte ganduri care iti gonesc prin minte. Iar cel mai rau este ca, in general, discutam despre cate un cantec stupid, pe care l-ai remarcat pentru cat de enervant este.
Febra Baby Shark
Unul dintre cele mai populare cantece pentru copii ale acestei perioade este Baby Shark. Iar daca juniorul tau are acces controlat la tableta si la YouTube pentru copii, este imposibil sa il fi ratat.
Considerat de cea mai mare parte a adultilor absolut ingrozitor, cantecul are o priza teribila la cei mici; poate din cauza versurilor simple, a refrenului amuzant sau a mimicii asociate. In plus, trebuie sa recunoastem: daca l-ai ascultat o data in drum spre gradinita, e destul de probabil sa te deplasezi spre birou in pas vioi pe ritm de du-du-dudu….. ai prins ideea.
Deci, de unde acest efect asupra ascultatorilor?
Cercetatorii detin raspunsul!
Exista cateva studii care s-au concentrat pe acest subiect, care a capatat si o denumire stiintifica: imagine muzicala involuntara. Unul dintre ele, condus de Kelly Jakubowski, PhD la Universitatea Durham din Marea Britanie, spune ca “imaginile muzicale involuntare sunt un fenomen foarte frecvent.
Psihologii stiu acum ca oamenii petrec pana la 40% din zi angajandu-se in procese cognitive spontane si incearca sa inteleaga de ce creierele noastre petrec atat de mult timp gandind lucruri fara nici o legatura cu prezentul, si in ce mod aceste ganduri ne-ar putea fi de folos.”
S-a observat ca aceste melodii care au capacitatea sa ne ramana in cap sunt, in general, cantecele cu un ritm vioi si cu o linie usor de retinut. Totusi, ele includ caracteristici distincte, care le deosebesc de alte piese. Cercetatorul afirma ca “pana la un punct, este posibil sa prezicem care cantece au potential sa ramana astfel in mintea ascultatorilor.”
In studiu au fost implicate 3000 de persoane, care au oferit informatii despre melodiile care le raman cel mai adesea in minte. Lista a fost apoi restransa la 100 de cantece, a caror linie melodica a fost apoi comparata cu altele, la fel de populare si prezente recent in topurile muzicale.
S-a remarcat ca acele cantece care raman in minte, au adeseori o intorsatura neasteptata in ceea ce priveste felul in care “curge” melodia. Fie e un salt imprevizibil, fie mai multe note repetate, care probabil reusesc sa faca creierul ascultatorului sa se “opreasca” un pic mai mult asupra informatiei percepute pe cale auditiva.
Nu tine numai de muzica, ci si de ascultator
S-a demonstrat ca unele persoane sunt mai expuse decat altele la a avea asemenea melodii care li se tot repeta in minte. Este vorba despre indivizii expusi constant la muzica, sau despre anumite trasaturi ale personalitatii, in special unele tendinte obsesiv-compulsive sau nevrotice
Un alt studiu, efectuat in 2015, demonstreaza ca un rol important pare sa il aiba si marimea si forma creierului. Se pare ca frecventa cu care experimentam aceste senzatii depinde de dimensiunile unor zone din creier.
Cum poti sa scapi de cantecele enervante?
Se pare ca cea mai usoara metoda de a-ti scoate din cap o melodie de care parca nu mai scapi, este sa iti distragi atentia ascultand un alt cantec. Pentru un plus de eficienta, poti sa canti versurile sau sa fredonezi melodia ascultata, lucru care te va obliga sa iesi din bucla.
Alti psihologi au sugerat o metoda mai simpla si mai neasteptata: se pare ca daca mesteci guma, memoria involuntara a cantecului pe care te-ai blocat poate fi “deranjata” suficient cat sa il faci sa se opreasca.
Deci, cum e cu unele cantece pentru copii?
Daca stai putin sa te gandesti, in categoria de cantece pentru copii in limba engleza, Baby Shark este aproape simpatic. “Povestind” despre o familie draguta de rechini si incluzand o gestica simpatica, este un cantec care li se potriveste de minune pustilor de gradinita, ale caror atentie si coordonare vor fi puse la incercare si antrenate astfel. Si iata ce ocazie minunata pentru a invata cateva dintre denumirile gradelor de rudenie!
Desigur, acesta nu este singurul cantec pentru copii de gradinita; din fericire, s-a mai renuntat la tiparul pieselor cu versuri care amintesc de pedepse, bataite, mustruluieli si pisici calcate de masina, si s-a trecut si la lucruri mai vesele.
Si dupa cum ne demonstreaza si specialistii in dezvoltarea copilului, stimularea simultana a simtului auditiv, a ritmului, a motricitatii si a memoriei, este mult mai eficienta pentru o dezvoltare armonioasa, decat efectuarea acestor procese separat, independent unul de celalalt.
Unde gasesc cantece stimulante pentru copii?
Una dintre primele propuneri care ne vine in minte este YouTube.ro; este o sursa aproape inepuizabila de muzica pentru copii, in orice limba doresti, cu mentiunea ca din pacate, nu vei gasi de pilda intregul repertoriu apreciat de la Gasca Zurli. Canale precum Tralala iti ofera atat cantecele traditionale, pe care le regasesti in cuprinsul Cutiutelor Muzicale, cat si piese mai noi, mai moderne, sau destinate prescolarilor un pic mai mari.
Daca decizi sa il familiarizezi pe copil cu piese in limbi straine – o idee minunata, caci expunerea precoce are numeroase beneficii din toate punctele de vedere si pe numeroase planuri – YouTube ramane o prima optiune la indemana.
Pe de alta parte, este de inteles prudenta pe care o manifesta multi dintre parinti fata de ideea de a-i expune sau, mai rau, de a-i obisnui pe cei mici cu folosirea ecranelor, deci o alternativa mai sigura poate fi considerata achizitia unuia sau a mai multor CD-uri cu cantece pentru copii, in limba engleza, sau in alta limba dorita.
In cazul tau, care sunt cantecele care iti raman “pe creier” si de care nu mai reusesti sa scapi? Cum ti le scoti din minte, pana la urma? Exista si melodii pentru copii care ti-au ramas imprimate astfel? Care dintre ele? Ti s-a intamplat sa il auzi pe cel mic fredonand aceeasi piesa, iar si iar, prin casa?