Sfaturi practice ca sa “cresti” un tata implicat
Imediat dupa nastere, bebelusii au mare nevoie de mamicile lor; de fapt, tot restul lumii pare sa se retraga din calea lor, lasandu-i sa stabileasca legatura lor unica. Micutul este deja obinsuit cu mirosul tau, tu esti cea care ii ofera contact piele pe piele, tu esti cea care il alapteaza, iar tati este adesea lasat deoparte, sau rolul sau este minimizat, fiind redus la efectuarea de comisioane diverse.
Cand nimeni nu se (prea) gandeste la tatici, e un bun moment sa faci tu asta. Gandeste-te la cate lucruri s-au schimbat si in viata lui, iar el nu are nici macar ajutorul hormonal de care beneficiezi tu, nici instinctul matern care te ajuta sa simti ce ai de facut. Probabil ca se simte stangaci, coplesit de iubire, dar fara sa stie cum sa o exprime intr-un mod acceptabil social pentru un barbat.
Si, mai presus de orice, probabil este ingrozit sa nu faca ceva gresit si sa starneasca cine stie ce nenorocire. Cand tine in brate bebelusul, probabil e ca un elefant intr-un magazin de portelanuri, iar faptul ca e constient ca nu ii poate asigura in totalitate nevoile fiziologice de baza, il sperie.
Este, insa, in puterea ta sa il ajuti in acest moment special, in care cuplul vostru are ocazia sa devina mai sudat ca niciodata. Si nu e nevoie sa faci nimic deosebit. Iata cateva moduri in care il poti incuraja, ajutandu-l sa se implice activ si total in aventura care vi se asterne la picioare.
Contents
Lasa-i in grija primele pregatiri pentru bebelus si pentru venirea voastra acasa
Lasa-l sa cumpere scutece si aleze absorbante, sa aleaga unul sau doua modele de suzeta, ai incredere in el ca va alege lenjeria de unica folosinta potrivita pentru tine si ca va nimeri tampoanele de sani pe care le doresti. Consultati-va in legatura cu ceea ce urmeaza sa faceti odata ce tu si bebe sunteti externati, implica-l in orice proiecte aveti pentru viitor.
Implica-l inca de la inceput
Abia ati ajuns acasa si e nevoie ca bebe sa fie schimbat? Are nevoie de o jacheta in plus, sau sa il dezbraci? Se apropie momentul baii zilnice? Ei bine, la toate aceste lucruri, partenerul tau, tatal copilului, te poate ajuta. De fapt, singurul lucru pe care nu il poate face este sa alapteze, dar daca, din diverse motive, copilul este alimentat cu biberonul, pana si la acest capitol iti poate tine locul, in cazul in care ai nevoie de cateva ore de somn legate.
Poate ca tatii nu fac lucurile asa cum le fac mamele, insa ceea ce conteaza de fapt este rezultatul final. Daca atunci cand te trezesti, bebelusul este curat, satul si linistit, inseamna ca lucrurile sunt sub control, iar tati a facut o treaba grozava. Si tati isi va dori sa se implice activ in ceea ce tine de micut, si te va ajuta tare mult, daca ii vei arata ca ai incredere in abilitatile sale, in loc sa ii arati fiecare lucru pe care tu l-ai face altfel.
In fond, aminteste-ti ca ceea ce conteaza este rezultatul final; peste cateva luni, vei fi in culmea fericirii daca tati va reusi sa ii descalceasca parul, sau sa il imbrace cand va grabiti, chiar daca va face asta altfel decat tine.
Da-i ocazia sa se descurce cu bebelusul
Bebe e agitat si incepe sa scanceasca in brate la tati, desi abia a mancat? Ei bine, nu e cazul sa sari ca arsa si sa il preiei; facand asta, ii transmiti partenerului tau ca nu il crezi capabil sa rezolve aceste mici situatii.
Continua-ti dusul, termina de facut mancare, sau asteapta cat e nevoie ca sa ti se usuce bine lacul de unghii; in final, tati se va descurca sa il linisteasca pe bebe. Si in scurt timp, vei vedea ca ei doi reusesc sa se distreze, doar ei doi. Este inceputul unei relatii minunate, clipa in care s-a nascut, cu adevarat, inca un tata.
Nu da apa la moara glumelor nesarate
Exista un folclor foarte bogat, menit sa ridiculizeze orice incercare a barbatilor de a se implica in “treburi de-ale femeilor”, cum e, de exemplu, cresterea copiilor. Ei bine, nu! Lucrurile s-au schimbat, iar tu esti cu siguranta mandra de partenerul tau, atat de atent si de grijuliu, pe care te poti baza in orice circumstanta.
Chiar daca prietenilor vostri poate li se pare amuzant sa faca glume pe tema asta, nu te prinde in jocul lor. Este dureros pentru el sa razi in felul acesta, in conditiile in care probabil deja a mai auzit misto-uri despre implicarea lui. Inlocuieste glumele nesarate cu incredere si afectiune, iar relatia voastra va fi mult mai buna.
Ofera-i timp cu bebelusul
Orice mama petrece din plin timp cu bebelusul, prin natura lucrurilor. Legatura micutului cu tatal sau este la fel de importanta, si acesta este un moment foarte bun sa o cultivi.
In mod natural, majoritatea barbatilor incep sa se apropie de copiii lor atunci cand acestia sunt mai putin dependenti de mamicile lor, si cand incep sa comunice verbal, fiind astfel mai usor de inteles. Totusi, acest model este considerat depasit azi, cand din ce in ce mai multi barbati vor sa fie implicati in propria familie, in fiecare clipa.
Daca ii oferi lui tati ocazia sa petreaca regulat timp cu copilul sau, chiar si acum, cand este atat de mic, contribui la formarea unei legaturi stranse intre ei. In plus, are si el ocazia sa inteleaga mai bine ce faci tu toata ziua si ce inseamna ingrijirea unui bebelus. Numai asa vei avea alaturi de tine un partener pe care sa te poti baza indiferent de situatie.
Este greu sa cedezi putin din nevoia de a detine control absolut, mai ales cand e vorba despre impulsuri atat de puternice ca cele pe care le are o mama fata de pruncul sau. Stim foarte bine senzatia pe care o ai, ca numai tu te pricepi sa il alini, ca toti ceilalti fac lucrurile gresit, si asa mai departe. Ei bine, pe termen lung, vei intelege ca numai avand o relatie buna si apropiata cu ambii sai parinti, copilul tau poate creste ca o persoana implinita si echilibrata.
In familia voastra, cum a reactionat tati la primele contacte cu bebelusul? Cat de implicat a fost, de la bun inceput? Au fost utile jucariile educative pentru a inlesni relationarea?